nrk.no

Dette merket bør du se etter når du skal kjøpe elektronikk

Kategori: Kommentar

Matter-logoen oppå en del smarte lyspærer
Denne logoen vil prege produkter som støtter den nye standarden fra Apple, Google, Amazon og mer enn 170 andre selskaper. Montasje: Eirik Solheim

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Nå rulles det snart ut en ny standard for elektronikk kalt «Matter». Google, Amazon og Apple er blant selskapene som er med på laget. Standarden kan gjøre det langt enklere for deg som forbruker å navigere det forvirrende og lite brukervennlige «smart hjem»-landskapet.

Tenk deg at du kjøper en ny datamaskin og at når du kommer hjem oppdager du at den ikke har USB-porter, men noen underlige kontakter som bare kan brukes med utstyr fra den samme leverandøren som laget maskinen. Alle dine harddisker, minnepinner, kortlesere og webkamera er ubrukelige.

Bilde av en USB-kontakt med USB-logo
Kjent kontakt og kjent symbol. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Heldigvis er det ikke slik for datamaskiner, men det er et nokså vanlig tilfelle når det kommer til smarthjem-produkter. Databransjen ble på et tidspunkt enig om standarden som kalles USB. Derfor kan du gå i butikken og kjøpe et webkamera fra hvilken som helst leverandør og så bruke det på hvilken som helst datamaskin.

Et enklere liv

Jeg er en av dem som har fylt leiligheten min med såkalte smarte løsninger. Hos meg styres lyset av bevegelsesensorer og solens posisjon, gardiner går ned av seg selv når vi slår på flatskjermen i stuen, og plantene på balkongen vannes automatisk basert på sensorer i jorden.

Takketvære utstyr fra mange leverandører, masse tålmodighet og en god porsjon teknisk innsikt har jeg fått min gamle Miele vaskemaskin til å kunne melde fra på klokken min når den er ferdig. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Vi som er over middels interessert i teknologi kan låse opp dører, starte robotstøvsugere og styre det meste fra mobiltelefonen uansett hvor i verden vi er. Vi kan slå på kaffemaskinen fra en bryter ved sengen og får beskjed fra all verdens sensorer om noe er galt i leiligheten når vi ikke er hjemme.

Alt for vanskelig

Selv om du synes noe av dette virker nyttig så sliter jeg med å anbefale noen å installere et slikt opplegg. For selv med min ingeniørutdannelse og overdrevne entusiasme er det bare såvidt jeg klarer å holde systemet gående. Det er ikke brukervennlig nok.

Det er et kaos.

Verden trenger en standard

Et av hovedproblemene er at ting stort sett ikke snakker sammen på tvers av leverandører. Om du har lyspærer fra en leverandør må du ha lysbrytere fra den samme. Når du skriker til den smarte høyttaleren din at den skal trekke fra gardinen er det ikke sikkert det er mulig fordi Google eller Amazon ikke nødvendigvis er kompatibelt med det dyre systemet du fikk installert for fire år siden.

To forskjellige smarte lysbrytere
To smarte lysbrytere. Den ene vil helst bare styre utstyr fra Philips, mens den andre helst vil styre Xiaomi. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Bransjen har vist begrenset vilje til å komme opp med en felles standard. Jeg mistenker at hver leverandør har hatt lyst til å være selve hovedsentralen i hjemmet ditt og dermed har hatt liten interesse av å åpne for at du skal kunne velge fritt.

Løsninger for entusiastene

De mest entusiastiske bruker derfor egne løsninger som er bygget for å snakke med enheter på tvers av leverandører. Selv bruker jeg Athom Homey som hjerne i systemet. Andre entusiaster sverger til Home Assistant.

Men skal jeg ut og kjøpe en ny lyspære må jeg likevel gjøre undersøkelser på forhånd for å finne ut om den vil snakke med resten av systemet mitt. Og det hele blir en salig røre av programvareoppdateringer og spesialløsninger for de forskjellige standardene.

Bilde av forskjellige smarte produkter med Matter-logo
Slik ser selskapene bak Matter for seg at en del av produktene kan se ut. Foto: Matter Press Kit

Matter to the rescue?

Det er dette som skal bli løst med Matter. Det skal bli en slags USB for det smarte hjemmet ditt. Det er en åpen standard som alle produsenter kan benytte og produkter som støtter den merkes tydelig. Du vil kunne se godkjente produkter på markedet senere i år.

