nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 23. juni 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Visste du at Airbnb betaler folk for å tie om alvorlige hendelser? Her i Lofoten er det over 300 Airbnb-muligheter. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr/NRK

Kjære NRKbeta-leser,

Elsparkesyklene er overalt – både i gatebildet og nyhetsbildet 🛴🛴🛴. Og det er det bare å venne seg til. «Det er ingen vei tilbake – fremover vil det bare bli flere innovasjoner å se på veiene i norske byer», skriver Eirik i kommentaren under.

Vi kan også by på spøkelsesrestauranter, ekkokamre, Airbnb-brannslukking og Gowalla-mimring. Så stay put! ✋

Kaoset har så vidt startet i Norge

Les saken


Airbnb betaler folk for å holde kjeft

I Lofoten er det over 300 Airbnb-muligheter. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr/NRK

Visste du at Airbnb bruker rundt 430 millioner kroner årlig på krisehåndtering som gjør at du ikke får høre om alt det fæle som kan skje når folk leier ut boligene sine til hverandre? Og visste du at CIAs Nick Shapiro jobbet der? Henrik tipser om denne langleseren fra Bloomberg, der du blant annet får historien om hvordan selskapet betalte en kvinne 60 millioner kroner for å tie om overgrepet hun ble utsatt for av en som hadde ekstranøkler til leiligheten hun leide.


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Publisert på nrkbeta.no siden sist:

Forbrukerrådet vil forby annonser som forfølger deg

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

Denne gangen er det Martin som har tatt nesten hele runden alene. Her er hans lesetips:

🔗 DROPP LENKENE: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ber norske kommuner unngå lenker i sine korona-SMS-er. Les mer på E24.no.

❌ TØFF ANSETTELSE: En av teknologikjempenes sterkeste kritikere har fått toppjobben i den føderale handelskommisjonen i USA (FTC). Lina Khan ble kjent for artikkelen «Amazon’s Antitrust Paradox», som argumenterer for at Amazon bør splittes i mindre deler. Med Khan ved roret kan FTC muligens legge seg på en langt mer aggressiv linje mot teknologigigantene. Les mer på Axios.com.

🔨 …og kampen er allerede i gang. Nye lover, som er under behandling i USA, vil ramme teknologikjemper som Google og Amazon hardt, ifølge Washington Post. «Målet er å utjevne spillereglene og sikre at de rikeste, mektigste teknologiske monopolene spiller etter de samme reglene som resten av oss

💲 BETALE ELLER IKKE? Hele 80 prosent av dem som betaler løsepenger etter å ha blitt hacket blir angrepet på nytt, ifølge VentureBeat.

🕵️ VERDENS STØRSTE DATAINNBRUDD: Det irske rådet for borgerrettigheter (ICCL) saksøker det internasjonale markedsføringsbyrået (IAB) for det de beskriver som «verdens største datainnbrudd». Det er ICCLs Johnny Ryan som står bak søksmålet. Han beskriver her hvorfor han er så lei sanntidsbudrunder for annonser på nett: «Hver gang vi laster inn en side på et kommersielt nettsted eller bruker en app, forteller nettstedet eller appen titalls eller hundrevis av selskaper alt om oss, slik at kundene deres kan bestemme om de vil by på muligheten til å vise deg en annonse». Les mer hos BBC.

👻 SPØKELSESRESTAURANTER: I apper som Foodora dukker såkalte spøkelsesrestauranter stadig oftere opp. Men er det egentlig greit? Les mer på NRK.no.

🎧 PODKAST-TIPS: Wall Street Journal og Gimlets nyeste podkastserie To The Moon landa akkurat femte og siste episode, tipser Marius. Her får du hele historien om Game Stop – en slags global folkeaksje. (Spotify | Apple podcasts)


Her er grunnen til at Resett-artikler går viralt:

Faktisk.nos analyser av 185.000 Facebook-innlegg viser hva som gjør at alternative medier som Resett, Rights og Document når viraltoppen. Klikk deg inn i grafikken for å se nærmere på koblingene. GRAFIKK: Analyse & Tall og Faktisk.no.

I 2020 var både Document og Resett større på sosiale medier enn Aftenposten. Hvordan klarte de det? Faktisk.no har gjort en grundig jobb med å analysere seg frem til  «ekkokammeret som gjør alternative medier til virale vinnere».


Gull fra Beta-arkivet:

Det hender folk fortsatt «sjekker inn» på Facebook, men som regel er stedstaggen bare en liten del av selve innlegget. Man har gjerne noe mer på hjertet enn å bare fortelle akkurat hvor man befinner seg. Men husker du Gowalla? Vår kollega Hege skrev om hypen med å sjekke inn her og der sommeren 2010:

Innloging på Gowalla

– Hvorfor er det så gøy å sjekke inn på jobb og på ICA og på Gardermoen?

Les saken

Gowalla ble kjapt slukt av Facebook og forsvant som en selvstendig tjeneste, men nå i sommer gjenoppstår de – riktignok med en ny vri. Denne gangen er det AR som gjelder, ifølge Techcrunch. Det hele er foreløpig ganske hemmelighetsfullt, og nok en gang satses det på invites og ventelister for å skape buzz rundt lanseringen. 🐝

«Hvordan blander du AR og beliggenhet? Hvordan ser du verden gjennom andres øyne?» spør Gowalla-sjefen…

Håper verden ser fin ut gjennom dine øyne 👀! Ha en riktig god sommer – uansett hvor du måtte finne på å sjekke inn. Vi prekæs i august! 👋

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.