I år lager tre biler, et helikopter og et kontor i Bergen sommer-TV.
Etter at årets sykkelsommer-prosjekt måtte legges på is på grunn av koronaviruset har NRK på kort tid snekret sammen et nytt prosjekt. På rundt to måneder har NRK-ansatte snudd seg rundt, og fått i stand logistikk, planlagt innhold og bygd nye tekniske løsninger.
Målet er å gjøre som det meste av befolkningen nok vil gjøre i år – feriere i eget land, i bil.
En ombygd campingbil spiller hovedrollen i årets sommer-sendinger fra NRK.
Som vanlig er det mye skreddersøm involvert, og denne artikkelen går i dybden med bilder, video og forklaringer på hvordan det hele foregår bak kamera.
Ikke direktesending i år
Først litt praktisk informasjon om hvordan sendingene avvikles.
Siden NRK ikke ønsker store ansamlinger av folk, som vi har opplevd med de tidligere sommerprosjektene, er ikke årets sendinger direkte.

Oppptakene gjøres om formiddagen, og overspilles til NRKs kontor i Bergen før sendingen går på lufta om kvelden.
På grunn av dette blir ikke nøyaktig start og stopp for turen annonsert på forhånd, kun omtrent hvor vi kommer til å kjøre.
Teknikken
Teknisk bygger løsningen på elementer fra tidligere NRK-produksjoner (tenk minutt for minutt-sendingene fra Sommerbåten, Svalbard, Monsen, Reinflytting og så videre) i tillegg til en del nytt.
Årets produksjon bruker en studiobil, en fotobil og har et helikopter i lufta når været tillater det – dette med egen følgebil.
Det kan ikke være for mange personer i hver bil, og hele produksjonen er spredt over disse tre bilene.
Totalt er det 13 personer som er ute på tur, noe som er ganske lite for en produksjon av denne typen.
Helikopteret er utstyrt med et Cineflex-kamera, som betjenes av spesialfotograf Jan Benkholt. Dette kan gi stabile og klare bilder på svært lang avstand:

Fra en av følgebilene ser det hele slik ut:
Inne i helikopteret er det trangt, men plass til både kamera- og smittevernutstyr:

Fotobilen har et Sony P50-kamera hengende i et stabilisert Newton-hode på en NRK-bygget konstruksjon på taket.

Inne i bilen styres kameraet fra baksetet:

Bli med inn i selve Sommerbilen
En ombygd campingbil spiller hovedrollen i årets satsning, hvor ulike programledere kjører den sørover fra nord i Norge.
Sommerbilen som fungerer både som studio, apparatrom og regi.

Helt bakerst i bilen, hvor er det ganske liten plass, er sendingens producer henvist.

Det trente øyet vil kunne kjenne igjen at producer-posisjonen er samme sted (og i samme bil) som Freddy Kalas gjemte seg under en skjult-kamera-episode av P3 serien Haik.
Det er, noe overraskende, en joystick som er producerens fremste verktøy. Ved hjelp av denne kan kameraene fjernstyres: pan/tilt, eksponering, hvitbalanse, fokus, gimbal mode, gimbal speed og tracking på kameraet en har forhåndsvisning på. Selvfølgelig brukes «fire»-knappen til å klippe til det aktuelle kameraet man har forhåndsvisning av.

En del av funksjonene fra joysticken er også duplisert på en Streamdeck-kontroller, slik som hvilket kamera som legges til forhåndsvisning og klipping til dette kameraet. Streamdeck-kontrolleren har også knapper for resten av videokildene, og styrer hvilke av de fire mikrofonene som er på. Den gir også mulighet til å forlytte på mikrofonene, samt litt andre funksjoner.

NRK har i mange år jobbet med å bruke små kameraer som leverer høy kvalitet. I år bruker vi flere bittesmå og stabiliserte kamera av typen DJI Pocket Osmo som «studiokameraer» i bilen. Da Dinside testet DJI Osmo Pocket-kameraet kalte de videokvaliteten «enestående» og mente det kunne konkurrere mot GoPro – et annet kamerasystem som ofte brukes i NRK.

