nrk.no

Det er på tide å droppe boligalarmen og spare tusener

Kategori: Kommentar

En av flere dingser som gjør alarmen overflødig. Allerede før noen har tatt i dørhåndtaket har jeg kontroll på hva som skjer. Ringeklokken har både bevegelsesensor, kamera og mikrofon. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Ny teknologi gjør at alarmbransjen må omstille seg. Produktet de leverer er ikke lenger verd pengene.

Nylig kom meldingen om at Sector og Verisure har fått milliardbot for å ha drevet med ulovlig prissamarbeid. Det forundrer meg egentlig ikke. Jeg har lenge tenkt at tjenesten de leverer er overpriset.

Slutt etter 20 år

Nå er det et år siden jeg sa opp min da 20 år lange avtale med mitt alarmselskap. Teknologien jeg har installert i mitt eget hjem gjorde dem overflødige. Jeg vurderte det dit at tjenesten de leverte ikke lenger var verd 500 kroner i måneden. Jeg har allerede spart 6000 kroner.

Da jeg sa opp avtalen kunne de på forunderlig vis plutselig sette ned prisen med nærmere 40 prosent. Jeg skrev tilbake at jeg oppfattet dette som at jeg hadde betalt overpris, og lurte på om de også skulle betale tilbake for alle årene jeg hadde betalt for mye. Det ville de ikke.

Det ser ut som et leketøy, men det er liten robot som jeg kan fjernstyre rundt for å se og høre hva som skjer hjemme. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Ny teknologi endrer av og til hele bransjer og snur opp ned på forretningsmodeller. Musikkindustrien og overgangen fra CD og fysiske medier til strømming er kanskje det fremste eksempelet. Nå står alarmbransjen for tur.

Grunnen til å ha alarm

Det var tre grunner til at jeg hadde alarm. For å unngå innbudd, fordi røykvarsleren var koblet til en bemannet sentral og fordi det har vært en trygghet at jeg har kunnet ringe og be dem sjekke hjemmet mitt. Da til en ekstra avgift selvfølgelig.

Jeg tipper jeg har betalt ca 100 000 kroner til sammen i de 20 årene jeg har hatt alarm. Jeg kan kjøpe mye utstyr for de pengene.

Med den elektroniske dørlåsen kan jeg slippe inn en nabo eller venn om noe skal sjekkes. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Dette overbeviste meg

Jeg er over middels teknologiinteressert og har i løpet av de siste årene endt opp med mye såkalt smart utstyr hjemme. Blant annet: Bevegelsessensorer og kameraer både ute og inne. Sensorer på dører og vinduer. Seriekoblede røykvarslere. Lekkasjesensorer på kjøkken og bad. Og sist men ikke minst elektronisk dørlås.

Alt dette gjør at hele familien får varsel på telefonen om det er brann, bevegelse, innbrudd eller lekkasjer. Uansett hvor vi er. Alle sensorene snakker med en app som varsler oss. Jeg kan gå inn og se på kameraene hva som skjer og jeg kan ringe til naboer eller venner som jeg kan slippe inn ved hjelp av den elektroniske dørlåsen. Ser jeg at det er brann eller innbrudd kan jeg ringe brannvesen eller politi.

Risikovurderingen jeg gjorde da jeg skaffet meg alarm for 20 år siden var en helt annen. Den vurderingen har gått fra å være noe jeg følte jeg trengte til noe som nå er fullstendig overflødig.

Alle systemene kan settes opp slik at de varsler deg når noe skjer. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Jammen vi er mye bedre!

Jeg kan allerede høre selgerne hos alarmselskapene skrike. Jammen vi har døgnbemannet sentral, vi har vektere ute, vi har batteribackup på alarmen og vi har innebygget mobil varsling dersom nettet ditt hjemme ikke virker.

Sorry, det er ikke verd 500 i måneden. Og det er vel derfor dere driver med ulovlig prissamarbeid. Dessuten kan jeg sette opp batteribackup og alternativ via mobilt bredbånd dersom jeg mener det er veldig viktig.

Allerede da jeg installerte inneklimamodulen Netatmo skjønte jeg at jeg kunne ville få bedre og bedre oversikt over hvordan det står til hjemme når vi er på ferie. Den melder blant annet fra dersom det er mye støy i rommet. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Enda større milliardsmell

Jeg er nok litt tidlig ute med alle disse dingsene hjemme fordi jeg er den nerden jeg er. Men det blir bare enklere og billigere å innstallere slikt selv i både hus og hytter. I det Norske markedet er det Homely som er den mest kjente utfordreren nå, men bare vent. Min spådom er at denne utviklingen kommer til å gi alarmbransjen en smell som er enda større enn milliardboten fra konkurransetilsynet.

