nrk.no

Vil du betateste ny radioapp?

Kategorier: NRK & Radio

Bilde av mobil på treunderlag, som viser skjermbilde av NRK mP3 live i ny radioapp.

Den nye radioappen vår er rett rundt hjørnet. Vil du hjelpe til med å betateste?

Vi er ikkje så stolte av den gamle radioappen, og det skal bli godt å få ut ein ny versjon!

I den nye appen har vi prioritert stabil streaming, betre programinformasjon og enkel tilpassing til lyttarmønsteret ditt.

Appen blir utvikla av Agens på oppdrag frå NRK.

Fyrste skjermbilete i den nye radiappen. Kanallista tilpassar seg etter kva du høyrer mest på.
Fyrste skjermbilete i den nye radiappen. Kanallista tilpassar seg etter kva du høyrer mest på.

Slik kan du bli betatestar

Vi har plass til 500 betatestarar på iOS og 500 på Android i fyrste omgang.

For å vere med på å betateste må du:

 1. Vere i Noreg dei neste vekene.
 2. Ha ein iPhone eller Android. På iPhone må du ha iOS 8 for å kunne vete med på betatesten. Den ferdige versjonen fuklar også på OS 7.
 3. Hjelpe oss med å finne feil! (Dei som blir med på betatesting får prøve ein uferdig versjon av den nye appen. Det er garantert feil og manglar i appen, så du må akseptere at ting ikkje alltid funkar).

Meld deg som betatestar (fyrstemann til mølla!).

Betaperioden er over,men om du har lyst til å få de nyeste versjonene til Android før alle andre, meld deg på i vår betagruppe. (Apple har dessverre ikke tilsvarende mulighet for iOS)

Det kan hende at vi vil opne for fleire betatestarar etter kvart (førre gong vi hadde betatesting opna vi for 1000 nye annakvar dag), vi må sjå kva slags tilbakemeldingar og feil som blir oppdaga!

Lanseringsdato for den nye appen blir avgjort etter eit par veker med betatesting.

72 kommentarer

 1. Hei!
  Jeg har bare ett problem med nåværende app, og det er størrelsen på «Play»-knappen. Den er bitteliten! Man bruker jo ofte appen mens man går etc, så når man må stoppe opp for å starte radioen er det et lite drawback:) Håper det blir fikset (og kanskje i enda større grad enn på bildet av den nye appen. Eller holder det å trykke på hele feltet med programmet?).

  Svar på denne kommentaren

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Henrik)

   Nei, diverre. Det er for få brukarar til å forsvare kostnaden akkurat no. Om det blir fleire brukarar vil vi sjølvsagt lage for Windows Phone òg.

   Men nettsidene funkar bra på Windows Phone!

  • Bjørn Are (svar til Erik Bolstad)

   Når man betaler en lisens så forventer man mer fra NRK enn at svaret er » for lite WP-brukere».

   Hvor mange WP-brukere er det i Norge?
   Hvor mange WP-brukere må det være for at NRK skal bry seg? 1 000, 10 000, 100 000, 1 000 000?
   Hva er poenget å lage en egen app hvis nettsidene fungere «like» bra?

  • Still deg selv de samme spørsmålene. De fleste skjønner at det må være samsvar mellom brukermasse og utviklingskostnad.

   Hadde du betalt lisens for din WP-mobil hadde du muligens hatt et bedre poeng, men på ingen måte noe krav.

  • Bjørn Are (svar til Eivind)

   Det blir et dårlig poeng da NRK kun har en lisenstype. Den dekker heller ikke iPhone og Android.

   Ang. brukermasse på WP så er spm. stilt til NRK.

  • Bjørn Are (svar til Eivind)

   Bruker selv Windows Phone mer har kuttet ut nrk.no m/tjenester fordi de ikke har noen kvalitets-app for WP.

  • + 1
   Hadde Wimp også – men de vil HELLER ikke at folk skal kjøpe Windows phone – så jeg bruker Spotify – og nettradioen hvis jeg MÅ høre på radio – men det må man overraskende ofte IKKE, viser det seg!

