nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 10. juni 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Skjermbilde fra YouTube-video der Ben Ouaniche bokser en vannballong
Hvordan klarer han det? Les mer og se slow motion-videoen under. Foto: Macro Room/YouTube

Kjære NRKbeta-leser,

Denne gangen kan vi friste med fiffige bryllups- og bondedroner, en småskummel analyse av din normalitet og en skikkelig hjernevrider av en slow motion-video.

Men aller først litt overvåkningsalvor. For i samarbeid med Danmarks Radio har vi jobbet mye med den mulige amerikanske spionasjen mot politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike:

USA skal ha spionert på norske politiker fra Danmark

Les saken

Dette er spionsaken

De nye spion-opplysningene kommer fra hemmelige kilder som har hatt tilgang til gradert informasjon fra dansk etterretning, forteller Martin. Kildene har snakket om hvordan Snowden-avsløringene i 2013 utløste egne undersøkelser om et dansk-amerikansk spionsamarbeid.

Påstandene om mulig overvåkning har ført til mange sterke reaksjoner. En eks-finansminister i Tyskland, som skal være blant de overvåkede, sier det er absurd og kaller saken en politisk skandale.

Den norske forsvarsministeren har hatt en rekke samtaler med Danmark og Sverige om nyheten, og regjeringen har kalt inn representanter fra USAs ambassade.

Det har foreløpig ikke kommet noen offisiell bekreftelse på at overvåkningen har skjedd. Forsvarsministeren sier til NRK at han avventer til den danske granskningen er ferdig – trolig innen utgangen av året. Men Rødt og SV krever at han redegjør overfor Stortinget før den tid, og Ap vil vite hvilke norske politikere det gjelder.

Etter avsløringene har også spørsmålene om en nasjonal skyløsning dukket opp igjen:

Kunstige skyer holdes oppe av rør i en stor hall. Mennesker går forbi.

Bør Norge ha en «nasjonal sky»?

Bli med på debatten i kommentarfeltet. Les saken


Skjønner du hvordan han får det til?

Skjermbilde fra YouTube-video der Ben Ouaniche bokser en vannballong

MIND BLOWING 🤯: Henrik tipser om en slow motion-video fra Ben Ouaniche som vil få deg til å vri hjernen i forsøket på å forstå hvordan den er laget. Petapixel.com beskriver noen av hemmelighetene. Foto: Macro Room/YouTube


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. HVOR NORMAL ER DU? Vår smarte kollega Eirik Backer anbefaler varmt å sjekke ut How normal am I, og det har han veldig rett i, mener Anders. Tør du å la algoritmene fortelle deg hvor pen du er, hvor gammel du ser ut 👵👴 og litt av hvert annet? Da bør du skru på lyden og ta turen hit. 🔊

2. LØSEPENGEVIRUS-TRENDEN: Patrick Howell O’Neill forteller i MIT Technology Review om hvordan løsepengevirus gikk fra å være et nisjeproblem til noe vi leser om hele tiden, tipser Martin. 💲

3. ADVARER MOT FARLIG TREND: Ståle har skrevet om slapp digital kildekritikk i norske redaksjoner i et innlegg i Aftenposten denne uka. 📰

4. BLIR DU OGSÅ LURT? Martin anbefaler The Markups smarte sak om manipulativt design på internett. Test deg selv underveis.

5. MANNSSJÅVINISTISK AI? «Menn lager roboter som fungerer best for menn», sier Morten Goodwin. Han tror vi aldri ville akseptert lignende kjønnsforskjeller for noen annen teknologi. Les mer i NRK-artikkelen Vi er omringet av roboter som forskjellsbehandler. ⚖️

6. KRISTIANSUND-HACKINGEN: Martin ble lokket til å lese om hackerangrepet mot Kristiansund kommune i NSMs nyhetsbrev, så nå lokker vi deg til det samme i vårt. Digi.no skriver godt om hva kommunen lærte av hendelsen. 💡

7. BRYLLUPSDRONE: Vi må nesten ta med et par dronevideoer denne gangen også. Bryllupsvideoer blir aldri helt det samme etter denne 😲. (OBS: Videoen er laget som ren markedsføring. Ikke la deg lure inn i ekteskap uten å ha tenkt deg godt om først.)

8. BONDEDRONE: Gisle Bjerkan har sådd med 🚜 og såmaskin i 22 år. Nå har en drone fått jobben på prøve. Se videoen på nrk.no.


Publisert på nrkbeta.no siden sist:

Matter-logoen oppå en del smarte lyspærer

Dette merket bør du se etter når du skal kjøpe elektronikk

Les saken


Enda higher love

Noen ganger oppdager man innhold som kan være et par år gammelt, men som likevel fenger. Det skjedde nettopp Eirik da han kom over videoen som viser hvordan Kygo gikk frem etter at han fikk tilsendt opptakene fra Whitney Houstons tolkning av Higher Love. Kygo og Whitneys låt har nå svimlende 567 millioner avspillinger på Spotify 😵🎵.

Nesten like lærerikt er det å se Jacob Restitutos «react to» Kygos «making of», tipser Eirik (på moderne norsk).


Hurtigtasteren

Helt til slutt vil vi anbefale artikkelen om 29-år gamle Aslak Maurstad som er en travel skuespiller og en rå gamer, men som plutselig fant ut at han er som skapt for å drive med direkteteksting i NRK. Når du ser videoen skjønner du hvorfor. ⌨️ ⚡ 😲

Ha en fin dag! ☀️

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.