nrk.no

Har du Samsung-TV bør du betateste den nye appen

Kategorier: Betatest & NRKTV

BETA: Hjelp oss å teste en ny og bedre versjon av appen for Samsung-TV. Foto: NRK

NRK TV har nå lansert en flunkende ny app til deg som har TV fra Samsung. Appen har raskere navigasjon, oppdatert design, og flere nye funksjoner enn den gamle.

Appen, som heter «NRK TV Beta», kan lastes ned fra Samsung sin appbutikk og er tilgjengelig på TV-er fra 2019 eller nyere. Inntil vi har fått på plass alle funksjonene vi ønsker, vil den den nye appen leve side om side med den gamle, som heter «NRK TV». Deretter vil den nye overta for den gamle.

Dette er nytt

En del av de nye funksjonene finnes allerede på andre plattformer, men er helt nye for Samsung-TV.

Snarveier til populært innhold: Nå kan du gå rett til populært innhold fra Samsung sin hjemskjerm. Ved å bla til NRK-ikonet i bunn av TV-skjermen vil du få opp snarveier til de mest populære programmene i NRK TV.

SNARVEI: Du kan gå direkte til de mest aktuelle programmene når du starter appen. Foto: NRK

Tilgjengelighet: De som ønsker å spille av med tegnspråktolking eller synstolking, har nå muligheten til det, på utvalgte programmer. Trykk på knappen for undertekster i avspilleren, og velg de innstillingene som passer for deg.

Tilgjengelighet: Det er enkelt å bytte til synstolket eller tegnspråktolket versjon av programmer. Foto: NRK

Hopp over rulletekst og intro: Du kan nå hoppe over introduksjon og oppsummering mellom episoder når du binger en serie.

KNAPP: Nede i høyre hjørne er det nå en knapp som gjør at du kan hoppe over introduksjon og sammendrag på utvalgte TV-serier. Foto: NRK

Logge inn: Den nye appen fungerer best hvis du logger inn. Da vil du nemlig enkelt kunne finne igjen favorittene dine under «Mitt innhold» på forsiden, og ikke minst fortsette å se fra der du slapp sist, uavhengig av enhet. Vi planlegger også flere nye funksjoner knyttet til innlogging, så kort fortalt: Logg inn! 🙂

INNLOGGET: Dersom du er logget inn får du opp en linje med navn «Mitt innhold». Her finner du en miks av innhold du ser eller har favorittmerket. Foto: NRK

Ting vi jobber med:

 • Innholdet i NRK TV er delt inn i ulike kategorier, for eksempel Dokumentarer, Film, Barn, Musikk og Serier. Disse blir snart listet ut i en egen oversikt som du vil finne i hovedmenyen. Da blir det lettere å finne noe som passer for deg!
 • Vi jobber også med å vise frem spolebilder i avspilleren, altså små bilder som hjelper deg å se hvor i videoen du befinner deg mens du spoler.
 • NRK produserer distriktsnyheter hver dag, men i NRK TV har man til nå kun hatt mulighet til å vise distriktssendingene for Oslo og Viken direkte. Nå får du snart mulighet til å velge hvilket distrikt du vil ha lokale nyheter fra når du ser på NRK1 dersom du logger inn og velger din foretrukne distriktskanal.
 • Du vil etter hvert få muligheten til å se geoblokkert innhold når du er på reise i Europa og oppholder deg innenfor EØS. Dette forutsetter at du er innlogget og at du har bekreftet norsk bostedsadresse.

Flytter utviklingen internt

Noen av smart-TV-appene til NRK TV, blant annet den for Samsung, har blitt utviklet av et eksternt firma. Det har gitt et ekstra ledd i utviklingsløpet som har ført til at at vedlikehold og videreutvikling har blitt hengende noe etter de andre appene våre. Samsung er den leverandøren som selger flest TV-er i Norge, og derfor har vi en stund hatt et ønske om å ta full kontroll over denne plattformen selv ved å gjøre utviklingen internt.

En av tingene som har gjort det utfordrende å utvikle en app til TV sammenlignet med å utvikle for nettleseren, er maskinvare. Maskinvaren i en TV er nemlig ofte relativt begrenset sammenliknet med for eksempel den i en moderne telefon, noe som gjør det mer krevende å lage en rask og smooth brukeropplevelse. I tillegg styres en TV-app med en fjernkontroll – og ikke en mus eller en finger – noe som gjør håndtering av navigasjon annerledes og «ny» for oss som har utviklet appen. Vi håper allikevel vi er på god vei mot noe bra!

Ønsker oss tilbakemeldinger

Har du ris eller ros er det bare å ta kontakt med oss. Du kan gi oss tilbakemeldinger ved å gå i menyen øverst i appen og velge «Tilbakemeldinger», eller sende en mail til smarttvutvikling@nrk.no.

23 kommentarer

 1. Setter pris på denne type oppdatering (både info og app) og regner med det lignende versjoner kommer til å rulles ut til flere TV OS.

