nrk.no

Da en katolsk prest ble outet som homofil, ringte alarmklokkene hos Grindr

Kategori: Samfunn

GUDTJENESTE: En katolsk prest under en tom messe i Tyskland. Foto: Jens Meyer / AP / NTB

En konservativ medieorganisasjon har rystet den katolske verden etter en rekke oppslag om at prester kan ha brutt løftet om sølibat.

Allerede før The Pillar, en konservativ katolsk medieorganisasjon, publiserte sin første artikkel hadde en prest sagt opp jobben. Presten hadde inntil da hatt den innflytelsesrike stillingen som generalsekretær for den amerikanske organisasjonen for katolske biskoper (USCCB). Dette er det ledende organet for den katolske kirken i USA.

Så fulgte nye avsløringer om at noen hadde benyttet lokasjonsbaserte sjekkeapper i presteboliger og fra områder i Vatikanet som er utilgjengelig for turister.

Den eneste appen som ble trukket spesielt frem var Grindr, en sjekkeapp der den store majoriteten av brukerne er menn som har sex med menn. I Norge har appen omtrent 10.000 brukere og mange av dem er ikke åpne om at de bruker appen.

Avsløringene til The Pillar har skapt mye frykt i det katolske miljøet, ifølge New York Times. Publiseringene har også blitt kritisert fra flere hold, blant annet for å sause sammen homofil, sjekkeapper og det å begå overgrep mot mindreårige.

Det er ukjent akkurat hvordan The Pillar fikk tak i dataene og medieorganisasjonen har ikke besvart NRKs forespørsler om intervju. Selv beskriver de kilden som en «dataforhandler» og at dette er informasjon som er kommersielt tilgjengelig.

Grindr kaller det hele en: «homofobisk heksejakt med mål om å ‘oute’ en homofil prest». Selskapet oppga da at de har startet en undersøkelse i samarbeid med eksterne eksperter for å granske om og hvordan Grindr kan være involvert.

Grindr under lupen for datadeling

Grindr har over lengre tid vært i hardt vær for sin håndtering av brukernes informasjon. Forbrukerrådet anklaget Grindr i januar 2020 for være å en «verstingapp» etter at de i en rapport viste at appen delte brukerdata med i hvert fall 20 eksterne selskaper.

Det førte til at Datatilsynet varslet en bot på 100 millioner mot selskapet i vår. Grindr bestrider tilsynets vurdering og en endelig beslutning er foreløpig ikke fattet. Sjekkeappen mener også at de er markedsledende på personvern i en bransje i konstant endring.

Forbrukerrådet advarte i sommer om at appdata fra nettopp Grindr kunne brukes til å «oute» skeive i Norge mot deres vilje. Grindr mente da at det ville vært usannsynlig ettersom selskapet har begrenset hvor mange som får informasjon om deres brukere samt hvor detaljert den er.

Grindr oppgir at de har sluttet å dele informasjon om brukeres presise mobilbevegelser med markedsføringspartnere, og siden sommeren 2020 stoppet de helt å dele selv mer upresis lokasjonsdata.

En gjennomgang gjort av NRK før sommeren antyder at hver fjerde norske Grindr-bruker ikke har noen offentlige bilder av seg selv på Grindr. Kun en silhuett. Illustrasjon: Martin Gundersen / NRK

NRK har spurt Grindr om de fortsatt mener det er usannsynlig at en bruker kan outes ved hjelp av informasjon fra appen. Sjef for personvern hos Grindr, Shane Wiley, svarte ikke direkte på spørsmålet, men oppgir at de ikke har sett bevis som tilsier at informasjon fra Grindr har spilt en rolle i medieoppslagene fra The Pillar.

– The Pillar-bloggerne oppgir ingen detaljer om dataene de hevder å ha fått tilgang til, kilden til dataene, eller fremgangsmåten de eller noen andre brukte for å identifisere denne spesifikke presten, skriver Wiley.

Om informasjonen stammer fra Grindr, tror selskapet selv at de har skjedd via et annet selskap. Nå undersøker Grindr spesifikt om dette kan ha skjedd via teletilbydere, selskaper som selger lokasjonsdata, eller et annonsørnettverk.

Hold deg oppdatert

Meld deg på det fyldige nyhetsbrevet vårt.