Men vi har ikke kunnet ta det rett fra butikkhylla og putte det inn i en stor TV-produksjon. Til det måtte vi få hjelp.
Da NRKbeta for en stund siden kom i kontakt med en russisk utvikler som utviklet spesialprogramvare for kameraet, fant vi «the missing link».
Cosmostreamer gjør det nemlig mulig å få ut et HDMI-videosignal fra kameraet og på samme tid fjernstyre kameraene. På den måten får vi også tilgang til ansiktsgjenkjenningsfunksjonene i kameraet, og kan bruke disse i produksjonen. Målet med dette er å få et langt mer stabilt og bedre bilde enn det fastmonterte kameraer vil gi i en bil som beveger seg.
Slik ser det ut før avreise da kameraene måtte lades og bilen var i ferd med å rigges:

Ute på veien er det litt renere og ryddigere:

Det er også gjort klart for å feste slike kameraer på utsiden av bilen, i fastmonterte og vantette hus:

Men vi har ikke gått helt bort fra arbeidshesten GoPro, montert bak en klarskive helt foran på bilen, og filmer veien rett forover. Skiven roterer med høy hastighet, slik at regnet aldri vil vises på linsen – dette er ikke et helt ukjent konsept for båter som opererer i hardt vær.

Bildene fra fotobilen overføres via en Vislink til mottakeren som sitter i Sommerbilens takboks. Det samme er tilfelle for kameraene som brukes under stopp hvor en går ut av bilen.

Da brukes enten Sindre Skredes Sindreflexrigg, som også ble brukt på Monsen- og Svalbard-produksjonene (den av et Canon 5D MK 4, en gimbal og en liten steadycam) eller et 5D MK4, montert på stabilisatoren DJI Ronin-S, alt etter hvor lang stoppen er. Slik så det ut under Monsen-produksjonen:
Bildene fra Helikopteret overføres også via en VisLink til bilen. Siden avstanden til helikopteret varierer vil radioforbindelsen ikke være stabil og er derfor kun til påsyn for producer.
Når vi kommer frem, får vi harddisken med bildene fra helikopteret. Disse klippes inn sammen med bildene fra bilene, samtidig som vi spiller det over via en LiveU-sender for å overføre TV-signaler til Bergen.
Lydproduksjonen
Vi trengte en lydmikser med svært spesialiserte oppgaver som kunne håndtere kommunikasjon og programlyd. Da lydtekniker av smitte- og plasshensyn måtte befinne seg i en annen bil enn produksjonsbilen, var behovet en fjernstyrt løsning som likevel fungerte dersom nettverksforbindelsen forsvant, og at bildeprodusent da kunne styre enkel funksjonalitet, som å skru av og på mikrofoner.
Valget falt på en lydmatrise fra Soundweb som kan settes opp akkurat slik en ønsker selv. Det kan også lages spesialdesignede skjermbilder med funksjonaliteten man trenger å tilgjengelig, for å styre den. Denne styres via GPIO fra bildeprodusent, og med en Windows Surface Pro via datalink følgebilen.

