nrk.no

MS Sjøkurs: bak kameraene på sommerbåten

Kategorier: Minutt for minutt,Nett-tv,NRK,NRKbeta,Radio & TV

MS Sjøkurs, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl, seiler langs kysten med NRK om bord i hele sommer. I denne artikkelen får du vite litt mer om hva som skjer om bord. Foto: Sindre Skrede

Som dere sikkert har fått med dere har NRK i år flyttet Reiseradioen til landeveien og Sommeråpent til sjøveienNRKbeta har vært om bord på MS Sjøkurs i tre uker, og vil her gi dere et lite innblikk i hvordan produksjonen foregår om bord. 

I 2011, da vi produserte Hurtigruten minutt for minutt, var det én TV-sending over fem dager som stod i fokus. Logisikken var omfattende, programmet tett og mannskapet lite — men det gikk over all forventning, og vi må vel kunne si at programmet ble en av de største suksessene på TV i Norge noensinne.

Denne sommeren er vi både teknisk og logistikkmessig utenfor trygge omgivelser i 49 dager. Alt vi trenger må vi helst ha med oss i utgangspunktet. Vi sender Sommeråpent fra 38 forskjellige havner, minutt for minutt under seilas fra havn til havn, og vi har rigget MS Sjøkurs med både TV-studio, radiostudio, sommeråpent-redaksjon og en egen nettredaksjon. På land kjører Reiseradioen rundt i sommer-Norge, og en egen gjeng på Marienlyst har ansvaret for de forskjellige sosiale mediekanalene, og sørger for å svare på så mange spørsmål som mulig.

Bygger på erfaring

Hurtigruten Nordnorge med en stim av småbåter etter
Hurtigruten minutt for minutt ble en stor suksess. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde, NRK
Rune Møklebust (t.v.) og Thomas Hellum fra NRK Hordaland ombord på MS Nordnorge under sendingen i juni i fjor; norges to desidert høyest dekorerte langsending-generaler.
Rune Møklebust (t.v.) og Thomas Hellum fra NRK Hordaland ombord på MS Nordnorge under sendingen i juni i fjor; norges to desidert høyest dekorerte langsending-generaler.

I planleggingen av NRKs sommerkonsept har vi naturligvis tatt inn over oss erfaringene fra Hurtigruten minutt for minutt. Først av alt handlet det om å få tak i et skip, og flere forskjellige fartøy har vært oppe til vurdering. Vi har til og med vurdert supplybåter, hvor alternativet kunne vært å rigge oss til med kontrollrom i containere på dekk. Det hadde gått, men hadde neppe hatt samme sjarm som fartøyet vi til sist endte opp med: et høyst levende veteranskip fra 1956.

Det er naturligvis ikke bare-bare å gjøre et skip fra 50-tallet om til en produksjonsplattform for NRK. Hvor mye strøm er tilgjengelig om bord? Er det plass til et kontrollrom for en TV-sending?  Er det plass nok til fotografene på akterdekket? Hvor skal lyskasterne stå? Og hvor kan sminken holde til?

— Det er klart at dette prosjektet vi nå er ute på har helt andre forutsetninger enn da vi la ut med Hurtigruten. Den gang ante vi ikke hvor stort det ville bli. I dag har publikum helt andre forventninger til sendingene, og det som var nytt og overraskende da, er litt mer kjent for de fleste nå, sier programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust.

Mange kameraer og lange kabler

Om bord har vi med oss mer enn tjue kameraer, flere kilometer med kabler av forskjellig slag, store og små lyskastere, en hel drøss med forskjellige mikrofoner, datamaskiner og annet teknisk utstyr som må til. Selv om skipet er forholdsvis stort, er det få områder om bord hvor man ikke ser et eller annet tegn på at NRK er litt mer til stede enn vanlig. Det ligger en kabel her, en mikrofon der — i det store og det hele er det få steder på skipet som ikke dekkes av enten et kamera eller en mikrofon.