Delte presise mobilbevegelser med eksternt selskap

NRK fikk tips om at Grindr delte informasjon om brukernes bevegelser med to eksterne selskaper. NRK gjorde så egne tekniske undersøkelser.

De viste at Precognitive, et selskap innen svindelbekjempelse, mottok de nøyaktige mobilbevegelsene til en Grindr-bruker, mens Braze mottok informasjon om brukerens oppholdssted, men kun innenfor et område på omtrent én kilometer.

Forbrukerrådet er bekymret for hva Precognitive har gjort med informasjonen de har hatt tilgang til.

– Vi har tidligere sett at svindelbekjempelse har blitt brukt som et skalkeskjul for å samle inn store mengder informasjon om mobilbrukere. Ettersom Grindr-brukernes nøyaktige bevegelser er sensitive opplysninger, er det viktig å ikke dele denne informasjonen med andre selskaper med mindre det er absolutt nødvendig, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Grindr oppgir at Precognitive inntil nylig hjalp med å oppdage og utestenge spammere og andre aktører med onde hensikter. Grindr er nå i gang med å finne et annet selskap til å gjøre disse oppgavene ettersom Precognitive ble nylig kjøpt opp og den aktuelle plattformen lagt ned.

– En brukers nøyaktige posisjon kan være et høyst relevant datapunkt for å avgjøre om brukeraktivitet er autentisk, skriver Wiley i Grindr.

Wiley understreker at Grindr har inngått kontrakter som begrenser hva Precognitive og Braze kan gjøre med informasjonen de får tilgang til. Selskapene kan blant annet ikke selge informasjonen videre eller bruke det til egne formål.

Wiley oppgir at Braze leverer tjenester som gjør at Grindr kan kommunisere direkte med brukerne i appen og innhente statistikk som hvor lenge appen brukes på daglig basis.

Les også vår reportasje «Menn uten ansikt» om de som skjuler at de er på Grindr av frykt for å bli utstøtt eller baksnakket.

12 kommentarer

 1. Det er godt mulig at Grindr har delt dataene, men man bør ikke utelukke at det kan være en annen app. Sist jeg jobbet med mobilapper så var det et utbredt problem at man kunne gjøre noe som heter «app-sniffing», der en app sjekker hvilke andre apper er installert på mobilen. På den måten kan man finne ut en del om personen simpelthen ved å se på hva som er installert på mobilen.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Tobias M)

   Det stemmer Tobias. Inkluderte det ikke i artikkelen, men det er en mulighet. Det har blitt vanskeligere å drive med app-sniffing, men registrerer at også det er et problem.

  • Jeg tror det kan være rimelig korrekt å anta at det aller meste man foretar seg digitalt medfører risiko for eksponering.

   Selv om det er legale aktiviteter i de jurisdiksjonene man beveger seg er det også en sosial risiko, og den vokser med fallhøyden.

   Befinner man seg i en «sårbar» situasjon sosialt er det lite klokt å oppsøke noe som medfører høyere risiko eller store konsekvenser ved eksponering. Dette gjelder ikke bare seksualitet.

  • Aleksander Lorentzen (svar til Kjetil)

   Det er vel ikke utelukkende pga. homofili, men først og fremst brudd på sølibatsløftet som er problemet. Det ville fort blitt sparken hvis en heterofil prest ble avslørt i lignende situasjon.
   Håndteringen av pedofile har vært dårlig. Men dette med at de bare ble flyttet på er i stor grad noe som skjedde for flere tiår siden, praksisen i dag er langt bedre, men det kommer jo stadig nye avsløringer om ting som ligger bakover i tid.

  • Brudd på sølibatløftet ja? Er ikke seksuelt misbruk av mindreårige også brudd på sølibatsløftet? Helt utrolig hvor mye katolske kirken har sluppet unna med til nå. En hvilken som helst annen organisasjon hadde blitt nedlagt for lenge siden og medlemmene som var skyldige eller hadde dekket over det i fengsel.

  • Håkon Bleken (svar til Kjetil)

   Det er helt feil. Den katolske kirke tolererer ikke pedofili, heller ikke pedofile prester. Men den tolerere heller ikke at prester er aktivt homofile. Eller heterofile om du vil. Problemer er historisk unnfallenhet i forhold til begge probleme. Pedofili er ganske skjerpet nå, men homofili er fortsatt et betydelig problem.

