nrk.no

Ida Aalen anbefaler folk å droppe Facebook Messenger

Kategorier: Det sosiale nettet & Langlesning

En hånd holder opp en mobiltelefon, og i gjenskinnet i skjermen kan du se et Ida Aalens ansikt..
Forretningsmodellen til Facebook med salg av annonser spiller den viktigste rollen for hvordan det sosiale mediet fungerer, argumenterer Ida Aalen for i sin nye bok «Sosiale Medier». Foto: Patrick Da Silva Sæter / NRK

Som naiv student registrerte Ida Aalen seg på Facebook i 2006. Siden da har hun slettet Facebook to ganger og følt seg hjelpeløs i møte med den amerikanske giganten.

– Jeg fikk en aha-opplevelse da Facebook sa «se på denne gøyale animasjonen av hvordan du har forandret deg gjennom tidene», sier Ida Aalen.

Facebook hadde funnet fram et bilde av henne som 2-åring, men hun ble ikke omgjort til en voksen utgave av seg selv. I stedet ble hun morfet om til en jente som Facebook hadde forvekslet henne med. Den andre «Ida» kom fra et internett-meme av en som bruker for mye tid på nettet.

– Det var et søtt bilde av faren min, broren min og meg, som jeg hadde postet på veggen til faren min da han hadde bursdag, fordi det er koselig å gjøre. Plutselig forstod jeg at Facebook har en komplett modell av trynet mitt, og hvordan det har sett ut gjennom 30 år – det er creepy.

Ida Aalen har vært tidlig ute på mange sosiale medier, og alt i 2009 omtalt av Aftenposten som en av de mest aktive på Twitter her til lands.

I årene som har gått har hun markert seg som en av Norges mest profilerte kommentatorer i skjæringspunktet teknologi og medier, blant annet i Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Denne måneden har hun utgitt hun sin tredje bok om sosiale medier, sammen med medieviter Magnus Hoem Iversen.

En kvinne ser i kamera, liggende på gresset og blar i en bok.
Aalen har studert og jobbet med sosiale medier i et tiår. Foto: Patrick Da Silva Sæter / NRK

Aalens tidligere bøker har fokusert på hva sosiale medier gjør med oss som mennesker. Nå vies det mer plass til algoritmenes rolle, selskapene bak produktene og hvordan de sosiale mediene påvirker samfunnet.

– Den forrige boken kom i 2015, og det har jo skjedd noen småting etter det, som Brexit, Cambridge Analytica og Trump.

Den kanskje største forskjellen er hvor mektige de ulike selskapene som står bak de største sosiale mediene har blitt. Bare siden 2015 har Facebook blitt fem ganger så verdifullt og er nå det femte største børsnoterte selskapet i verden.

– Hvis du tenker på de sosiale mediene som konserner, viser børsverdien, de tusenvis av ansatte, og milliardene av brukere at de er maktinstitusjoner på en helt annen måte enn de var i 2015, sier Aalen til NRKbeta.

Facebook har blitt noe annet

– Da jeg var student og registrerte meg på Facebook i romjula 2006, så var jeg naiv, men Facebook som det eksisterte da… De hadde ikke en forretningsmodell ennå, bare bannerannonser. De var også en relativt liten tjeneste.

Det første oppgjør med den blå giganten tok Aalen allerede i 2011. Da hadde hun skrevet masteroppgave om sosiale medier på NTNU, og slettet Facebook-profilen sin. Dagen etter opprettet hun likevel en ny. Hun innså at hun ikke kunne klare seg uten.

– Med en ny profil kunne jeg bli mer bevisst på hva jeg la ut. Siden da har jeg tenkt at statusene mine er offentlige, for når du skriver til 700 Facebook-venner så er det offentlig uansett.

To personer sitter på en benk, den ene med en notatblokk.
Ida Aalen jobber selv i et teknologiselskapet Confrere som tilbyr videosamtaler. Foto: Patrick Da Silva Sæter / NRK

De sosiale mediene som aldri glemmer

I minst et tiår har Aalen vært klar over at alt som puttes inn i Facebook er med på å mate «annonsemaskinen».

Likevel kjenner hun selv på å ha delt mer med Facebook enn hun er komfortabel med.

Hun er ikke alene. Det finnes etterhvert mange historier om hvordan de sosiale mediene bruker all informasjonen de har samlet inn gjennom årene, på nye måter.

Den profilerte teknologi-skribenten Lauren Goode åpnet i sommer opp om hvordan hun hjemsøkes av vonde minner på ulike digitale tjenester.

Stadig dukker det opp påminnelser om bryllupsdagen som aldri ble noe av. For to år etter at hun fikk kalde føtter, får Goode nemlig fortsatt servert bryllups-annonser på Instagram, brude-collager fra Pinterest, «minner» fra Facebook og mobilens fotoalbum – for å nevne noe.

For Ida Aalen var den komplette profilen av ansiktet hennes over 30 år hos Facebook en vekker. En annen er det enorme arkivet med chat-logger som Facebook sitter på. Begge er grunner til at Aalen mener selektiv hukommelse er undervurdert.

– For å fungere som menneske, tilgi folk, tilgi seg selv, utvikle seg over tid, finne ut av hvem man er og kunne endre seg, så er man avhengig av å glemme, sier Ida Aalen.

Annonse-selskap, ikke teknologi-selskap

I boken argumenterer Aalen og Iversen for at måten selskapene bak tjener penger, er det som styrer designet og funksjonaliteten til de sosiale mediene.

– Jeg har vært sosial på nettet siden jeg var 11 år gammel i 1998 og jeg elsket det fra første stund. Jeg storkoser meg når jeg er sosial på internett, men i møte med selskapenes forretningsmodeller får både selskapene og jeg selv noen perverse insentiver, som kan få fram det verste i oss.

– Det de har insentiv til, er å finne ut: hvordan får vi folk til å kjøpe annonser? Hvordan får vi folk til å lage flere annonser? Hvordan får vi folk til å legge til flere venner, og så videre – det er det de sitter og måler på.

– Når selskapene tjener store penger på annonser, kommer vi noen gang til å begynne å kalle sosiale medier for annonsenettverk?

– De er jo sosiale medier, men jeg tror vi skal etterstrebe å si at de er annonse-selskaper og ikke teknologiselskap.

Aalen mener det å kalle seg et «teknologiselskap» til nå har vært den mest effektive måten å omgå lover og regler.

– Myndigheter er redd for å bremse innovasjon gjennom regulering, og bli sett på som gammeldags og sidrumpa – så med en gang du kaller deg teknologiselskap kan du komme deg unna med hva som helst. Bare se på disse scooterne, de er jo ikke teknologiselskaper.

– Ærlig talt, når du ser hvor mange av dem det er, og at ingen av dem akkurat har noen unik teknologi. Hva er innovasjonen, liksom?

Aalen mener derfor selskaper heller bør kategoriseres ut i fra hvordan de tjener penger, enn om de har ansatte som jobber som programvareutviklere.

Tilbake på Facebook

En kvinne i kjole står i en steintrapp og ser mot himmelen.
Ida Aalen har nylig slettet Facebook-profilen sin nok en gang, etter å ha skrevet en ny bok om sosiale medier. Foto: Patrick Da Silva Sæter / NRK

I august, da den nye boken var ute, slettet Aalen Facebook-profilen sin på nytt. Hun er likevel ikke helt ferdig med plattformen, og er i gang med ny profil.

Å slette og lage ny Facebook-profil beskriver Aalen som «upraktisk, uoverkommelig, sykt slitsomt, potensielt fånyttes», men har likevel valgt å gjennomføre prosjektet.

– Jeg tror jeg kan gjøre en større forskjell i å bevisstgjøre folk ved at jeg er på Facebook. Når jeg sier «hei, jeg kommer til å slutte å bruke Messenger og gå over på Signal, og det synes jeg du også bør gjøre», har det større effekt enn om jeg bare forsvinner fra Facebook, sier Aalen.

84 kommentarer

  • Sam Kongslie (svar til Ida Aalen)

   Veldig bra skrevet. Man blir fullstendig hekta på FB og jeg tror at hadde FB blitt lansert idag ville det blitt totalforbudt.

  • Bjarne Jullum (svar til Ida Aalen)

   Interessant artikkel. Men jeg registrer at du angrer hver gang du sletter Facebookkontoen, og oppretter en ny. Hvis det betyr at du ikke klarer å la være, er dette veldig alvorlig. Da har du blitt avhengig.