Vil du vite mer om smarte hjem og teknologi?

Få en epost når vi publiserer det fyldige nyhetsbrevet vårt. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.

96 kommentarer

 1. Hvordan stiller forsikringsselskaper seg til egenproduserte løsninger kontra alarmselskap ?
  Går premien opp og blir det vanskeligere å få utbetaling dersom en har kvittet seg med alarmselskapet pre-innbrudd ?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Tommy S)

   Mine hjemmesnekrede løsninger er ikke FG-godkjent enn så lenge. Så premien gikk litt opp. Men ikke noe i nærheten av de 500 pr måned. Jeg klarer ikke å finne noe som helst i mine vilkår som sier at det skal være vanskeligere å få utbetaling. Dørlåsen er FG-godkjent og jeg fortsetter med fornuftig forvaltning av boligen min. Låser døren, lukker vinduer, trekker ut kontakter osv…

  • Anders Enger Jensen (svar til Tommy S)

   Da jeg installerte Verisure alarm, ble jeg fortalt at jeg kunne få billigere forsikring, men det viser seg at det eneste du får reduksjon på, er husforsikring – dvs hvis du er huseier. Bor du i leilighet, er det business as usual mtp polisen for innboforsikring.

  • Christian Bunes-Roa (svar til Tommy S)

   Elotec Ajax er FG-godkjent (https://www.elotecajax.no) og tilbyr et modulbasert oppsett som gjør at det er mulig å kjøre enkelt eller komplisert oppsett selv. En grunnleggende installasjon for varsling ved brann og innbrudd tilsvarer ca 3 år med alarm på abonnement. Nyeste sentralenhet (kom i høst) tilbyr 4G i tillegg til kablet og trådløs tilkobling for kommunikasjon med app.

  • Siden bildet i artikkelen viser Yale Doorman og du skriver du har FG-godkjent dørlås, lurer jeg på om du har lest vilkårene for at Yale Doorman skal være FG-godkjent? Da må du nemlig bruke den på måter som gjør at du mister mesteparten av poenget! Bl.a. er den ikke lenger nøkkel-løs, fordi du må bruke elektronisk nøkkel hvis ingen er hjemme (sikkerhetsmodus)! Nå er ikke FG-godkjenning så farlig lengre, men synes Yale skryter fælt av denne godkjenningen i samme åndedrag som de skriver nøkkel-fri og det er rett og slett ikke sant.

  • Tomas Siqveland (svar til Tommy S)

   Med fare for å trå i «feil salatbolle», når FG-ordningen mest er et verktøy for at ett selskaps tjenester påvirker prisen hos et annet selskap, blandet med utallige unntak, så er det en slags «finansting» som ikke lenger gir oss som kunder noe særlig lenger. Hadde det enda vært slik at forsikringsagenten kom på hjemmebesøk, og da godkjente noen reelle rabatter, DET hadde vært noe… Men uff, så gammeldags’a gitt. Mitt alarmselskap har bare på ett år hatt en kraftig «priskryp» oppover, og min bolig er også sterkt preget av egen nerdisme. Jeg tror artikkelen beskriver dette riktig. 😊👍

  • Du som privatperson risikerer ikke avkortning i forsikringsoppgjør, da du ikke er påkrevd å ha FG-godkjente lås/alarmkomponenter. Dette er det kun bedrifter som har. Finnes enkelte unntak der forsikringselskapet kan kreve at du får dette montert for å gi deg forsikring, men da må du stort sett bo på gateplan i meget utsatt område.

  • Anders Kindberg (svar til Tommy S)

   Vi kuttet ut alarm for mange år siden. Reduksjon i forsikringspremie er bare symbolsk mtp hva alarm koster. Brenner huset ned dekkes det av forsikringen. Vi hadde et innbrudd da vi var bortreist for noen år siden, fikk dekket alt vi mistet på forsikring.

   Vi har seriekoblede brannalarmer fra Cavius som ser fine ut og som varsler hvis det brenner, også til app.

 2. Vidar Andreassen

  Mange gode poenger her. Den ene gangen vi virkelig hadde valuta for pengene var når vi hadde innbrudd mens vi var i utlandet. Å da ha noen som sikrer huset, ringer glassmester etc. var nyttig da.
  En god nabo gjør samme nytten, men da må de være hjemme.

