nrk.no

Dette trenger du for å si opp boligalarmen

Kategori: Teknologi og forbruker

Kamera, ringeklokke, sensorer og røykvarslere. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Det er på tide å droppe boligalarmen og spare tusener skrev jeg i en kommentar her på NRKbeta for noen uker siden. Saken vakte stor interesse og mange etterlyste en bedre beskrivelse av teknologien jeg har valgt. Her er det viktigste.

Risikovurdering

I løpet av de siste årene har det vært en kraftig nedgang i antall boliginnbrudd. Finansavisen regnet ut at i 2018 var sannsynligheten for innbrudd i løpet av et år ca 0,07%. Likevel bør du gjøre din egen risikovurdering basert på hvor du bor og hvilken type bolig du har dersom du vil si opp alarmen din.

For min egen del var det brannvarsling med døgnbemannet sentral og varsling til brannvesen som holdt meg igjen lengst. Men til slutt vurderte jeg også den delen av tjenesten til å være for dyr i forhold til hva jeg fikk igjen.

Det gamle alarmsystemet som ble kastet ut. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Kontroll

Før var det slik at da jeg låste døren til boligen for å dra på ferie forlot jeg et hjem som jeg ikke på noen måte hadde kontroll på. Eneste muligheten var å installere en alarm slik at sentralen fikk beskjed dersom noe var galt. Jeg er akkurat såpass trygghetssøkende at jeg var villig til å betale for den muligheten til kontroll på min bolig.

Nå er det ikke slik lenger. Når jeg låser døren og drar på ferie har jeg fremdeles god kontroll på boligen min. Jeg får beskjed ved brann, lekkasje, innbrudd eller andre uregelmessigheter.

Min egen risikovurdering endte da med at jeg ikke er villig til å betale 605,- kroner i måneden for den ekstra kontrollen som en alarm kan gi.

Wyze Cam Pan til venstre, Ring Video Doorbell i midten og Ring Indoor Cam til høyre. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Kamera

Jeg har tre forskjellige typer overvåkingskamera innendørs. Et Wyze Cam Pan, et Ring Indoor Cam og en rar liten robotbil med kamera som jeg kan fjernstyre rundt i leiligheten. Det er litt tilfeldig at jeg har endt med tre forskjellige systemer.

Det ser ut som et leketøy, men det er liten robot som jeg kan fjernstyre rundt for å se og høre hva som skjer hjemme. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Robotbilen er mest en kuriositet. Den fungerer forbausende bra når den fungerer. Da gjør den at det ikke er nødvendig å ha kamera i alle rom fordi jeg kan fjernstyre den rundt dersom jeg vil sjekke noe spesielt. Problemet er at selve nett-tjenesten ikke er stabil. Det hender at jeg ikke får kommunisert med bilen når jeg vil. Dermed har den begrenset nytte. Om du likevel skulle få lyst på en så finnes den i flere nettbutikker under navnet “Cloud Rover”.

Wyze og Ring har gode apper og tjenester som utvikles. Begge har nettlagring av videoklipp og automatisk gjenkjenning av bevegelse og mennesker. De har også mikrofon slik at du kan lytte til hva som skjer. Og litt avhengig av kameramodell kan du eventuelt snakke til dem du ser i bildet. Begge har gratis tjenester, men du kan også velge å betale noen dollar i måneden for blant annet bedre lagring av video.

Wyze sine kamera med mikrofon har en funksjon som gjør at kamera kan gi deg beskjed dersom det hører en røykvarsler. Dessverre fungerer det bare på røykvarslere som gir tre pip, et opphold og så tre pip osv. Min røykvarsler fra Fibaro gjør dette og trigger Wyze. De rimelige som jeg har seriekoblet gjør ikke det. De piper bare med en jevn frekvens og blir derfor ikke oppdaget av Wyze. Foto og montasje: Eirik Solheim / NRKbeta

Utendørskamera og dørklokke

Avhengig av hvordan du bor vil du mest sannsynlig ha et eller flere kamera ute også. For min del er jeg godt nok dekket med det kameraet jeg har i ringeklokken ved inngangsdøren. Det har bevegelsessensor som gir meg varsel og starter videoopptak når noen nærmer seg inngangsdøren.

