nrk.no

Hva er vitsen med Gowalla?

Kategorier: Det sosiale nettet,Mobil,Moro & Spill

Innloging på Gowalla

Sånn bortsett fra å sette ekteskapet i fare, altså.

”Hege Øygaren checked in at NRKbeta”.  På tross av at jeg passerer gutta i NRKbeta hver dag, har jeg faktisk bare sjekket inn hos dem én eneste gang. Mine private Gowallaregler forbyr meg nemlig å sjekke inn på steder jeg bare passerer…

Innloging på Gowalla

Når jeg nå sjekker inn på NRKbeta i dag igjen, er det ikke Gowalla, men fordi jeg skal skrive om Gowalla, denne lille applikasjonen for mobiltelefoner med GPS som gjør at du kan opprette innsjekkingssteder for plasser og parker, butikker og restauranter, offentlige kontor, treningssentre og campingplasser. Den som kommer etter deg kan sjekke inn på samme sted, og etter hvert vil du kunne se alle som har besøkt dette stedet og lagt igjen kommentarer og bilder.

Gowalla er kanskje et sosialt nettsted, eller et spill eller et eldorado for stalkers. Eller det komplette nonsens, som mannen min hevder.

Han er, etter eget utsagn, driiit lei av at jeg alltid stopper opp og venter på at GPSen skal finne ut hvor jeg er, og om det finnes en Gowalla-spot her. Hvis det ikke gjør det, må jeg selvsagt opprette stedet selv! Det gir en egen glede, men da tar det enda lenger tid før jeg kan gå videre med en tilsvarende utålmodig mann.

Sju om dagen

For noen uker siden fikk jeg en liste over forslag til artikler og tema for NRKbeta i sommer, og lurte først på hvorfor den kom til meg. Jeg er, statistisk sett, ikke en typisk NRKbeta-bruker. Faktisk tilhører jeg en eksklusiv gjeng på bare 2 %, ifølge denne undersøkelsen.

Men da jeg skummet gjennom denne idélista, fant jeg forslaget ”Hege forteller – mitt liv på Gowalla”.  Jeg må si det satte en støkk i meg.  Sjekker jeg inn ofte at de som er (skulle være!) vennene mine på Gowalla mener jeg lever hele livet mitt der?

Jeg tar en titt på den ukentlige statistikken du kan motta fra Gowalla-teamet hvis du vil:

Statistikk fra Gowalla
Hm! Nesten sju innsjekkinger pr. dag i gjennomsnitt. Er det i overkant? Kvalifiserer det til ”Mitt liv på Gowalla”? Antakelig.

Hvorfor er vi gowallister?

Jeg prøver å kjenne etter hva det er som gjør at jeg drar telefonen opp av lomma sju ganger om dagen for å si hvor jeg er. Hvorfor er det så gøy å sjekke inn på jobb og på ICA og på Gardermoen? Tror jeg at noen er interessert i mine bevegelser? Nei, over hodet ikke.  Og hvor interessert er jeg egentlig i hvor Nina og Erik og Aina og Lill er? Ikke så veldig i utgangspunktet, men det er faktisk blitt ganske koselig å se dem sjekke inn her og der.

Er Gowall er sted som hjelper meg å møte venner? Nei.

Etter snaue tre måneders bruk, har jeg bare to ganger hatt gleden av tilfeldigvis å finne noen kjente på samme sted som meg. Det har vært høye gledeshyl og lovprising av Gowalla begge gangene, men to treff på 47 innsjekkinger x 12 uker, er faktisk 0,003 % 0,3 %, og ikke mye å juble for.

Er Gowalla et sted å kommunisere på? Tja…

Jeg kommenterer fra tid til annen andres innsjekkinger, og det er hyggelig å få kommentarer på mine også. Som øyeblikkelig respons er det altså gøy, men ”samtalen” er nesten umulig å vedlikeholde over tid, fordi den er knyttet til et bestemt sted, og ikke til brukeren selv. Kommentarene i bildet under er altså knyttet til stedet Solvang kolonihager, og med en gang jeg beveger meg videre, blir det vanskelig å opprettholde praten.

Gowallasamtale

Er Gowalla et sted å bli forfulgt av fremmede? Det bestemmer du selv.

Hundretusener av mennesker i 170 land bruker Gowalla, ifølge Gowalla-bloggen, men det er bare  Gowalla-vennene mine som ser hvor jeg beveger meg. Det er hos dem det plinger i mobilen når jeg sjekker inn et sted, med mindre de har skudd av push-meldinger fra meg – hvilket noen sikkert har, hvis de synes jeg har plagsomt høy innsjekkingsfrekvens.

Man har også sin egen Gowalla-nettside som automatisk holder styr på alle innsjekkingene, men selv om den som standard er åpen for alle, kan du endre innstillingene slik at den ikke vises for andre enn vennene dine.  Så med mindre du er pålogget og er en venn av meg, skal du ikke kunne se mine innsjekkinger på profilsiden min.

Nå er det forresten også blitt mulig å slette venner du angrer på at du sa ja til å få innpå livet i et svakt øyeblikk.