  Svar på denne kommentaren

  • Bra det fungerte for dere. I samme situasjon har jeg opplevd at Verisure nekter for at det hadde vært innbrudd. Naboens hjemmesnekrede løsning slo ut hos han, som igjen gjorde at han ringte meg for å høre om vi også hadde hatt besøk. Verisure nektet for at noe unormalt hadde skjedd, men da vi kom hjem en uke etterpå så var faktum at innbruddet hadde skjedd hos oss også. Vi fikk ikke engang se videoopptak gjort i vårt eget hjem. Sa opp hos Verisure neste dag!

 3. Anders Birkenes

  Jeg har hatt litt forskjellige følelser om alarmselskap, jeg så en gang noen negative oppslag i media om at vekter ikke var på stedet før huset var overtent. Etter å ha sett TV-serien om alarmstasjonen til Verisure og hvordan de ser etter røyk med kameraer ble jeg litt mindre skeptisk. Likevel er man avhengig av at operatøren ringer brannvesenet, og da helst etter at de har snakket med eier.
  Å sjekke kameraer og ringe brannvesenet kan man klare selv, så jeg ser ikke den store verdien i en alarmtjeneste.

  Svar på denne kommentaren

 4. Har du mulighet til å skrive om hva slags løsninger du bruker i dag? Det står litt om det her, men er det mange devices fra ulike leverandører f.eks.? Har alarm selv, men tenker litt på å kjøre stilen din.

  Svar på denne kommentaren

  • Vi gikk fra Verisure til Sector i mars og når jeg ringte for å si opp alarmen fikk jeg tilbud om ny avtale til halv pris, 50 kr under Sector. Men hos Sector fikk vi nytt utstyr og flere sensorer og ny elektronisk dørlås.

  • Ringte Verisure for noen mnd siden og viste til bøtene og ba de komme med siste beste pris for å unngå oppsigelser, svar i løpet av minutter og gikk ned 25% umiddelbart. Kunne sikkert hentet mer, men fulgte ikke mer opp da.

  • (kommentar til Anne:)

   Jeg har ikke, og har aldri hatt, noen avtale med vakt/alarm-selskapm, men en enkelt episode gjør at Sector er et fullstendig uaktualt alternativ:

   Jeg var ute og luftet bikkja bortover gangveien / stien mot fotball-løkka, men gangveien var fullstendig blokkert av en Sector-bil. Jeg og bikkja måtte brøyte meg ut i meterhøyt gras utenfor gangveien. Ved fotball-løkka satt en mann i Sector-uniform, og jeg tillot meg å bemerke at han ikke kunne blokkere gangveiene på den måten – at han faktisk ikke hadde lov til å kjøre på gangveien i det hele tatt.

   Da fikk jeg tidenes overhøvling! Først, om at han som alarmselskap-mann, måtte ha bilen umiddelbart tilgjengelig dersom han skulle bli utkalt, og defor måtte ha den helt nede på ball-løkka når han var med sønnen sin og trente. At han, som ansatt i et alarmselskap, hadde sammme rettigheter som politiet til å kjøre der det ellers ikke var lov.

   Og dernest: Han var der for å støtte sin sønns trening på fotball-løkka! Barns fysiske fostring – er ikke det noe verdifullt som burde støttes opp om?

   Jeg fikk senere bekreftet at selv om du er ansatt i et vaktselskap har du ingen politimyndighet. Og selv politiet kan ikke sette trafikkregler og forbudsskilt til side for å kjøre utrykningsbiler ned til ball-løkker når det ikke er snakk om en utrykning.

   Jeg er 100% sikker på at om jeg hadde rapportert dette til Sector, ville jeg fått et svarbrev som fortalte at de haddde tatt dette opp med vedkommende medarbeider – og det ville være slutten på saken. Slik er det ikke for meg. Jeg vet, av egen erfaring, at det jobber arrogante drittsekker i Sector, i min del av byen. Jeg tar det til etterretning, og gjør mine valg ut fra det: Jeg blir aldri noen Sector-kunde.

 5. Argumentet for å bruke et vaktselskap i dag måtte eventuelt være at du i teorien skal ha litt mer kontroll på hvem som sitter og ser på deg igjennom kameraet. Men siden mesteparten av hardware selskapene leverer til forveksling er klin likt greier du får kjøpt via Aliexpress, så er vel sannsynligheten stor for at kineserne også ser deg.