Min dørklokke er fra Ring.com. Både Arlo, Netatmo og Google Nest har gode alternativ. Her bør du vurdere helheten i tilbudet til de forskjellige leverandørene. Det er greit å holde antallet apper og systemer nede. Det er en fordel om samme leverandør kan gi deg både ringeklokke, innendørs- og utendørskamera.

De viktigste komponentene. Illustrasjon: Eirik Solheim / NRKbeta

Brannalarm

Det viktigste med røykvarslere er at de skal varsle deg og vekke deg om det blir brann når du er hjemme. De skal redde liv. Da er det en fordel å ha flere, og at de er seriekoblet. De bør gå på batteri og snakke sammen direkte slik at de virker selv om strømmen har gått.

Det er også en fordel om de kan varsle deg når du ikke er hjemme. Slik at du kan ta en titt på kameraene dine og vurdere om du skal ringe brannvesen.

Rimelig men brukbar røykvarsler. Den kan seriekobles og den kan melde fra til hjemmeautomatsjonsystemet. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Etter en del undersøkelser gikk jeg for noen ganske rimelige som snakker sammen direkte. De koster så lite at jeg har tatt meg råd til å ha en i hvert eneste rom, samt også inne i skap og steder der jeg har elektrisk utstyr. De kommer med forskjellige navn og priser, men finnes i en rekke butikker.

Frittstående kan de ikke varsle meg når jeg ikke er hjemme, men sammen med smarthus-systemet mitt varsler de meg på mobiltelefonen om de løses ut.

Da jeg hadde røykvarsler fra alarmselskapet hadde jeg to varslere. Nå har jeg ni. De vil varsle oss og vekke oss svært raskt uansett hvor i leiligheten det skulle begynne å ulme.

Om du ikke har et eksisterende smarthussystem vil både Netatmo og Nest sine røykvarslere kunne gi deg melding på mobilen om du ikke er hjemme.

Elektronisk dørlås og ringeklokke med bevegelsesensor og kamera. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Dørlås

Den elektroniske dørlåsen er en av de mest populære dingsene jeg har installert i boligen. Det er forbausende fint å slippe og tenke på nøkkel når jeg går hjemmefra. Alle i husstanden har hver sin kode og om jeg vil slippe inn et bud eller en nabo kan jeg låse opp døren fra mobiltelefonen.
Om noe skjer hjemme når jeg er på ferie kan jeg sjekke kameraene mine og så eventuelt ringe nabo eller familie og be dem sjekke. Jeg kan da gi dem en engangskode eller låse opp via mobilen når de er utenfor.

Min dørlås er en Yale Doorman som jeg er meget fornøyd med. Andre alternativ er ID Lock og Wattle.

Den hvite kulen til venstre heter Athom Homey og styrer mye av hjemmet mitt. Om den gir opp satser vi på at Baby Yoda tar over. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Hovedknutepunkt og ekstra sensorer

Jeg bruker Athom Homey som smarthusknutepunkt. Den gjør at jeg kan legge til sensorer fra forskjellige leverandører og likevel få varsling på mobiltelefonen når noe skjer. Jeg har valgt å utvide systemet mitt med fukt- og lekkasjesensor på kjøkkenet og et par magnetkontakter og vibrasjonssensorer på vinduene. Jeg har lekkasjesensor fra Fibaro og magnet- og vibrasjonsesnorer fra Xiaomi.