Denne har også automix-funksjonalitet, som selv justerer balansen på mikrofonene i henhold til gitte parametere for å redusere bilstøy fra mikrofoner når ingen snakker.
Kort oppsummert brukes dette lydutstyret:
- Soundweb London BLU-100 / BLU-BIB / BLU-BOB
- Shure Axient Digital mikrofonsystem
- Wisycom MTK-952 / MPR-50 inearsystem
- DPA 5100 ambiensmik
- DPA 6066 Bøylemikrofoner
- Windows Surface Pro
- RTW TM3 Loudnessmeter
- iPhone med GoButton
Vi har fire mikrofoner; tre bøylemikrofoner og en håndmikrofon. Programlederne må i stor grad ta ansvaret for det praktiske rundt mikrofonene på gjester og slikt selv. På taket av bilen sitter en DPA Surroundmikrofon som kun bruke i stereo. Den er ekstremt værsikker og fanger opp lyd av kjøring, samt hva som skjer rundt bilen på stopp.
Lydteknikeren og programlederne får sin lytting via en høyeffekts in-ear-sender som bruker frekvensene i 400-båndet som NRK tidligere brukte på sine «HF-sett». Disse har du kanskje sett på utegående radioreportere, som bærer en skulderveske med radiosender. Dette er gammel analog teknologi, men den er driftssikker og når langt.
Fra den nevnte Surface-maskina kan man også fjernstyre og overvåke Axient- og Wisycomsystemene, programmere frekvenser, løse interferensproblemer, se batteristatus og slike ting.
På Monsen-produksjonen ble musikken lagt på i Bergen. Her ønsket programlederne å høre musikken i bilen, samt ha kontroll på og avvikle den selv. Det brukes da en iPhone med appen GoButton som er skreddersydd for musikkavvikling i showsammenheng. Programlederne kan selv sette opp spillelistene, også blir disse eksportert etter opptak til Bergen for riktig musikkrapportering og supringer under sending.
Denne telefonen brukes også til telefonintervjuer, både med og uten video.
Flere spørsmål? Bare bruk kommentarfeltet under artikkelen.
NRKs Håkon Aarøen har bidratt til denne saken.
Tusind takk for en fin utsendelse. God tur videre.
sommerbilen me bensin
Imponerende produksjon!!!
Har fulgt alle «minutt for minutt»-sendinger, Sommer bilen er annerledes. Flott å gjenoppleve reiser rundt i vårt vakre land.
Nye programledere uke for uke, setter sitt preg også på områder litt utenfor allfarvei.
TUSEN TAKK TIL NRK❣
Kinna
Hei NRK, først vil jeg bare takke for at dere leverer kvalitet nok en gang.
Gleder meg til å se Norge med superflinke programlederpar, god sommer og tur videre til hele produksjonen 🌞 hilsen fra Trond 😀
Hvordan mobil internett forbindelse benytter dere?
Ville vært av interesse for mange ute på tur..
Vi er ikke avhengig av mobildata-forbindelse for å gjennomføre opptakene, men vi bruker en 4G-ruter fra Peplink som også fungerer som VPN-bro til Marienlyst.
På den måten har vi tilgang til mange NRK-systemer fra bilen, samt mulighet for fjernsupport.
Under overspilling av programmet til Bergen sper vi på med kablet nett på eller wifi på destinasjonen, som vi har fått organisert på forhånd.
Ser det er en del Black Magic-komponenter. 2 stk ATEM Television Studio som bildemiks?
Det stemmer. Vi har to miksere, hvor den ene er koblet som sub-mikser for den andre. Grunnen til at det ble slik, er at denne mikseren var planlagt til det opprinnelige Sykkelsommerprosjektet. Den er ganske enkel å bygge om til 12v drift, og at har 4 HDMI-innganger som gjør at vi unngår for mange konvertere.
Er det ikke fryktelig mye viftestøy fra Atem studio mikseren?
Atem TVS HD støyer ikke så mye at det er noe problem. Rullestøy fra vind og dekk, overdøver både mikserne, og Blackmagic Multiview 16 som støyer enda mer.
Hva bruker dere for lyd/video fra telefon?
Rett og slett en telefon 🙂 En iPhone 6 Plus (siste med minijack ut) brukes til musikkavspilling via appen «GoButton», samt Facetime, telefon, Instagran osv.