Matter baserer seg på IP-kommunikasjon. Det er den samme protokollen som brukes for det meste av kommunikasjon på internett. Den er gratis å bruke og implementere.

Den nye standarden virker lovende og allerede har mer enn 170 selskaper blitt med på laget. En slik felles standard vil gjøre det veldig mye enklere for oss forbrukere.

Mer trengs

Som mangeårig smarthjementusiast mener jeg likevel at det ikke er nok. For at flere skal kunne spare strøm, øke sikkerheten selv og gjøre hverdagen litt enklere må alt bli mer stabilt og mer brukervennlig.

For styring av ting i hjemmet har vi som forbrukere svært høye krav til stabilitet. Når det gjelder lys, dørlåser, røykvarslere og sensorer kan det i verste fall stå om liv dersom systemene ikke virker.

Fukt- og miljøsensorer fra forskjellige leverandører. Det er alt for komplisert å sette dem opp stabilt i et system som enn så lenge mangler skikkelig standardisering. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Vi blir ikke fornøyde med dørlåser som ikke virker fordi det er for kaldt eller brannalarmer som ikke varsler fordi styringsenheten har krasjet.

Den nye standarden Matter vil utvilsomt gjøre smarthjemmet mer brukervennlig, men det gjenstår å se om leverandørene vil bruke muligheten til å lage mer stabile og nyttige produkter.

31 kommentarer

  • Dag Øystein Johansen (svar til Harald Kommedal)

   En… kan du være snill og gi noen eksempler på standarder som ble tatt i bruk før de ble utviklet..?

   Det finnes noe vi kaller «de facto standarder» som formelt ikke er standarder, mulig det var det du tenkte på..?

  • ‘Agile’ er vel et nøkkelord: Når du skal lage noe nytt, starter du med

   int main(int argc, char* argv) {
   return 0;
   ]

   før du spør: Hva var nå problemet? Så prøver du deg fram derfra, godt hjulpet av Continous Integration / Continous Release (CI/CR) produksjonsmiljøer. Så kan brukermiljøene gi tidlig feedback. Hvis det dertil er åpen kildekode, et kollaborativt prosjekt, kan brukerne bidra med å endre programkoden (og protokollen) når som helst.

   … Mitt problem er hvor lite jeg her setter ting på spissen.

   Harald sier (halvt indirekte) at USB 1.0 var resultatet av en klassisk design-prosesss. Jeg vil slett ikke gå god for at det faktisk er tilfelle, eller å ha studert USB 1.x, 2.x og 3.x. På mange måter virker det langt mer som et agile skjærereir.

   Det var nok likevel det Harald mente, at USB 1.0 var resultatet av en grundig overveid, non-agile, design-prosess.

  • Svenn-Erik H. Edlund (svar til Harald Kommedal)

   Et veldig godt eksempel på standarder som ble brukt før de var klare er noen WIFI standarder – uendelig mange forskjellige implementeringer av standarder før de var «banket». Resultatet var salg av møkkarutere med halvveis implementert standarder som ga dårlig ytelse og lav kompabilitet – mange gikk heller ikke an å oppgradere. Spesielt var dette ved innføring av n standarden, og i overgangen til 5Ghz. (Noen må gjerne rette om jeg er helt på vidda 😊)

  • Terje Haugsdal (svar til Inge Kvam)

   Det er vel ikke latskap som gjør at jeg bruker «smarthus» system. Bruker et system levert av Futurehome, dette bruker jeg hovedsakelig til å redusere mitt strømforbruk. Slik at jeg ikke trenger ha varmtvannsberederen så på full pupp om morgenen eller ettermiddag da strømmen er på sitt dyreste. Men heller varme opp vann og rom når forbruket er lavt og strømmen er billigere. Samt at jeg også har brannmeldere koblet inn på systemet, skulle det bli brann som for eksempel i løpet av natten, så slåes lysene på automatisk, dørene låses opp og en stemme forteller hvor det brenner. Så for meg har det INGENTING med latskap å gjøre. Det er praktisk, sikkert og jeg sparer penger.