Det skal vanskelig gjøres å finne et sted utendørs på skipet som ikke er dekket av et kamera. Her fra Sommeråpent-sendingen i Balestrand. Foto: Sindre Skrede
Det skal vanskelig gjøres å finne et sted utendørs på skipet som ikke er dekket av et kamera. Her fra Sommeråpent-sendingen i Balestrand. Foto: Sindre Skrede

Sommeråpent

Skipets primære funksjon i sommer er å være scene for Sommeråpent. Rundt på skipet har vi forskjellige, klartgjorte posisjoner. Dette er de ulike scenene, om man kan kalle dem det, som sendingen kan foregå fra. Primært skal sendingene foregå fra flaggdekket akter, men om været er alt for dårlig (for eksempel for mye vind eller regn) flyttes sendingen inn i en paviljong på brodekket. Her er det glass i alle vegger, så man får fremdeles følelsen av å være utendørs. Hvis været blir skikkelig dårlig har vi også muligheten til å flytte innendørs i en av salongene. Foreløpig har ikke dette vært nødvendig, og vi håper i det lengste å unngå det. Skal vi være innendørs kunne vi (nesten) like gjerne vært i et studio på Marienlyst.

I tillegg til paviljongen på brodekket og «hovedscenen» på flaggdekket akterut er det to forskjellige musikkposisjoner om bord.

Hvis været er for ille flyttes sendingen av Sommeråpent til en paviljong på brodekket. Her under kameraprøvene forut for sendingen i Namsos. Foto: Sindre Skrede
Hvis været er for ille flyttes sendingen av Sommeråpent til en paviljong på brodekket. Her under kameraprøvene forut for sendingen i Namsos. Foto: Sindre Skrede

Før hver sending med Sommeråpent må de posisjonene som skal brukes rigges til og klargjøres. Da trekkes det strøm til lyskastere, kameraer settes opp og mikrofoner plasseres. Så gjennomføres det kameraprøver og lydprøver, med både gjester og musikere. Spesielt for musikken sin del er det viktig å gå gjennom musikknumrene på forhånd, slik at både lyd-, lys- og kameraansvarlige har en idé om hva som skal skje.

Minutt for minutt

Hver minutt for minutt-sending bruker mellom åtte og ti kameraer og tolv mikrofoner i sin produksjon. Syv personer om bord står for sendingen: lyd, bildemiks, produsent/tekstansvarlig, kamerakontroll og tre fotografer. Kameraene som benyttes er i all hovedsak NRKs standardkameraer, Sony XDcam. I tillegg kommer et par spesialkameraer, i all hovedsak NRKs eget Cineflex V14HD, som også er kjent fra Hurtigruten minutt for minutt. Det er med oss nesten hele veien, men erstattes innimellom av et XDcam med stabilisert linse når Cineflex-operatøren og kameraet er ute på andre oppdrag.

I kontrollrommet på MS Sjøkurs. Her sitter teknisk leder Ivar Sundal (nærmest kamera), producer/tekstansvarlig Thomas Hellum, bildemikser Hallgrim Hals og bakerst i lydbuen sitter Ruth Fløystad. Foto: Sindre Skrede
I kontrollrommet på MS Sjøkurs. Her sitter teknisk leder Ivar Sundal (nærmest kamera), producer/tekstansvarlig Thomas Hellum, bildemikser Hallgrim Hals og bakerst i lydbuen sitter Ruth Fløystad. Foto: Sindre Skrede

I kontrollrommet jobbes det hektisk under hele sendingen. Hovedproblemet underveis er å vite nøyaktig hva vi ser på. Som oftest får vi det til, men noen ganger bommer vi, og noen ganger skriver vi inn et annet navn enn det lokalbefolkningen primært bruker om det vi ser.