  Svar på denne kommentaren

  • Steffen Arning (svar til Torstein)

   Det er ikke det samme. De seriøse sikkerhetsinstallatørene anskaffer sine produkter gjennom en sikker kanal, som produsentene har godkjent for formidling av deres sikkerhetsutstyr. Handler du på en nettbutikk så vet du ikke nødvendigvis hvem som kan ha vært innom produktet ditt, og man kan ikke garantere for produktets sikkerhet. Det er tilogmed stort sett billigere å handle den typen steder du nevner. Likevel bruker installatørselskapene konsekvent ikke disse kanalene.

 6. Bernt Kristiansen

  Jeg har også gått over til en billigere og mer fleksibel løsning med sensorer og Raspberry Pi osv. Og det fungerer bra.

  Usikkerhetsmomentet er avhengigheten på internettilkoblingen hjemme: det er litt for lett å slå den ut, og da forsvinner alarmmeldinger og video – det må jeg fikse i helgene som kommer!

  Svar på denne kommentaren

 7. Bra artikkel.

  Har en del hjemmeautomatisering selv og en HomeSeer styre kontroll som jeg vil utnytte mer

  Skal snart flytte til ny bolig og vil dra nytte av tips som i denne artikkel. Har mer tro på selvgjort og skreddersydd løsning er bedre enn dyre abonnement ordninger hos alarm leverandør

  Svar på denne kommentaren

 8. Er mange år siden jeg sa opp avtalen etter Hafslund la ned det lokale kontoret og trengte minst 30 minutter ut til oss på bygda.
  Jeg var så «heldig» at jeg hadde kjøpt alarmen av Hafslund, den fikk derfor stå. Utgang i alarmskapet aktiverer både ombygd mobiltelefon som ringer meg samtidig som jeg og andre i familien får ett pushvarsel på tlf.
  Fikk beholde rabatt hos forsikringsselskap siden det fremdeles er en FG godkjent alarm med batteribackup på både alarm og sender og den varsler direkte til både meg pluss andre familiemedlemmer.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hva slags fjernstyrt bil med kamera er det der? Kunne tenke meg en slik hjemme.

  Ring er jo forresten på gang med sin innendørs drone, Always Home Cam, som kan respondere på hendelser i hjemmet når man er borte.

  Svar på denne kommentaren

 10. Interessant artikkel, og jeg har selv et smarthus med hjemmesnekret alarmløsning.

  Jeg forsøkte et Google bildesøk for å finne navnet på bilen/roboten, men fant det ikke. Hvilken modell er dette?

  Svar på denne kommentaren

 11. Hovedproblemet som jeg ser det med alle disse dingsene er at man ikke har kontroll på informasjonen og alt skal kobles til skyen. Det er ikke tilfeldig at Google (Nest) og Amazon (Ring) satser stort på dette området.

  Saker som
  «EFF – Ring Doorbell App Packed with Third-Party Trackers»

  Jeg mener det er for tidlig enda. Det finnes noe allerede men jeg venter til det kommer bedre løsninger med åpen kildekode.

  Svar på denne kommentaren

  • Robert Andresen (svar til Per Nansen)

   Joda, du har oversikt over hva som går i skyen om man er relativt interessert. Er man blank og kjøper det første man ser som er kult i nærmeste elektro-butikk, så har man nok ikke det – men da bryr man seg kanskje heller ikke?

   Jeg har fokusert veldig på «unngå sky» hjemme og alt jeg har er lokalt styrt med Home Assistant og Ubiquiti nettverk/kamera 🙂

   Jeg har derimot et Arlo Babycam som går via skyen og det er egentlig kriterie nok for å unngå sky. Ikke for at jeg ikke stoler på Arlo, men det bruker 5-15 sekunder lengre på å koble til kamera (om det hele tatt virker). Når jeg først får koblet til, så har det en delay på 15-30 sekunder.

   Ellers har jeg Netatmo, men her deler jeg åpent og bevist værdata og er med på «dugnaden».

 12. Egen alarm fungere fint hvis du er våken og tilgjengelig på tlf. hele tiden. Men er du f.eks ute å reiser og ikke har dekning, er på fly, sover eller lignende. Så kan du ikke varsle brannvesenet med en gang kanskje. Spesielt brann som hvert sekund teller. Så er det trygt å ha noen som gjør den jobber for seg. Hva får du for 4-500 kr i dag. Droppe en pizza levert på døren i mnd. elelr en middag ute. så vil de dekke utgiften, og man får litt billigere på forsikringen hvis du eier boligen. Men folk har forskjellige meninger, og det er bare sunt.