Er Gowalla en nyttetjeneste? Ja! Men det kunne vært bedre.

Det er morsomt å opprette nye steder, veldig morsomt å få bli ”creator”, men hvis andre skal ha ordentlig glede av stedene, hører det med at man sjekker nåla på kartet etterpå, og legger inn en liten beskrivelse. Stedene må opprettes på mobilen, men redigeringen bør gjøres på nett. I hvert fall ifølge mine høyst private Gowallaregler!

Da jeg kom hjem i går etter å ha opprettet ”Universitetsbokhandelen, Blindern” på vei hjem, oppdaget jeg at selv om det står ”Universitetsbokhandelen” på markisene utenfor butikken, har den faktisk hett Akademika i flere år. Og nåla som ser grei ut på mobilen, viser seg å stå langt utenfor bygningen der butikken ligger. Her må det redigeres i både tittel og kart, og jeg leter etter en nyttig beskrivelse å legge inn. Jeg velger å si at det er en fagbokhandel, og opplyse om åpningstidene.

Tenk deg at du kommer til et nytt sted, og på mobilen kan du via Gowalla få oversikt over alle mulige interessante steder i umiddelbar nærhet – med gode beskrivelser av standarden på restauranten over gata, kunstneren bak statuen der du står, og hva som er verdt å se i parken rundt hjørnet. Sånn kan det være, hvis brukerne gidder.

Er Gowalla et spill? Jaaa, definitivt!
Jeg har falt ned på at det er leken som er den store greia i Gowalla. I hvert fall for meg. Jeg husker ennå bildene jeg samlet på av idrettsutøvere under OL i Grenoble i 1968. Tyggisen var fæl, men man kunne kjøpe eget album til bildekortene, og jeg klarte å fylle det helt. Ungene mine hadde samme følelsen for Pokémonkort for 10 år siden, men nå er de passe flaue over at mamma samler på virtuelle Gowalla-«klistremerker», som jeg kaller dem.

Det finnes for tiden 134 forskjellige klistremerker man kan finne på mobilen når man sjekker inn et sted. Og det er like stas hver gang jeg får et jeg ikke har fra før av.

Oversikt over "klistremerker" fra Gowalla
Av illustrasjonen framgår at jeg har 37 klistremerker i samlingen min, at jeg mangler 97 og at jeg bærer på sju «i lomma».

De jeg har lagt i samlingen min, kan jeg aldri få ut igjen, så der har jeg bare ett av hvert eksemplar. De jeg har i lomma, har jeg fått dobbelt av, så de deler jeg ut igjen når jeg sjekker inn et sted. Jo flere jeg deler ut, jo flere nye finner jeg.

Sjokolade på tur

Mest stas er det å finne ting som har reist med andre. Denne biten mørk sjokolade la en kar ved navn Jostein igjen på Torgallmenningen i Bergen i mai, der jeg fant den noen dager etter.

Sjokoladen bla droppet på Torgallmenningen i Bergen
Takk for sjokoladen, ukjente gowallist Jostein!

Jeg la fra meg sjokoladen på et kjøpesenter i Oslo noen uker senere, og gudene vet hvem som har den nå.

Ett av forslagene Gowalla-teamet har fått, og som de sier er under vurdering, er at de lar folk få følge tingenes reise på en enkel måte.

Leken kan altså komme til å utvide seg til glede for alle barnslige. Fordelen med å ha passert 40 år, er at man ikke lenger bryr seg om hvor flaue ungene er over mora si. Men hvor sur gubben kan bli over Gowalla-forsinkelsene i hver eneste park, på hver eneste restaurant og i hver eneste butikk, er det imidlertid verre med. Så er det her det heter at jeg bør slutte mens leken er god?

Eller kan den bare bli enda bedre?  Hva er dine grunner til (ikke) å bruke Gowalla?

72 kommentarer

 1. En slags sosial «obsessive compulsive disorder», for det er jo bare fjas, og har fint liten mening. Geo-caching er derimot en mer sosial form og lettere versjon av orientering, om man først skal drive med mobil og GPS.

  Svar på denne kommentaren

 2. A long long way from home » Latest fad: Gowalla

  […] the Norwegian readers out there this piece on NRKBeta has more about Gowalla. Translated version here. Categories: On the run, Stuff Tags: […]

  Svar på denne kommentaren

 3. fr.martinsen

  Jeg kommenterte på saken Hva engasjerte jentenerder at jeg liker saker om bruk ikke bare tekniskheter. Denne saken er en av relativt få (jeg har betabloggen i google reader) der jeg har lest hele.

  Har du testet Foursquare? Hvorfor liker du evt. Gowalla bedre? Og kjenner du brukstallene for Foursquare/Gowalla i Norge?

  Jeg har brukt Foursquare litt, liker det og kjenner meg barnslig av det. Men jeg har lagd meg så strenge regler at jeg nesten aldri sjekker inn. Jeg får bare lov til å sjekke inn på offentlige steder som jeg er på en stund og som ikke er jobb, trening, butikken.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har ikke testet Foursquare. Men ser at Signe sier litt om det under her.