Radio

Ronny Rishaug i skipets radiostudio. Foto: Sindre Skrede
Ronny Rishaug i skipets radiostudio. Foto: Sindre Skrede

Det er også innredet et radiostudio om bord. Dette brukes for eksempel av distriktskontorene våre når vi ligger til kai. Det er innredet med vanlig radioutstyr, men også med en automatisk radio på TV-løsning, bygget av NRKbeta. Et GoPro 2-kamera er plassert ved hver mikrofon, koblet til en bildemikser. Mikseren velger automatisk det kameraet som er plassert ved den mikrofonen det snakkes i. GoPro 2 er valgt fordi vi har funnet det langt mer stabilt enn 3-eren.

Hver mikrofon har sitt tilhørende kamera. Det er innlagt automatikk som gjør at kameraet koblet til mikrofonen som er i bruk automatisk kommer på luften. Om flere snakker samtidig, vises et totalbilde. Foto: Sindre Skrede
Hver mikrofon har sitt tilhørende kamera. Det er innlagt automatikk som gjør at kameraet koblet til mikrofonen som er i bruk automatisk kommer på luften. Om flere snakker samtidig, vises et totalbilde. Foto: Sindre Skrede

Nettredaksjonen

Nettredaksjonen består av — vel: meg, i alle fall frem til jeg blir avløst i Henningsvær. Saker jeg skriver publiseres på http://www.nrk.no/nrksommer/, sammen med noen artikler som skrives av de forskjellige distriktskontorene. Oppgaven er å skildre hvordan det er å være om bord på skipet, og dekke interessante ting som kommer opp.

Nettredaksjonen på MS Sjøkurs til høyre. Her med besøk av programsjef i NRK Hordaland Rune Møklebust, til venstre. Foto: Maren Jørgensen Dahll
Nettredaksjonen på MS Sjøkurs til høyre. Her med besøk av programsjef i NRK Hordaland Rune Møklebust, til venstre. Foto: Maren Jørgensen Dahll

I tillegg til alle de overnevnte funksjonene og programmene har vi også med oss NRKs innboks, som det kommer en egen NRKbeta-artikkel om etter hvert.

Sending, kommunikasjon og livet om bord

Rune Møklebust liker det best når ting virker, også satellittsenderen. Alt i dette racket må virke knirkefritt for å få Sommeråpent og minutt for minutt på luften. Foto: Sindre Skrede
Rune Møklebust liker det best når ting virker, også satellittsenderen. I dette racket står elektronikken som koder signalet vi ønsker å sende ut, før det sendes videre til selve antennen. Foto: Sindre Skrede

Sending av TV foregår via satellitt, som på Hurtigruten. Om bord står det en gyrostabilisert satellittantenne, som hele tiden peker mot en satellitt i geostasjonær bane over ekvator. Det har fungert godt, men like før ankomst til Trondheim gikk det galt.

Vi har internettilgang via en kombinasjon av Telenor, Netcom og ICE, som fungerer greit nok — men stabiliteten kan være en stor utfordring. Vi har derfor satset mest mulig på offline-løsninger, slik at MS Sjøkurs i størst mulig grad er et komplett NRK i miniatyr.

Livet om bord preges av lange arbeidsdager, men også av hjelpsomhet og en vilje til innsats som er helt avgjørende for at ting går så bra som de gjør. Vi er til en hver tid rundt 40 NRK-ere om bord, og totalt skal litt over 130 NRK-ansatte innom skipet i løpet av sommeren. De aller fleste jobber to-tre uker totalt, men noen få skal være med på hele ferden.