  • Anders Lunde (svar til Ida Aalen)

   Spørs mye på hvordan du bruker Facebook og. Jeg selv har ikke et eneste bilde av meg på facebook. Jeg har også informert til venner og famile at de skal IKKE laste opp noe bilder av meg.

   Jeg selv bruker kun Facebook for nyheter og hobby. Er med i hobby relaterte grupper hvor jeg treffer mange tilsvarende mennesker.
   Dessverre har Facebook overtatt nettforum hvor vi før kunne diskutere ting og tang.

   De vet mye om meg for det om så klart. tlf nr har de, minne venner osv. Det fins algorythmer som finner ut av det.
   Men dette er ikke noe verre enn hva f.eks Banken kan om meg.

  • Jeg har ikke lest boka di – men en ting jeg gjerne savner der ute, er fokus på _andre_ sosiale medier.

   Problemet er, etter min mening, ikke sosiale medier som konsept, men det at _hensikten_ til Facebook/Google/osv ikke er å gi oss sosiale medier – men å tjene penger på annonser.

   Det finnes flust av sosiale medier som ikke lever på å selge data, men de har selvfølgelig ikke den samme brukermassen.

   Det som bekymrer meg aller mest, er at våre folkevalgte i særlig liten grad klarer å se _hensikten_ bak disse plattformene (dvs, hvordan firmaene tjener penger) og derfor ikke ser noen problemer med at man i større og større grad i hverdagen er avhengig av ett (eller flere) amerikanske reklamebyrå for å få med seg det man må av nyheter, informasjon og «daglig virke».

  • Kjenner meg veldig godt igjen. Var aktiv – hyperaktiv(?) på facebook i mange år, om enn hele tiden med policien at «Alt som legges ut er i prinsippet offentlig». Har ikke slettet kontoen min, men logget meg ut rett før verden stengte ned i februar ’20 og har knapt vært inne etter det – livet har faktisk blitt mye bedre, selv om det er noen personer og grupper jeg trivdes med som jeg har mistet all kontakt med nå.

  • Vel, nå kan jo alle velge å slette både Facebook og Messenger å gå over på mere «sikre» platformer, men hva får dere til å tror når den plattformen har X antall millioner brukere, vil ikke da facebook kjøpe dem opp som de har gjort med så mange andre..? Uansett hva man foretar seg på nett og sosiale medier VIL ting bli lagret. Man må da slutte å bruke nettet helt å gå over på gammel teknologi som SMS og telefonringing. Kanskje det totalt utdødde brevpapiret kan få en renessanse? Jeg er gudskjelov ikke så paranoid at jeg gidder å slette alt av sosiale medier for å unngå at jeg blir bombet med reklame rettet til nettopp meg. So what? Ja, jeg poster bilder og annet på facebook og får også opp minner fra tidligere år, noe jeg faktisk syntes er morro å gjenoppleve. Skjerp dere folkens, dette er ikke verdens undergang!

  • Ida Aalen (svar til Ida Aalen)

   Svarer flere her jeg 🙂

   Bjarne: Det som ikke fremkommer artikkelen er at jeg begge gangene har laget meg en ny profil samme dag som jeg har slettet den gamle. Mange kan nok klare seg helt fint uten Facebook, men pga de jobbene og nettverket jeg har hatt har jeg vurdert det som mye ekstraarbeid å klare seg helt uten. Skulle ønske det ikke var sånn. Men jeg har f eks ikke Facebook-appen på telefonen. Så det handler nok ikke så mye om avhengighet som sådan, som at mye at nettverket er enkelt tilgjengelig gjennom den plattformen. Skriver mer om disse problemstillingene i boka.

   Mikkel: Jeg er helt enig i at sosiale medier i seg selv ikke er problemet! Sosiale medier er på mange vis en av mine første kjærligheter. Men sosiale medier parret med annonser som forretningsmodell er en kombinasjon som gir perverse incentiver. Og disse vokser seg gjerne størst fordi de har de sterkeste økonomiske musklene, nettverkseffekter osv. Skriver en del i boka om hvordan Facebook m.fl. ble blant de sterkeste aktørene.

   Jan: Med ende-til-ende-krypterte tjenester lagres i hvert fall ikke informasjonen på en sentral server, men kun på selve dingsen du har kommunisert med.

   «Jeg har ingenting å skjule»-argumentasjonen er problematisk. Problemet med slike formuleringer er at det ofte kan leses som at de som har behov for privatliv, er folk som har noe å skjule, og underforstått, at de dermed har gjort noe galt.

   Men det finnes tusenvis av legitime grunner til å «ha noe å skjule». Det kan være en voldelig ekspartner. Å tilhøre en gruppe som er mer utsatt for diskrimering og trakassering. Å være en som har klart å forlate et vanskelig eller problematisk miljø også videre.

   Og om våre Messenger-samtaler kommer på avveie, så er det jo ikke bare våre _egne_ meldinger som kommer på avveie. Det er jo også all dialogen vi har hatt med andre mennesker. Er det ikke et eneste menneske i din 15 år lange chathistorikk, som kanskje kan ha behov for privatliv?

   Når vi sier vi «ikke har noe å skjule», er vi ikke solidariske med de som har behov for mer beskyttelse. Å ønske seg privatliv og mer kontroll på dataene, fremstår som noe mistenkelig. Det er det ikke, og det bør det ikke være.

 1. Raimond Oseland

  Jeg slettet min FB profil for 4 år siden. Årsakene er mange, blant annet noen av de som er nevnt i artikkelen.
  Jeg er svært betenkt over at flere og flere aktører i offentlig sektor benytter FB som sin viktigste informasjonskanal. Tilgang til informasjon er viktig med tanke på fordeling av ulike goder. Offentlig informasjon bør derfor være like tilgjengelig for alle. For offentlig sektor bør likebehandling være et helt grunnleggende prinsipp, men slik utviklingen er med økende bruk av sosiale medier er det ikke slik.
  Riktignok har tilgang til offentlig informasjon alltid vært skjev, men den digitale utviklingen kan bidra til en endring. Men løsningen er ikke ensidig bruk av privateide, sosiale medier.

  Svar på denne kommentaren

  • Frank Olsen (svar til Raimond Oseland)

   Til tross for at det stadig avsløres kjipe praksiser hos Facebook, så øker bruken av plattformen stadig i omfang – og det er jo skummelt! Det kan virke som Mark Zuckerberg kan komme unna med hva som helst uten konsekvenser.

   Selv jobber jeg med kommunikasjon for en ideell organisasjon, og av prinsipp legger vi ut all vår informasjon på egen plattform (vår egen nettside) slik at det skal være tilgjengelig for alle.

   Men i det siste kan jeg få kommentarer av mine kollegaer om informasjon vi har lagt ut som:

   «Oi, det har jeg ikke fått med meg! Jeg så det i hvert fall ikke på Facebook.»

   Implisitt at Facebook for vedkommende har blitt så og si en hovedkanal for informasjon.

   Dette er det nok flere og flere offentlige aktører som har lagt merke til, og trolig er det mange offentlige kommunikasjonsfolk som på mange måter «tvinges» til å legge ut info på Facebook, for det er der man treffer folk. Så får det bare være at Facebook er en privat plattform med fullstendig drakoniske regler for hva som kan publiseres eller ikke. Det er foruroligende.

  • Jo Øiongen (svar til Raimond Oseland)

   Det er en uting og et demokratisk problem når offentlige instanser bruker Facebook som kommunikasjonskanal. Staten burde bygget en egen portal for dette formålet. En portal der de som ønsker å kommentere eller å stille spørsmål kan logge på via IDPorten og ellers velge å være anonyme for andre enn de som eier den konkrete undergruppen.

   Det er et savn at det ikke finnes en statlig eid og driftet skytjeneste som alle offentlige etater var pålagt å bruke som kommunikasjonskanal, til erstatning for Facebook, YouTube og lignende.

 2. ÆØystein Skotte

  Jeg skulle gjerne ha sletta både facebook og messenger, men er sikkert ikke den eneste som føler seg fanga. For det er jo der de ulike sosiale gruppene jeg omgås holder den løpende kontakten: Kameratgjengen, søskenbarnflokken, kjernefamilien, mm. Så hvordan skal jeg unngå å tømme ut barnet med badevannet?

  Svar på denne kommentaren

  • Forstår deg godt! Så langt har jeg fått med meg overraskende mange til Signal. Det fungerer ganske likt som Messenger, så folk vender seg fort til det.