   Morsom at du også har laget deg dine egne regler for bruk! Jeg ler av at de er enda strengere enn mine. Men det er da virkelig ikke meningen at man skal sitte i bil og sjekke inn på alle skoler, kafeer, rådhus og butikker bare fordi man kjører forbi! (Kjenner det rykker i Gowallapoliti-foten her nå).

   Tall på bruk av Gowalla i Norge har jeg ikke klart å finne.

  • Signe Karin Hotvedt (svar til Hege)

   Jeg liker Gowalla bedre enn Foursquare av flere grunner:
   – Brukergrensensittet er penere
   – Opprettede steder kan redigeres/justeres i ettertid på pc
   – Bildeopplasting

  • Hvis du er mayor kan du endre på info på venues på PC senere. Hvis ikke er det bare å spørre en superuser/getsatisfaction.

   Foursquare jobber forresten med designet nå, så det blir bra.

 4. Litt uenig med Cassiel i at det er _berre_ fjas 😉 Eg og eit par kolleger bruker det for å sjå når folk kjem på jobb, og vi bruker det for å stikke bortom dersom vener er på café i nærleiken etc. Geocaching (som eg såklart også driv med) er sosialt for dei som går på tur der og da, ikkje for dei rundt uansett kor mykje twitter»integrasjon» folka bak geocaching.com legg på.

  Meir om kva eg tykkjer om geocaching/Gowalla i dette blogginnlegget

  Svar på denne kommentaren

  • Hege (svar til Ola)

   Se når folk kommer på jobb, ja…. Jeg tenker litt på det hvis jeg sjekker inn ulovlig sent en morgen. Sjefen har meg som Gowallavenn 😉

 5. Gowalla har ikke klient for WindowsMobile, noe som jeg ser er vanlig i større og større grad. Dette på tross av at WM fortsatt har en rimelig stor markedsandel. Mye pga. jobb telefoner tenker jeg, men også pga. nerder som meg som faktisk setter pris på en bra tlf og ikke bare hva man må ha for Steve Jobs sier det.
  Triste greier.

  Svar på denne kommentaren

  • Hege (svar til Ken)

   Nei, for Windows Mobile finns Gowalla ikke, men den er tilgjenglig for Palm og Android og i betaversjon for Blackberry, så det er ikke bare iPhone-elskere som kan bruke det.

  • Mats Staugaard (svar til Ken)

   Veldig forståelig at ingen legger ressurser i å utvikle for Windows Mobile når alt må gjøres på nytt for Windows Mobile 7.

   Dagens Windows Mobile er dødt, det må man bare innse uansett hvor mye man ikke liker iPhone/Android. Vi får håpe at Microsoft kommer tilbake med Windows Mobile 7.

  • Ja, tilgjengelig for PALM! Ord blir fattige…
   Uansett kommer nok ikke WinMo 6.5 til å dø ut, sånn som det ligger ann nå så er det framdeles hovedvalget for jobb tlf, og kommer til å utvikles parallelt med WinMo 7 som retter seg mere mot iPhones markedsegment (uten at jeg kan oppgi noen kilde på dette i farta)

  • Mats Staugaard (svar til Ken)

   Palm er jo app-messig en bedre og enklere plattform for Gowalla o.l å satse på. De har de en enkel appstore, svært fornuftig og brukbar SDK, enkel distribusjon og med HP på laget (som dropper Windows Mobile) har de faktisk litt styrke.

   Windows Mobile er før Windows Mobile 7 helt dødt hva gjelder apps i mine øyne. Jeg har derimot troen på at Microsoft kan få til noe med 7ern og igjen gjøre det lønnsomt å utvikle til plattformen igjen.

 6. Signe Karin Hotvedt

  Morsomt, Hege, at så mange med oss lurer på hva dette med Gowalla og Foursquare er. Jeg har loigget inn i begge siden i fjoir høst, men neimen om jeg er sikker på om jeg har fattet poenget. Er det som å skrive på dovegger og parkbenkjer, bare litt mer raffinert?
  Firstår at det er artig å være mayor i Foursquare, men jeg har aldri vært tilbudt kaffe eller av halvliter til halv pris. Har noen opplevd det i Oslo/Norge?
  Og så er det «klistremerkene» i Gowalla. Skjer det noe når man har alle?
  For å se om det kan bli mer moro, har jeg opprettet noen turer i Gowalla, men neimen om jeg vet hva det fører til heller.
  For tiden parlamenterer jeg med meg selv om jeg skal gidde dette lenger, men nysgjerrig som jeg er, er nok snarlig avrusing en illusjon.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg er nå en flittig bruker av Gowalla. Og det er utrolig praktisk en liten by som Tromsø. Morsomt å kunne fortelle resten av vennegjengen hvor man er hen. Spesielt på en fredags/lørdagskveld. Har opplevd flere ganger at man har møttes pga. Gowalla.

