nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 7. september 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Edward Snowden. Foto: AFP/NTB

Kjære NRKbeta-leser,

Du har åpnet riktig e-post om du vil lese mer om hodetelefonsporing, katastrofedroner, Snowdens Apple-standpunkt og smarte flyplassplakater og bussbilletter. Og om ingenting av det interesserer, kan det hende du finner noe likevel, for her er det som vanlig proppfullt av diverse! 🎁

Publisert på nrkbeta.no siden sist:

Grindr om preste-avsløringer: «Homofobisk heksejakt»

Les saken

➡️ E-tjenesten nærmere lagring av nettrafikk
➡️ Ida Aalen anbefaler å droppe Messenger
➡️ 2,3 mrd. i bot til WhatsApp

Du kan spores av hodetelefonene dine

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. LIVSVIKTIGE DRONER ⛑️: Disse ekstremvær-dronene gir nettilgang i katastrofeområder via en kabel til bakken som sørger for både strøm og datatilknytning, tipser Marius. (Business Insider)

2. MANIPULERTE AVISARTIKKEL 📰: Gutten som brøt seg inn i Dagbladets systemer og manipulerte en nettartikkel får 150 timer samfunnsstraff, tipser Martin. Det var Fædrelandsvennen som først meldte om saken. (digi.no)

3. ALL MUSIKK ER ALLEREDE LAGET 🎵: Damien Riehl er jurist, musiker og programmerer. Han har slått seg sammen med Noah Rubin og tryllet frem en algoritme som har laget alle 12-noters melodier som er mulig å lage, tipser Eirik. Både algoritmen og alle melodiene er gjort tilgjengelig på allthemusic.info. (IFLscience)

4. SATELLITT-SVAKHET 🛰️: Vi kan settes tiår tilbake i tid om satellitter blir utsatt for en alvorlig cyberhendelse, noe som virker stadig mer sannsynlig. Dette er skremmende lesning, sier Martin. (The Register)

5. ANNONSER SOM SER DEG 👀: Det lille AI-selskapet Alfi Inc. har ambisiøse planer om å bruke ansiktsgjenkjenning for å vise deg mest mulig treffende annonser mens du går gjennom flyplasser og kjøpesentre, tipser Anders. Alder, kjønn og etnisitet skal være blant faktorene som påvirker hvilke annonser du får se. Målet er også å «gi informasjon til annonsører om en persons reaksjon på et produkt» ved hjelp av små tegn i ansiktet 😯. (Bloomberg)

6. DESINFORMASJON FØR VALGET 🦹‍♂️: Russland sår uro på sosiale medier i Tyskland i forkant av valget 26. september, forteller Martin. (Politico)

7. SKREMMENDE & BETRYGGENDE 🔒: Hvert år offentliggjøres flere trusselvurderinger i Norge. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har sin Nasjonal Trusselvurdering 2021, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har Risiko 2021 og forsvarets E-tjeneste Fokus 2021. Til sammen gir rapportene et godt bilde av hva som blir sett på som trusler i dagens samfunn. Det er både spennende, lærerik og (på noen måter) betryggende lesing, sier Eirik, som er glad vi har et knippe meget profesjonelle mennesker som følger med for oss.

8. SMART BUSSBILLETT 🚌: Kollektivselskapet Kolumbus i Rogaland har utviklet et system som registrerer når du går om bord bussen og når du går av – ved hjelp av GPS og Bluetooth, melder rogalendingen Martin. Systemet regner ut en mer presis pris enn ved å kreve betaling for antall soner, slik man vanligvis gjør. (nrk.no)

9. VIL BETRYGGE FLERE TIL Å TVITRE 💬: Twitter lanserer flere nye funksjoner som skal gjøre folk mer villige til å tvitre. Mye av det handler om personvern, sier Martin. (Bloomberg)

10. NOT SO KRYPTERT E-POST 📧: Sveitsiske Protonmail, som tilbyr kryptert e-post «beskyttet av sveitsiske personvernlover», ble nylig bedt om å lagre IP-adressen til en fransk aktivist. Det skjedde etter en ordre fra sveitsisk politi, som igjen hadde fått forespørselen fra kolleger i Frankrike, tipser Ståle. Saken har fått mye oppmerksomhet i sikkerhetsmiljøet fordi flere mener e-posttjenesten kan gi falsk sikkerhet ved at de oppgir at de ikke logger IP, når de kan bli pålagt å gjøre det av andre lands myndigheter. (Techcrunch)


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


– En voksende skandale

Edward Snowden skriver i sitt nyhetsbrev om Apples planer om å søke etter overgrepsbilder på folks telefoner. Foto: AFP/NTB

Edward Snowden skriver nøkternt om hva han mener om Apples beslutning om å implementere CSAM-deteksjon (Child Sexual Abuse Material) på brukernes enheter, tipser Henrik«This is not a slippery slope. It’s a cliff», skriver Snowden i sitt nyhetsbrev, som Ståle kan anbefale.

Siste nytt er at Apple har utsatt innføringen av den omstridte funksjonen. (Techcrunch)


Gull fra Beta-arkivet

Marius følger ekstra godt med på nyheter fra Afghanistan om dagen. Han har et helt spesielt forhold til landet etter flere lange opphold der og arbeidet med dokumentarserien Oppdrag Afghanistan – der han fulgte norske soldater på nært hold.

📺 SE I NRK TV: «Norge i Krig – Oppdrag Afghanistan»

I den ti år gamle artikkelen under forteller han om arbeidsmetodene og utstyret han brukte. Kun tre kameraer og ett stativ gikk i stykker…

Provisorisk redigerings-suite på hotellet i Jalalabad. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

På jobb i sandkassa

Les saken


Har du fortsatt mer tid til overs, ta en titt innom how-i-experience-web-today.com og klikk deg rundt for en god illustrasjon på hvordan dagens internett «fungerer» 😅. Ha en fortsatt fin dag!

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.