  • Frode Evensen (svar til Bjørn Are)

   NRK må selvfølgelig som alle andre ha en kostnadsanalyse pr. antall brukere.

   Jeg både regner med og forventer at NRK benytter statistikk og undersøkelser for å velge platform o.l., men jeg skulle gjerne sett en statistikk fra NRK.

   Erik Bolstad (eller noen andre i NRK): Hvis du kan publisere en oversikt over kundemappen pr. operativsystem så hadde det vært veldig interessant 🙂

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Frode Evensen)

   Vi har publisert statistikkar mange gongar tidlegare, men vi deler meir enn gjerne igjen! 🙂

   Her er fordelinga per operativsystem for NRK TV (utan Super), Yr og NRK.no den siste månaden. Eg har berre teke med bruk av nettsidene (ikkje appane). Vi forventar at mobil-OS der vi ikkje har eigne appar (f.eks. Windows Phone) er overrepresentert i denne statistikken: På iOS og Android har vi eigne appar som fangar opp mange brukarar.

   Operativsystemstatistikk

   For NRK TV sin del har vi den siste månaden hatt 62 347 Windows Phone innom. I same periode har det vore 2 974 038 iOS-brukarar og 1 270 450 Android-brukarar. Windows Phone har stått for 0,49% av bruken, iOS for 24%.

   På NRK TV er iOS-bruken veldig høg p.g.a. iPad.
   På Yr er Windows-bruken veldig høg fordi m.yr.no ikkje blir talt med i denne statistikken. På NRK.no og NRK TV har vi responsive sider som gjer at mobil og desktop blir fanga opp i same statistikk.

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Sigurd)

   Dei har vore rett rundt hjørnet ein stund, men har støtt på litt problem.

   (Eg er eigentleg ikkje den rette til å svare, har ikkje vore involvert i Yr på eitt år no.)

  • Henning M. Stephansen (svar til Erik Bolstad)

   Ut i fra den statistikken så burde jo en Windows-app vært første prioritet framover 😉

   Fra spøk til revolver. Ser det er flere her som har nevnt Universal Apps, og det er nok en strategi som samsvarer veldig med statistikken og den fremtidige utviklingen. Da vil dere kunne nå til flere markeder samtidig: Desktop, nettbrett, telefon og Xbox One. Kostnadsmessig er det den tiden det tar å lage en app, med en liten overhead for å justere grensesnittet noe på de plattformene det er nødvendig i stedet for 1 * 4 apps som den utviklingsmodellen vi er kjent med. Gjerne følg med nå i slutten av April for Microsoft sin utviklerkonferanse, Build, for mer informasjon om dette temaet 🙂

   Det kan også være hensiktsmessig å se på en utviklingsstrategi som involverer Xamarin, for å kunne drive kostnadene ned ved å dele kode som: logikk, enkelte views og grafikk-elementer på tvers av iOS, Android og Windows.

   Hvis man ikke tenker i disse banene, så er det som dere har nevnt, ikke kostnadseffektivt å utvikle for Windows Phone slik situasjonen er i dag.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Henning M. Stephansen)

   Dagens app er hybrid, og fungerer egentlig bra med unntak av det aller viktigste; Stabil avspilling. Dessverre har vi ikke fått selve avspillingen god nok, så derfor blir det nå en native app hvor vi har bedre kontroll over avspilling, buffer osv.

   Selv har jeg stor tro på universal apps, og tenker at vi bør nærme oss den filiosofien etter hvert. Det er mulig å skru en native app mot hybrid, og bruke styrkene i native og hybrid om hverandre. (Noe jeg med stort hell har vært med på i tidligere jobb)

  • Mortenik (svar til Erik Bolstad)

   Med tanke på hvor stor den samlede Windows-bruken er, er det vel bare for NRK å hive seg rundt å lage en «Universal»-app. Da kan man bruke mer eller mindre samme app på tvers av alle enheter som kjører Windows. Hvis økonomi ved app-utvikling er viktig, må jo det være fornuftig å kunne nå ut til så mange forskjellige enheter på en enkel måte.