  • Anders (svar til Inge Kvam)

   Herregud… Hvorfor leser du noe på NRK beta deretter for å bit… over noe skribenten forteller han har hjemme. Troll alarm

  • Robin Saltnes (svar til Inge Kvam)

   Når smarthusteknologi blir mainstream synker prisen. Det er bra for de som er bevegelseshemmet og faktisk trenger denne teknologien. Så istedenfor å bli forbanna på de som er «late» fordi de liker å pusle med smarthus, kan du heller takke dem for at de finansierer utviklingen av teknologi for de som ikke «bare kan reise seg fra sofaen» så lett.

  • Vel … jeg har greid meg uten TV i 40+ år, så hva skal jeg med en fjernkontroll til noe jeg ikke har?

   (Jeg har ingen fjernkontroll til PCen når jeg ser video/TV på den.)

  • Terje Kristensen (svar til Inge Kvam)

   Jeg har vært smarthusentusiast i mange år og brukt ulike systemer. I dag bruker jeg Domoticz-server med Z-stick (Zwave), Tibber, Netatmo og RFXcom (433 MHz) Løsningen blir stadig med raffinert, stabil og brukervennlig. Jeg gjør ikke dette for å spare penger, men jeg greier å redusere strømforbruket uten at det går utover komforten. Smarthus er morsomt og litt frustrende, men utfordrende. Dessuten slipper jeg reise med for å slå på eller av lyset – og det er jo en kjempegevinst.

 1. En åpen standard som også omfavnes av de store selskapene er et tegn på at IoT-industrien er i ferd med å modnes og ta til fornuft. Så langt har jeg utelukkende kjøpt Zigbee-kompatible produkter til bruk med Home Assistant.

  Samtidig vil enhver smarthus-løsning som er avhengig av en aktiv internettforbindelse for å fungere være en no-starter hvis sikkerhet og stabilitet er et krav.

  Jeg har en liten UPS (batteribackup) som holder det viktigste i gang i en halvtime etter strømbrudd, samt at Home Assistant er helt skjermet fra internett og kun tilgjengelig via VPN.

  Det er og blir et dilemma hvordan sikkerhet og stabilitet skal kunne ivaretas for ikke-tekniske personer, og foreløpig ser det ut til at den eneste fornuftige løsningen er å leie inn kyndige personer til å sette opp smarthus-løsninger, på lik linje med at man leier inn elektriker og rørlegger.

  Svar på denne kommentaren

  • Mats nordlund (svar til Michal Kaut)

   Jeg satt og tenkte på den xkcd stripa selv:)
   Er CHIP blitt Matter nå? eller er det ennå en standard?

  • Thomas Schulzki (svar til Michal Kaut)

   Minner om denne videoen – ZigBee slo ikke an fordi sertifisering var for dyrt, og flere med ZigBee sertifisert utstyr bruke Microsoft sin playbook «embrace, extend, extinguish»

   Om dette forsøket på å fikse problemet lykkes er vel lite sannsynlig, siden det er de samme som står bak…

   youtu.be/7OXzVzHon4c

 2. Hadde nok likt dette om jeg var veldig stedbunden og teknisk interessert, ellers ser jeg ikke noe poeng i å mangedoble antallet datapunkter, sensorer, batterier, SoCs osv. i livet mitt. Spesielt slik det er nå, med bruk-og-kast-produkter som er limt sammen og ikke kan repareres.

  Når (hvis?) det kommer reparerbare produkter med levetid, strømlinjeform, personvern og miljøavtrykk tilnærmet mekanisk nivå begynner vi å snakke, takk til dere som har hus som hobby og finansierer dette tøyset enn så lenge!

  Svar på denne kommentaren

 3. Så ‘matter’ skal ta innersvingen på alle de fem-seks største konkurrentene … Kryss fingrene!

  Sorry, dette er bare nok en konkurrent, av type xkcd/927.

  Et vesentlig problem er at vi har hatt smarthus-teknologi siden tidlig på 1990-tallet. X10 har enda eldre røtter, ned til rundt 1975. Om du sier at smarthus er 25 eller 45 år gammelt er ikke så viktig: Folk trekker på skuldrene av det. De har enda ikke Sett Lyset.

  Entusiaster (gjerne de som delvis snekrer sitt eget) er ‘few and far between’, og de har allerede sitt eget, som ikke er matter. Så har du noen halv-interesserte; de har gjerne investert noe i ulikt utstyr allerede. Skal du konvertere dem til ‘matter’, må du gi dem noe som er markert bedre. Er matter bedre nok?