  Sliter selv med at LG’s webOS 5.0 har en enorm delay mellom bilde og lyd (gjetter 200+ ms, optisk ut til forsterker). Er det noe dere har opplevd på andre OS? Lar seg heldigvis fikse ved å caste til Chromecast istedenfor å bruke den innebygde app’en.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til André)

   Hei, og takk for tilbakemelding! Har selv ikke opplevd problemer med optisk ut og delay på Samsung sin plattform, altså Tizen. Når det gjelder eventuelt nye OS / webOS kan vi dessverre ikke love noe, men det er noe NRK TV vurderer fortløpende.

 2. Bra prosjekt.

  Nå har ikke jeg Samsung TV lengre, den levde temmelig nøyaktig 18 mnd før backlit forsvant på halve skjermen. Once bitten twice shy, så jeg får nok ikke behov for denne til Samsung, men må vente til den kommer til LG.

  Svar på denne kommentaren

  • pseudoanonym (svar til Mats)

   «tilgjengelig på TV-er fra 2019 eller nyere»
   Jeg har en ganske så oppegående Q6F modell fra 2018 som også kjører Tizen, er den utelatt pga. maskinvare eller Tizen versjon?

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til Mats)

   Hei! Som pseudoanonym sier, er appen bare tilgjengelig på TVer fra 2019 eller nyere. Én av grunnene til det er at det dessverre koster oss mye tid og ressurser å skulle støtte «eldre» TVer – mange APIer vi bruker når vi utvikler den nye appen finnes ikke på disse TVene. Siden vi allerede har en app for TVer eldre enn 2019 på Samsung-plattformen, har vi konsentrert oss om nyere modeller for å gi best mulig brukeropplevelse i den nye appen. En annen grunn er hvor lenge Samsung selv tilbyr oppdateringer til sine TVer.

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til Ole)

   Heisann! I denne appen, som er laget med web-teknologi, har vi brukt et rammeverk bygget på web components. Rammeverket er utviklet internt i NRK, og er influert av lit-element. Dette har funket veldig bra for oss, blant annet med tanke på performance. TVer har som vi nevner i artikkelen temmelig begrenset hardware, så det har vært viktig for oss å tenke ytelse fra starten av.

  • Ole (svar til Ole)

   Er det noe av dette som kan gjenbrukes på andre plattformer eller er det veldig rettet mot Samsung?
   Hadde også vært greit å få tilbake oversikten over kategorier slik at det er lettere å velge feks barnetv.

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til Ole)

   Hei igjen! Det er ingenting i veien for å gjenbruke mye av kodebasen i et eventuelt nytt prosjekt for en annen plattform, hvis vi bestemmer oss for det. Appen er i hovedsak laget med HTML, JavaScript og CSS – som man kan bruke for å lage apper også på andre plattformer enn Samsung sin.

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til Ole)

   Når det gjelder kategorier, er det som vi nevner i artikkelen noe vi jobber med, og som vil komme ut om ikke lenge 🙂

  • Enkelte tilbyr 4K, men det meste jeg har testet av streaming har dårlig billedkvalitet, det hakker i live sport, og det skalerer dårlig.

   NRKs streaming har langt bedre kvalitet, skalerer bedre og har mindre hakking enn de fleste andre «norske» som Viaplay, TV2, Strim +++

   Gitt identisk innhold foretrekker jeg NRK foran alle de andre tjenestene.

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til Emil)

   Heisann! Vi som lager denne appen har ikke så mye med kvalitet på strømmer å gjøre. Vet imidlertid at det gjøres intern testing av strømmer med høyere kvaliteter enn de som finnes i dag. Om, eller når dette kommer ut til publikum, kan vi dessverre ikke si noe om.

 3. Min Q60R ble visst introdusert i april 2019, kjøpte den i februar 2020. Ikoner for noen av programmene vises nederst, men ikke den øvre linja, og ingenting kommer opp når jeg velger en av programmene.Tips?

  Svar på denne kommentaren

  • Jan-Erik Bråthen (NRK) (svar til FBH)

   Hei, og takk for tilbakemelding! Om du har mulighet til å sende en mail til adressen som er oppgitt i artikkelen, så er det litt lettere for oss å hjelpe deg videre. Legg gjerne ved et forklarende skjermbilde 🙂

  • Prøvde igjen i kveld, nå virka det som det skulle! Vet ikke hva årsaken var, prøvde jo å slå TVn av og på forrige gang uten hell. Ser bra ut dette!

 4. Dere er megaflinke. NRK TV appen er virkelig en moderne og fin sak. Godt jobba.

  Merket etter jeg kjøpte en Nvidia shield, og la inn slike «preview» widgets fra alle nett-tv appene så var NRK den eneste som ahdde inkludert preview videoer istedet for bare statiske bildet.

  Det er jo trossalt den desidert dyreste streaming-tjensten jeg har 😉

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilken plattform skal vi frem til??

Hoppe over hva?

Hvor flyttes utviklingen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.