  Svar på denne kommentaren

  • Tror du seriøst at et vaktselskap er som brannvesenet som umiddlebart rykker ut og er på skadestedet innen få minutter?

   Alarmselskapet er der innen en en halvtime. De har ikke noe slukningsutstyr – ihverfall ikke noe som betyr noe på det tidspunktet. Innbruddstyven har for lengst forlatt åstedet. Flommen har skyllet inn i kjelleren din.

   Skal vi ha tiltro til alarm/vakt-selskapene må de presentere troverdige logger over hva de har oppnådd. Hvilke skader de har avverget. I hvor stor andel av utrykningene har de reelt bidratt til å unngå eller redusere branner? (Og hvordan?) Hvor mange flommer inn i kjellere har de avverget, eller redusert effektene av? (Og hvordan?) Hvor mange alarmer har ført til at de har fakkket innbrytrere før de har stukket av?

   Jeg tar for gitt at alarmselskapene sitter på en skrytekatalog suksess-historier, antagelig samlet opp over mange, mange år. Like mye tar jeg for gitt at de ikke ønsker å se antallet suksess-historier i forhold til antall utløste alarmer, og slett ikke i forhold til antall kunder totalt (enten det har ført til utrykning eller ikke).

   Jeg ser på vaktselskaper som sandpåstrøere som kommer til etter at jobben er gjort. Eller etter at skaden er skjedd, og det ikke kan gjøres noe for å forhindre den – det er allerede for sent.

   Dette gjelder naturligvis der mannskap tilkalles på alarm til private. Det er noe helt annet der en bedrift leier et vaktselskap til å ha personell tilstede for å drive kontinuerlig overvåking.

 13. Naboen min har installert mye av det samme som deg. En konsekvens av det er at han får melding med bilde hvre gang noen kommer eller går hos meg også. Bor i rekkehus.
  Hva sier lover og regler om det?

  Svar på denne kommentaren

  • Om ringeklokken (les: overvåkningskameraet) dekker offentlig plass eller fellesarealer i borettslag/sameie, er det ulovlig kameraovervåkning, som fort kan bli dyrt å holde på med.

  • Der er ikke lov med privat kameraovervåking av offentlig eller andres private områder.
   De fleste ringeklokker med kamera har innstillinger for avstand og sektorer den tar opp i. Så med mindre inngangsdørene er med mindre enn en meters avstand, så skal det være mulig å justere så den ikke tar opp når noen går til døra di.

  • Morten M (svar til Bjørn)

   Har innvendig kamera på hytta – viser ingenting utenfor. Allikevel hender det jevnlig at systemet reagerer på bil på vegen, eventuelt insekt i stua. Dette skjer selv om vi har skrudd ned følsomheten til minimum. Smått irriterende, men ikke noe stort problem, og milelangt fra å overvåke noen nabo.

 14. Som de andre sier her kunne det vært spennende å høre alle løsningene dine, Eirik.
  Gjerne med alternativer for hva du har og kanskje ting du ikke har, men kan tenke deg.

  Er i gang med å sette opp eget smarthjem, og det er vanskelig å hugge seg gjennom denne jungelen med alt mulig av dingsebomser.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn (svar til Rune)

   Jeg er også nysgjerrig på hvordan det hele settes opp og om man har eget nett for det hele.
   Skeptisk til å kjøpe Google- og Kina-komponenter …

 15. Batteribaserte løsninger med 4G som back up overflødiggjør det meste positive med en oppkobling mot vaktsentral. Alarmselskapene har skutt seg selv i foten ved å overpriset. Markedsdeling er en forutsetning for overprisingen. Kundene bør prøve seg med et gruppesøksmål. Det blir dyrere for selskapene enn foreleggene fra Konkurransetilsynet.

  Svar på denne kommentaren

  • Det er jo kostbart for vaktselskapene å ha en stab folk til utrykning, med utryknings-biler, uniformer, diverse utstyr etc. Kutter du disse kostnadene er det åpenbart at det kan gjøres billigere.

   Når du kutter dette, taper du da noe av verdi? Kanskje ikke. Da kan du klare deg uten det.

   Jeg har aldri sett noen stor verdi i å ha noen til å rykke ut innen en halvtime for å konkludere «Jaja, skaden har skjedd», og har derfor aldri hatt alarmselskap. (Jeg har heller ikke hatt kostnadene til ørten videokameraer til å fortelle meg når jeg er hjemmefra at skaden har skjedd…).