   Så om vi prøver å spørre noen om de vil bli over på Signal, så er det en bitteliten start om ikke annet. Litt som å kildesortere i møte med klimakrisa 😉

  • Det er mange år siden jeg begynte å leve etter filosofien «Om jeg må ha Facebook for å ha venner, så var kanskje ikke de vennskapene så mye verdt til å begynne med».

  • Hei!

   Jeg gikk bare over til gode gamle SMS og telefon. Har også Telegram som substitute for Messenger, de har også mye bedre privacy vilkår og brukes hovedsakelig som Messenger i form av grupper, gruppechat og direktechat. Signal skal også være veldig bra, om ikke bedre med å respektere brukerinformasjonen din enn Telegram som allerede er ganske bra.

   Husker du hvordan før i tiden du måtte ringe vennene dine tid og ofte for å finne ut hvordan ting går? Det er sånn det er.

   Har vært uten facebook i mange år, livet er bedre uten sosiale medier uansett om du mister flere hundre «venner».

   Jeg gikk fra ca 70 ned til 3 og en av dem skal nå være min forlover.

  • Messenger eies av facebook og samler inn en hel del informasjon om deg som de bruker for å selge annonser ++, Signal samler ikke inn noen slik data

  • Via Messenger veit Facebook kven du kommuniserer med, kor ofte, kor tid på døgnet, og viss dei les meldingane, kva dokker kommuniserer om.

  • Messenger, som Atle påpeker, har full samtalehistorikk. Hva dataene brukes til er det kun Facebook som vet. Men ta utgangspunkt at hver eneste melding blir lest av Facebooks programvare, innholdet analysert, interesser identifisert, kontaktnettet ditt blir kartlagt …

   Hvorfor? For å danne seg en profil om hvem du er, for å kunne sende deg mer treffende reklame.

   Og de reklamene du klikker på kan de bruke til å fremheve dette i reklamestrømmen i ditt kontaktnett.

   Når du så tenker at Messenger når bredere ut enn bare Facebook, så blir datamengden de kan samle inn om deg enorm.

   Hvordan? Kall det gjerne kunstig intelligens, men det kan nok være det også brukes mer enklere teknologi som å bare se hvilke ord du bruker i samtalene dine og frekvensen på dem. Så samkjøres det med andre ordlister som er viktige for deres kunder som kjøper reklamespots.

   Og disse reklamespottene ligger heller ikke bare inne i Facebook. Mange nettsider utenfor Facebook har reklame plassert på sidene sine – levert av Facebook.

   Det er sånn Facebook virkelig tjener penger. Og Google. Og Yahoo. Og …. de aller fleste store gratistjenestene.

   Som det ofte sies: Der du ikke er en betalende kunde, det er der du er produktet som blir solgt.

  • Ann-Kristin Frank (svar til Hanne Johnsen)

   Visste ikke at innholdet i meldingene på Messenger kunne leses av Facebook.
   Dette er ulovlig! Private meldinger med sensitiv informasjon! Her kan man utveksle alt av helseopplysninger ang familiemedlemmer f eks. Jeg har trodd at Messenger var som å være på sms.

  • Gode poenger over her.

   Det er også verdt å merke seg at Signal er stiftet som en non-profit, altså ikke et kommersielt selskap (i tillegg til at informasjonen ikke er lagret på en sentral server.)

  • Henrik Lund (svar til Hanne Johnsen)

   Ann-Kristin: SMS er heller ikke privat. Det er ren klartekst og kan enkelt leses av mobiloperatøren eller myndighetene f.eks. under etterforskning. Mobiloperatørene driver nok ikke aktivt med datasanking i samme grad som Facebook gjør da, men rent prinsipielt er SMS pip åpent.

 3. Flott og innsiktsfull artikkel, Ida!
  Har du noen tips for å få venner og bekjente over på Signal? Det er jo fortsatt en forholdsvis liten plattform og jeg sliter litt med at ingen vil være der fordi ingen andre er det. Ond sirkel med andre ord!

  Svar på denne kommentaren

  • Hei. En flott artikkel. Dette er et tema jeg har vært opptatt av i mange år. Det er ikke bare Facebook som samler mye data, noen eksempler er Linkedln, Instagram og en haug med apper på Android/Iphones. Det samme gjelder operativsystemer, Windows 10 har fått mye kritikk for å bryte personvernet i operativsystemet.
   Jeg har som deg hatt mange Facebook kontoer i perioder samt andre sosiale media.
   Nå er jeg ikke på noen sosiale media. Nettopp besluttet å legge bort smartelefonen (en smarttelefon uten Google, kalt E/OS, som fungerer som en helt vanlig android telefon som beskytter ditt privatliv så fremt man ikke installerer apper som Messenger, Facebook, Snapchat etc.
   Har også lagt bort Windows 10 og gått over til Linux. Anbefales, virker som en helt vanlig pc :).
   Signal er «alle» på hvis man bruker appen. Den kan erstatte den vanlige sms appen på smarttelefonen. Det eneste man må gjøre er å installere appen.
   Nå bruker jeg en Punkt. MP02 mobil som støtter signal, en såkalt dumtelefon.

  • Jeg anbefaler å introdusere flere for Signal samtidig. Jeg fikk vennegjengen til å installere Signal-appen da vi var på storbyweekend. Vi opprettet en Signalgruppe hvor vi avtalte når vi skulle treffes for å spise og gå ut. Nå flere år etter holder vi fortsatt kontakt på Signal. Det er også lurt å gjøre Signal til standardapp for SMS så slipper man å ha «enda en app».

  • Steinar Svendsen (svar til Kvigsleik)

   Følger. Jeg fikk fjernet Insta, Snap, WhatsApp osv, men ikke Facebook. Det er Messenger som er årsaken her. Det er veldig vanskelig å få slekt og venner over til noe annet, eneste alternativet er SMS. I mange andre land bruker flere Signal/Telegram, men jeg mistenker andelen Messengerbrukere i Norge må være skyhøy.

 4. Hei Ida. Hvorfor slette Messenger også?
  Jeg slettet/pauset FB-profilen min for noen uker siden. Men Messenger ser ut til å virke. Bruker den til å holde kontakt med venner i andre land.
  Har i mange år vært klar over hva FB og andre driver med og har derfor aldri lagt ut bilder eller info om meg selv. Har hatt FB siden 2008.
  Men etter å ha lest hva Jen Golbeck skriver om SoMe bestemte jeg meg for å slette.

  Svar på denne kommentaren

  • David S. (svar til Helge)

   Fordi Messenger er en tjeneste levert av Facebook, som er egentlig det samme som diskusjonstrådene som er mer offentlig i Facebook – bare med en mindre og selektiv mottagerliste.

   Ta utgangspunkt at Facebook bruker innholdet i Messenger-meldingene til å danne seg en profil om det, dine interesser og ditt kontaktnett. For å gi deg og ditt kontaktnett mer treffende reklamer. Fordi de greier å lage en kobling mellom din Messenger profil og nettsidene du besøker.

  • Ida Aalen (svar til Helge)

   Jeg vil også nevne at Signal i motsetning til mange andre tjenester er stiftet som en non-profit og ikke et kommersielt selskap.

 5. Jeg slettet facebook etter et suicidalforsøk for mange år siden. Jeg følte meg så synlig. Det at jeg ikke delte noe var liksom også en måte å kommunisere på. Jeg ville ikke at noen skulle vite om det.

  Livet mitt er fremdeles ikke så veldig bra. Jeg sliter med å få nye venner, kanskje fordi jeg ikke er på facebook.

  Det føles så dumt å lage en profil nå. Jeg har ikke lyst til å legge til alle de jeg har gått på skole med. De trenger ikke vite hva som foregår i livet mitt.

  Svar på denne kommentaren

  • Lisa G (svar til Dunkel)

   Jeg håper det går bedre med deg nå. Ta godt vare på deg selv.

   Jeg har slitt med å holde vennskap og bekjentskap i gang i det siste tiåret, kanskje fordi jeg aldri har villet opprette en Facebook-profil. Jeg er ofte «the last to know» og når jeg bemerker dette har jeg fått høre «å, vi glemte at du ikke er på Facebook…». Men hvis det er så lett å overse er det vel heller ikke så farlig.