Kristin Yre-Arne foran vaktlisten for de 45 funksjonene om bord på MS Sjøkurs de syv ukene toktet varer. — Det var en komplisert liste å sette sammen, men det gikk. Det største problemet var å holde oversikten på en liten dataskjerm, sier hun. Listen måler omtrent 1x2 meter der den henger. Foto: Sindre Skrede
Kristin Yre-Arne foran vaktlisten for de 45 funksjonene om bord på MS Sjøkurs. Den dekker alle de syv ukene toktet varer. — Det var en komplisert liste å sette sammen, men det gikk. Det største problemet var å holde oversikten på en liten dataskjerm, sier hun. Listen måler omtrent 1×2 meter der den henger. Foto: Sindre Skrede

Til syvende og sist er det naturligvis dere der hjemme som bestemmer om vi lykkes eller ikke. Hittil har seertallene vært svært gode. Minutt for minutt-sendingene har gode seertall, og den redigerte versjonen «På vei til» blir også sett av svært mange. Sendingen «På vei til Tønsberg» ble for eksempel sett av oppunder en halv million mennesker. Sommeråpent-sendingen fra Fedje 3. juli er det mest sette Sommeråpent-programmet noensinne, med 629 000 seere, noe vi naturligvis er svært glade for.

Vi slår oss naturligvis ikke til ro med det: fortsatt har vi noen uker igjen, og håper å slå den rekorden før vi avslutter sommerens tokt i Oslo 10. august.

35 kommentarer

 1. Andreas Hesselberg

  For meg oppleves dessverre Sommeråpent som en dårlig unnskyldning for at resten av NRK holder sommerstengt. Programtilbudet er latterlig dårlig og ekstremt skuffende i sommer.

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Møklebust (svar til Andreas Hesselberg)

   Det er synd at du opplever tilbodet slik. Vi jobbar med å gjere NRK1 viktig heile året, og årets sommarprosjekt er ein del av det. Det er ei stor satsing som ikkje gjer at andre program «stenger». Håpar vi kan gjere sommartilbodet endå betre etter kvart.

 2. Hei!

  Jeg følger med på seilingen, minutt for minutt, men ergrer meg over en ting, og det er den små utydelige skrifta med navn på steder som kommer opp, idet disse passeres. Skrifta er lita, utydelig, og så varer stedsangivelsen bare mellom frem til ti sekunder. Hvorfor kan det ikke gjøres annerledes?

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kai Krogh)

   Hei! Det var leit at du opplever skriften som liten. Jeg vet ikke om vi kommer til å endre på den, men tiden den ligger er et evig dilemma. Vi forsøker å la den henge i minst åtte sekunder, noen ganger mer, noen ganger kortere. Det spørs på hva som skjer, og om vi skal klippe videre til andre ting eller ikke.

 3. Åge Birkeflet

  Hei 🙂 Nyyyydeleg programm. Har følgt med dere på reisa via AIS på internett, og sett Norges «Karlson på taket :)» Fin natur fine folk….Korsen kan nordmenn dra til syden nor vi har et unikt og utruleg fint ferieland?? Skal eg feriere, går eg nordover. Takk Sjøkurs:) Såg landkjenninga på tv, ogat allt var i orden med dokke og i vingtank/dubbelbunnen på båten. God tur videre, helsing fra Sunnfjord.

  Svar på denne kommentaren

 4. Fredrik Olsen

  Hei!
  Jeg synes konseptet deres er helt topp og synes dere gjør en topp jobb med å gi oss seere en fin opplevelse, særlig minutt for minutt-sendingene.

  Det jeg lurer på er hvilke problemer dere har hatt med GoPro3 kontra GoPro2?
  Jeg har selv toeren og er superfornøyd, men deres erfaringer med treeren overasket meg litt.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Fredrik Olsen)

   Hei! Takk for gode ord.

   Det har vært litt trøbbel med batteritiden og stabiliteten, rett og slett. GoPro 2 har bedre batteritid, og kan være på i månedsvis av gangen uten å klikke.

 5. Eivind Kvandal

  Hei. Liker godt slike program, og syns steget fra toglinjene til sjøen var i riktig retning. Om dere til neste år lager , Widerøe minutt for minutt, da er det blink 😉
  Monter kameraene på ett av Widerøes fly og la det stå der i en uke 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Eivind Kvandal)

   Takk for hyggelig kommentar! Hva som planlegges neste år vet jeg rett og slett ikke, men ideen med kortbanenettet/fly har i alle fall blitt nevnt før. Vi får se.