Vi har en Lightning-HDMI-overgang tilkoblet som går videre til en Datavido DAC-70 krysskonverter som konverterer til SDI, og deretter videre til bildemikseren.
Hvorfor låse seg til Cineflex, og ikke et annet system med mulighet for «rain-deflector» (klarskive?)
Kult! Bruker dere Companion på Streamdecken?
Nei, her har vi skrevet vår egen NodeJS applikasjon. Den integrerer med Streamdeck´n via npmjs.com/package/elgato-stream-deck. Applikasjonen kommuniserer også med joysticken via npmjs.com/package/gamecontroller.js og styrer bildemikserene via npmjs.com/package/atem-connection.
Hei! Interessant lesning! Dessverre mye regn i nord på dagens sending. Finnes det mulighet for å bruke klarskive e.l. på Cineflex og P50?
Med alt regnet vi har hatt så langt på turen, ser vi behovet for klar-skiver på alle kameraene som brukes utendørs, men det var ikke noe vi rakk å se på for annet enn GoPro-kameraet i denne omgang.
Ønsker meg litt større kart som forteller hvor vi er, ikke bare små snutter. Prøver å følge med, men de er små og forsvinner så fort. Men Sommerbilen=strålende TV. Tusen takk, gleder meg til resten av turen. Hilsen Elin i Trondheim.
Enig med Elin.
Flott program, men betre kartinformasjon undervegs kunne gjort det lettare å følge med, spesielt for oss som ikke er godt kjent i området.
Helsing Sverre
Hva med den siste bilen
Utstyr og baggasje 🙂
For en som strever med å sette opp en konto på Twitter er dette utrolig fascinerende og noe ufattelig at det er mulig. Tenkte at mitt neste prosjekt er å lære om datamaskiner og kanskje enkel programmering.
Hei Susanne. Om du vil ha litt inspirasjon rundt datamaskiner og programming, kan jeg anbefale Nasjonal Nerdekveld, som vi sendte i mai: tv.nrk.no/serie/nasjonal-nerdeaften/2020/DORR21400120/avspiller
Kjempe fint program. Dere klare det i år også NRK. Sitter klistra.
Har twknologien dere utvikler for regiryggsekken på 32 Kg og fire kanaler da NRK gikk fjelltur kommet til nytte her?
Alle minutt-for-minutt har vel gitt lærdom man tar med seg videre. For Sommerbilen var det primært innsatsen lagt ned i «Sykkelsommer» (som aldri kom på lufta) som ble tatt med videre.
Kan snakke mest for lydsiden, men noen konsepter ble med videre fra Monsen; feks at ilyd/kontentum går på egne spor til Bergen der noe sitter med skikkelig lytting og vurderer hvor mye som skal mikses inn.
Her var det mye interessant, vi synes programmet er bra. Men du skriver at «dere har følgebil i luften». Det lar seg vel neppe gjøre. Elendig formulering. 🇳🇴😊🌹
Ufattelig at du klarer å henge deg opp i denne bagatellmessige formuleringen. Man bør vel ikke være rakettforsker for å forstå hva artikkelforfatteren mener. Utidig mas fra deg.
Så bra du liker programmet. Har endret setningen.
Wow, kult å se hvor mye arbeid og utstyr som ligger bak en slik produksjon. Brukes det drone for å filme ovenfra eller bare helikopter?
Hei! Vi bruker bare helikopter på denne produksjonen. Drone hadde nok blitt for vanskelig å organisere: et helikopter er mye mer fleksibelt og tilpasset de avstandene vi tilbakelegger hver dag, for eksempel.
hei, for en teknikk dere har fremstilt, jeg er meget imponert over det hele. NRK på fransk heter : GENIALT. takk for et fremragende program
Merci beaucoup!
Så fra Tromsø til Sommarøy, og merket meg at linsen på helikopter kamera var våt mesteparten av tiden. Vasker dere over linsen med «rain remover» e.l. Dette burde vel få regnet til å prelle av? Ellers kunne vel et roterende storm vindue foran linsen gjort jobben?
Takk for tipset – Sindre rakk dessverre kun å bygge klarskive til gopro-kameraet i denne omgang, men skal si fra om rain-remover ideen 🙂
Imponerende produksjon og godt jobba til alle sammen. Ha en fantastisk fin tur videre, vi gleder oss til ALLE sendingene.
Takk for hyggelig kommmentar, Trond! Vi gleder oss til resten av turen 🙂
