nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 21. august 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Facebooks virtuelle møteromstjeneste Horizon Workrooms. Foto: Facebook/Reuters/NTBFoto: Facebook/Reuters/NTB

Kjære NRKbeta-leser,

Her kommer en hel haug med lenker til ting du kan kan kaste bort tiden på eller bli litt mer oppdatert av. Valget er ditt! 😄

Apropos valget, husker du leppestift-kjolen til Siv Jensen? Den er også med, om du scroller litt lenger ned. I tillegg får du bl.a. parkour-roboter, primtallspill og nye detaljer i Pegasus-saken. Men aller først, to NRKbeta-saker du ikke vil gå glipp av:

Bilde fra toppen av masten og ned på dekket av en seilskute. En smilende mann er på vei opp masten mot kameraet.

Kamera i kattesandkasse

…og andre finurlige løsninger om bord Statsraad Lehmkuhl. Les saken

 

– Det siste jeg sender er bildet av ansiktet

Hva skjer om datingappen er dårlig på å holde på hemmeligheter? Les saken

Seks ting du lett kan kaste bort tiden på ⏱️

1. PEK PÅ PRIMTALL 🧠: Test hvor god du er på å spotte primtall i full fart.

2. TEST LOGO-HUKOMMELSEN 🖍️: Tegn logoen til noen av verdens største merkevarer og få opp fasiten ved siden av.

3. BESØK NESTFLIX 🎞️: Et slags Netflix for fiktive filmer og serier sett i ekte filmer og serier.

4. SPILL THE THUMBNAIL GAME 👀: Gjett hvilken YouTube-video som har flest treff, kun basert på forhåndsvisnings-bildet, tipser Ståle. Det var ikke så lett som vi trodde…

5. SE INN I FREMTIDEN 🔮: Vi vet overraskende mye om hva som kommer til å skje fremover. Også om 50 millioner år.

6. SE IG-VIDEOENE TIL DREX LEE: Med god planlegging og en nydelig evne til bevegelse og timing lager han filmer du skulle tro det var større og mer avansert utstyr bak, tipser Eirik.


Nye detaljer i Pegasus-saken

«Det var som om noen hadde kommet inn i hjemmet mitt, soverommet mitt, badet mitt. Jeg følte meg så utrygg og traumatisert.»

Det forteller Al-Jazeera-journalist Ghada Oueiss i denne NBC News-saken om profilerte kvinner som har opplevd at private bilder plutselig har blitt spredt på nett. De tror noen har hacket mobilene deres for å få dem til å tie.

I sommer ble det avslørt at autoritære regimer har brutt seg inn i mobilene til journalister og regimekritikere i en rekke land ved hjelp av det israelsk-utviklede spionprogramvaren Pegasus:
📰 Spionprogram skal ha overvåket journalister og aktivister
📰 Macron frykter avlytting – bytter telefon
🎧 Hvordan kunne dette skje? Hør diskusjonen i Studio 2


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. APPLE-ALARM 🍎🍎🍎: Etter at det ble kjent at Apple vil søke etter overgrepsbilder på telefonene våre har vi fått en massiv debatt rundt personvern og frykten for falske positiver, sier Henrik. Nå viser det seg at det er enkelt å manipulere bilder på en måte som utløser alarmen. (Vice)

2. SJEFEN GIKK I OPPLØSNING 🤯: Nylig avslørte Nvidia at det var en datagenerert Jensen Huang som holdt deler av presentasjonen under den årlige AI-konferansen i april, tipser Martin. Se videoen der Huang går i oppløsning. (YouTube)

3. SLIK VET TIKTOK HVA DU VIL HA 👀: Lurt på hvordan TikTok-algoritmen fungerer? Wall Street Journal har funnet svaret. (WSJ)

4. ANSIKTSGJENKJENNER SKOLEBARN 🎥🏫: Den var ment som et tiltak mot skoleskyting, men ansiktsgjenkjenningsverktøyet AnyVision har blitt brukt til mye mer på skoler i USA, tipser Henrik: Blant annet har det blitt brukt som grunnlag for å:
– identifisere et barn som hadde slikket på et overvåkningskamera i nabolaget
– kaste ut en bortvist student fra søsterens eksamen
– forby en kvinne fra å dukke opp på skolens område etter et krangel med distriktets sikkerhetsleder. (The Markup)

5. REKORDBOT TIL AMAZON 💸: Amazon ble nylig ilagt den største boten i Europas personvernhistorie, melder Martin. Selskapet anker milliardboten og beskriver den som «helt ute av proporsjoner». (Luxtimes)

6. STEVE URKEL-SPAM 🗑️: Det begynner å bli ganske mange som lurer på hva som faktisk deles på Facebook, sier Ståle. Ethan Zuckerman har tatt en titt på selskapets nye «mest sett»-rapport og kaller den et «transparency theatre», fordi vi ikke får noen særlig gode svar eller datapunkter. Blant innleggene med flest visninger, viser det seg at det er mye spam – blant annet fra skuespilleren bak Steve Urkel (!) (Ethanzuckerman.com)

7. DIN POSISJON TIL SALGS 📍: SafeGraph selger posisjonsdata til nesten hvem som helst, forteller Martin. I sommer ble selskapet, i likhet med X-Mode og Predicio, blokkert av Google. (Vice)

8. RETRO-OS 🖥️: Synes du operativsystemene begynner å bli litt vel polished? Savner du estetikken fra midten av 90-tallet? Da er SerenityOS operativsystemet for deg, tipser Henrik. Det er bygget rundt en moderne Unix-kjerne, men med grafikken fra Windows 95-æraen. (Serenityos.org)

9. TWITCH-TRAKASSERING 🚒: Politiet mistenker at noen forsøkte å tenne på huset til Twitch-stjernen Kaitlyn «Amouranth» Siragusa forrige uke, tipser Martin. Daglig opplever hun trakassering og flere ganger har hun også blitt rammet av såkalt swatting, der seere ringer inn falske telefoner til politiet for å få dem til å sende et SWAT-team hjem til henne. (Washington Post)


Tre Facebook-nyheter:

Under pandemien har flere kjøpt VR-briller. Facebook vil ha en del av kaka og lanserer nå en virtuell møteromstjeneste. Foto: Facebook/Reuters/NTB

1. Takket være regulering og andre tiltak for å begrense datainnsamling er hundrevis av Facebook-ingeniører nå i gang med å bygge om hele annonsesystemet, tipser Martin. (The Verge).

2. Nylig rullet Facebook ut ende-til-ende-kryptert lyd- og videosamtale i Messenger, i tillegg til flere tidsvalg for når meldinger skal forsvinne. (Messengernews)

3. Denne uken lanserte de en virtuell møteromstjeneste kalt Horizon Workrooms. Med Facebooks VR-briller Oculus Quest 2 på kan man velge seg en avatar, samles rundt et møtebord og tegne på virtuelle tavler, som om man var i et fysisk møterom, tipser Marius. (NYT)


Gull fra Beta-arkivet:

Er det mye som har endret seg i sirkuset rundt et stortingsvalg på åtte år? Sjekk denne saken og døm selv:

27 grunner til at du alltid vil huske stortingsvalget 2013

Les saken


Robot-parkour

Før du står opp og løper av gårde til din lokale hinderløype eller tuftepark, la deg inspirere av Parkour-oppvisningen fra Atlas-robotene til Boston Dynamics. Marius anbefaler også videoene fra opplæringen og alle krasj-landingene 😮 🙈.

Ha en fortsatt god helg!

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.