   Vaktselskapene har skapt en aura av at det er viktig at de kommer i ettertid og slår fast at skaden er skjedd, selv om de ikke kunne bidra til å forhindre det. De som ønsker denne bekreftelsen er villige til å betale for den.

   Kanskje de betaler for mye. Men likevel er det «urettferdig» å sammenligne det du kan fikse selv, uten noen til å møte og se hva som har skjedd, med å ha faktisk fysiske sandpåstrøere til å komme i ettertid.

   Men ikke for meg, det er sant!

 16. Om du lager en egen artikkel om hva slags oppsett du har. Tenk at noen av oss som leser det også skal forklare det til foreldre eller andre som er helt utafor. Så gjerne et godt systematisk oppsett – gjerne god grafikk som viser hva som er hva, og hvordan ting er koblet sammen.

  Svar på denne kommentaren

 17. Men er det ikke er problem med alle dingsene som google, apple og amazon tilbyr at de driver overvåking selv? Har du noen tips til teknologi som ikke er en del av overvåkingskapitalismen? Hvordan kan vi sikre oss mot slikt?

  Svar på denne kommentaren

  • Steffen Arning (svar til Ronny Skaar)

   Se etter produkter som er NDAA godkjent. Kjente kvalitetsmerker som er transparente med produksjon og opprinnelsesland. Spør en bedrift som jobber med sikkerhet. Sikkerhetsbransjen tester utstyret selv, vi vet hvilke produkter som er «shady» og hvilke du kan stole på. Om du er kyndig kan du lett få kjøpt produktene og få satt opp de opp selv, men husk at det er produkter beregnet på at faglært personell setter de opp. Så det er ikke nok at produktene er sikre, man må ha gode kunnskaper innen it og elektronikk for å vite hvilke innstillinger som skal være av og på i din installasjon for at det skal være sikkert.

 18. Smarthjem er en drøm, men jeg blir litt skeptisk til verdien kontra faren med et hjem som er tilgjengelig via Internett. Hvordan forholder du deg til gjester som vil ha internettpassord? Har du et separat nett til all overvåkning? Hvordan er det med bil-kameraet? Kan det la seg overstyre eller hacke? Og ikke minst: hvem ringer du hvis det er innbrudd? Prioriterer politiet en slik sak? Og er det evt forsvarlig å be en nabo konfrontere tyven?

  Ikke ment som kritikk, men som spørsmål som er viktige, spesielt hvis noen mindre kyndige skulle få lyst på overvåkning til en billig penge på ebay etc som ikke viser seg å være helt skuddsikker.

  Svar på denne kommentaren

  • Politiet prioriterer ikke meldinger om innbrudd fra alarmsentralene til vaktselskapene heller. Kun om det er utløst alarm i flere soner og eventuelt om det bekreftes av kamerasensor.

   Om du som privatperson ringer politiet og sier du ser uvedkommende på kamera inne i din bolig, så blir nok dette prioritert om de ikke er opptatt med mer alvorlige ting som må prioriteres. Om det kommer en tilsvarende telefon fra et vaktselskap, så prioriteres nok dette på samme måte som en ringer direkte til politiet selv.

   Vekter skal i utgangspunktet ikke pågripe innbruddstyver, men kun observere og rapportere. De foretar kun en utvendig kontroll av bolig og ser etter tegn på innbrudd. Og foretar ikke innvendig kontroll om det er tegn på brudd.

   Det som fikk meg til å si opp Versisure og gå over til Homely og egne kamera, var at Verisure skal ha betalt for nye batterier til sensorene. En må kjøpe sensorene, men eier dem ikke. Og så skal en betale en mnd. pris for at de skal ta imot alarmen. Men når sensorer trenger nye batterier, må en betale for det i tillegg. Selv om en betaler hver mnd. for at alarmen skal fungere. Det var dråpen etter mange år som Versisure kunde. Homely har jeg hatt i ett år og det er like bra. Lett å montere, billige sensorer som fungerer som de skal, billig pris på overvåking. Kr. 99,- pr. mnd. uten vekterutrykning, som jeg ikke har behov for på grunn av egne kamera.

 19. Hadde Verisure og byttet til Homely. De tar 200,- flatt pr mnd med utrykning og du kjøper utstyret selv hos Elkjøp/Elektroimportøren. Det er også Zigbee, så sier jeg opp ved et tidspunkt, kan jeg bruke komponenter videre. De fikk nettopp inn 55mill fra en ny investor.