 6. Karl L. Olsen

  Jeg synes dere er kjempeflinke. Hurtigruteturen i 2011 var enestående på sin måte og kan vel knapt overgås, men det er tydelig at dere har lært av den og blitt enda bedre på minutt for minutt-konseptet.

  Jeg ser bare litt her og litt der, både på turen mellom stoppene, sammendraget og Sommeråpent om kvelden. Noe faller i smak og noe… ikke fullt så mye. Men det hele fungerer og er OK å låne øye til. Dere har gode folk i alle ledd, både de vi ser på skjermen og de vi ikke ser. Og artiklene her på NRKbeta og nrk.no om hvordan disse sendingene blir laget er interessante.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jan Johansen

  Jeg elsker dette programmet. Variert og lokal underholdning, nydelig natur og trivelige mennesker overalt. Ser også i reprise når jeg spiser frokost samt når været her i Bergen er dårlig.

  Svar på denne kommentaren

 8. Syns det er interessant å følge Sommeråpent, både fra/til og programmet. Burde kanskje satse litt meir på lokale underhaldningskrefter. Det fins sikkert ein «Oluf» eller ein lokal visesongar/ musikkgruppe på dei fleste plassane de sender frå. Elles syns eg det er vanskeleg å sjå stadvisningane (ofte lite kontrast med bakgrunnen) når båten seglar mellom stadane..

  Svar på denne kommentaren

 9. Jørgen Upsaker

  Et litt mer teknisk spørsmål av ren nysgjerrighet. Dere skriver at det stort sett blir benyttet NRKs standardkameraer, Sony XDcam, men det blir vel stort sett brukt systemkameraer av typen HDC-1500 og HDC-2500? XDcam blir mest brukt i enkameraproduksjoner og har ikke (helt uten videre) mulighet for kommunikasjon, rødlys og farge/lysstyring fra regikontrollen 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Odd Olav Ofstad (svar til Jørgen Upsaker)

   Det er avhengig av modell. De større modellene kan utstyres med multipin eller fiber adaptere som tar seg av alt du etterlyser. Fordelen med ett slikt oppsett er at kameraer da kan løsrives og benyttes til reportasjer etc.

  • Bjarne Dankel d.y. (svar til Jørgen Upsaker)

   Uten at jeg skal si det sikkert, så ser det for meg ut som at det er fiberbaserte HDC-1500-kamera som er i bruk i flerkamerasettingen, med CCU og hele pakka, og egne kamera for reportasjebruk. De fleste reportasjer er jo også filmet mer «cinematisk» med lite DOF, så dette indikerer f.eks. FS100 eller lignende kamera med stor sensor. Når det er sagt, så skal man ikke avskrive fiberløsninger for ENG-kamera, da f.eks. Telecast sine varianter er ganske så fine. Men siden vi ser Sonys remote control paneler (RCP) på bildene, så tipper jeg at det er ordinære kamerakjeder.

 10. Gunnar Brevik

  Går det ikke å få ei klokke oppe i höyre hjörnet (eller en annen plass) som viser tiden i m for m? Under segling i N-Norge sommerstid når det er lyst hele dögnet, er det litt vanskelig å vite om det er dag- eller nattsegling.

  Mvh
  GB

  Svar på denne kommentaren

 11. Noe må man visst klage på 😉

  Det plager meg bittelitt at når GPS-posisjon legges ut, så skjer det med ti siffer etter komma (vel, punktum,) hvilket indikerer ca. en hundredels millimeters nøyaktighet. Fire siffer ville tilsvart ca. ti meter (og vært mer lettlest?)