  Synes og det er en litt bedre måte å oppdatere statusen i den sosiale mediaverdenen, istedenfor å oppdatere Facebooken med at man har landet på Gardermoen kan man heller Chekke in 🙂

  Tror stedstjenestene er kommet for å bli, har bla. lest litt rykter på nettet om at Facebook har planer om å implementere en lignende funksjon.

  Svar på denne kommentaren

  • Signe Karin Hotvedt (svar til Erik)

   Jeg var i Tromsø for et par uker siden, og ble overrasket over hvor mye av byen som var tagget i Gowalla allerede. Hadde en morsom uke og laget en egen Gowalla-tur (Tromsø highlights), men opplevde aldri å logge inn på steder samtidig som det var andre brukere der, selv om jeg var noen minutter i hælene på en annen bruker på Kaffebønna en gang.

 8. Jeg sjekker inn konstant både på foursquare og gowalla. Da er det greit med check.in , et nettsted der man kan sjekke inn på begge på en gang!

  Jeg har sjekket inn på Stavanger Aftenblad med foursquare, der fikk jeg en liten gave om jeg la igjen et tips. Har nå en fin lommelykt med SA-logo på!

  Jeg har også blitt kontaktet på twitter pga foursquare-bruk. Det funker bra sosialt synes jeg… men har ennå ikke opplevd å møte noen på samme sted:)

  Add meg gjerne, brukernavn Helgenen, twitter @helgeastad

  Svar på denne kommentaren

 9. Mats Staugaard

  Fin oppsummering av hva Gowalla er i dag, men man burde kanskje også tenke litt på hva Gowalla, Foursquare og lignende tjenester blir i fremtiden? Jeg hadde nylig anledningen til å spise middag med Gary Vaynerchuck som er en av angel-investorene i Gowalla og SimpleGeo og han pratet mye om både de kulturelle og kommersielle mulighetene som ligger i geolocation-tjenester.

  Gowalla kan f.eks. svært enkelt og raskt brukes til produktsampling. I USA har Best Buy og Eye-Fi gått sammen med Gowalla for å gi bort produktprøver av Eye-FIs trådløse minnekort til folk som sjekker inn i Best Buy-butikker. På den måten får man drevet folk inn i butikken samtidig som man får samplet varer. Det samme kunne lett Deli De Luca f.eks. gjort fremfor å promotere sin egen app. Videre kan man jo forestille seg at Gowalla kan ligge i bakgrunnen og pushe relevante tilbud til din telefon når du er i nærheten av steder du normalt checker inn.

  Gowalla, Foresquare og lignende tjenster er kanskje et «spill» akkurat nå, men dette er bare begynnelsen. Yelp har for eksempel introdusert check ins for å gjøre deres steds-anmeldelser mer troverdige.

  Svar på denne kommentaren

  • Hege (svar til Helge)

   DelideLuca-turen er opprettet av en privatperson, ser jeg.

   Jeg har aldri opplevd at noen av forretningene jeg sjekker inn på har bidratt med noe til Gowalla slik Mats viser til at Eye-Fi har gjort. De fleste av dem aner nok ikke at de er et sjekk-in-sted en gang!

   Det skulle jo ikke være noe i veien for å gjøre begge deler – både lage apps som Deli og 7-eleven har gjort, samt bidra til de sosiale spillene?

  • Mats Staugaard (svar til Helge)

   Jeg trakk fram Deli nettopp fordi de har laget en iPhone app OG sampler varer for å få folk inn i butikken via denne appen. Dette er en bra start, men på sikt tror jeg ikke folk gidder å forholde seg til 30-40 forskjellige butikker sine apps – heller en eller to geolocation-tjenester som Foursquare eller Gowalla.

   Geolocation er bare i startgropa – her tror jeg vi får se veldig mye spennende.

 10. Jeg lastet ned Gowalla etter tips fra NRKBeta, men jeg skjønte ikke pointet. Jeg ville prøve en ny restaurant i nærheten, og Gowalla gav meg riktignok mange, men ikke en eneste hadde anbefaling/frarådning, informasjon om mat/prisnivå, og hva er da vitsen? Se hvem som noensinne har spist der..? Er det noe gøy da?

  Etter å ha lest kommentarene her skjønner jeg bittelitt mer, men ikke nok til å gidde å prøve igjen… ennå.

  Svar på denne kommentaren

  • Hege (svar til Laila)

   Du kan jo gjøre Gowalla bedre, Laila! Hvis du oppretter steder kan du sette din ære i å gi en god beskrivelse og legge igjen fornuftige kommentarer når du sjekker inn. (Med mindre du har en utålmodig gubbe som står og tripper! Kremt.)

  • Knut-Olav Hoven (NRK) (svar til Laila)

   Rating og reviews på Gowalla er noe jeg óg savner.

   Ikke lenge siden stod jeg midt i Oslo og skulle finne et fint sted å spise Sushi. Vanskelig nok å finne Sushi-restauranter på Gowalla. Noen restauranter heter noe med «Sushi», men jeg vet ikke om stedet er pent, betjeningen hyggelig og om de har god mat.