Under kjøkkenbenken ligger en vannlekasjesensor som melder fra på mobiltelefonen min dersom den oppdager fuktighet. Den kan spare meg for store skader om jeg får vannlekkasje på kjøkkenet. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Personvern og sikkerhet

Faren for eventuelle datainnbrudd blir også en del av risikovurderingen. Når det gjelder kamera og mikrofoner innendørs har jeg valgt å kun bruke dem når det ikke er folk hjemme. De kameraene er fysisk slått av når vi er hjemme. Dørlåsen har jeg valgt å ikke integrere med resten av smarthussystemet. Den har en egen app og et eget system for styring.

Hos meg er det en egen liten boks som heter Firewalla som er «boligalarm for internettet». Den overvåker alle dingser og hele nettet. Og varsler meg om den oppdager uregelmessigheter. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Jeg har også tofaktorautentisering på alt som støtter det og en egen brannmur på nettet hjemme som kontinuerlig overvåker potensielle trusler.

Sluttvurdering

Det jeg har mistet ved å si opp avtalen med alarmselskapet er tilkoblingen til en døgnbemannet sentral og eventuell rabatt på innboforsikringen. For mitt forsikringsselskap var rabatten 25,- kroner i måneden. Alarmen kostet 605,- pr måned.

Jeg kan selv velge hvor mange mennesker som skal få beskjed på telefonen dersom noe er galt hjemme hos meg. Det er selvfølgelig en fare for at ingen reagerer, men slik jeg bor har jeg vurdert den risikoen som så lav at det ikke er verd 605,- kroner i måneden for døgnbemannet sentral.

Dessuten er jeg jo på mange måter bedre sikret nå enn jeg var før. Jeg har flere røykvarslere, flere kameraer og flere sensorer. Det krever fremdeles en viss teknisk innsikt å sette opp slike systemer selv, men de blir mer og mer brukervennlige.

Min anbefaling er å ta det gradvis. Begynn med en ringeklokke med bevegelsesensor og kamera og utvid systemet derfra. Så vurderer du underveis når du eventuelt kan klare deg uten alarm.

Vil du vite mer om smarte hjem og teknologi?

Få en epost når vi publiserer det fyldige nyhetsbrevet vårt. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.

54 kommentarer

 1. Øyvind Hansen

  Fabelaktig oppsummering!
  Jeg bruker Google Nest røykdetektorer, de er dyre, kjøper 1 til 2 i året og nå er den eldste 3 år og er så fornøyd med de. Prøvde Fibaro røykdetektorer og de 3 vi hadde endte på 0 i WAF etter tredje falske alarm klokken 03-05 og jeg var på jobbreise.

  Sector alarm prøvde å pushe røykdetektorer på meg og forstod vel at det ble vanskelig når jeg krevde 9 detektorer, husker ikke helt men de skulle da ha over 2000,- pr. måned.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Morten)

   Det kommer an på hvor mange kamera du trenger osv. Men følgende pakke for eksempel:
   3 innendørskamera
   Ringeklokke med video
   1 ekstra utendørskamera
   Elektronisk dørlås
   4 røykvarslere

   …vil komme på ca 4800,- kroner.

 2. Har ikke alarm, det er mange år siden Sector Alarm ble kastet ut.
  Rørleggeren har installert lekasjesensorer, og slår en slik ut stenges vannet umiddelbart. Helt uten app.
  Røykvarslere er serikoblet, inkludert de i kjellerleiligheten. De lager mye lyd, og vekker oss som bor i huset. Istedenfor å putte de inn i en app bruker vi tid på brannøvelser. Da lærer barna seg å gå ut når den skumle lyden kommer, og ikke gjemme seg i redsel.
  Kan tenke meg et kamera i garasjen, som tar opp ved bevegelser. Og elektronisk dørlås er installert, den er praktisk å ha.

  Svar på denne kommentaren

 3. For vanlige dødelige synes jeg denne artikkelen ble for omfattende. Majoriteten velger nok noen som leverer en helhetlig pakkeløsning. Og da blir det alarmselskap. Selv om disse er unødvendig dyre. De fleste vil ha plug & play. Dette ble dessverre for komplisert for oss som ikke er over snittet interessert i alt som finnes av smart home løsninger. Og da som her, en klase med ting som må knyttes sammen.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Gau (svar til Bjørn Gau)

   Jeg glemte forøvrig å nevne at det heller ikke nevnes noe om hva det koster å kjøpe alt dette. Kostnader på materiale i forb. med montering (kabler etc.) Om noen av systemene/apene har noen månedskostnader etc.