   Videreutvikling av systemet med «universal apps» er en av de store nyhetene med Windows 10. I praksis kjører PC-er, nettbrett, telefoner, telefon og alle mulige andre enheter med Windows grunnleggende samme system: blogs.windows.com/buildingapps/2015/03/02/a-first-look-at-the-windows-10-universal-app-platform/?utm…

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Mortenik)

   Eg trur vi bør skrive ein eigen artikkel om Universal Apps om ikkje så lenge. Biletet er veldig mykje meir komplekst enn at ein kan «lage ein app som funkar over alt på alle Microsoft-plattformar». Vi gjorde ein relativt grundig vurdring av Universal Apps i haust, og konkluderte då med at teknologien ikkje var mogen nok for å starte utvikling. Eg skal prøve å få nokon til å skrive litt meir teknisk om Universal Apps snart! 🙂

  • Thor-K Maarnes (svar til Erik Bolstad)

   Håper du venter til etter build der vi får vite mer om universelle apps til windows 10. Kommer nok noen nyheter der. Men smaken er som baken. Noen utviklere synes det er mye lettere å utvikle til windows-plattformen i forhold til ios og andriod, mens andre mener det motsatte..

  • Ståle E. Huse (svar til Erik Bolstad)

   Hei
   Satser på at du gjør mer enn bare «å prøve» å få noen til å skrive mer om Universal Apps.

   Uansett så er det tydelig ut fra artikler, svar og hva dere satser på at dere er mer opptatt av å satse «mainstream» enn å utfordre dere selv til å være like vågale som jo mange av NRK sine medarbeidere har vist i andre sammenhenger.

   Antall brukere burde vel uansett tilsi at W10 bør være verd å satse på.

  • Ståle E. Huse (svar til Erik Bolstad)

   Hei
   Hvor mange av iOS og Android registreringer er egentlig WP pga at «snifferen» deres ikke kjenner igjen WP, men hevder det er en iOS eller Android med IE11/Chrome/Safari?

   Kan statistikken din vise andelen av IE-brukere som er registrert?

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Ståle E. Huse)

   For februar er rett i underkant av 1% av sidevisningene på nrk.no med Internet explorer 10. Dette inkluderer alle skjermstørrelser. 10% av disse igjen blir rapportert som mobile enheter (0,01% av totalen).

   For Internet explorer 11 er det rett over 9% av sidevisninger for alle skjermstørrelser. Igjen er ca 10% av disse igjen (0,9% av totalen) rapportert fra mobile enheter.

   Totalt, som Erik sine tall, ca 1% av bruken er Windows Phone.

   For både IE 10 og 11 på mobil er Nokia helt klart størst (over 95%)

   Litt perspektiv og kuriosa:

   1,5% av brukerene har Sony Xperia Compact Z3, den enkelt-mobilen som mest populær og ikke Samsung eller iPhone.

   Chrome på iOS er 0.8% av brukerene, så i praksis har Safari monopol på iOS mobil web.

   Den mest populære modellen fra den tidligere kjempen HTC er One M7 med 0.6%.

   Vi har også 2300 sidevisninger i måneden fra fra Nokia S40-telefoner (ikke smarte), og nesten 10.000 sidevisninger fra Kindle Fire nettbrett.

   Blackberry utgjør 0.04% av bruken.

   1,5 % av IE11-brukerene er Windows RT nettbrett.

   Ps: Dette er ikke et forsøk på rakke ned på Windows Phone. Jeg er bruker selv i perioder, og liker godt hvordan Windows Phone ligger hestehoder foran Android og iOS på gjennomført enkelhet. (på godt og vondt)

  • Frode Evensen (svar til Erik Bolstad)

   Takk 🙂

   Spør du meg virker det som om denne viser ganske tydelig hvorfor ikke Windows Phone skal satses på i første omgang.