  Seriøse/proff kunder, som reelt har hatt behov for smarthus, har ofte satset på KNX – en standard med god støtte på proff-nivå, til proff pris 🙂 Hvor ofte skifter proff-brukere fra etablerte proff-standarder til uprøvede amatør-standarder? (Sjelden!)

  Det er alltid en teoretisk mulighet for at plutselig, (les: endelig!) oppdager massemarkedene velsignelsene ved et smarthus! Det har vært mast om i 25+ år, men den store hopen har ikke skjønt poenget. Ikke før nå, ikke før Matter! Slikt har skjedd før, at en liten detalj plutselig får et marked til å eksplodere. Men hvor mange ganger har det ikke gått slik?

  170 bedrifter som ‘støtter’ standarden er beskjedent. Jeg har jobbet i flere bedrifter som har vært medlem i det meste av det som finnes av slike konsortier – gjerne for samtlige konkurrerende standarder! Hvordan ellers skulle de komme ‘bak kulissene’ for å følge med på vurderinger og framtidsplaner og konkurransefortrinn? Mitt stalltips er at minst 100 av de 170 gir like sterk støtte til helt andre smarthus-standarder. (Prøv gjerne å finne ut hvor mange av de 170 som totalt ignorerer eller avviser samtlige andre smarthus-standarder!)

  Et annet poeng verd å ta med seg er at du stadig oftere på internett ser referanser til at «‘S’-en i ‘IoT’ står får ‘Sikkerhet'».

  Svar på denne kommentaren

 4. Det er selvsagt meget positivt at de nå presenterer en felles (åpen?) standard, og jeg er ganske sikker på at det vil resultere forsert utvikling av sentraler.

  Men det løser ikke et par sentrale utfordringer med «smart home».

  – Oppdateringer/firmware (sikkerhet) for en lang rekke produkter fra forskjellige leverandører.

  – Varierende sikkerhet blant produkter og leverandører

  – Tilbyderes notoriske behov for å løfte enhver dyne i ethvert hjem.

  Jeg har en Mill Wifi ovn, og av ren nyskjerrighet satte jeg den opp på nettverket mitt. Det hadde ikke engang gått 1 time før jeg merket resultatet i form av tilpasset reklame på PC/Mac på samme nettverk.

  …så slik jeg ser det, er ikke problemet nøvendigvis at enhetene ikke snakker sammen, men at de prater alt for mye. Til hvem som helst.

  Har man bredbånd med Googles/e.l. router levert av tilbyder, så har man de facto ingen sikkerhet. I tillegg har man utfordringer som Ubiquity-lekkasjen, og med et «helautomatisert» hjem står slike utfordringer i kø.

  Jeg har derfor en utfordring til godeste NRK Beta: Sett opp og skriv om det systemet som er sikrest og som ivaretar personvern. Plukk helt fritt fra hvilken som helst produsent. Er det i det heletatt mulig?

  Svar på denne kommentaren

 5. Spennende nyheter, og utvilsomt noe som kan være en fordel for forbrukeren. Men jeg savner en ting i artikkelen, og ble litt skuffet når jeg trykket meg inn på lenken om «sikkerhet», bare for å finne ut at det handlet om boligalarm.

  Du som er ingeniør og selvutnevnt fantast (?) på smarte dingser til hjemmet, har du tenkt på den digitale sikkerheten til alle dingsene? Føler du deg ikke litt ekstra utsatt når den gamle vaskemaskinen din (sannsynligvis) er koblet til Internett for å kunne si ifra på klokka når den er ferdig. Står du selv for software-oppdateringer på systemet som sørger for å tette sikkerhetshull?

  Nå kan man jo kjøre på med argumentet som at; hvor farlig er det egentlig at noen i India kan styre lyset ditt. Men IoT og smarte hjem er jo såpass mye nå at den digitale sikkerheten i dette må tas på alvor.

  Noe NSM også mener: nsm.no/regelverk-og-hjelp/rapporter/risiko-2020/smarte-byer-og-tingenes-internett/

  Kunne vært bra om det ble laget en analyse av sikkerheten i alle dingsene som folk kobler til Internett for å hjelpe seg selv i hverdagen. For hvor mange som kjøper et kjøleskap og gladelig kobler det til hjemmenettverket er det, som er skikket til å vurdere sikkerheten rundt det? Eller i det hele tatt forstår begrepet sårbarhet i den sammenhengen?