 4. Du kan koble wize kamera til Athom Homey med IFTTT. Med dette kan du bruke kamera som ekstra bevegelse sensor og hvis du har en røykvarsler knyttet mot Homey, så kan den aktivere kamera selv om den har ikke de riktige pip lydene.

  Svar på denne kommentaren

 5. Fin artikkel!

  Har tenkt på det selv, men foreløpig gått for alarmselskap hovedsakelig pga opplevd trygghet for bedre halvdel, etter et innbrudd for noen år siden.

  Det som jeg ser som litt større ulemper ved et eget system som dette er:

  – hva skjer ved strømbrudd? Med alarmselskap får man varsel ved strømbrudd og enhetene har batteri i noe tid.

  – vedlikehold og oppdateringer: Hvordan er dette over tid? Blir det et mareritt å holde ting ved like? Sikkerhetsfikser, nett-endringer f.eks. Wifi 5 til 6, produkter som går ut av produksjon og ikke støttes lengre, etc?

  – hvor stor egeninnsats krever det for å sette opp og ikke minst forstå nok til å utnytte på en fornuftig måte. Også når jeg selv er bortreist og bedre halvdel ønsker tryggheten.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til John)

   Dette er gode innspill og absolutt en del av vurderingene. Det er nok fremdeles slik at et system man setter opp selv krever en del vedlikehold og oppdateringer. Jeg har vurdert å sette opp UPS for backup ved strømbrudd. Men har vel kanskje hatt to eller tre strømbrudd på de 16 årene vi har bodd her. Så risikoen er ikke så veldig stor der heller.

 6. Henrik Lund-Hanssen

  Bra artikkel, Eirik! Har vurdert å gjøre noe tilsvarende, siden Verisure tar seg så godt betalt. Tenkte faktisk å starte gradvis med ringeklokken, som du foreslo. Har du Yale sin sender og «app»? Jeg har sett en drone-variant av «omreisende kamera» – kan være greit om man har trapper / flere nivåer (sannsynligvis til en annen pris…).

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Henrik Lund-Hanssen)

   Jeg bruker Verisure sin app. Du trenger ikke alarmabonnement for å bruke den. Og i følge de som har prøvd Yale sin app er visst Verisure sin bedre.

 7. Hei! Det blir kanskje litt på siden, men det er som du sier viktig å sikre slike systemer godt – særlig hvis man åpner tilgang fra internett. Er det noen som har tanker om hvordan man bør gå frem dersom man kommer over systemer som _ikke_ er tilstrekkelig sikret (eksempelvis at brukernavn/passord er admin/admin)? Hvordan få varslet eier dersom man kun har en ip-adresse?

  Svar på denne kommentaren

 8. Så burde man vel få med at stort sett den eneste ringeklokkeløsningen som har gratis lagring av video på skyløsning og HD kvalitet er SKYBELL.
  Merkelig at dette merket aldri blir nevnt her i Norge.
  Ring feks er jo nesten totalt ubrukelig uten å betale månedsabbonnement.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei! Her er det mye å ta tak i. Men hovedpunktet jeg vil frem med her er følgende. Du sier opp en potensielt livsreddende & eller materiellreddende tjeneste som er overvåket 24/7 av en døgnbemannet alarmstasjon. Forventer du at du klarer å overvåke hjemmesituasjonen din når det virkelig gjelder? Hvor trangsynt er du egentlig? Typisk eksempel her av ola potet som skal spinke og spare seg til grava. Her kan du bare drite i å overvåke hjemmet ditt når du ligger å snorker etter å ha drikki deg dritings på carl berner grill og kebabhouse etter en våt og fuktig natt ute på byen. Sitter du opptatt på nach hos petter? Er du i senga og er opptatt med en one night stand? Sover du? Har du glemt telefonen din når du tok deg en tur på butikken? Her er det en MILLION faktorer hvor systemet ditt feiler 100%. Grunnen til at du har tjenesten hos Sector Alarm eller hvor pokker du har det er at du har noen i ryggen din, noen som støtter deg når du er MIA. Du har IKKE kontroll over det som kommer til å skje når du MINST venter det. Og jeg kan LOVE deg at boligen din er overtent før du rekker å i det hele tatt tenke over hva som skjer. Over og ut, ta deg sammen og tenk LITT før du spyr ut idioti som det her. /Rant over