   Det grafen imidlertid mangler er en deling av «Windows»-stolpen, en del for de som bruker desktop-applikasjon for surfing, og en del for de som benytter tablet/touch-utgaven. Man kan forvente at deler av dem med Windows 8 tablet/touch ville installert en app, mens den jevne bruker med desktop uansett ville fortsatt å benytte nettsidene.

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Frode Evensen)

   Her er deling av Windows-grafen;

   Win 7: 62 %
   Win 8: 30 %
   Vista: 3 %
   XP :2 %
   Resten: 3 %

   Fleirtalet har altså Windows 7.

  • Nå er nok ikke den statistikken veldig nøyaktig. Det er ganske kjent at Explorer i Windows Phone utgir seg for å være noe annet, f.eks android. Så med andre ord, Windows Phone andelen er nok betydelig høyere, noe som andelen kommentarer fra Windows Phone brukere her burde bevise.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Thomas)

   Vi har i utgangspunktet sett på statistikken i Google Analytics som er basert på Internet Explorer og hvilken user-agent den utgir seg for.

   (Ref: msdn.microsoft.com/en-us/library/ie/hh869301%28v=vs.85%29.aspx )

   Det du sikter til er vel det at IE på noen WP-mobiler faktisk gir denne user agent strengen: «Mozilla/5.0 (Mobile; Windows Phone 8.1; Android 4.0; ARM; Trident/7.0; Touch; rv:11.0; IEMobile/11.0; NOKIA; Lumia 1520) like iPhone OS 7_0_3 Mac OS X AppleWebKit/537 (KHTML, like Gecko) Mobile Safari/537»

   Jeg har feks lest: lappari.com/2015/01/windows-phone-and-web-analytics/ som beskriver utfordringene du nevner.

   Når jeg går igjennom uke for uke i år og ser på variasjonene, og faktisk også legger til de modellene som er merket med «Not set» , så er det aldri mer enn ca 2.5%. Det er det samme Samsung Galaxy S4 alene har. (S5 er feks mer populær).

   Vi følger både salgstall, brukstall og ikke minst den teknologiske utviklingen tett. Så når det blir forsvarlig mhp innsats/brukere å lage radio-app til Windows Phone, eller Ubuntu Phone, eller Blackberry, eller firefox-OS, eller et annet mobilt OS, så skal vi gjøre det.

   Vi ønsker jo egentlig bare at flest mulig skal ha glede av innholdet vårt.

  • Vidar Hovden (svar til Kjartan Michalsen)

   Ingen trenger tvile på at WP i Norge er nokså lite. Ut fra salgstall er 2-3 % av smarttelefonene WP telefoner. Tatt i betraktning at registrering av wp nettleseren ofte «failer», burde kanskje salgstallene ligge til grunn mer enn Googles egen statistikk? Uansett, dårlig app og ikke utvikling av ny app, er jo en ond sirkel: ingen bruker appen fordi den er så dårlig, så ingen lager ny app fordi «ingen» bruker den. Hva gjelder statistikken på yr.no, så har vi egne knallgode apper som bruker API’en til yr.no, for eksempel den norske Forecast. Når jeg ser på yr appen til min bror på iOS, savner jeg ingenting. Man vil derfor følgelig ikke registrere noe behov for app på mobilsiden til m.yr.no. Løsningen er jo langt dårligere enn de tredjeparts appene som bruker yr.no som kilde. Det er flere slike forklaringer, som dere bør ta i betraktning når dere evaluerer WP andelen – med tanke på å produsere apps. Google statistikk sier ikke alt.

  • Adrian Rasmussen (svar til Bjørn Are)

   Siden jeg betaler lisens, krever jeg at NRK skal utvikle en egen NRK-app for min potato-phone.
   Det er bare én bruker, og det vil ikke koste mindre enn 200 000 kr, men det er prinsippet som gjelder!

  • Bjørn Are (svar til Adrian Rasmussen)

   Det er faktisk noe i dette prinsippet. Lisenspengene dekker KUN TV, så hvorfor skal NRK bruke penger på å lage app til bar iPhone, iPad og Android? Hvorfor lager ikke NRK en app for Windows 8 når andelen er så høy som den er? Windows 8 utgjør ca. 30 % av alle Windows-brukere og det er omtrent det samme som hele Android.