  • Ida Aalen (svar til Dunkel)

   Det er kanskje en mager trøst, men det er lite som tyder på at Facebook hjelper enn å få flere venner. En del forskning som tyder på at det blir noe lettere å holde kontakten med bekjente, men de nære vennene, de må man uansett pleie kontakt med på annet vis, gjennom å kommunisere direkte og møtes.

   Det er litt retro, men jeg vil slå et slag for den gode gamle SMS-en også. Tørre å spørre om folk sitt tlf-nr i stedet for å legge dem til på Facebook. Også må man jo av og til gjøre seg litt sårbar, når man prøver å bli kjent med folk. Spørre om noen vil finne på noe. Noen ganger får man ikke napp, men andre ganger får man jo det!

 6. Føler meg absolutt ikke fanga av fb, bruker den heller ikke til å holde kontakt med venner, for de vennene jeg har treffer jeg i rl. Familien holder jeg kontakt med via telefon. Min profil på fb er lukka, kommenterer på innlegg men legger IKKE ut bilder. Det algoritme med dine 10 år fb har jeg aldri åpna. Og upassende annonser rapporterer jeg som upassende eller støtende. Messenger bruker vi gjennom jobben, og det er kun på mobil det dukker opp annonser der, aldri på pc.
  For meg høres alt dette litt hysterisk ut, og kommer nok ikke til å lese de bøkene!
  Har reklameblokker på pc og nei til reklame på postkassa

  Svar på denne kommentaren

  • Ruben Solvang (svar til Birgitta)

   Å være på Facebook og andre sosiale medier oppleves uproblematisk for de fleste. Det har blitt en så selvsagt del av hverdagen – og nettopp det er noe av problemet. De som ikke har en konto på disse nettsidene blir i større og større grad ekskludert fra det politiske og sosiale livet.

   Det finnes også etterhvert en del eksempler på at helt vanlige borgere, politikere, jurister – til og med avisredaksjoner – opplever å bli utestengt eller sanksjonert av Facebook eller Twitter på feilaktig grunnlag, uten en reell mulighet til å anke eller klage på avgjørelsen. At vi har gjort oss så avhengige av gigantiske utenlandske annonseselskaper for å utøve og delta i helt grunnleggende demokratiske prosesser i Norge synes jeg er skummelt.

 7. Ruben Solvang

  Flott at du løfter denne debatten, Ida!

  Nå har ikke jeg lest boken din (enda), men har du sett nærmere på åpne og brukereide/styrte sosiale medier som bygger på den interoperatible internett-standarden ActivityPub? Selv er jeg aktiv på den norske Mastodon-serveren snabelen.no, som som fungerer ganske likt som Twitter. Hvis du, eller noen andre som leser dette, vil sjekke det ut så er dere velkommen til å lage en konto via denne invitasjonslenken: snabelen.no/invite/iut3URYp

  Det er urovekkende at majoriteten av den offentlige og private diskursen finner sted på reklame- og algoritmestyrte nettsteder. Det er et demokratisk problem at man i liten grad kan delta i samfunnsdebatten og politikken hvis man ikke har en konto på en lukket og utenlandskeid overvåkningsplattform – som man i tillegg kan bli urettmessig utestengt fra uten reelle ankemuligheter. Algoritmene bidrar også til en samfunnsnedbrytende polarisering, en effekt jeg dessverre har vært vitne til på nært hold.

  Det hadde forøvrig vært gøy om NRKbeta var tilstede på en av de reklame- og algoritmefrie plattformene! Det må da unektelig være litt ubehagelig for NRK, som en statsfinansiert og reklamefri rikskringkaster, å være så prisgitt annonseselskaper som Facebook og Twitter 😏

  Svar på denne kommentaren

  • Synes du har gode poenger! Den store hodepinen her er jo at alle disse probleme er lettere å påpeke, enn å løse. Men jeg er veldig glad for at det finnes folk som jobber for at det skal finnes alternativer!

 8. Flott, Ida. Jeg har gjort det samme og slettet FB, men det var på ingen måte lett.

  Jeg tror vi som forbrukere må velge selv, samt oppfordre de som er i vår sosiale krets til å velge selskaper med mer bærekraftige forretningsmodeller – så som Signal.

  Signal står ikke tilbake for FB Messenger mtp hvilken funksjonalitet tjenesten tilbyr. Men som flere nevner i kommentarfeltet her. Tie-in-effekten er blitt formidabel på Facebook fordi de er størst og var først: De er på ingen måte lenger best på å levere disse tjenestene på brukerens premisser!

  Svar på denne kommentaren

 9. Jørn Pettersen

  Høres ut som en AA-gruppe for folk som vil slutte eller har slutta med facebook. Trist. Bli og vær heller et såkalt ‘ghost’ hvis du føler deg bedre uten sosiale medier. Det er lettere å få blikkontakt når vi passerer hverandre på gata.

  Svar på denne kommentaren

 10. Skulle gjerne vært uten slike platformer. Problemet blir da at man står i fare for å falle utenfor samfunnet. Eksempelvis Facebook er svært vanskelig å leve uten da skole, jobb og resten av ens kontaktnettverk bruker arenaen for deling av viktig informasjon man ikke får tak i andre steder.

  Svar på denne kommentaren

  • David S. (svar til Joakim)

   Men dette handler egentlig om bevisstgjøring om hva slags farer Facebook og SoME generelt sett bringer med seg.

   Og så handler det om å ta konsekvensene av disse farene og ikke bare stikke hodet i sanden å late som «dette skjer ikke meg».

   Å stå i mot og finne bedre alternativer krever mot og styrke. Dessverre mangler alt for mange nettopp det.

 11. Flott å lese slike artikler. Dette burde diskuteres og belyses mer, for er det noe som går i glemmeboken er det nettopp hvordan disse selskapene opererer og at den informasjon vi legger ut vil alltid være der.

  Selv har jeg slettet Fb-konton noen ganger, men den siste er fortsatt aktiv (tror jeg), men har ikke vært logget inn på år og dag som man sier.

  Det som nesten er litt mer skremmende enn hvordan det påvirker personvernet er at mange føler seg låst til Fb.

  Jeg har gått fra å være ganske aktiv på SoMe til å snu ryggen til det helt. For det er en virkelig bra måte å finne ut av hvem som er ens venner.

  For det å si at det er så mye enklere å holde kontakt via Fb er ikke godt nok. Om man ikke er villig til å respektere andres valg, da er man ikke så god venn egentlig, eller?

  Merkelig nok har jeg fortsatt kontakt med venner som betyr noe og bryr seg, selv om jeg ikke bruker Fb.

  Svar på denne kommentaren

 12. Slettet selv Facebook for noen år tilbake da jeg uansett ikke brukte det lenger. Det hadde utspilt sin rolle og freden føltes mer som en reklameplakat enn noe annet. Det var ikke lett å få venner og familie over på Signal, men jeg signaliserte tydelig at jeg kom til å slette Messenger ett år etter Facebook, og hvis de ønsket å kommunisere med meg etter det var det enten via Signal eller tekstmeldinger. Dette har fungert relativt godt. Hele den nærmeste familien og svigerfamilien er over på Signal, de nærmeste vennene mine har også kommet dit.

  Jeg føler ikke noe savn etter Facebook. Facebook har to funksjoner: 1. samle så mye data som mulig on deg. 2. bruke denne dataen til å skreddersy annonser for å øke sannsynligheten for at du skal kjøpe noe du ikke trenger. Jeg ønsket ikke at et amerikansk selskap med heller tvilsomt renommé når det kommer til ytringsfrihet og demokrati å tjene penger på meg og mine interesser.

  Jeg har kanskje et mer bevisst forhold til dette enn de fleste. Jeg blokkerer alt bortsett fra nødvendige informasjonskapsler gjennom addons. Jeg har gått bort fra en gratis Gmail-konto jeg hadde brukt i nesten 10 år til en betalt e-post hos ProtonMail. Jeg skiftet fra Android til iPhone etter at Apple viste at de tok personvern på alvor (selv om jeg hater Apple og iPhone). Disse store selskapene i USA sitter med enorme mengder data om oss og kan på bakgrunn av dette datagrunnlaget skape skummelt gode personlighetsprofiler som kan brukes til å manipulere, påvirke og selge. Når disse selskapene i tillegg gjør alt de kan for å slippe å betale skatt er det minste vi kan gjøre er å prøve å gjøre det vanskeligere for dem å tjene seg rike på oss, våre liv og informasjonen om den.