  Svar på denne kommentaren

  • Murialvoid (svar til Bjørn)

   I dagens samfunn har «alle» mobilen med seg hele tiden, og hvis Eirik har mobilen på lydløs har trolig ikke alle de andre som varsles det. Dessuten anbefaler jeg ikke personangrep som debattform.

  • Bjørn (svar til Bjørn)

   Hei Murial. Det her ikke personangrep, det her er et forsøk på å banke vett inn i skallen på de som sier fra seg en tjeneste som er verdt livet ditt. Argumentet ditt er svakt og holder absolutt ikke mål. Det er ingen av dine i familien eller i vennekretsen din som kommer til å reagere med hastigheten som kreves. Med VENNLIG hilsen i en som jobber med brannsikkerhet. Det som postes her av utstyr er for morohetens skyld og er for de som er litt mer interessert i sikkerhet rundt sitt hjem. Jeg sier ikke at du ikke skal ha det her, men for guds skyld ikke si opp tjenester som har mulighet til å sende statlige organ til døra di innen 5 minutter. For så rask er ikke du med mindre du har flaks.

  • Jeg har aldri hatt noen avtale med noe vaktselskap.

   En vesentlig grunn er at vi har hatt det på jobben – på flere steder. Både i Oslo og i Trondheim har vi på kveldstid, under fester i kontorlokalene, utløst alarmen ved uhell. I begge tilfeller tok det over en halvtime før vi så noe som helst til vaktselskapet. (Det er snakk om to ulike selskaper.)

   Min konklusjon: De bidrar null og niks til å begrense umiddelbar skade. Huset er brent ned. Innbryterne har stukket av med tyvgodset. Hærverket er fullført.

   Brannvesenet tar seg av forkullede rester; der står vaktselskapet som rene observatører. Politiet setter opp sperrebånd; vaktselskapet kan verken forsterke eller overstyre dem.

   Jeg ser ikke når og hvordan et vaktselskap kan bida med noe som helst, på bedre måter enn standard-tjenester som allerede finnes. Blir det brann, gjelder min egen brannslange inntil brannvesenet kommer. Kan jeg ikke selv holde igjen en innbruddstyv, slipper han unna – vaktselskap eller ikke.

   Når det er sagt: Jeg har ingen illusjoner om at det er noen hjelp i å kunne sitte på hytta i Trysil, eller i en strandstol på Costa del Sol, og via webkameraet kunne følge med på innbryternes herjinger. De har uansett god tid til å gjøre seg ferdige, enten det er meg selv eller et vaktselskap som reagerer på sensoren.

  • Simen (svar til Bjørn)

   Nå forsikringsselskapet gir 25kr rabatt i måneden hvis du har godkjent alarmsystem, så sier det vel seg selv hva det er verdt.

  • Det som artikkelforfatteren ettertrykkelig understreker flere ganger er to ting:
   1. Han er over middels interessert i dette.
   2. Det er for meg tydelig at forfatteren har gjort en sannsynlighetsvurdering for sitt eget hus før han sa opp abonnementet hos Verisure. Du kan gjøre tilsvarende sannsynlighetsvurdering av de tilfellene du nevner. Jeg tror ikke du kommer over 0,01%. Men du har rett i konsekvensvurderingen du gjør. Risiko er som kjent en kombinasjon av sannsynlighet og konsekvens.