  Svar på denne kommentaren

  • TH (svar til Even)

   De fleste er lykkelig uvitende om hvordan de eksponerer seg, og svært få vet hvordan de skal beskytte seg.

   Hvor mange setter opp vlan

 6. Et av hovedproblemene med dagens IT-løsninger i utvidet forstand er ikke bare det at de ikke snakker sammen, men det evigvarende maset opp oppdateringer med påfølgende drifting på bauger og kanter.

  Har man smarthjem som hobby, så greit nok, men for min del skal dette bare virke de neste 40 årene.

  Noen blir i fyr og flamme når Microsoft kommer med en ny windowsversjon eller Apple med et nytt OS.

  For min del kunne jeg ikke bry meg mindre, og jeg hater at jeg ikke selv kan styre hva og når evt. oppdateringer skal skje. Dette er egentlig en forbannet uting! Disse store produsentene tar seg til rette og går inn i hjemmet mitt og gjør endringer på eiendeler jeg har kjøpt til odel og eie.

  Jeg er så fed up av å drive IT-drifting grunnet elendig programvare. Men, rett skal være rett. Jeg har et par tre bokser som kjører Linux også. De er dønn stabile og vi snakker om oppetid i år og ikke dager.

  Svar på denne kommentaren

  • Arn (svar til TH)

   Linux / Foss er et særdeles dårlig argument i forhold til vedlikehold/oppdatering/sikkerhet innen IOT/Smarthome.

   Ettersom nesten alt kjøres med Linux osv.

   Linux/Foss er kun brukbart dersom leverandøren/produsenten vedlikeholder og oppdaterer firmware/software/drivere slik Linux gir anledning til. Og det er det fryktelig mange som ikke gjør.

   Både Windows og iOSXXX er langt mer å stole på enn Android eller andre Linuxvarianter i heimen. Dette er b.la et STORT usikkerhetsmoment når det gjelder overvåkingskamera, låser, kjøleskap, ovner, TV og ELBILER.

   En dørlås bør vare i minst 15-20 år og ha oppdateringer av sikkerhet mm minst like lenge.

   Disclaimer: Jeg har nokså lang erfaring med Linux, som er min preferanse innen operativsystemer.

  • keal (svar til TH)

   På den annen side: Snakker du om «oppetid i dager» på de ikke-Linux-systemene du drifter, da er et det totalt uaktuelt å hyre deg inn til å drifte våre systemer … 🙂

  • keal (svar til TH)

   Arn skrev:

   «Linux / Foss er et særdeles dårlig argument i forhold til vedlikehold/oppdatering/sikkerhet innen IOT/Smarthome.»

   Mht. oppdatering gjelder vel det meste av Linux-maskiner. Hvis det hadde vært praktisk mulig (det er det neppe; Linux-fans ville gå fysisk til angrep på deg): På en middelstor Linux-installasjon, rensk ut apt og alle tilsvarende pakke-håndterere, og la den surre og gå i et år uten oppdateringer. Reinstaller pakkehåndtererne, kjør full oppdatering og tell antallet pakker som ble oppdatert (eventuelt nyinstallert som nye avhengigheter fra de oppdaterte pakkene).

   Det er god grunn til at Docker er så populær i Linux-verdenen: Skal du holde et programvare-miljø uforandret og stabilt du bruke noe slikt som Docker for å forsvare deg mot den kontinuerlige strømmen av nye oppdateringer.

   Når oppdateringene skjer bak ryggen din, og du ikke betaler noe for dem, kan du late som om de ikke er der. Det er deg selv du lurer.

  • Arn (svar til TH)

   @Keal:
   De ansvarlige for drift velger selv hvilket regime de bruker mht oppdateringer.

   I et «Smarthome» er det X antall leverandører med vidt forskjellig ambisjonsnivå, og du finner vel ingen som leverer alt og samtidig ivaretar personvernet.

   Om man ønsker det kan man jo kjøre containerløsninger med Linux osv osv osv.

   Velger man kitchen sink må man regne med en del oppvask.