  Svar på denne kommentaren

  • Jul E. Nissen (svar til Ukjent)

   Kudos for å slette Gmail! Men den store lakmustesten – har du tenkt til/klart å slutte å bruke Google som søkemotor?

 13. Jul E. Nissen

  På midten av 2000-tallet kom jeg over en artikkel, eller et opprop, signert av flere internettsikkerhetseksperter jeg stolte på. Jeg hadde sett mange av disse, og forventet at det øverst på listen skulle stå «antivirus» eller «bruk passordprogram»,men det gjorde det ikke. Det stod:

  1. Ikke lag profil på sosiale medier

  Jeg stusset over dette, men var jo vant til anonymt internett fra 90-tallet og hadde en naturlig reservasjon for å bruke ekte navn eller bilde – jeg fulgte dette rådet.
  Den enkleste måten å slutte med noe – er å aldri begynne.

  Reaksjoner, spørsmål? Jovisst. Men stadig fler viser forståelse for mitt standpunkt.

  Senere har jo også jeg skjønt at Google, Facebook etc. slett ikke er gratis, men at prisen er dine personlige data, i en dybde verken du eller «some» forstår da det meste er styrt av algoritmer.

  Når en birøkter skal sanke honning, tar han/hun på seg beskyttelsesdrakt,og bruker i tillegg røyk for å kontrollere biene.

  Slike verktøy finnes også digitalt. Hvis du ikke klarer deg uten honning.

  Svar på denne kommentaren

 14. André Skjeggestad

  Fin artikkel! Det er alltid interessant å høre tankene dine Ida! Jeg lurer på om du har satt deg inn i dataflyten mellom Facebook og Instagram? Har det noen hensikt å kutte ut Facebook dersom man ønsker å fortsette å bruke Instagram? Jeg er jo klar over at begge tjenestene tilhører samme konsern. Bare lurer, fordi jeg har lyst til å kutte ut Facebook, men har fremdeles mye glede av Instagram.

  Svar på denne kommentaren

  • Det er nok dessverre veldig mye dataflyt i mellom de to. Hvis du skal ha Instagram, kan du muligens(?) begrense dataflyten noe hvis du sørger for følgende:
   – ikke registrer deg med tlf nr
   – ikke bruk samme e-post, lag gjerne en helt egen e-post til formålet
   – ikke gi tilgang til kontaktlister eller koble til noen andre kontoer du har
   – bruk nettlesere som f eks Firefox, med tillegget Facebook-tab, og bruke instagram på datamaskin
   – bruke (hater å gi dette rådet, men) iPhone fremfor Android-telefon :/

   Men ja, bare at denne lista er så lang, viser jo hvor utrolig vanskelig det er å begrense datatilgangen til disse selskapene.

 15. Trond Wingård

  Synes du illustrerer problemet med makten til Facebook og andre overvåkningsplattformer bra: Du er kritisk til dem, men må være der for å nå fram til folk. Det er vanskelig for de aller fleste å se for seg hvordan livet skal fungere uten Facebook, Google m.fl.

  Selv var jeg så heldig, får jeg si, å slette FB-kontoen min allerede i 2010 og har ikke kikket meg tilbake. Det ville nok vært mye mer smertefullt å avslutte den i dag.

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg hadde litt over middels kjennskap til IT og var såpass skeptisk under fremveksten av såkalte sosiale medier at jeg ventet med å opprette en profil. Jeg visste at facebook var i utgangspunktet et medium som var laget for kommunikasjon i et lukket system. Å legge dette på internett ville medføre en sikkerhetsrisiko iform av at alle opplysninger man lå inn ville kunne hackes av amatører, og jeg fikk rett adskillige ganger.

  At det var amerikansk gjorde meg enda mer skeptisk siden USA har et noe begredelig lovverk for personvern, i tillegg til at internett fra oppstarten var flagget som et anarki. Med andre ord: uten styring av myndigheter.

  Dette var grunnlaget for at jeg valgte å ikke registrere meg på noen sosiale medier.

  Til tross for dette florerer det av opplysninger om meg på internett fra norske selskaper som har lagt informasjonen ut på internett uten mitt samtykke. Blant annet gulesider.no og 180.no.

  To års studier på Noroff der man formelig ble tvunget til å registrere seg på linkedin.com har lagt enda mer spor etter meg på internett. En registrering i Brønnøysundregistrene som personlig foretak, noe jeg ble tvunget av norsk lovgivning til å opprette for å drive som aktiv musiker, har også lekket som en sil til en mengde «selskaper» som har dukket opp i ettertid.

  I tillegg til dette har man automatisk blitt registrert av selskaper som Microsoft og Apple når man har kjøpt og tatt i bruk deres produkter…

  Dagens digitalisering av alt fra personopplysninger til politiske partiers fremvekst på sosiale medier har også medført falske profiler for å påvirke demokratiske prosesser. Mye av digitaliseringen våre politikere har vedtatt er av akkurat samme tankeløshet som å registrere seg og ta i bruk sosiale medier.

  Så kom den såkalte smarttelefonen som i dag er såpass utbredt at dem som sitter med den egentlige makten i våre såkalte demokratier i dag har tilgang til påvirkning mot enkeltmennesker helt ned i barneskoletrinnene. IT i dag er altså i stor grad påvirkningsteknologi i gigantisk format. Til og med google vet det meste om deg… og bruker det for alt det er verdt i et samfunn der overforbruk er blitt standarden med velsignelse av våre politikere.

  Konklusjon: I dag er internett den største single energikonsumenten grunnet alle servere som står og går døgnet rundt med videoer av ymse slag og musikk i tillegg til at mengder av selskaper nå også driver streaming i stort monn. Mye av dette er i tillegg fyrt med kullkraft, gasskraft og atomkraft. Internett konsumerer altså mer energi enn all verdens sjøtransport av varer man egentlig ikke trenger.

  Kjøp heller en DVD eller CD for å begrense energikonsumet betraktelig. Så får vi kanskje mindre problemer med klimatilpasninger og forhåpentligvis litt billigere strømregninger.

  Svar på denne kommentaren

 17. Tomas Siqveland

  Jeg må bare si meg enig, jeg vet egentlig disse tingene allerede. Da bør jeg også handle deretter.

  Samtidig har min generelle moral og politiske syn endret seg en del. Store private selskaper generelt påvirker min hverdag mer enn noe Storting lenger våger. De kan, men tør ikke. De endrer lovene i stedet, i favør av finansøkonomien.

  Den lille sosiale biten som faktisk fungerer via FB holder meg igjen. Men, det er ikke mer korrekt enn at den lille rikeste lille andelen av oss har mer makt enn det mye større flertallet.

  Det må få konsekvenser, og har det allerede for meg. Jeg må bare ta noen steg, og være modig nok selv.

  Svar på denne kommentaren

 18. Jeg er i utgangspunktet prinsipielt enig i argumentet, og skulle gjerne slettet Facebook og sluttet å bruke Messenger.

  I virkeligheten ville dette være å tilintetgjøre min siste mulighet til å opprettholde kontakt med andre mennesker i livet mitt.

  Det er mulig rådet fungerer for mennesker som er sosialt oppegående, har en sosial sirkel, og masse reelle venner, slik at de kan opprettholde et sosialt liv uten dette. Dersom jeg hadde sagt fra til de menneskene jeg prater med at jeg sletter Facebook og installererer Signal i stedet, er det ikke et av disse menneskene som hadde savnet meg nok til å orke å installere et nytt program kun for å prate med meg.

  Vi trenger løsninger som fungerer for mennesker som ikke blir like høyt verdsatt av andre.

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen (svar til Taper)

   Jeg forstår veldig godt dette perspektivet!

   (Jeg har jo fortsatt en Facebook-konto, og når jeg får meldinger der, spør jeg folk om vi kan ta samtalen på f eks Signal, iMessage, SMS eller e-post i stedet. De fleste har hvert fall én av de kanalene, også de mer ressurssvake som du peker på)

  • Tomas Siqveland (svar til Taper)

   Jeg har dyp respekt for situasjonen du beskriver. Jeg skrev også at mine valg rundt kritikken av sosiale mediers forretningsmodell – og valgene jeg kommer til å ta – er mine egne. Av respekt for andres nytte, så stiller jeg meg ikke bak en slags boikott-aksjonisme. Det er kynismen med salg og utnytting av personlige opplysninger som er årsaken til min kritikk – Og slett ikke den opprinnelig gode idéen om en nettplattform vi alle kunne delta i. Det er lov å håpe at fremtidige lovgivere vil våge å regulere gigantene. Det de skaper er flott, men hva de kan utnytte parallelt er et sosialt overgrep, dessverre.