Spennende lesning! Har et spørsmål, dog: Er den sorte følgebilen egentlig en campingbil? For meg ser den mer ut som en vanlig multivan eller Caravelle pga. tynnere tak enn på campingbilene.
Den sorte er en vanlig bil, men innredet med diverse utstyr som et tak-kamera, lydkontroll og plass for vaktsjef underveis.
Kjempefine bilder av nord-norsk natur, men et lite minus er at det er så travelt på alle stoppene. Føler nesten at alle som har forberedt besøk av sommerbilen, blir avspist av travle programledere som bare vil haste videre. Er nok noen som står litt skuffet tilbake. Ellers kjempebra. 👍
Det er sikkert tidspress. Synes hittil at de har klart det så flott.
Det skriver de jo i starten på artikkelen at de sender direkte for å unngå store ansamlinger av folk, på samme måte som de også ikke sier nøyaktig når de er hvor – for å unngå store ansamlinger av folk! 🙂 Og det er jo ikke NRK sin feil, men mer COVID19 sin skyld. Synes et er et flott program å følge!
Takk for et uhyre interessant og velregissert program. Det må være fantastisk gøy å ha en jobb med å pønske ut en slik spesiell teknologi for å produsere denne rullende TV-serien. Tror dere i NRK må være verdensmestre i slike produksjoner. Takk til NRKs teknologi-freaker!
Hei å takk for enda ett nydelig program. MEN synes de er ALT For lite prat med befolkningen på turen, å hver plass går for fort.
Det går litt i forteste laget på hver plass det stoppes,blir litt mye stress synes nå jeg.Er nok mange som er litt skuffet og som kanskje har ventet lenge for å oppleve sommerbilen eller for å bidra med informasjon om steder å folk på turen.Produksjonen er helt «toppers».
Hei.
Jeg har fulgt minutt for minutt sendingen i alle år, helt siden den første sommerlåter. Det har alle vært fantastiske sendinger. Det som er interessant er at det ser ut som at alle er produsert av NRK Hordaland eller nå er det vel Vestland. Die navnene som har gått igjen i alle sendingene er Rune Myklebust, Tomas Hellum og Kristin Ytre Arna. Sikkert andre og. Hils de at de utfører et fantastisk profesjon, og jeg håper de kommer med fler produksjoner.
Sigfred Normann Rosvold.
La oss se mere av naturen og mindre av pratet til programledere 🙁
Hvorfor har NRK valgt å gå for nettopp Peplink sin løsning for 4G. Hvilke fordeler/ulemper tok dere med i deres vurdering.
Jeg vet at der finnes flere 4G løsninger som blant annet Cisco 4221 med 4000 LTE 2.0 4G NIM. Det finnes også tilsvarende fra Huawei.
Hei. Til sykkelprosjektet og da senere Sommerbilen var vi på jakt etter et Vpn-system med lav vekt, enkel montering, flere 4g modem og 12V strømforsyning. Da kom vi fram til og valgte Peplink og deres Max HD2 Dome. Det er en alt i ett løsning for enkel takmontering utendørs med antenner, 2 Lte modem, router og vpn i samme boks. Den er koblet mot en 12v svitsj med poe for strøm til domen. Vi har andre systemer for vpn i NRK også men de hadde ikke alle egenskapene vi så etter akkurat her. Beste helsing Trygve, Teknisk Leder
Hvordan kan Norge være så fint om vinteren når landet er dekket med snø? De flotte og rolige Cineflex bildene fra Finnmark/Nordland, viser at snøflekkene og de grønne områdene med høye de fjellene, viser at Norge ikke er så landskapfint,når alt er dekket med snø. Ellers er programmet noe anmassende, særlig for de som ikke har et forhold til de områdene som blir omtalt. Men ellers et utmerket tv-program, som kan også lagres for ettertiden, men med en strammere redigering.
Hei og takk for flott program – synd med været, men sånn er det i sommer Norge 🙂
Er det mulig å få litt mindre av programlederen i bildet og heller litt mer langs veien? Det kan bli litt mye «fjes og radio jabbing», de fleste tipper jeg ønsker å se naturen rundt bilen, og minst mulig inne fra bilen.
Lykke til videre på turen sørover. Hans E.
