nrk.no

OK Google, jeg er usikker på om jeg trenger deg

Kategori: Kommentar

Googles smarthøyttaler snakker nå norsk. Foto: Martin Gundersen CC BY 4.0 SA

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

I NRKbeta-redaksjonen har alle i flere år hatt smarte høyttalere som vi kan snakke til. Vi har latt oss imponere og fascinere av alt de kan gjøre, men jeg lurer på om det må mer til for at jeg skal se på dem som et nyttig verktøy.

I dag har Google gått ut med den offisielle lanseringsdatoen for smarthøyttaleren Google Home i Norge. Den 24. oktober vil du for første gang kunne snakke norsk til deres høyttaler, og blir slik den første norskspårklige på markedet. De to andre konkurrenten, Apple HomePod og Amazon Echo, har ennå ikke gått ut med en dato for når de vil kunne snakke norsk.

De nyttigste dingsene

Det å teste ny teknologi er for min del både jobb og lidenskap. Det betyr at jeg også er ganske bevisst på selve bruken av dingsene jeg bringer inn i hverdagen.

Om jeg for eksempel fjerner vår elektroniske dørlås vil det bli umiddelbare protester i hjemmet. Det at vi har sluttet å tenke på nøkler når vi går ut og at døren automatisk låser seg setter vi pris på hver dag. Om jeg fjerner robotstøvsugeren vil den bli savnet med en gang. Det virker som galskap å begynne og støvsuge selv igjen etter at en liten robot sirlig og nøyaktig har gjort det for oss i månedsvis uten å klage eller bli lei.

Om jeg fjerner smarthøyttalerne hjemme nå kommer vi ikke til å savne dem, ikke med dagens begrensede funksjonalitet.

Det fascinerer meg: For jeg har tro på stemmestyring, denne fjernkontrollen som vi alltid har med oss og som vi har perfeksjonert siden vi fra vuggen skrek på mamma og så at ting skjedde.

Amazon Echo og Google Home. Foto: Eirik Solheim / NRK

Gigantene vil så gjerne

Likevel har ikke disse høyttalerne funnet sin plass i hverdagen hjemme hos oss, og jeg er usikker på om det at de begynner å snakke norsk er nok til at de blir tatt skikkelig i bruk.

Men teknologigigantene har troen: Amazon, Google og Apple satser stort. I vår ansatte Apple mange nye ingeniører som om man skal tro stillingsbeskrivelsene skal jobbe med stemmestyring. Amazon har kommet med mange oppdateringer og nye produkt de siste årene og Google ruller i disse dager ut sin boks i flere land.

I følge elektronikkbransjen har 120 000 skaffet seg en smarthøyttaler her hjemme i Norge. Allerede før en eneste av dem er skikkelig lansert i dette landet. Ifølge en britisk undersøkelse fra i fjor er nesten 90 prosent av smarthøyttaler-kjøperne fornøyde.

Jeg tar en runde blant teknologientusiastene i NRKbeta-redaksjonen. Joda, høyttalerne står der de. Og de brukes til å spille podkast, musikk og radio. Man setter på timere og noen ganger styrer vi enkelte dingser hjemme. Men de er ikke veldig viktige. Og det virker heller ikke som om Amazon får solgt så mye varer gjennom dem.

Hva er problemet?

Det at du i løpet av de første par ukene blir imponert over hvor bra denne nye dingsen skjønner hva du sier betyr ikke at det er godt nok. Den bommer for ofte. Jeg må snakke på en spesiell måte. Og jeg må huske ting. Hvordan var dette? Kalte jeg gangen min for «entrance» eller «hallway»? Var det «dim the lights in the hallway?», eller «dim the hallway lights?».

Joda, de blir bedre. Og det er forskjell på boksene. Rent forståelsesmessig er min erfaring at Apples HomePod er dårligst, Amazon Echo sånn midt på treet og Google Home best. Men ingen av dem gode nok ennå.

Svakt tenkt

Det er fremmedgjørende nok å stå alene på kjøkkenet og snakke når det ikke er noen i rommet. Og så må man for den av boksene som skjønner best hva jeg sier åpne hver setning med «OK, Google…» eller «Hey, Google…».

Der har Amazon gjort en bedre jobb. Den vekkes ved at du kaller på «Alexa». Det er mer naturlig å be en person enn en merkevare om en tjeneste når man snakker. Google vil at vi skal huske merkevaren deres hver eneste gang vi snakker til boksen deres. Det er forbausende svakt tenkt av de smarte folkene hos teknologiselskapet.