   Husk; pust med magen.

 10. Har du sjekket med datatilsynets regelverk når det gjelder kamera overvåking?
  Temmelig sikker på at den ringeklokka kan skaffe deg utfordring her.
  Ellers en kjempe god artikkel med mange nyttige tips.

  Svar på denne kommentaren

  • Uproblematisk jf Datatilsynet>Overvåking>Hvor Er kameraovervåking lov?>Porttelefon ;

   »Datatilsynet har tidligere godtatt systemer der et kamera er tilknyttet ringesystemet forutsatt at kameraet kun blir aktivert når det ringer på hos den enkelte beboeren.»

  • @Marcus
   Ganske sikker på det du nevner om at det kun må aktiveres når noen faktisk ringer på brytes av Ring, i alle fall som standard. Har testet disse før, og du har en permanent livestream via appen. I USA har f eks politiet fått tilgang til disse enkelte steder og kan sjekke alle oppgangene til folk…

 11. Hei Eirik, veldig bra artikkel og har begynt reisen. Kunne du forklare hvordan du fikk koblet røykvarslere slik at du får melding på mobil. De som er nettilkoblet (wiFi) er nemlig ofte ikke seriekoblet + at de er veldig dyre. Billige seriekoblede er det jeg tror er den beste forsikringen for å varsle oss ved brann.

  Svar på denne kommentaren

 12. Selv kjører jeg lisence plate recognition på utvendige kamera, åpner garasje, låser opp hus, lys med mer. I tillegg er katteluka integrert i alarmløsningen (Heimdall), når katten går inn endres status fra tilkoblet til delvis tilkoblet (skalsikring)

  I tillegg presence sensorer, slik at Homey vet hvem som er hjemme, borte og sover. Ansiktgjenkjenning våkner huset om morgenen, kaffe på, lås åpen, lys på, bil lader av, pluss mye mer!

  Svar på denne kommentaren

  • På en måte vil jeg helst ikke vite hvor du bor. Jeg sitter med en følelse av at neste år vi du ha ansiktsgjenkjennelse for katten.

   Og naturligvis for alle andre som kommer inn hoveddøren din. Mitt ansikt vil bli analysert og gjenkjent, ikke bare for identifisering, men også for å finne signaler som kan antyde stress, konflikter, angst og opphisselse.

   Naturligvis er det din rett. Gjenkjenner kameraet uigurer, har du samme rett til å stoppe dem på dørstokken som det kinesiske myndigheter har. Eller en nabo i som er i det opprørske hjørnet.

   På en måte er det greit for meg. Om jeg blir avvist fordi jeg er en uønsket hannkatt, eller fordi jeg er en uigur (selv om begge deler er ekstremt langt fra det sannsynlige), så vil jeg trekke meg tilbake og konkludere med at jeg er uønsket som sosial kontakt.

 13. Fin artikkel! Ser jo litt artig ut med alle disse innbruddsdingsene, dog bor vi fremdeles ikke i et gated community i LA eller Capetown. Vil ikke la frykt styre livet mitt. Daglig drift av disse dingsene vil kondisjonere frykt. Det viktigste (statistisk sett) blir jo å sikre oss mot brann. Minst en i hvert rom/sone. To-tre varslere i huset er altfor lite slik mange operatører holder på med. Man har ikke mange sekundene på å redde seg selv og ungene ut. Ha god tilgang på slukningsutstyr (ikke gjem det bort), og aldri lad mobil om natta. Den som skal monitorere huset kan ende opp med å drepe deg.

  Svar på denne kommentaren

 14. Hei. Det at alarmselskapene varsler brannvesenet er forsåvidt sant. Men det er vaktselskapene som selv sjekker huset ditt for brann. Og det kan ta tid, lang tid. Det er sjeldent vaktselskapene ber brannvesenet rykke ut på bare alarmer, for det koster dem penger. Noe de er opptatt av å tjene mye av.