  Har også et kamera-system som har sensor justert for avstand, slik at jeg ikke filmer andres eller offentlig eiendom.

  Utover det også Philips Hue som skrur på inne/utelys avhengig av ulike sensorer.

  Hva gjelder brann, kan flere på vennelista varsles. Vil heller at nabo / venner går inn etter innbrudd.I så måte ikke krise om man er på ferie eller ikke får svart selv.

  Så, mtp både innbrudd, hva er det første du gjør når innbruddsalarmen går 03:36 på natta? Jo, du skrur den av for å ikke vekke naboer og da får du sms om at vekterselskapet ikke gjør noe mer, så rusler du ut for å sjekke. Da er det greit å ha cams som kan se for deg.

  Mtp brann.. For å sitere en av mine venner i blålys-yrket: Brenner det og ingen er hjemme, får heller hele greia brenne ned. Det går fort 20-30min før brannvesen kommer, og da er store deler brent ned uansett. Å skulle restaurere både bygg og inventar, rense klær og møbler for røyk osv fremfor å bygge og kjøpe nytt, er ikke nødvendigvis så mye gunstigere. Hverken for deg eller forsikringa.

  Jeg håper bare Apple kommer med flere alarm-kompatible merker. De snoker ikke i filene, slik Google kan gjøre.

  Svar på denne kommentaren

 20. Vidar H. Andersen

  Jeg har brukt eldre mobiler for å lage overvåkning i årevis. Funker helt perfekt og helt gratis. Apper til å sette sammen dette er fea gratis til kanskje 100 kr pr år. Selv bruker jeg appen, Warden Cam.
  Med den har jeg alarmer, lyd, video, opptak, kan snakke, ubegrensede påkoblinger, kan deles med alle i familien lagring til server, osv…

  Svar på denne kommentaren

 21. Hei Eirik,

  Hvor mye av systemet ditt er tilkoblet stemmestyring?
  Bruken du noen opensource-løsninger i oppsettet ditt?
  Jeg skal flytte her i Brasil nå, og kunne gjerne tenke meg å gjøre noe i forhold til sikkerhet på det nye stedet jeg skal flytte til.

  Svar på denne kommentaren

 22. Å beskrive her hva du har av sikkerhetssystem hjemme høres kanskje ut som en god ide for en oppfølgingshistorie, men det er ikke noe jeg ville gjort. Mange IoT-dingser har sikkerhetshull og å fortelle hva du har gir en angriper et unødvendig forsprang.

  Svar på denne kommentaren

 23. Var det ikke en situasjon der en fraværende huseier ringte sitt vaktselskap og varslet om brann hjemme.De rykket ut, «ingen alarm». Huseier varslet på nytt – ingen alarm. Husets sønn brant inne, mens vaktselskapet fikk det travelt med å forklare hvorfor de hadde rykket ut til nabohuset!

  Svar på denne kommentaren

 24. Siden jeg allerede har sagt opp mitt verisure abonnement (har gått over til yale) tenkte jeg at jeg skulle teste ut den berømte backup-overvåkningen til verisure. Jeg koblet ned hovedenheten 18.11.2020 og tok ut batteriet, slik at den var helt strømløs. Så ventet jeg på hva som skjedde. 23.11.2020 ringte de fra verisures vaktsentral og sa at de hadde mistet kommunikasjon med hovedenheten!

  Svar på denne kommentaren

  • Det er ikke helt uvanlig – og ganske fornuftig! – at strøm-avhengige enheter har sin egen akkumulator for å holde dem i drift, f.eks. mens kunden skifter batteri.

   At det tar fem dager før de reagerer kan være negativt: Det tar oss fem dager å reagere. Men det kan også være positivt: Ekstrabatteriet holder i fem dager, mens du skaffer et nytt, og først etter fem dager er det nødvendig å advare deg om at du er i ferd med å overskride kapasiteten til reserve-batteriet.

   Reelt behøver det ikke være større problem enn brannvarsleren din som piper i minst sju (eller er det fjorten?) før batteriet er tomt.