   Men nå utarter dette seg i uheldig retning, tilbake til «smarthomes», og f.eks utfordringene ved at svært få behersker router/brannmurer/mm?

  • keal (svar til TH)

   Arn – den beskrivelsen du gir illustrerer ganske godt hvorfor gamletante, snekker-naboen din som bor på den ene siden av deg, sykepleieren på den andre siden og REMA-betjeningen tvers over gata ikke spontant kobler på FOSS og Linux. De har overhodet ikke noe forhold til den typen problemstillinger du refererer til, og de ser ingen grunn til å ha det. ‘Åpne standarder’ er ikke noe kjent begrep på verdiskalaen deres.

   Hvis de kjøper noe i det hele tatt, er det heller noe HomeKit-saker der de ikke behøver å bekymre seg mer for enn de gjør for iPhonen sin. ‘i’-en inngir mye mer tillit hos folk flest enn hva ‘foss’ gjør.

   Treffende stripe for å illustrere typisk smarthus ‘UX’ (for å bruke en betegnelse forstått av hackere – andre kaller det ‘brukeropplevelse’): geek-and-poke.com/geekandpoke/2015/6/3/smartest-homes

  • Arn (svar til TH)

   @Keal:
   Les tråden om igjen.

   Det er 4 ting som er interessant med «Smarthomes»
   1: Nytteverdi og pris
   2: Sikkerhet
   3: Personvern
   4: Brukervennlighet

   De fleste er nok kun interessert i #1 og #4, hvilket betyr at de som måtte være kompetent og engasjert må gå i krigen for å etablere sikre løsninger som ivaretar personvernet. Myndighetene gjør det ihvertfall ikke, de har interesse av tilgang til personlig informasjon.

  • keal (svar til TH)

   Når både punkt 1, «Nytteverdi og pris», og pukt 4, «Brukervennlighet», faller fullstendig gjennom, er det en god forklaring på hvorfor markedet ikke akkurat har eksplodert, for å si det sånn!

 7. Hovedproblemet er norske importører/leverandøre/produsenter som xComfort, ELKO og andre som tviholder på sine proprietære løsninger og priser komponentene sine langt over andre løsninger. Dertil kommer at mye av installasjonene kreves utført av sertifiserte installatører som svært sjeldent har den minste peiling på trådløse teknologier, JSON formater og programmering av automasjoner. Resultatet er at utviklingen står i stampe – på tros av initiativ som «Matter».
  Hurra for IKEA som selger standard ZigBee utstyr til en billig penge!

  Svar på denne kommentaren

 8. Løsninger som er proprietære, priset lang over andre løsninger, intallert av ukvalifisert personell, og utviklingen står i stampe …

  Og likevel kjøper folk disse løsningene! Hadde de bare innsett verdien av JSON-formater og programmering av ‘automasjoner’ (eller hva man nå vil kalle dem), da ville de sett lyset!

  Kanskje folk flest ikke bryr seg om JSON og automater (i programvare-betydning). Kanskje de ikke er så ivrige på å vedlikeholde systemet fra et kommandolinje-grensesnitt (eller i det hele tatt å selv måtte ‘vedlikeholde’ systemet – det slipper de med både vaskemaskinen og TV-apparatet).

  Eventuelt: Kanskje behovet ikke er der?

  I min barndom satte vi ned varmen på stua for hånd hver kveld, inntil vi kjøpte nye panelovner med innebygget nattesenking. Moderne hus er så godt isolerte at kostnaden ved å ikke natteseneke ligger et sted mellom epsilon og my.

  Enda i dag tar jeg en runde i huset og slår av all belysning før natta.

  For mange år siden kjøpte jeg et enkelt koblingsur på Claser’n til en hundrelapp: Det sørger for at motorblokk-varmeren blir slått på i fem-tida på iskalde vinternetter.

  For meg, som for svært mange andre, er den største gevinsten av å ha et smarthus-system nettopp det: Å ha et smarthus-system. Ikke ‘egentlig’ at det gjør så mye nytting for deg som du ikke ville fått gjort på noen annen måte, men å ‘ha’ det. Som en iPhone, liksom.

  Selv sier jeg ‘sibbolett’.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva bruker entusiastene i dag

Hvilken protokoll bruker Matter

Hvor mange selskaper er med i samarbeidet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.