  Svar på denne kommentaren

 12. Jan Børre Andersen

  HVA MED AIS??? På Sommeråprntbåten???
  Har følgt med på AIS i flere år, dere er ikke synlige de siste døgnene.Dette var også en app som det ble reklamert for i programmet.
  Fant i hvertfall Hurtigruta «Fram» i Antarktis da vi letet etter «Berserk».
  Har dere problemer?

  Hilsen førstereis på Haakon Jarl i 1972

  Børre

  Svar på denne kommentaren

 13. Niels-Arild Myrdal

  Gøy å følge båten på sin ferd langs kysten helt opp til Kirkenes og nå fra Tromsø til Bodø. Så mange fine bilder og blide folk langs kysten. GOD TUR VIDERE !! Følger med minutt for minutt. Veldig bra program.

  Svar på denne kommentaren

 14. Karen fra sarpsborg

  Nå nærmer båten seg mitt fødested,Sandnessjøen. En nydelig plass. Har vært der i sommer,men vi var ikke så heldig med været som dere er.gleder meg å se i kveld.god tur.

  Svar på denne kommentaren

 15. Gunvald F Hongseid

  Dette er et meget fint program som er en meget fin reklame for vår fine og unike kyst der været skifter så fort . Fint at det blei (SJØKURS) Tidligere RANGVALD JARL som har seilt kysten flere hundre ganger både i storm og stille tidligere En stor takk til NRK Meget fint gjort av dere Gleder meg til kvar sending. GOD TUR Dette er bare supert.TAKK

  Svar på denne kommentaren

 16. «Et GoPro 2-kamera er plassert ved hver mikrofon, koblet til en bildemikser. Mikseren velger automatisk det kameraet som er plassert ved den mikrofonen det snakkes i.»

  Hvilken bildemikser er det dere bruker her?

  – Marius

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Marius Flage)

   Videomikseren er en ATEM Television Studio, som igjen styres av et Arduino Ethernetkort, som er programert til å klippe basert på det den får inn på tapninger fra mikrofonene i studioet.

 17. Hei! Hvordan ordner dere med goproen i forhold til bildemikseren? Mikseren tar vell ikke opp signalet? Må dere ikke ha en mottaker som tar opp signalene og sender det videre til bildemikseren? Hvordan ordnet dere det? 🙂

  – Robert

  Svar på denne kommentaren

 18. Hei hei.

  På NRK Sommer siden med MS Sjøkurs står det:

  «Zoom inn på kartet, klikk et sted på reiseruten og se seilasen minutt for minutt.»

  Når man zoomer inn og klikker på et av de røde refereanse-punktene (prikkene) går bare video til starten og spiller av derfra. Altså ingen referansepunkter på kartet er synket mot video. Dette har vært slik siden dagen etter Sjøkurs kom til Oslo og sendingene var ferdig. Trodde nå at det var fikset siden den teksten står der, men man må manuelt spole i video for å finne cirka tidspunkt og sted, noe som kan bli veldig utfordrende.

  Jeg tenkte bare minne dere på om det, i tilfelle dette var gått i glemmeboka. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 19. Bak kulissene på NRKs sommerbil

  […] løsningen på elementer fra tidligere NRK-produksjoner (tenk minutt for minutt-sendingene fra Sommerbåten, Svalbard, Monsen, Reinflytting og så videre) i tillegg til en del […]

  Svar på denne kommentaren

 20. Ciaran & Ciara Cassidy.

  Hei vi 2 heter Ciaran & Ciara Cassidy. Vi er en gutt og ei jente på 16 år. Vi 2 er bror og søster, tvillinger og bestevenner. Vi 2 syns at Sommerbilen er det mest kjedelige sommerprogrammet, som vi 2 har sett på NRK noensinne. Unnskyld for at vi måtte si det, men Sommerbilen er ingenting for oss 2. Hilsen Tvillingbror og Tvillingsøster på 16 år. Som er Bestevenner.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.