Med mindre det er Googles gamle mantra «Don’t be evil» som er grunnen. For det at de tvinger oss til å starte enhver ordre med merkevaren Google gjør at vi minnes tydelig på at et stort multinasjonalt selskap logger hva vi gjør. Alexa virker sånn sett hyggeligere, selv om like kommersielle tanker ligger bak der også.

Overvåkning

Men dette er en av de andre utfordringene for produsentene. Selv om vi har gått rundt med en mikrofon koblet til en datamaskin i lommen vår de siste tiårene i form av en mobiltelefon er følelsen litt mer overvåkende med en dings stående og konstant lytte midt i boligen.

Jeg har nistirret på datatrafikken fra boksene mine og med mindre de driver med digital voodoo på høyt nivå så sender de ikke lydfiler noe sted før vi har sagt de magiske ordene som vekker dem. Så personlig er jeg ikke så redd for akkurat det. Men det er likevel en av de første reaksjonene jeg får når jeg snakker om disse dingsene med mindre teknologientusiastiske mennesker enn meg.

Og man vet jo aldri. Er det da verd det når den ikke klarer å gjøre skikkelig nytte for seg?

Amazon Echo Foto: Eirik Solheim / NRK

For tidlig

Jeg har likevel troen på smarthøyttalerne, de er der bare ikke nå. Husker dere Apple Newton, Palm Pilot og Pocket PC? De var alle sammen flate datamaskiner med berøringsskjerm. Til å ha i lommen.

Ingen av dem ble noen suksess, uten at det betyr at en flat datamaskin til å ha i lommen ikke er noen god idé. Bare sjekk din egen lommme.

Tilsvarende har vi sett gang på gang: Windows Media Center PC ble til Apple TV og Chromecast, Pocket PC ble til iPhone og Android, og slik vil også denne generasjonens smarthøyttalerne også til å bli noe.

Google er inne på noe viktig med sin «voice match». Den gjør at du kan lære opp boksen til å ikke bare skjønne hva du sier, men at den også hører hvem som sier det. Og selv om alle i husstanden er brukbare til å snakke engelsk vil det gjøre kommunikasjonen mer naturlig når den smarte høyttaleren blir smart nok til å snakke norsk.

Smarthøyttalerne er heller ikke så veldig dyre. De er geniunt fascinerende og de har selskaper med store markedsføringsbudsjett bak seg. Det blir uten tvil mange smarte høyttalere under juletrærne i Norge i år, men en del av dem vil nok spille litt musikk, fortelle noen vitser og deretter støve bort.

Hva tror dere? Er de gode nok allerede eller trenger vi noen flere oppgraderinger før smarthøyttaleren finner sin plass?

23 kommentarer

  • Einar Andersen (svar til Jo L)

   Samme her… Google Assistent på norsk er en eneste stor skuffelse.
   – Ikke skjønner den vanlig standard østlandsk dialekt bestandig men roter til og med på oppgaver som å ringe noen. Klarer enten å ringe helt andre personer eller ikke forstå i det hele tatt hva du ber om.
   – De har enda ikke fått ut fingeren å aktivert den til å reagere på at man sier Ok Google.
   – Spør man om enkle ting som «hvorfor maler katter?» så svarer den ikke men gir meg et søketreff på en bok som heter «why paint Cats?»

   Så langt har jeg ikke funnet et eksempel på noe som fungerer bedre eller raskere enn å trykke inn på telefonen selv. Spør du meg så kan slike assistenter ryke og reise dit pepperen gror, og det er irriterende å tenke på at Google, Apple, Microsoft og nå Amazon bruker så mye tid og ressurser på utvikling av sånt søppel.

 1. Jeg syns de er morsomme, vi har fire Google Home plassert rundt i huset og vi bruker dem daglig. Koblet opp mot ikea trådfri og Chromecast så langt, men snuser på mer hjemmeautomatisering.

  Men jeg tror de begrenser seg litt nettopp fordi man må huske kommandoer. Og fordi den ikke alltid skjønner hva vi sier. Av og til tror den at jeg sier what’s up når jeg sier lights off og når jeg skal vite hvor lang tid det er igjen av nedtellingen må jeg si «How long left» og ikke «How long left of countdown». For det siste skjønner den ikke. Derfor tror jeg at iallefall den eldre garden og de som ikke er spesielt interesserte fort vil bli oppgitt og ikke gidde å bruke den noe særlig.

  Men tror det er et godt julegavetips til barn og ungdom. De brukes til høytalere, vekkerklokker, nedtelling for øvingstid på instrument, intercom, spill og ambient sounds på barnerommene her.

  Noe jeg syns er spennende er hvordan disse kan brukes som hjelpemidler for mennesker med ulike funksjonshemminger.

