nrk.no

Irsk datatilsyn gir WhatsApp 2,3 milliarder i bot

Kategori: Samfunn

Facebook-eide WhatsApp får kjempebot. Foto: Francis Mascarenhas / Reuters / NTB

Torsdag annonserte det irske datatilsynet at de har avsluttet sin etterforskning av WhatsApp.

Det irske datatilsynet (DPC) har lenge blitt kritisert for at deres etterforskninger tar lang tid. Nå kommer den første store avgjørelsen mot et amerikansk selskap.

– DPCs undersøkelser begynte den 10. desember 2018 og den undersøkte om WhatsApp ikke har oppfylt GDPRs krav til åpenhet, skriver det irske datatilsynet i en pressemelding.

Den populære meldingstjenesten WhatsApp ble i 2014 kjøpt opp av Facebook.

Leder av den digitale rettighetsorganisasjonen Noyb, Max Schrems, er positiv til avgjørelsen, men mener kritiserer tilsynet for å ha brukt lang tid.

– Vi er positive til avgjørelsen fra det irske tilsynet. Med DPC har fått omtrent 10.000 klager per år siden 2018 og dette er deres første store bot, sier Schrems.

Uenighet om størrelse på bot

Det irske tilsynet ønsket selv å gi en lavere bot, kun 50 millioner euro. Det var andre europeiske datatilsyn gjennom det europeiske personvernrådet (EDPB) som gjorde at boten til slutt ble på 225 millioner euro, noe som tilsvarer 2,3 milliarder norske kroner.

Irland har en sentral rolle innen europeisk personvern fordi mange multinasjonale selskaper har sitt europeiske hovedkontor i landet. Under det felleseuropeiske personvernregelverket GDPR får det irske datatilsynet hovedansvaret for å følge opp disse selskapene på grunn av den såkalte «one-stop shop»-regelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.