 19. Hei! Har et spørsmål angående sletting av Facebook. Hvis man gjør det, hva skjer med all dataen Facebook har samlet fra profilen? Blir dette også slettet fra deres side eller vil de fremdeles oppbevare det?

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Aalen (svar til Helene)

   Har du lagt merke til alle bannerne som ber deg godkjenne cookies? Dette kommer av EU-reguleringen GDPR, også kjent som personvernforordningen.

   Den gjør det ulovlig for Facebook å ikke slette dataene dine når du sletter kontoen din. Når jeg slettet Facebook-kontoen min opplyste de at de først setter kontoen min i dvale i 30 dager (en slags angrefrist), og at det deretter kan ta opp til 90 dager før dataene er helt slettet fra deres servere.

   Hvis det viser seg at Facebook ikke har fulgt opp dette, vil de forvente saftige bøter fra EU, tenk i milliardklassen.

   Denne loven kom først på plass i 2018, så det er først de siste årene det er har blitt mulig å få slettet ting helt.

   Dette er et godt eksempel på hvor viktig regulering er – dette hadde aldri skjedd uten EUs press på teknologiselskapene.

  • Dere er rimelig naive hvis dere tror at opplysningene deres virkelig blir «slettet». Facebook tar vare på alt til evig tid, med ekstra kopier hos ymse statlige spionasje-aktører. GDPR er en tannløs trussel så langt.

 20. Kjell Bjarne Berntsen

  Selv opprettet jeg ikke noen konto da facebook var nytt. Men mange år senere når ungene begynte på skolen måtte jeg opprette en konto (har selvfølgelig feilstavelse av navnet mitt og ikke noe bilde), det for å kunne følge med på foreldregruppene på skolen og fritidsaktivitetene. De er så store at de ikke kan unngås. Det samme med BankID, jeg har unngått BankID fordi jeg ikke stoler på DNB, men du må jaggu ha BankID for alt mulig. Det gikk ikke engang å bestille vaksinetime uten BankID, derfor droppet jeg lenge hele vaksinen. Men etter at de inførte drop-in vaksiner kunne jeg gå å få vaksine. Skummelt hvordan disse firmaene kan overvåke deg.

  Svar på denne kommentaren

 21. Interessant artikkel. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til alt av sosiale medier av nettopp de grunnene som nevnes her. Jeg bruker FB kun fordi jeg «må», da informasjon om fritidsaktiviteter etc deles her. Jeg har aldri lagt ut et bilde eller skrevet skrevet et åpent innlegg på siden min, og ser frem til dagen jeg kan slette profilen. Jeg har litt problemer med å forstå hvorfor man skal bruke Messenger og FB istedenfor f.eks. sms eller mail. Det virker som mange ikke er oppmerksomme eller bryr seg om disse utfordringene med FB og andre sosiale medier. Ingen hadde vel akseptert at Telenor eller Telia avlyttet telefonen din, eller Posten åpnet brevene dine for å kunne finne informasjon de kunne selge til annonsører, men på FB ser det ikke ut til at det er noe problem. Det står tydelig i FBs brukervilkår at de forbeholder seg retten til å bruke det som legges ut til det de vil. Det er som at noen tilbyr deg gratis parkering i sentrum, men når du kommer for å hente bilen, viser det seg at den står parkert på den andre siden av byen, de har leid den ut til noen andre og lakkert den om.

  Svar på denne kommentaren

 22. Jarle Strømodden

  Takk for gode refleksjoner (og takk til journalisten)
  Men, altså dette:
  «Bare se på disse scooterne, de er jo ikke teknologiselskaper.

  – Ærlig talt, når du ser hvor mange av dem det er, og at ingen av dem akkurat har noen unik teknologi. Hva er innovasjonen, liksom?»
  Spot on!

  Svar på denne kommentaren

 23. At statens og kommunens ulike institusjoner outsourcer kommunikasjonen til et multinasjonal gigantisk markedsføringskonsern er uten tvil både et demokratisk problem og et personvernproblem. Man tvinger i praksis sine borgere til å bli gratisarbeidere for Facebook, og gir fra oss mengder med persondata. Facebook (eller tredjeparter de selger data til) benytter de enorme mengder data som vi legger igjen til å styre meninger, politiske holdninger m.m. Mennesker er – tross alt fokus på rasjonalitet – i det store og det hele i følelsenes vold og lett manipulerbare, og det har vist seg at vi er mer enn sårbare ovenfor sosiale medier. Makten blir gradvis flyttet fra lokalsamfunn til en global stormakt vi ikke har noen som helst innflytelse på. Ironisk nok er det ingen av partiene på Stortinget som har noe som helst fokus på dette.

  Svar på denne kommentaren

 24. Wenche Solberg

  God artikkel. Litt usikker på verdien av å bytte Messenger med Signal, de skal vel også tjene penger? Ideelt skulle FB, Messenger osv vært betaltjenester synes jeg. Da hadde vi sluppet å bli «stalket» digitalt. Og et evig reklamekjør.

  Svar på denne kommentaren

  • Signal finansieres av en allmennyttig stiftelse som du kan donere penger til hvis du liker tjenesten selv eller ønsker å bidra til at varslere og journalister kan kommunisere kryptert.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Wenche Solberg)

   Hei! Signal er organisert som en ideell stiftelse, så foreløpig har de inntekter fra donasjoner. Om du vil lære mer anbefaler jeg denne artikkelen i New Yorker om appen og grunnleggeren Moxie Marlinspike.

  • Bra at det fortsatt skrives om dette temaet, Fb og problematikken med det, ikke bare annonsering. Fb oppdatert hvor jeg jobber etter jeg byttet jobb, det synes jeg var ‘creepy’…digital staking som ei beskrev det i kommentarfeltet. Jeg var fornøyd med Whats App helt til det ble kjøpt opp av Fb. Jeg bruker nesten aldri å være på Fb, er stort sett ikke logget på men så er det messenger der venner og familie er. Skype, alle forlot det, de av oss som har familie i flere land, da ble det messenger og WhatsApp for ‘gratis samtaler’. Personvern er definitivt et problem m/ Fb, ingen bør tvinges til Fb for å få informasjon, e-post er bedre, så er det hacking av amatører, datalagring i USA og ‘hacking av statlige parter. ‘Texas’ regulering av internettet og de tjenestene der Fb er absolutt blant de verste men mange i Norge er der og de bruker ikke sms men messenger og det er den eneste grunnen til å ikke slette Fb kontoen. I realiteten jeg får ikke mange av de jeg kjenner til å gå over til Signal og der ligger utfordringen. Gjerne et annet sosial tjeneste enn Fb som ligner på WhatsApp men som ikke eies av Fb, uten datalagring i USA ( for de av oss som kommunisere digitalt utenfor Europa ). Helt imot datalagring og digital stalking, Fb. Orwell og et overvåkings samfunn…det er sosialt og en måte å holde kontakt m/ kolleger, familie og venner…slik starter det m/ Fb og ‘mange er der’.

   Og Fb kartlegger hele ditt nettverk på Fb og de forteller når du byttet jobb og hvor…privat…overhodet ikke…messenger er ikke privat heller.

 25. Cato Gustavson

  Husk at om du bare velger å trykke på «slett Fb-konto» i profilen din, så betyr ikke det at bilder, videoer, kommentarer, sider, bilder og kommentarer du har likt, vennenettverk, og annet personlig informasjon blir faktisk slettet. De bare «unlister» deg – all data forblir lagret på serveren deres i USA. Når det er sagt så har CIA og Facebook en datautvekslingsavtale hvor CIA kan søke gjennom serverne deres for å se etter «problematisk innhold».

  Det finnes tredjepartsprogrammer som hjelper deg med å automatisere avpublisering, «unliking» og sletting av kommentarer og innhold før du trykker på Facebook sin «slett meg» knapp. Da er du sikker på at alt faktisk er borte.

  Svar på denne kommentaren

  • Med CIA og USA vet man jo aldri, men for ordens skyld tenkte jeg hvert fall nevne at med EU-reguleringen GDPR, også kjent som personvernforordningen, blir det ulovlig for Facebook å ikke slette dataene dine når du sletter kontoen din.

   Når jeg slettet Facebook-kontoen min opplyste de at de først setter kontoen min i dvale i 30 dager (en slags angrefrist), og at det deretter kan ta opp til 90 dager før dataene er helt slettet fra deres servere.

