nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 5. oktober 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Et stort skilt foran noen trær, med en stor Facebook-tommel på.
Verdens mest kjente tommel? Facebooks hovedkvarter i Silicon Valley, USA. Foto: Greg Bulla

Kjære NRKbeta-leser

Facebook fortsetter å skape overskrifter. I går med den lange nedetiden og natt til i går da kvinnen bak de siste ukers lekkasjer sto frem i TV-programmet 60 Minutes.

Facebook-varsleren Frances Haugen (37) i intervju med 60 Minutes. Det er Haugen som har lekket dokumentene som dannet grunnlaget for Wall Street Journals The Facebook Files. 37-åringen sluttet å jobbe for Facebook fordi hun så at selskapet ikke vil gjøre nok for å beskytte brukerne sine. Foto: AP/NTB

Her er noen av overskriftene Facebook har skapt på nrkbeta.no nylig:

– Facebook driver brannslukking
De er mer opptatt av å unngå kritikk enn å gjøre selskapets produkter tryggere og bedre, mener medieviter. Les saken

Datatilsynet vil ikke bruke Facebook
– For stor usikkerhet. Les saken


Fått med deg disse?

Slik ble norske marineskip manipulert inn i russisk farvann

Les saken

 

Nyhet til deg med Samsung-TV

Bli med på betatesting av den nye NRK TV-appen! Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. IPHONE-FIKSING 🔨: Hugh Jeffreys har tatt fra hverandre den nyeste iPhonen og konkluderer atter en gang med at telefonen er håpløst vanskelig å reparere, tipser Henrik. (Hugh Jeffreys på YouTube)

2. NÅR DET REGNER DRONER ☂️: Når hundrevis av droner brukes til å tegne, skrive og lage animasjoner på nattehimmelen blir det som oftest ganske 🤩. Marius tipser om et droneshow i Kina som ikke gikk helt etter planen. (Vice)

3. BENSINTIPS ⛽: Under Storbritannias bensinmangel har Facebook-grupper og appene Waze og Nextdoor blitt brukt til å dele tips om stasjoner med drivstoff. Men selgerne liker det ikke, tipser Ståle. (BBC)

4. NORD-KOREAS KRYPTO-SJOKK 😮: Ethan Lou fra magasinet The Walrus punget ut 50.000 kr for å delta på Nord-Koreas første blokkjede-konferanse – som én av åtte utlendinger, tipser Henrik. Det har lenge blitt rapportert at Nord-Korea ønsker å utvikle og ta i bruk kryptovaluta, men ifølge Lou er kompetansen på området sjokkerende lav. (The Walrus)

5. KAN IKKE BRUKE MUS 🖱️: En lærer skriver at dagens unge ikke kan bruke datamaskiner og mus. Førstereaksjonen da Anders så overskriften var at dette var et «ungdommen nu tildags»-innlegg, men gymnaslærer Husøy har faktisk noen gode poeng. (Bergens Tidende)

6. MASSIV TROLLING 🔗: Østeuropeiske trollfabrikker stod bak det som ble Facebooks mest populære sider med innhold rettet mot kristne og svarte før presidentvalget i 2020. Innholdet skal ha nådd 140 millioner amerikanere i måneden – 75 % av dem hadde aldri fulgt noen av sidene. (MIT Technology Review)

7. FOTOGRAF LURTE ALLE 📸: En av Norges mest anerkjente fotografer ga ut fotobok med manipulerte bilder og autogenerert tekst. Det er veldig 2021 at han måtte avsløre seg selv med en falsk Twitter-konto, kommenterer Ståle. (Journalisten)

8. DRONEKILLER PÅ OSLO LUFTHAVN 👮: De siste årene har det blitt et stadig større problem at droner kommer i nærheten av flytrafikk, melder Martin. Nå har politiet blant annet testet ut en «Dronekiller» på Oslo Lufthavn. (NRK)

9. FALSK ELLER EKTE 📺? Vi ser ofte forklaringer på hvorfor bilder og video er falske, men det er vel så interessant å kunne forklare hvorfor de er ekte, sier Ståle. Se hva som gjør at man kan se at den berømte robot-akrobatikk-videoen er ekte. (Corridor Crew på YouTube)

10. DISKUTERTE ASSANGE-DRAP 😲: Høytstående embetsmenn i CIA og Trump -administrasjonen skal ha diskutert drap på Assange, og gikk så langt som å be om skisser og alternativer for hvordan det skulle skje, melder Martin. (Yahoo News)


Ser du den femte rosen?