  • Jan Terje Bakler (svar til Knut-Olav Hoven)

   Gowalla er jo bare en enabler. Det er brukerne som gjør tjenesten til det den er. Har selv laget en tour på Manglerud for å vise steder av interesse. For å hindre folk i å «jukse» er det bare å velge en strengere innsjekkingsradius.

 11. Nina Nordbø

  Betimelig å svare deg da, Hege =)

  Mitt svar på spørsmålet ditt, om hvorvidt jeg synes passering av et sted kvalifiserer til innsjekk:

  Ja! Alle registreringer på Gowalla som kommer andre til gode er jo bra, så hvis jeg stopper utenfor en kafe jeg kjenner og legger den inn, kanskje til og med med en beskrivelse – så er det ok.

  Personlig derimot, sjekker jeg bare inn på steder jeg faktisk ER. Mest humor registrerte spot: 13-trikken på Torshov =)

  Svar på denne kommentaren

  • Hege Øygaren (NRK) (svar til Nina Nordbø)

   Her stiller man et spørsmål på Gowalla (se første skjermdump i artikkelen), og får svar på NRKbeta en måned senere! Hva skal vi med Real life, folkens?

   Enig i at oppretting av steder “er lov” uten å gå innenfor, men er glad for at du bekjenner deg til de samme reglene som FrMartinsen og undertegnede: sjekk-inn betyr sjekk-helt-inn. 🙂

  • Signe Karin Hotvedt (svar til Hege Øygaren)

   Mitt mest hårreisende Gowalla-sted er «Rødt lys» på Skøyen. Der får jeg anledning til å sjekke inn rett som det er. Og jeg ser at jeg ikke er alene der heller. Litt morsomt at vi er flere i amme køen.

  • Nina Nordbø (svar til Hege Øygaren)

   Herlige variasjonsmuligheter i samtaleformater på sosiale medier =)

   Jeg husker jeg var innom Gowalla-kommentaren like etter for å se om det var aktivitet der, det var for kjapt og da det ikke sto noe der, gikk veien videre og kommentaren ble glemt.

   Det er en spennende greie med Gowalla, dette med samtaler. Men de er umiddelbare og ifarten. Har noen vært borti annen type varsling eller generell push, som fort kan bli litt mye fordi man må ta alt eller ingenting.

 12. Magnus Bjerve

  Jeg skulle gjerne sett mer av funksjonene til Foursquare i Gowalla. Gowalla-spottene har en tendens til mangle info siden folk bare lager spotten og beveger seg videre, uvitende om at man kan gå inn på gowalla.com og redigere på spottene etter at man har laget de.

  I Foursquare kan alle bidra med tekst og tips på spotter, mens i Gowalla kan bare skapern av spotten redigere den, og det bare på nett.

  Jeg bruker Gowalla mer en Foursguare fordi det rett og slett ser bedre ut og er en smule «enklere». I tillegg krever Gowalla at du faktisk er i nærheten for å sjekke inn.
  Jeg har et lite nettverk på rundt 20 personer som alle bruker Gowalla og det hender støtt og stadig at man treffes et sted pga av tjenesten. Man ringer ikke altid alle vennene sine når man skal ut av døra, men det betyr ikke at ingen vil være med! Mange søndager har jeg sittet slack og lat i sofaen, apatisk, tiltaksløs og en smule hung over.. men så har noen uventet sjekket inn et sted ikke langt unna og jeg har kommet meg opp og ut.

  Jeg har forresten hørt rykter om et sted i Halden eller Fredrikstad (husker ikke) som gir halv pris på øl til øverstemann på lederlista en dag i uka..

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg ser at det for 8 måneder siden ble lagt inn et forslag til Gowalla-teamet om at beskrivelse av steder burde kunne brukes av alle som en WIki, og ikke bare av den som har opprettet stedet: feedback.gowalla.com/gowalla/topics/spot_description_as_wiki

   Jeg tror vi må inn og klikke “like” på denne ideen!

   Ser også at på den siste oppdateringen av Gowalla, kan du sortere venner etter hvem som er “nearby”. Det øker jo mulighetene for å oppsøke/treffes, slik du skriver, Magnus.

 13. Er det noen andre enn jeg som synes tanken på å være ‘synlig’ for andre mesteparten eller hele tiden er direkte ekkel? Jeg tenker ikke først og fremst på stalking, men bare det at venner og kjente skal kunne ‘se’ meg får det til å gå temmelig kaldt nedover ryggen på meg.

  Gowalla er naturligvis frivillig, men en ekkel fremtidsvisjon for meg er et samfunn der det sosiale presset er i retning av å alltid være tilgjengelig, og der informasjon om mine minste bevegelser samles og systematiseres. Vi er allerede langt på vei i den retningen, men det virker som om Gowalla tar det mye lengre.

  Kommentaren om å være Gowalla-venn med sjefen er spesielt ubehagelig. Hvis alle andre er Gowalla-venn med sjefen, hva skal jeg gjøre da?

  Er det noen av de som er på Gowalla som tenker over slike spørsmål, eller er det bare ‘koselig’ at folk ser deg og vet hva du driver med?