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Bjørn Are)

   7 prosent av sesjonane på radio.nrk.no var frå Windows 8 dei siste 30 dagane.

   Til samanlikning stod iOS for 34 prosent og Android for 21 prosent.

   Windows 8 er altså relativt vanleg, men bruken av appar på W8 er forsvinnane låg, både i Noreg og internasjonalt. Microsoft har vel antyda at det kjem endringar i korleis appane fungerer, og då kan vi håpe at vi ser at bruken aukar ein del.

  • Kim Steffen (svar til Erik Bolstad)

   For dårlig. Dere kunne laget en universal-app som fungerte til Windows Phone og Windows 8.1 (senere også Windows 10) og dermed nådd ut til veldig mange brukere. Litt skuffende svar.

  • John Korsnes (svar til Henrik)

   Heisann alle som utrykker bekymring for at vi ikke har fått med oss Universal apps-konseptet/kryssplattformutvikling. Det har vi 🙂 Dere kan også lese mer om mobil-teamets tanker rundt dette og kryssplattform-løsninger i tidligere artikler på nrkbeta, f.eks. :

   nrkbeta.no/2015/02/24/nrk-tv-for-android-betaperioden-er-over/#comment-540693

   Kanskje vi burde ha en egen artikkel / FAQ på dette temaet, siden det kommer tilbake på hver eneste artikkel om NRK-apps. 😉 Hint, hint – @Thomas Halvorsen @Thomas Pettersen.

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Tore)

   Det har vore på idéblokka i fleire år, men vi har aldri kome på det «geniale ekstra» som hadde gjort at vi kunne laga ei betre vekkjarklokke enn alle andre. Har du ein genial idé? 🙂

  • Trur det var meint som varsel på at eit program begynner, men siden du nevner det så kunne ein godt ha kunne starta radioen på eit gitt tidspunkt om morningen

 2. Kim Erik Ellingsen

  Er appen laget for lave overføringshastigheter? Bor slik til at data på mobil er særdeles variabelt, 3 og 4 g er umulig mye av tiden, skal jeg ha stabilt nett må jeg tvangskjøre på edge. Vil dere ha meg som prøvekanin på bruk ved dårlig dekning?

  Svar på denne kommentaren

 3. Erik Bolstad (NRK)

  Det er framleis plass til fleire betatestarar.

  Vi tek inn 1000 i fyrste omgang.

  I løpet av dei siste 10 timane er det 400 som har meldt seg, vi har altså plass til 600 til.

  Det er flest iPhone-brukarar som har meldt seg til no, vi vil veldig gjerne ha fleire Android-folk!

  Svar på denne kommentaren

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Eivin)

   Absolutt ikkje. Vi ser på bruksstatistikk og kor mange ulike telefonar som er tilgjengeleg i Noreg. Sjå statistikken eg la ut litt høgare oppe.

 4. Kjartan Michalsen (NRK)

  SIden det har vært mye snakk om Windows Phone, tenkte jeg at jeg kunne også oppsummere hvordan det står til med de andre plattformene.

  I februar så fordelingen på OS på Android og iOS slik ut:

  (Data hentet fra besøk på nrk.no)

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg bruker nettradioen mye, og savner følgende:

  * At kvaliteten automatisk blir dårligere når dekningen blir dårligere. Det er mye bedre med redusert kvalitet enn at radioen stopper og hakker.

  * Mulighet for å spole i sendingene, og enkelt finne et klipp eller innslag. Dette var mulig tidligere, men plutselig forsvant spolemuligheten, i hvert fall på mobil.

  * Jeg hører mye på NRK sport. Men switchingen mellom NRK P1 og NRK sport er ofte tilfeldig, noen ganger skjer det før sendingene på NRK sport starter, andre ganger etter at sendingene har startet.