Fem roser på svart bakgrunn. Den svarte rosen er nesten umulig å se.
Bakgrunnen og den ene rosen er malt med Musou Black. Foto: Eirik Solheim

Da Eirik skrev at han har testet en av verdens svarteste malinger kom det mange interessante innspill i kommentarfeltet, men det var nok kommentaren fra en som kaller seg Anish Kapoor som fikk flest til å dra på smilebåndet… 😅

Og når vi snakker om fargelegging så kan det nevnes at teknologien bak den gammeldagse blekkprinteren har fått en slags ny vår. BMW eksperimenterer med teknologien for lakkering av biler, tipser Henrik. Kanskje kan du i fremtiden få deler av bilen din lakkert i egenproduserte mønstre i Musou Black?


Sporing og spionasje og sånt 👀

1. IPHONE ALDRI HELT AV 📴: Med den ferskeste iPhone-oppdateringen betyr ikke «skru av» helt det samme lenger. Apple kan nemlig finne telefonen selv om den er avskrudd. (@naehrdine)

2. BETALER MED ANSIKTET PÅ METROEN Ⓜ️: Om et par uker kan alle som reiser med metroen i Moskva betale med ansiktsgjenkjenning. Kritiske røster mener overvåkingen blir altfor omfattende. (NRK)

3. SPEEDOMETER-APP SLADRET 🗺️: Dansk TV2 har funnet noen av appene som har sladret på sine eiere. Blant annet et speedometer. (TV2.dk)

4. ICLOUD-OVERVÅKET BRITNEY 🎤: Et sikkerhetsfirma spionerte på Britney Spears gjennom iCloud -kontoen hennes. Sjekk hvordan du finner ut om noen gjør det samme mot deg, og hvordan du stopper det. (Vice)

5. PEGASUS PÅ 10 MIN ⏲️: Sliter du med å forstå bakgrunnen til, og omfanget av, spionprogramvaren Pegasus fra NSO Group? Sett av 10 min til denne! (Vice News på YouTube)

6. RINGEKLOKKA SER DEG 📹: Storbritannias Labour-parti vil satse på lov og orden via video-ringeklokker og Whatsapp-grupper for nabolag, i et forsøk på å tiltrekke seg flere velgere. (The Guardian)

7. LITT SKRYT: The Markup har en grundig sak om aktørene i lokasjonsdataindustrien. De har identifisert 47 selskaper. «Du kan ikke skrive om lokasjonsdata-industrien uten å anerkjenne mye av den fantastiske journalistikken som allerede er gjort på feltet», oppsummerer en av journalistene bak saken – før han nevner NRKbeta og vår egen Martin i samme åndedrag som internasjonale størrelser på feltet.

8. LAGRER ANSIKTET DITT 😳: Husker du det omstridte selskapet Clearview AI? De lever fortsatt, og kan i et intervju med Wired fortelle at de nå har over 10 milliarder (!) bilder av ansikter i databasen sin. (Wired)

9. JAMMER VEKK BILBRUK 🚗: Vegvesenet mener privatpersoner bruker jammere for å slippe unna skatteavgifter. (NRK)


Tre podkast-tips til slutt

1. En av våre absolutte favorittpodkaster, Land of The Giants er i gang med ny sesong, tipser Marius. Denne gangen er det Apple som skal under lupen 🔍🍎.

2. Martin anbefaler No compromise fra NPR. Den Pulitzer-vinnende podkastserien tar for seg et lite miljø som mener våpenorganisasjonen NRA er for veike. Her nøstes det i en fascinerende historie om hvordan Facebook kan brukes for å spre usannheter og bygge en ekstrem bevegelse.

3. Svenske Musikproddpodden spilles inn av en trio som går d-y-p-t ned i musikkproduksjon på tvers av mange sjangre. Anders synes noe av det mest fascinerende fra den nyeste episoden var å høre om det som egentlig var en ballade som flere produsenter har prøvd å løse tidligere. Inntil Jocke tok en råsjans, speedet den opp, og doblet trommetempoet 🥁.

Ha en fin-fin dag!

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.