Har dere fått ordre om å ikke vise noen av alle vindturbinene som etter hvert ødelegger naturen langs store deler av landet ?
Er så imponert over at dere kaster dere rundt og finner nye koronatrygge løsninger for sommeråpent. Vi er heldige som har NRK med så mye flinke, modige (og nerdete) folk med masse kompetanse som tør å prøve ut stadig nye løsninger til glede for oss alle. Når reiselivsnæringen sliter, gjør dere en glimrende jobb for å vise frem landet og motivere oss til å reise mer i Norge. Flinke, entusiastiske programledere er det også! 👏👏
Flott produksjon, nydelig landskap og elendige programledere!
Kjempefint å sitte i Brussel og se på vårt vakre fedreland!
Har familie i Flatanger og vil gjerne vite den omtrentlige ruten på onsdag. Kan dere hjelpe meg å finne den?
Er det en Westfalia California med hevetak?
Hei!
Ja – det er det, men taket er såpass pakket med kabler at vi hadde nok neppe fått det opp 🙂
Dette innlegget kan vel også tagges som minutt for minutt? 😀
God artikkel og imponerende produksjon! Dette er noe bare NRK får til! Hvor vanskelig var det å få takkonstruksjonen/kamera godkjent av Vegvesenet?
Denne ukes programledere er bare til irritasjon, humoren deres passer ikke inn i denne type program. Godt det er siste dagen v
HEI NRK, TUSEN TAKK FOR EN FLOTT OG FANTASTISK PROGRAM. KOSER MEG MED DET
PÅ FRANSK HETER NRK FOR GENIALT,
Når Sommerbilen først er i Møre og Romsdal, så burde de jo spille Sunnmøre Baarelag – og gjerne «Bertil i frå Berknes». 😊
Hei, merk Emmas kommentar 12. Juli. Den bør dere fjerne da den ikke har noe med temaet å gjøre…
Hei, det spilles en masse fin norsk musikk, finnes det en spilleliste på dette?
Hei Pål
Spillelister for de 5 ukene som har gått finner du her: nrk.no/norge/all-musikken-fra-sommerbilen-1.15103294
Hei, kommer spillelistene til å bli lagt ut på Spotify? Jeg kjører mye bil i Norge, og det hadde vært kult å hatt spillelistene med musikken som ble brukt på sendingene.
Spillelistene ligger nå nrk.no/norge/all-musikken-fra-sommerbilen-1.15103294
Rett og slett en super produksjon , vel verdt å se for alle, både innenlands og utenlands. Bør gi inspirasjon til en kjøretur fra nord til syd , øst og vest.
Blir jo spennede å se oppfølger nest år …….. kanskje en Cessna eller 2 til alle landets flyplasser , smått og stort 🙂
Takk !
Hvordan får dere strøm til alt utstyret underveis? Dere har jo 2 timer kontinuerlig sending, er det nok med nyladede batterier for alt sammen?
Hei Bjørn. Vi får strøm til hele sendingen fra et batteri. Det er et lithiumbatteri på 200Ah som gir ca 2560Wt. Det er fulladet før vi kjører i tillegg til at vi får tilført litt strøm fra dynamoen under kjøring og det holder til de lengste sendingen og litt til. Men blir det for mye stopp som f.eks mot Odda der vi stod lenge i kø så måtte vi lade med en generator før vi kunne fortsette på siste etappe. Til noe av utstyret bruker vi en inverter for å få 230V mens endel går på 12V. Beste helsing Trygve Dahl
Nå har jeg sett alle hittil. Veldig bra og programlederen gjør sitt beste😊. Alle er forskjellige.Forrige uke var vittig, ga mye av seg selv. Flott humor 😊Det som var veldig bra denne uken med Finn og Øyvor, vi fikk se mye av landskapet. Nå gleder jeg meg til siste program, og spesielt siden jeg er fra Bergen. Tusen takk NRK, veldig bra program 🌹😊🇧🇻☕
Fantastisk spennende produksjon. Jeg fascineres stadig av kreativiteten teknikkerne viser når dere bygger et rullende flerkameraproduksjon-studio som dette.
Jeg ser av kommentarene at mange, som meg, har fulgt med og notert seg nye favorittmål for ferier i Kongeriket vårt. Under de første minutt-for-minutt sendingene hadde dere på GPS-sporing som gjorde det mulig å se hvor opptakene var gjort.
En enkel opptegning av kjøreruta i Google Maps ville også vært av stor verdi.
Er det mulig å finne musikk spilleliste fra dagens sending 30.07?
Wow !