nrk.no

Nordmenn er rike, de hadde en kald vinter, en varm sommer og de snakker bra engelsk

Kategori: Forbruker

Google Home og diverse annen elektronikk som nordmenn kjøper Foto: Eirik Solheim / NRK

Dette er noe av det vi kan lese ut av ferske salgstall for elektronikkbransjen. Tall og undersøkelser for første halvdel av 2018 ble offentliggjort i dag.

Kjempesalg av varmeovner i vinter og over 200% økning i salg av vifter og mobile luftkjølesystemer i sommer sier sitt.

Toppmodeller vinner

Når det gjelder mobiltelefoner og TV-apparat så går salget litt ned i antall, men vi kjøper dyrere og dyrere modeller. Nordmenn har høy interesse for ny teknologi og vi har tydeligvis råd til å kjøpe toppmodellene.

Radioer og smarte høyttalere

Salget av DAB-radioer går også ned, noe som ikke er unaturlig siden mange skaffet seg en slik under slukkingen av FM-nettet i fjor. Og så er spørsmålet om den ganske nye produktkategorien «smarthøyttalere» kan gi det tradisjonelle radioapparatet konkurranse som dings man benytter til å høre på lyd. Disse produktene kan styres med stemmen og kan også settes opp til å styre mer enn bare lyden som kommer ut av dem.

Elektronikkbransjeforreningen har gjort en spørreundersøkelse og funnet ut at ca 120 000 nordmenn allerede har skaffet seg en smarthøyttaler. Selv om de ikke er skikkelig lansert i Norge og enn så lenge bare forstår engelsk. Og selv i norske butikker selges disse enhetene fremdeles hovedsaklig med amerikansk støpsel og en tydelig beskjed om at dette ikke er en norsk versjon av produktet.

I vår lille teknologiredaksjon er vi faktisk litt overrasket over at tallet er såpass høyt allerede. Og det ventes en formidabel salgsøkning av slikt her hjemme når de kommer i versjoner for det norske markedet.

Det blir spennende å se om dette er en teknologi som blir bra nok på norsk og om den finner sin plass i hjemmet.

Alle fotograferer, få kjøper kamera

Ikke overraskende så fortsetter kamerasalget å synke. Hovedsaklig pga. ytterligere fall i salg av kompaktkamera. Her har uten tvil mobiltelefonen tatt over funksjonen kompaktkameraene hadde før. Men mobiltelefonen har også muligens økt den generelle interessen for fotografering. Slik at noen velger å skaffe seg større kamerautstyr. Salget av speilreflekskamera gikk opp med 11 prosent.

Vi vil ha hjelp til husarbeidet

Robotene tar ikke over livene våre med det første, men salget av robotstøvsugere økte med 3%. Dette er også en produktkategori i sterk utvikling. De nyeste robotstøvsugerne er vesentlig smartere og bedre enn litt eldre modeller.

Bransjen ser en liten nedgang i salget av hvitevarer, men små og kraftige datamaskiner kombinert med et stort utvalg sensorer gjør at vi kommer til å se en videreutvikling av litt mer tradisjonelle apparater fremover. Vaskemaskiner som gjør en bedre og bedre analyse av hvordan ting og tøy er skittent og flere maskiner som kan gjøre hele jobben for deg.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.