  Svar på denne kommentaren

  • Her er du inne på et viktig punkt.
   Hvilken responstid har vaktselskapet?
   Man kan sikkert doble den tiden som blir oppgitt i en salgsprosess.

 15. En god gjennomgang, men savner pris som en faktor i anbefalingene..

  Nå har du sikkert kjøpt inn dette over litt tid, men dersom man skulle kjøpe denne «pakken» fra scratch er jo Yale doorman og athom homey 7000,-. Så jeg vil tro man kommer ganske fort opp i 10-12 tusen. Det er tross alt en drøy inngangspris..

  Særlig hvis man ikke har alarm per i dag som man kan trekke fra i regnestykket.

  Svar på denne kommentaren

  • Alarm hos Verisure eller andre koster raskt kr. 5.000 eller mer å få installert med 2 bevegelsesensorer, og 3 røykvarslere. Og så vil det koste kr. 400 eller mer pr. mnd. i abonnement. Så første året så er kostnaden kr.10.000. Og da eier du ikke anlegget en gang.

   Når det blir tid for å bytte batteri ol. så må du betale for batterier selv om du kan skifte dem selv. Du må altså betale for komponenter du ikke eier, betale mnd. leie og til tross for det er ikke batterier inkludert når de må byttes! Noe du må gjøre selv.

   Utrykning. Vektere er ikke noe annet enn en innleid nabo. De har verken lov til å bryte fartsgrensen eller mer myndighet enn naboen din. Vektere er instruert til å observere og ikke pågripe. Slik som naboen din og antageligvis vil gjøre.

   Selv har jeg gått for en kombinasjon etter jeg kastet Verisure på dør når de skulle ha betalt for nye batterier i et alarmanlegg jeg betaler for at skal fungere hver mnd. i 5 år.

   Jeg monterte kamera med varsling i gården, og det skrur også på lys når det registrerer biler eller personer. Kr. 899.
   Alarmen har jeg fra Homely og betaler kr. 99 pr. mnd. for varsling og overvåking. Det gir meg tryggheten med varsling av meg og brannvesenet ved brann. For jeg slipper å betale for en vekter som kommer etter 30 minutt. Sensorer eier jeg selv, og kostet meg kr. 349 pr. bevegelsessensor. Røykvarsler kr.499 pr. stk. Som er det samme som en god trådløs seriekoblet røykvarsler koster.

   Utrykning av vektere var smart før en fikk billige og gode kameraløsninger og andre sensorer en kunne overvåke selv. Vekteren kunne da spikre igjen knust vindu ol. om det var konstantert innbrudd. Men nå gjør de en bedre jobb på flyplasser, butikker osv. Privat er de ikke noe annet enn nysgjerrig nabo.

 16. Elotec Ajax ser jeg at løser de fleste utfordringene her. Man kan du velge å kjøpe enheter som brann, vann innbrudd, kamera og ringeklokke, velge å ha alarmstasjon eller kun varsling via App til de du ønsker(overstyrer lydløs ved alarm) og kan kjøpes rett ut eller delbetales ved ønske.

  Til og med kåret til intruder alarm of the year på verdens største sikkerhetsmesse for en stund siden.

  Vi er veldig fornøyd med systemet.

  I tillegg har de et veldig flott design og kan leveres i sort eller hvit.
  http://www.elotecajax.no

  Svar på denne kommentaren

 17. FANTASTIS!

  Gøy å se at jeg ikke er alene om å tenke slik du har gjort her.