   Hvis det viser seg at Facebook ikke har fulgt opp dette, vil de forvente saftige bøter fra EU, tenk i milliardklassen.

   Denne loven kom først på plass i 2018, så det er først de siste årene det er har blitt mulig å få slettet ting helt.

   Dette er et godt eksempel på hvor viktig regulering er – dette hadde aldri skjedd uten EUs press på teknologiselskapene.

   (Dette blir også komplisert av at Schrems II-dommen har invalidert det som kalles Privacy Shield-avtalen, men det blir litt for juridisk og detaljert å ta her i kommentarfeltet, hehe)

  • Akkurat, det er slik. En av mange problemer med Fb. Kjekt å vite mer om Signal slik noen har skrevet her, varslere og journalister trenger slike tjenester men jeg tror de fleste har bruk for et bedre kommunikasjonssystem enn Fb som konkluderer messenger.

 26. Ingen trenger Facebook, Google, Android, Windows osv. Det er bare en vanesak å bruke disse platformene/tjenestene som er blitt ved at skolen og diverse statlige og private insattser tvinger oss til og venner oss til disse tjenestene.

  Alternativene som SMS, telefon og Epost eksisterer forsatt. Epost klienter som delta.chat gjør eposter til sms. Linux til PC og Mobil eksisterer (og andre alternativer). Android uten google tjenester (som lineage) kan gi nytt liv til en gammel mobil (miljøvenlig er det også).

  Til og md WWW er ikke internett, men bare en av protokolene på internett.

  Alt er bare avhengighet, latskap og tillært uvitehet/hjelpsomhet hos mennesker.

  Svar på denne kommentaren

  • Shannon (svar til Mirko)

   Linux, jeg har hørt mye om det fra all data eksperter som er i mot datalagring og overvåking men i praksis det er for vanskelig for de av oss som ikke er eksperter på data.

  • Du slipper ikke unna utfordringene ved å bytte til Linux. En linuxmaskin stikker seg ut i «alle nettverk» og kan derfor tiltrekke seg oppmerksomhet «lack of obscurity». Det finnes jo måter å til en viss grad å omgå dette, men en person med vanlig brukerkompetanse er ikke på det nivået.

   Alle teknologiskifter krever en innsats ved overgang og selv om Linux fremstår som utfordrende for mange er det faktisk vesentlig enklere å lære skikkelig fordi strukturen i *nix er langt bedre og mer oversiktlig. Men en alminnelig bruker behøver ikke å forholde seg så mye til dette.

   Det er et par-tre ting som gjør innsalg av Linux vanskelig:

   1: Mange utviklere av applikasjoner er fokusert på det tekniske og glemmer at når brukerne ser et foreldet brukergrensesnitt, så tror de også at teknologien er utdatert.

   2: Man kan gjøre stort sett det samme i andre applikasjoner, men det kan være en skikkelig jobb å bryte med gammel arbeidsflyt i kombinasjon med innlæring av applikasjonene.

   3: Etter at det offentlige sviktet mht ODF og ga etter for Microsoftlobbyen etter kuppet, har det offentlige standardisert på Microsofts systemer på serversiden, og det er konstant problematisk å anvende Linux / dokumentformater mot bortimot alt av offentlig sektor for en med normal brukerkompetanse.

 27. Ann-Kristin Frank

  Helt enig med deg, Ida!
  Jeg opplevde at Facebook tok veldig mye energi! Jeg er så opptatt av å hjelpe folk og dette tok helt av. Fra smått til stort.
  Har, fra jeg var liten, tatt mye ansvar for de rundt meg. Facebook ble en arena der jeg prøvde å hjelpe folk, men hjelpes: jeg ble til slutt helt utlada.
  Sammen med Finn-annonser: «Hjelp til jul ønskes» der jeg delte fortvilte folks annonser og startet innsamlinger av penger på Spleis for å hjelpe folk pluss innsamling av klær og leker.
  Det er ikke noe galt i å hjelpe andre og Facebook er en arena der man når mange mennesker samtidig.
  Men her ligger også en felle som jeg gikk i.
  Nå har jeg ikke vært på Facebook på en stund og det føles avslappende.
  Det er veldig lett å bli engasjert i samfunnssaker.
  Enkelte benytter anledningen til å kommentere negativt på alt og alle.
  Har også inntrykk av at noen må fortelle folk på Facebook hvor perfekt alt er hos dem. All mat, alle ferier, alt de gjør blir publisert. De kan knapt gå til legen uten å fortelle det. Jeg har noen ganger tenkt at det må være lett for innbruddstyver å stjele fra disse for de forteller alltid hvor de er til enhver tid. Ofte legger de det ut offentlig og ikke bare ned venner eller de deler bare med venner, men er ukritisk til hvem de godtar venneforespørsel fra. De har ofte flere hundre «venner» på Facebook.
  Her kan det befinne seg folk som ikke vil ens beste.
  Ikke legg ut hvor du er til enhver tid, pleier jeg å si til slike mennesker, men de bare ler og tror ikke det er så farlig.
  Facebook er avhengighetsdannende på lik linje med spill.
  Alt som skaper avhengighet bør man slutte med samme hva det er fordi dette får makten over deg. Kjenner at jeg blir engasjert! Tenk da når jeg engasjerer meg på Facebook hvor mye energi det tar.
  Nei; takke meg til. Gå ut i frisk luft. Lytt til fuglene og bølgene og nyt livet! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 28. Enig med deg Ida i det du skriver.

  Mengden data og rollen SoMe-aktørene har i samfunnet er blitt skremmende. Eksempelet på dette er når Twitter og Fb kastet ut President Trump og med dette begrenset ytringsfriheten og fritt internett.

  Angående Signal, så er det etter min forståelse litt «feil» å sette Signal og Messenger direkte ved siden av hverandre. Messenger har den enorme fordelen med å være den største aktøren i Norge og hvor en kun trenger navnet på personen og deretter sende melding. Med Signal trenger en telefonnummeret (som er «bruker-id» på signal) først og deretter sende melding. Veldig likt SMS og iMessage altså.
  Korriger meg hvis jeg har feil der 🙂

  Håper Signal får en boost i Norge etter denne artikkelen!

  Svar på denne kommentaren

 29. Jon Gunnar Wold

  Slettet FB og Messenger i 2020 og det har jeg aldri angret på. Spesielt ille synes jeg det var å se gamle klassekamerater og andre bli sprut gærne av alle konspiranoia-innleggene FB-algoritmen eksponerer folk for.
  Folk bør også være mer obs på YouTube, som egentlig er langt verre enn FB med tanke på å radikalisere folk for å selge mer reklame.

  Svar på denne kommentaren

 30. Jeg opplever i jobb med barn, unge og familier at det i de fleste hjem er 0 kompetanseformidling ift. Sosiale medier. Når jeg stiller meg naken på Stortorget får jeg mange rare blikk og kommentarer, og mange hadde syntes at det var artig å ta et bilde og dele med venner. Men på det største torget, på FB, da blir allerede barn og unge sendt helt ubekymra alene, uten å ha noe peiling om hvordan man skal kle og oppføre seg. Ikke rart det ofte går galt. Gjelder ofte nok voksne også. Jeg syns i utgangspunktet ikke at det er noe som er så veldig galt med FB, men med brukerkompetansen den krever.

  Svar på denne kommentaren

 31. Altså, kva er det som skjer utover det ganske land? Og i såkalla «seriøse» lokalaviser, regionaviser, riksaviser, NRK og presse, media og massemedia elles? Kvifor er det så viktig, absolutt viktig og absolutt «livsviktig» å drive med denne offensive, ja -aggressive reklamen for Fjesbok/Fascibok, Kvitter, Instagram, Kneppbabl, «Tiktok», «Onlyfans» og andre såkalla «sosiale media»??? Poenget er at dette har fint, fint, fint lite med EKTE sosialitet å gjere. «Sosiale mediar» er i dag i praksis einstydande med Fjesbok/Fascibok. Det som for lenge sidan er klart er at fyren Mark Zuckerberg er alvorleg sjeleleg forstyrra. Er folk klar over det??? Dette gjeld garantert meir eller mindre også for andre innan komplekset Fjesbok/Fascibok. Det er overtydeleg at Fjesbok/Fascibok er eksistensielt kriminelt. Likevel kan ein få inntrykk av at Fjesbok/Fascibok nærast er innstifta av …Gud…! Når skal presse og media slutte med dette tøvet????