  Svar på denne kommentaren

  • Anonym (svar til Geir)

   Jeg Syns det er helt idiotisk og lage en radio app. Det er det domeste de gjør det er så my dårlig radio program med verdens dårligst programledere at det er helt forferdelig

 6. Kjartan Michalsen (NRK)

  Da er første pulje Android-beta straks på vei ut. Gi oss gjerne tilbakemelding via menyen på telefonen din. Vi blir glad for alle tilbakemeldinger, både på det som er bra eller det som er dårlig.

  Svar på denne kommentaren

 7. Åsmund B. Bø

  Jeg har blitt betatester på iOS. Har TestFlight-app’en, men linken jeg mottok åpner bare App Store.

  I TestFlight står det at jeg ikke er betatester for noen app.

  Har dere noen tips til hva som kan være galt?

  Svar på denne kommentaren

 8. Eivind Sønnesyn

  Hei!
  Eg reknar med at de har fått med dykk Build-konferansa til Microsoft som føregår i desse dagar, og at det vert opna opp for porting av iOS- og Android-appar til Windows 10-plattformen (mobil, nettbrett/PC, Xbox). Eg kan ikkje veldig mykje om programmering sjølv, men ut frå det ein vert fortalt virker det som ein ganske enkel og lite kostnadskrevjande prosess.

  Kva tankar har de (Kjartan Michalsen/ Erik Bolstad) kring dette, og gjer dette det meir sannsynleg at det vil koma NRK-appar til Windows 10 i næraste framtid (i løpet av 2015)? Viss ikkje, kva gode unnskuldingar har de no for å la vera (Windows dominerer tross alt bruksstatistikken)?

  Svar på denne kommentaren

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Eivind Sønnesyn)

   Det var gode nyheiter frå Microsoft! Eg er spent på om det blir like lett som dei hevdar (både Microsoft og kanskje spesielt Apple har ein tendens til å hevde at ting krev mykje mindre utvikling enn det som faktisk må til). Vi har lasta ned dei fyrste versjonane av porteringsrammeverket og kjem til å teste litt i sumar tenkjer eg.

   Eg har lyst til å kommentere «Viss ikkje, kva gode unnskuldingar har de no for å la vera (Windows dominerer tross alt bruksstatistikken)?»:

   Vi har ikkje laga eigne appar for Windows Phone, men radio.nrk.no funkar veldig bra på alle Microsoft-plattformar. Størsteparten av brukarane våre er på ein Microsoft-plattform, og Microsoft-brukarane er like viktige for oss som brukarar av andre operativsystem.

   Windows Phone står for under 1 prosent av bruken på alle NRK-nettstadene og andre store norske nettstader. Bruken av appar for desktop/brett-versjonane av Windows er også svært låg både i Noreg og internasjonalt.

   Vi kjem til å lage eigne appar for Windows Phone dersom telefonen blir nokre hakk vanlegare blant nordmenn, eg lovar! Inntil då bør du bruke radio.nrk.no.

  • Eivind Sønnesyn (svar til Erik Bolstad)

   Jo, eg skjønar godt argumentet ditt. Mitt poeng var at viss det berre krevde ein brøkdel av utviklingskostnadane til iOS-appen, så ville det vera dumt om de lot vera.

   radio.nrk.no fungerer heilt utmerka på PC – her er det absolutt ikkje noko behov for app, men nettsida er ikkje like smidig på WP-telefonen (ekstern avspelar osb.).

   Takk for svar!

 9. John Korsnes

  BUILD følger man med på, ja. Fra hva jeg har lest, så har Microsoft laget sin egen kompilator for Objective-C – så det må jo testes ut når det blir klart! Blir spennende å se hvor «enkelt og lite kostnadskrevjande» det er i praksis.

  Svar på denne kommentaren

  • Christian Karlsson (NRK) (svar til Stian)

   Hei Stian,

   Vi vil legge til Radioresepsjonen i en fremtidig oppdatering av den nye appen.

   MVH
   Christian Karlsson, NRK Mobil

 10. Ny NRK Radio-app

  […] om innspel til kva som er viktig i ein ny app, kva vi burde kalle bufferet og om nokon vil hjelpe til med å betateste. Tusen takk for alle gode innspel og all god […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.