  Ellers tror jeg ikke vi kommer til å gå over til en ren stemmestyrt hverdag slik som i REMA-reklamen. Det vil alltid finnes andre måter å skru av og på ting på.

  Svar på denne kommentaren

  • Hilde (svar til Hilde)

   De bruker nedtellingen for å ta tiden når de skal øve. Har ofte i lekse at de skal øve på et musikkstykke i 10 minutter hver dag. Når de har nedtelling spiller de til Google sier i fra, i stedet for å stoppe for å spørre om det snart har gått 10 minutter nå.

 2. Du kommer snart att kunna köpa smarta högtalare för 200-300 kr, IKEA har billiga intelligenta belysningssystem Trådfri som går att styra med smarta högtalare redan nu, lägg till att dessa system kombinerat fungerar som klockradio med Spotyfy musik, wake-up light, med Geo-fence och sensorer, spara du ström och samtidgt öka känslan av trygghet. Mediehusen i Sverige är redo för att låta lyssnare styra sändningarna med rösten redan nu

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg har foreløpig ingen smarthøyttaler i hjemmet mitt, men jeg har Apple Watch med Siri. Den er nyttig, ikke morsom. Jeg bruker den flittig, men det er kanskje fordi jeg etterhvert har fått et fyldig smarthjem. Lysstyring i de fleste rom i huset via Philips Hue, bevegelsessensorer, kameraer(inne og ute), værstasjoner, ringeklokker og diverse andre sensorer i tillegg til Sonos(som snart støtter stemmestyring mot de fleste som Google, Apple og Amazon). En smarthøyttaler er dog ikke på ønskelisten enda, da klokken med Siri og snart Sonos vil kunne dekke de fleste behov. Men spennende er det for en entusiast, og takk og lov så blir det bedre fort 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Fiffig nok kan og vil etterhvert alle brukerenes stemmesignatur kartlegges og lagres. Kunne kopieres og manipuleres.
  Sårbar infrastruktur.
  Hvem ville vel TRODD at Intel kunne være så frekke at de laget en egen inngang i samtlige hovedkort? Men de gjorde.

  Svar på denne kommentaren

 5. Viktig å forstå at dette ikke bare er en smart høyttaler, men også en personlig assistent. For at en assistent skal bli god må den få tilgang til det meste i livet ditt. Det gjør at noen rynker på nesa og GAFA gnir seg i hendene. Og bør gjøre at alle ser nytten i og behovet for GDPR. For å bli god trenger den ikke bare tilgang til Spotify kontoen og panelovnene i stua. Men hele livet ditt. Den er med deg på mobilen, i bilen, i hodetelefonene dine, i tvn og ar brillene dine. Etterhvert vil disse første smarte høyttalerne forsvinne inn i veggene og dingsene vi omgir oss med. Umulig å spå om fremtiden, men vi kommer nok til å le av denne posten i 2025. Og jeg gleder meg allerede.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg tror det er lite sannsynlig at vi får hjemmeautomasjon som kun kan styres med stemmen. Folk skaffer seg ikke dørlås som ikke kan åpnes dersom man er forkjøla og stemmen din er litt endret. Jeg tror også at selv om google home klarer å skille på stemmene til de få kontoene som er tilknyttet akkurat den enheten, så er det langt fra så perfekt at det kan brukes som identifisering i forhold til sikkerhet i hjemmet.

   Det aller meste av hjemmeautomasjon som kan knyttes opp mot en smarthøytaler har også en app og ofte også knapper/fjernkontroller.

   Så selv om rema-reklamen er morsom, så er den også nokså urealistisk.

  • Alex Wilhelmsen (svar til Frode)

   Google og alle andre tilsvarende selskaper lever av kundens tillit. Mister de den, blir det tøft. Ingen tvil at de balansere hårfint på en knivegg, og gjør noen små bommerter. Det store avsløringen kan bli fatale. Det er alltid noen paranoide der ute som graver litt ekstra og oppdager det. Likevel er det noen grenser som sitter lenger inne for meg, slik som alarmsystem og pengetransaksjoner.

 6. Vil du snakke med NRK?

  […] at de er enda noen hakk sløvere på norsk enn engelsk. Det er noe Eirik i NRKbeta har påpekt i en kommentar tidligere denne måneden. Der spør han blant annet om de gjør nok nytte for […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg tror vi er ganske langt unna at smarthøytalere er mainstream. Rett og slett forde de er for dårlige, og fordi det er sosialt merkelig å bruke.

  Dette foredraget peker på litt av problemene med stemmestyring av Alexa i hjemmet i helt vanlige og hverdagslige situasjoner. Anbefales 🙂
  vimeo.com/254694747

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.