  Svar på denne kommentaren

 32. Supert at du setter søkelys på dette! Har tenkt på å slette facebook often, prøver så godt jeg kan å begrense bruken.

  Vanlige annonser er en ting, politiske annonser og andre betalte meninger en annen.

  De senere årene har jeg innsett at vi mennesker utsettes for propaganda på mange måter, og facebook og andre sosiale medier er som skapt for nettopp dette.

  Det sørgelige er at mange av oss nesten kun har et sosialt liv nettopp via disse medier, sosiale liv våre tidligere jeg ville fnyst eller ledd av, likevel er de faktiske sosiale aspektene ved dem bedre enn ingenting.

  Og selv om de aller fleste nok kan fremskaffe et telefonnummer til en og annen fysisk venn – så er mange av oss også blitt såpass enspora, eller mangesporet men på kun våre egne premisser, at kanskje fysiske vennskap kan virke kjedelige eller føles irriterede; for våre venner kan ha blitt mangesporet på egne vis, kanskje med ideologier i konflikt med våre egne.

  Svar på denne kommentaren

  • Lisbeth (svar til Vidar)

   Jeg slettet min konto i mai, i år, etter kun 2 år på FB. En blir » avhengig» slik er algoritmene der laget. Jeg kommer aldri tilbake. Det har vært en flott sommer med store og små turer med ekte venner, i ekte natur. Og den evige summing om at en kanskje bør sjekke kommentarer eller annet, er vekk. For godt. 🤩

 33. Knut-Helge Eikrem

  Vil bare si at det å slette profilen på Facebook er bare merkelig oppførsel for Facebook kobler bare din gamle profil med din nye ved hjelp av data, så det eneste du mister er på din side. Du kommer like langt ved å bare slette alt vennene og innleggene dine. Dette visste vi allerede tilbake på tidlig 2000 tallet når face ble lansert. Alle visste at her var det noen som var ute etter dine data etter at kjøper av Myspace ble en realitet. Er en grunn til at mange av oss ikke har lagt ut mange bilder på Facebook sine tjenester. Mindre sjanse for at de i framtiden klarer å følge deg via data og bilder/kamera ute i den virkelige verden

  Også sier du at selskapene ikke driver med teknologi men med annonsevirksomhet. Hva kaller du teknologien bak som gjør at riktig person får annonsene? Alle datapunktene de samler fra hver en krik og krok for å få et bilde av hvem du er. Det blir som å si at det ikke skjer innovasjon i krig. Selv om det ikke er hovedmålet så er det resultatet. Enkleste eksempelet er Android telefoner. Vi hadde aldri hatt de uten Google sitt driv etter å selge annonser. Og vil du ikke si at telefonen de fleste skriver på i dag er et teknologisk under? Jeg vil ihvertfall det. Eller Google Chrome som rundt 90% av alle som bruker internett bruker?

  Hele annonse vs teknologi blir som å snakke om olje vs fornybar energi. Du kan ikke ha det ene uten det andre. Noe må betale for veien dit, uansett om man liker det eller ei. Stopper betalingen stopper utviklingen

  Svar på denne kommentaren

 34. Anders Wullum

  Hei Ida! Jeg skrev nettopp bachelor i sosiale medier hvor jeg fokuserte på paradokset med sosiale medier hvor vi blir knyttet tettere sammen – men isolert mer enn noen sinne. Jeg benyttet en av dine tidligere bøker i bacheloren min, og fikk B som karakter. Hele bachelorprosessen gjorde meg veldig bevisst på sosiale medier og jeg ble klar over hvor ulykkelig og isolert Facebook spesifikt fikk meg til å føle meg! Så jeg endte også opp med å slette min Facebook. Jeg har følt meg mye bedre i halvåret siden jeg slettet Facebook – og jeg har aldri planer om å registrere meg der igjen. Veldig fin og interessant artikkel!

  Svar på denne kommentaren

 35. Annemarie Abeler

  Takk for bra artikkel!

  Jeg har vært engasjert i dette en stund, men blir sett på som sær. Jeg forsøker å fokusere på alternativene, og har listet opp noen av dem på bloggen min: annemarietandberg.no/post/alternativene-til-facebook-google-og-andre-teknologigiganter

  Det har ikke blitt nevnt her, men arbeidsforholdene til en del innholdsmoderatorer for Fakebook og andre teknologigiganter har vært ganske grusomme, med utvikling av store traumer etter å ha måttet slette videoer av selvmord, massakrer og overgrep.

  Jeg savner også et offentlig alternativ til teknologigigantene og mer fokus hos de politiske partiene. Jeg har forsøkt å påvirke mitt eget parti, men uten hell foreløpig. Ettersom det er en kanal for å møte velgere og å danne ulike nettverk innad i en organisasjon, jobber jeg som regel i motbakke.

  Fakebook har nok truffet en etterspørsel veldig godt, ved å tilby enkle måter å etablere kanaler hvor foreldre, fagforeninger, politiske partier kan dele og utveksle informasjon og erfaringer uten å bruke penger.

  Jeg synes ikke det er å være hysterisk å stille spørsmål ved konsekvensene ved teknologigigantenes forretningsmodell, og å forsøke å jobbe for bedre alternativer.

  Jeg har ikke noe i mot sosiale medier som f.eks. Fakebook og Instagram til profesjonelt bruk, for å kommunisere med kunder, medlemmer og almennheten for generelle spørsmål, altså for å gjøre kommunikasjon mer tilgjengelig og interaktivt. Men jeg har et problem med at man gjør menneskelig kommunikasjon, vaner, minner og følelser til en handelsvare.

  Som småbarnsforelder opplever jeg å måtte velge mellom å kjempe mot en uheldig samfunnsutvikling og at barna mine ikke havner utenfor fellesskap på skolen og for fritidsaktiviteter. Jeg fikk gjennomslag for å ha en klassegruppe på Spond i tillegg til Fakebook, så får vi se hvordan det fungerer:-)

  Jeg skal følge Ida Aalens eksempel om å bruke FB til å informere om alternativer, og forbeholder meg retten til å følge henne der for inspirasjon:-)

  Svar på denne kommentaren

 36. Veldig god artikkel :o)

  Selv om man har et sterkt ønske om å benytte bedre løsninger som Signal, kryptert epost (Mailfence, Proton eller Tutanota) og f.eks Diaspora, er har disse ikke en kritisk brukermasse med tanke på praktisk bruk.

  Det er vel en 2-3 år siden jeg testet ut kryptert epost, og det var problematisk selv der mottagerne hadde et eget naturlig behov for sikker epost.

  En annen stor utfordring er at en STOR del av arbeidsmarkedet befinner seg på FB. Man kan kan gå glipp av 50-70% av markedet enkelte steder dersom man kun forholder seg til det offentlige systemet.

  At man ikke har konto hos Google eller FB betyr ikke at man ikke ER der. Den som ikke har konto eller anvender tjenestene blir omtalt, avbildet eller logget via en svært stor andel av nettsidene.

  En sak det er skrevet svært lite om de siste årene er tastaturet i f.eks apper på en Android/Chrome enhet. Det hjelper ikke å bruke en sikker app dersom tastaturet lekker som en sil og Google registrerer hvilket bilde eller dokument du drar inn i appen.

  Det er ingen grunn til å tro at hverken Apple eller Microsoft er uskyldige tilskuere, brukerinformasjon har alltid vært svært viktig for Apple, og Microsoft har forlengst gått inn i dette markedet. De eier tross alt LinkedIN…

  Når det gjelder telecom/mobil er det god grunn til å anta at hverken lokasjon, kommunikasjonsparter eller kommunikasjon er 100% sikkert. (NRK BETA har jo demonstrert deler av dette ettertrykkelig). Konsumenter vet heller ikke hvilke avtaler mobiloperatører har med Google/FB/Apple/Samsung +++.

  Uansett hva man konsumerer, produserer eller kommuniserer digitalt, så er det fornuftig å anta at knapt noe av det er 100% beskyttet.

  Merk: Jeg sier ikke at man ikke skal kommunisere digitalt, jeg sier bare at man ikke bør ha alt for store illusjoner om at noe er 100% sikkert.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva avbrøt teknologi-skribent Lauren Goode?

Hvem omtalte i 2009 Aalen som en av de mest aktive på Twitter i Norge?

Hva handler boken til Ida Aalen og Magnus Hoem Iversen om?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.