  Svar på denne kommentaren

  • Hege (svar til Jølle)

   Grunnen til at jeg prøvde ut Gowalla er at jeg jobber med nett i NRK og alltid er interessert i å se om dette er noe vi kan bruke til glede for leserne og/eller oss selv. Og ja, jeg tenkte mye på det du sier, Jølle, og jeg bestemte meg derfor for en lukket profil slik at ikke alle kan følge med på de innsjekkingene jeg gjør.

   Min kollega Erik, derimot har valgt åpen profil, og jeg har fått lov å lenke til den her.

   Når jeg ser den, tenker jeg dels på innlegget fra NRK-juristen vår Hvert skritt i Oslo overvåkes, og dels på saken om mannen som ble terrormistenkt og la ut hver skritt han tar på nett.

   Kan man være mot Datalagringsdirketivet, men for Gowalla?

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Hege)

   Ja, man kan være for å dele ut masse info på Gowalla, Facebook og Twitter – men mot DLD. For forskjellen er at jeg VELGER å dele ut info på Gowalla, i motsetning til det å automatisk overvåket.

   Jeg vil velge selv hva som skal være privat og ikke privat for staten og alle andre.

  • Jeg er enig i at det er en viktig prinsipiell forskjell mellom å velge hva du vil legge ut, og å bli ufrivillig overvåket. Men hva synes du om en situasjon der alle andre legger ut om sine privatliv, og du må velge mellom å slenge deg på eller bli en sosial (og kanskje profesjonell) outsider?

   Det sosiale presset i retning av selvutlevering står for meg som nesten like skremmende som ufrivillig utlevering. Vi er som sagt ikke der ennå, men jeg synes utviklingen er sterkt ubehagelig.

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Jølle)

   @Jølle: Opplever du det som et sterkt press å måtte dele alt hele tiden? Jeg synes folk har veldig forskjellige vaner for dette og at det aksepteres fullt ut. Noen deler bare ting om jobben, andre bare private ting, andre alt mulig. Og alt er greit.

   Jeg tror de fleste ønsker å ha epot, mobil og kanskje til og med Facebook. Men tror neppe vi får en situasjon der det er nødvendig å ha Gowalla eller tilsvarende hele tiden.

  • Nei, merker ikke noe direkte press, men indirekte merker jeg at jo mer andre deler, dess mer står en selv utenfor om man ikke gjør det.

   Foreløpig går det greit, men etterhvert som dette blir mer og mer vanlig, jo vanskeligere blir det å stå utenfor — ikke fordi noen presser deg, men fordi de slutter å bry seg. Jeg frykter at man må gjøre et valg mellom å være ekshibisjonist eller outcast. Forhåpentligvis ‘går det seg til’, og det blir mulig å finne en middelvei.

   Men bare for å gjenta eksempelet mitt: Hvis *alle* andre er gowalla-venner (eller facebook for den saks skyld) med sjefen, hvordan går det med den som stiller seg utenfor?

  • Hege (svar til jølle)

   Jeg ser at i en viss aldersgruppe er du virkelig utenfor om du ikke er på Facebook. Alle invitasjoner, diskusjoner, beskjeder og avtaler som angår _hele_ klassen (videregående) gjøres der. Jeg tviler på om noen tar seg bryet med å oppdatere dem som evt ikke er medlem. Å invitere er kanskje greit, men all den uformelle praten, alle morsomhetene og argumentene kan ikke gjengis.

   Da er det betimelig å spørre som Jølle gjør, om det er realistisk for elever i denne klassen å velge ikke å være på FB hvis de vil være en del av klassen.

   Heldigvis tror jeg det er lettere å være voksen – også i dette henseende!

  • Nina Nordbø (svar til Jølle)

   Nysgjerrig på hva du opplever som ubehagelig Jølle, hvis du har lyst å si noe om det?

   Mange som ikke bruker sosiale medier noe særlig og bare et fåtall som bruker stedstjenestene, har aldri hørt at det oppfattes negativt – det er vel heller omvendt, at vi som bruker det mye blir kalt for overivrige og til tider irriterende! (som artikkelforfatteren skriver litt om over)

   Jeg har null tro på den polariseringen du antyder, sosiale medier handler ikke om enten-eller, de gir oss flere valg. Det er jo du som bestemmer hvem du vil snakke med om hva – hvem skulle det ellers være?

  • Lydia Thomas (svar til Nina Nordbø)

   Nina Nordbø skrev i svar til Jølle:

   «Jeg har null tro på den polariseringen… sosiale medier handler ikke om enten-eller, de gir OSS (uthevet av meg) flere valg. Det er jo du som bestemmer hvem du vil snakke med om hva – hvem skulle det ellers være?»

   Min kommentar: Hvem refererer OSS til? De som velger å benytte seg av sosiale nettmedier, får mer å velge mellom. Ref. NRKBetas TVprat-utprøving, som ble eksklusiv for Facebook-registrerte. Da er det økt valgfrihet for meg på Facebook 🙂 men om jeg ikke ville være Facebook-bruker, da?