  • Jon Inge Teigland (svar til Kjetil)

   Det er klart.
   Det står jo klart og tydelig i Bibelen at en mann som har sex med en mann, er en vederstyggelighet.
   Men det står ingenting i Bibelen om at pedofili er noe galt.

  • @Håkon Bleken:

   Pedofili Vs Grindr +++ er fortsatt høyst relevant.

   Nå er det vel fortsatt slik at den katolske kirke fortsatt må dras baklengs oppned for å sikre alterguttene mot pederastene. De har gjort svært lite som ikke er påtvunget dem, og de har gjort alt som har vært mulig for å forhindre avsløringer.

   Nå er det ikke bare den katolske kirke som utmerker seg på dette feltet, men med pedofili, barnehjem, de amerikanske nasjonene i Canada og Magdalenasøstrenes irske mishandling av barn utenfor ekteskap er notorisk beryktet.

   Den katolske kirke er ikke i nærheten av å ha begynt på den jobben de har å gjøre, så vennligst ikke hvitvask dem.

  • Jon Inge Teigland,
   I bibelen kan man faktisk få dødsstraff for å nekte å ligge med en mindreårig. Les om lille Tamar i 1.Mos 38. Det står ikke i klartekst at hun var ei småjente, men vi får en rekke hint:

   Eldstegutt Er, som hadde fått Tamar til kone, hadde ikke klart å gjøre Tamar gravid før han døde. Tamar fikk senere i livet flere barn, så det var ikke fordi Tamar var ufruktbar.

   Tamar endte opp som kone til minstegutten, Sjela. På den tiden, i den kulturen, tok en mann seg alltid en yngre kone. Tamar må ha vært yngre enn Sjela – som enda ikke var kjønnsmoden og klar til å gifte seg. Så Tamar ble sendt hjem til sin pappa for å være der til Sjela ble voksen.

   Sjela ble voksen, uten at Tamar ble hentet til ham som kone. Hun arrangerte det derfor slik at hun ’tilfeldigvis’ møtte Juda, guttenes far og hennes svigerfar, som om hun var prostituert. Juda benyttet seg av tilbudet (uten å bli kritisert for det i bibelen), uten å gjenkjenne henne. Hadde hun vært moden da hun var kona til Er er det lite trolig at hun på få år hadde endret seg så mye at Juda ikke ville gjenkjenne sin svigerdatter. Men hadde hun gått fra å være småjente til fullt utviklet høres det ganske rimelig ut.

   Så når mellombror Onan nektet å ligge med Tamar da hun var småjente, kan en vesentlig del av årsaken være at han ikke ville gjøre det med ei lita jente. Derfor spilte han sin sæd på jorden, som vi alle vet. Han gjorde ikke sin plikt mot slekta: Å skaffe storebror Er det avkommet Er ikke selv maktet før han døde.

   Onan insisterte på å ta ansvaret for alle sine barn. Det var forkastelig, ifølge kulturen: Han var forpliktet til å regne sin førstefødte som avdøde Er sitt barn. Han nektet, og avviste derfor å ligge med Tamar. «Men det Onan gjorde, var ondt i Herrens øyne, og han tok livet hans også.»

   Onan nektet å ligge med mindreårige, og insisterte på å ta ansvar for egne barn. Likevel har han blitt stående som en Stor Synder for ettertiden.

   Egentlig burde vi rose ham sterkt, etter nåtidens idealer. Vi går riktignok så langt som til å akseptere at å ‘la sin sæd gå til spille på jorden’ ikke er noen alvorlig synd – men vel å merke så lenge ingen andre får se det. Det er fortsatt så syndig at det må gjøres i enerom, og må under ingen omstendighet avbildes, så vi har ikke helt renvasket Onan.

   Hadde Onan fulgt slektas krav, og ligget med lille Tamar, da ville de aller fleste i dagens Vestlige verden mene at Herrens dom var riktig, Onan burde dø. Men hadde det skjedd, ville bibelens gud vært fornøyd og ikke gitt Onan noen dødsdom.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva het medieorganisasjonen?

Sjekkeapp, hvilken sa du?

Datatilsynet har varslet at de vil bøtelegge Grindr for hvor mange millioner?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.