  I stede for å betale over 500kr i måneden for en tjeneste som har en rykktid på opp mot 60 minuttet så var dette lett mach for meg også. Er nå på 5 året med denne tankegangen at de pengene jeg sparer på å ikke ha oppkobling til vektertjenester går til innkjøp av nye gadgedts så fra å starte med dørsensorer fra Telldus til nå å ha et smarthus med full styring av varme/lys og sikkerhet så kan dette anbefales for nerder som liker å gjøre ting komplisert. Kan anbefale Ifttt.com for de som vil prøve litt enkel automatisering. Her er det kun fantasien som setter grenser for hvordan du automatiserer ditt system 🙂

  Svar på denne kommentaren

 18. Børge Egenes

  Kjempebra artikkel for oss som går å lurer på å «ta skrittet» inn i Smarthus-universet.

  Men jeg lurer på en liten ting:
  Vurderer å montere opp en gammel mobiltelefon i car-porten (har tilgang på 230 volt strøm), og bruke denne som et overvåkingskamera.
  Kan du/dere anbefale en app som både har bevegelsesaktivering, og som kan lagre bilder/film slik at man etterpå kan se dette fra en annen mobil/PC ??

  Svar på denne kommentaren

 19. Jeg finleste vilkår og betingelser i min avtale engang på 2000 tallet, sa opp avtalen øyeblikkelig.
  Har siden bygget meg egen «husstyringssentral» i tillegg til Telldus.
  Sjekket kommunikasjonen mellom de seriekoblede 433 MHz røykvarslerne (32 bit). Nåtilstand: En løser ut og alle hyler, må sjekke hele huset for å finne varsleren. Masse «ubrukte» bit i 32-biten, skulle vel være enkelt å ta i bruk 4 bit og slik kunne merke 16 varslere? Har ikke funnet noe i markedet med «åpen standard» som kan brukes slik. Vært fint om evt brannvarsling til mobil kunne fortelle hvilken varsler som var utløst.

  Svar på denne kommentaren

 20. Spm til Eirik Solheim (eller andre for den saks skyld): Fungerer den trådløse enheten til til Yale Doorman til andre hub-er enn Yale’s egen? Spør fordi jeg prøver å få kontakt med min dørlås via Samsung’s SmartThing. Trådløs-enheten dukker ikke opp ved søk i SmartThings-appen, og ved manuellt valg får jeg beskjed om å logge inn på en Yale-konto som jeg ikke engang får mulighet til å opprette. Hvis du bruker app fra Verisure, hvilken hub er den knyttet opp mot da?
  Thor

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg kan lukke min yale med Google Assistant, men denne er da koblet til Yale sin hub. Av sikkerhetsgrunner vil jeg ikke kunne åpne døren med stemmen 🙂

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Thor Trones)

   Jeg bruker fremdeles Verisuremodulen som snakker med en Verisure-hub. Man trenger ikke å ha abonnement for å benytte den.

   Men jeg har valgt å ikke integrere akkurat dørlåsen mot Homey og resten av systemet.

 21. Morten Engelsåstrø

  Jeg har fått tak i et par av brannvarslere som du foreslår. Som du linker til så går disse under en del forskjellige navn. Men hverken Marquant eller Luxorparts har en App hos Homey.

  Dette er mine første 433Mhz-dingser. Kan du beskrive i detalj hvordan du har koblet de sammen med Homey?

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg ønsker også å vite om hvordan de kobles. Har forsøkt å legge dem til via Flamingo app på Homey Bridge, men de registreres ikke i Homey når jeg trykker på test.
   Jeg har to stk Luxorparts alarmer som jeg seriekoblet først, for så å forsøke å få dem koblet til Homey.
   Noen andre som også sliter med dette?

 22. Hvordan skrur du kameraer og mikrofoner fysisk av når noen er hjemme? Tenker at det må skje automatisk, men hvis det gjøres med f.eks. smartplugger kan jo disse skrus på av noen som ikke er hjemme. Jeg er ute etter at de som er hjemme ikke skal tenke at noen kan overvåke dem. Tips til enkel og effektiv måte å ta hånd om det?

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva heter den lille robotbilen?

Hvilken lekkasjesensor har artikkelforfatteren?

Hvilken dørlås har artikkelforfatteren?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.