  • Joplin (svar til Jølle)

   Tankene mine går fort til George Orwell sin «1984» og storebror ser deg. Huff. Jeg grøsser ved tanken på hva «feil folk» kan bruke slik informasjon til.

  • Hege Øygaren (NRK) (svar til Joplin)

   Hehe – det slår meg at Orwell skrev bra når man kan grøsse av 1984 i 2010! 🙂

  • Synes det er et viktig poeng.
   At «alle» er der, skaper et falskt press om at folk bør registrere seg der.
   Dette gjelder alle sosiale medier.

   Jeg mener at om jeg ikke blir invitert på festligheter fordi jeg ikke er på facebook, så kan det heller være.
   Har jeg ikke hatt kontakt med noen på 10 år, så er det ikke uten grunn.
   Orker folk ikke sende bursdagshilsninger via sms/post/epost/telefon/bud eller med personlig oppmøte, så trenger jeg ingen bursdagshilsen.

   Men har man denne holdningen på vgs, så blir man fort upopulær.
   NRK og flere medier andre øker presset om å være på sosiale medier med sine facebook-krav til både debatter og informasjon.

   Og du vet det har gått for langt, når nike reklamerer for facebook.com/nike og ikke nike.com

   Heldigvis er det et fint alternativ for oss luditter som ikke ønsker å gi fra oss opphavsretten på bilder og privatliv for sosial kontakt.
   Det alternativet kalles av irl, og slår statusoppdateringer på facebook så til de grader…

 14. Jeg har testet både Foursquare og Gowalla i 4-5 uker nå og har kommet til noen sluttninger. Jeg bruker Android mobil btw.
  Gowalla – ustabil på 3G og S3G nettverk, samt har større feilposisjonering på mobilmast triangulering enn det Foursquare har (i Kristiansand: Gowalla feilmargin: 1600m og foursquare 1400m, GPS er på hårnål utendørs og noen meter bom om man er inne i en byggning).
  Siden det er den som lager en posisjon som eier den og retten til å finjustere og rette en posisjon så er det svært ofte at det blir dubletter på steder, samme er når noen har laget med feil navn. Har prøvd å gi Gowalla sitt streetteam info om flere feil i Kristiansand, men de har 0 support for å rette slike ting her. Et alternativt system for å få rettet feil ville vært svært bra, samt muligheten til å rette den nøyaktige posisjonen når en lager den.
  Gowalla sin app på min HTC Hero krasjer hver gang jeg prøver å laste opp et bilde fra stedet jeg er på.
  Jeg mener og at Foursquare ser finere ut enn det Gowalla gjør og har bedre brukergrensesnitt.
  Det skal sies at disse to er relativt nye tjenester og har mange elementer som enda er på et beta eller debug stadie og det er også mulig at det kan være en ny aktør rett rundt hjørnet som skal ta over. De er virker som for meg at de er låst fast i iphone-dilla som gjør at ekstra apps og spill som fungerer på systemene ikke kan spilles av svært mange.

  Siste Wired (UK) har for øvrig en god artikkel om disse to systemene.

  Svar på denne kommentaren

 15. Stig Ove Voll

  For tiden er jeg i Praha. Her bruker jeg Gowalla for å oppdage spots (restauranter, butikker, konserter) jeg ellers ville spasert forbi. Tips om wifi-spots får jeg også, så det har absolutt en nytteverdi 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Hege Øygaren (NRK) (svar til Stig Ove Voll)

   Tips om Wifi-spots! Det var interessant. Hvordan får du det? er det noen som har opprettet gratis trådløse nettverk som «spot» å sjekke inn på?

  • Hege Øygaren (NRK) (svar til Asle Maten)

   God tur! Skal bli spennende å høre hvor mange nye «klistremerker» du klarer å erhverve 😉

 16. Erik Bolstad

  Sidan Hege nyttar meg som døme, tenkte eg at eg skulle seie litt om kva eg nyttar Gowalla til:

  For meg er Gowalla to ting:
  – Ein måte å sjå at folk eg kjenner er i nærleiken.
  – Eit reint leikety: Eg er meir oppteken av å sende dill og dall-meldingar til folk eg kjenner + samle klistremerke, enn eg er i å finne restaurantar og slikt.

  Eg har testa Foursquare, og tykkjer det er ganske kjedeleg. Alt for nytteorientert, for lite dill og dall 🙂

  Eg gler meg VELDIG til den dagen det kjem eit system som funkar på alle telefonar, og der eg kan gje venene mine full tilgang til kvar eg er til ein kvar tid (må sjølvsagt kunne skru det av). Gjerne med varsling dersom eg er uvanleg nære nokon eg vanlegvis ikkje er i nærleiken av. Slik det er no, er ein avhengig av at folk sjekkar inn stader for å vite om dei er i nærleiken, og det er for dårlege varslingssystem på både Gowalla og Foursquare.

  Svar på denne kommentaren

 17. Ok, halfway there. Ifølge kommentarene på itunes viser den jo ikke kompiser ikke akkurat noe big-G hadde levert fra seg. Er litt enklere når det er bygget inn i kartappen du bruker til stort sett alt annet. De som etterlyste noen form for kommentarer på gowalla/4sq om resturanter er noe særlig. Dette ligger også veldig lett tilgjengelig i google maps. Sprøtt at man må finne opp kruttet en 2-3 ganger etter at google gjorde det…

  Svar på denne kommentaren

 18. Apropos latitude, morsomste jeg har brut det til er å generere sanntids oppdaterte kart med min badge på. Link den forferdelige urlen igjennom en shorturl service og vips er man overvåket på web 24/7 med en enkel link man kan gi til kjæresten (eller mamma).

  Du vil aldri føle deg alene igjen når du VET de ser hvor du er… *host*

  Svar på denne kommentaren

  • Som mamma er jeg veldig klar for å holde oversikt over hvor avkommet befinner seg – selv om de er myndige, men ser at om jeg så dem vandre gjennom nedre Karl Johan en fredagskveld ville jeg kanskje få flere bekymringer enn jeg har i dag. Også der tror jeg mer på den frivillige SMSen om at de drar en tur til byen og kan ventes hjem da og da.

   Jeg har prøvd sanntidsoppdaterte kart, men det tok ikke mer enn en time før jeg syntes det av en eller annen merkelig grunn syntes det var ubehagelig.

 19. Vitsen for meg er at det gir meg noe å sysle med, dødtid oppstår så og si overalt, og det er litt morsomt i tillegg. Jeg syns det går kjapt og sjekke inn steder og jeg blir veldig fornøyd om jeg kan være «creator and founder» av et sted:) Joda, blir gående to skritt bak de andre i ca 1-2 min, men nåla i kartet og infoen redigerer jeg på nett hjemme ved en senere anledning. Så det går egentlig ganske kjapt:)

  Som nevnt i artikkelen har det blitt en koselig liten greie å se hvor Gowalla-vennene mine har vendt nesa i løpet av dagen. Av og til er de på spennende steder, av og til ikke.

  Har også fått to lokalaviser som «followers» på Twitter siden tweetene mine ser slik ut «Nikolas checked in at … in Sandefjord, Tønsberg, Tromsø osv» Slik at dersom det skulle skje noe et sted og jeg har sjekket inn der for kort tid siden, har de umiddelbart en kilde for bilder og info.

  Og jeg driter i om folk og aviser vet hvor jeg er. Men skulle jeg rote meg bort i no lugubre saker som resulterer i at jeg må skygge banen, da ryker Gowalla tvert;)

  Svar på denne kommentaren

 20. “Verktøykassa” – for bruk av sosiale medier | Kuttisme.no – En blogg om internettmarkedsføring, webutvikling og webanalyse

  […] mange som sier; ”Hva er vitsen med Gowalla?” Jeg har konto på begge to, men bruker mest Gowalla. Jeg har brukt det snart i et år, og lurer […]

  Svar på denne kommentaren

 21. “Verktøykassa” – for bruk av sosiale medier « Victor Sanchez Barrera

  […] mange som sier; ”Hva er vitsen med Gowalla?” Jeg har konto på begge to, men bruker mest Gowalla. Jeg har brukt det snart i et år, og lurer […]

  Svar på denne kommentaren

 22. geo lokasjonsmarkedsføring er bare i startgropen. Stort potensiale for eks. restauranter, events, konserter, bar/pub, turistforeninger etc.

  Dette kommer til å bli veldig stort når Facebook får implementert dette på plattformen sin.

  Svar på denne kommentaren

 23. Hvor er vennene dine nå?

  […] via mobilen. Kollega Hege, som vel fortsatt kan kalles en ivrig Gowalla-bruker, skrev om det i Hva er vitsen med Gowalla her på NRKbeta for en måneds tid siden. I kommentarfeltet på den saken, bemerker Cassiel syrlig […]

  Svar på denne kommentaren

 24. «Etter snaue tre måneders bruk, har jeg bare to ganger hatt gleden av tilfeldigvis å finne noen kjente på samme sted som meg. Det har vært høye gledeshyl og lovprising av Gowalla begge gangene, men to treff på 47 innsjekkinger x 12 uker, er faktisk 0,003 %, og ikke mye å juble for.»

  Kanskje forfattern burde sjekke inn på barneskolen en tur for å lære prosentregning. Her står kommaet to plasser for langt til venstre…

  Svar på denne kommentaren

  • Hege Øygaren (NRK) (svar til Ronnym)

   Nei og nei! Det er bare å krype til korset og legge seg flat med hodet inn i skammekroken. Takk for at du sa fra. Det er rettet!

 25. Gowalla: For kongen eller haugen? | Sosialkontoret

  […] For personlige erfaringer fra livet på Gowalla anbefaler jeg “Hva er vitsen med Gowalla“. Velskrevet og underholdende innsikt i liver som […]

  Svar på denne kommentaren

 26. Unngå Facebook Places-problemer

  […] at man kan sjekke inn på steder med en nettjeneste er ikke noe nytt. Tjenester som Gowalla og Foursquare har allerede latt interesserte nerder leke med dette lenge. Google’s Latitude, […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.