  • Roddy Duus (svar til Roddy Duus)

   At hovedenheten var helt uten strøm (frakoblet, uten strøm og bett) i 5 dager før det ble oppdaget skal være positivt høres litt rart ut. Alle alarmer som ville gått ville ikke blitt oppdaget. Om det var brann eller innbrudd. Men kanskje verisure synes det er positivt at de ikke fanger opp en frakoblet enhet

 25. Verisure ringer meg hvert år og reklamerer med garanti for at de ser bilde og hører lyd i løpet av 30 sek. Snittet er under det – rundt 10 sek. Hver gang ber jeg om en redegjørelse for hva denne garantien betyr. Får jeg penger igjen hvis de bruker mer enn 30 sek? Hver gang får jeg beskjed om at dette er ikke noe noen spør om. Jeg insisterer på å vite hva garantien dekker. Hvert år lover de å finne ut av det og ringe opp igjen. Ikke en gang har de ringt opp med informasjon 🙂

  Svar på denne kommentaren

 26. Lars Christian Nygård

  For over ti år siden kjøpte jeg en enkelt alarm med gsm modul. Den hadde batteribackup. Koblet til røykvarslere, dør- og vindussensorer og bevegelsesdetektorer.

  Kostet meg totalt ca 1000 kroner med et kontantkort for sms kommunikasjonen.

  Den varslet også om strømstans, og jeg kunne ringe den og lytte på hva som skjedde i huset. Hadde jeg koblet til høytaler kunne jeg også hatt toveiskommunikasjon med huset.

  Å betale 500 kroner i måneden for et vekterselskap er regelrett svindel og ran. I tillegg er jeg ikke tilhenger av å ha videoovervåkning hjemme uten å vite hvem som faktisk har tilgang.

  Forsøkte å sjekke prisene nå. Finnes ikke på websidene hos selskapene. Jeg må fylle ut informasjon for så å bli kontaktet med et tilbud. Samme opplegget hos flere leverandører, og lukter prissamarbeid lang vei.

  Jeg kjøpte mitt anlegg gjennom et enkeltmannsforetak som het alarmero. Etter en kort tid ble, etter hva jeg forsto, bedriften kjøpt opp og deretter lagt ned. Mistenker de ble fjernet av etablerte aktører. Kanskje nok en sak der.

  Svar på denne kommentaren

 27. Kåre Johan Lund

  Ok, du kan sitte på hytta og se at hjemmet ditt plutselig kryr av uvedkommende. Så vil du ringe politiet. Da må du ha tålmodighet til å vente en ukes tid, til de har kapasitet til å sjekke. Som kjent rykker de bare ut når det dreier seg om personskade (og brudd på smittevernloven).
  Hos oss tar det sju minutter før vekterne er på plass.

  Svar på denne kommentaren

 28. Hei! Jeg er som deg Eirik og har for flere år siden kuttet alarm til fordel for egeninstallert teknologi. For et par år siden kom jeg over Xiaomis MI Home-univers. En åpenbaring fordi det er billig og virker bra. Bruker det hjemme, på hytta, i båten osv. Magnetsensorer, røykvarsler (Honeywell), strømplugg, temperatur/fuktighetssensor, lekkasjesensor og et hav av kameraer, for å nevne noe. Alt pent pakket inn, lett å koble mot app via gateway og kan lage elegante automatiseringsscenarier for varsling og styring. Men, det er selvfølgelig et men. Det er Xiaomi og det betyr Kina. Og for at alt av dingser fra Aliexpress skal virke må jeg kjøre «China Mainland» som region i appen. Det hadde vært spennende om dere tok for dere det utrolig spennende økosystemet til Xiaomi (kan koble til alt fra vaskemaskiner, sparkesykler og kjøleskap i Asia) – og samtidig tok en god kikk på sikkerheten. Jeg lever foreløpig på den tanken at sannsynligvis er det bedre med Kina enn Verizure i ryggen hvis jeg har banditter på døren. Men aner strengt tatt ikke hvilke data Xiaomi har om meg.

  Svar på denne kommentaren

 29. Gutter, dere er søte. Mens dere bruker penger i lass på alt dette har vi hatt en ulåst fabrikk i 15 år uten problemer, bodd midt i Bergen med ulåst dør i 10 år uten «innbrudd» og nå bor jeg i en båt som ikke KAN låses. Denne «sikkerhetsgreia» er så overdrevet og overpriset, livet uten nøkler er verd så mye mer for meg enn å sitte i et egenskapt bur. Min erfaring er at nøkler og alarmer privat ofte skaper mer problemer enn de løser, inn og ut av et normalt hjem kommer de som virkelig vil uansett. PS: Jobber i Kriminalomsorgen.

  Svar på denne kommentaren

  • Paranoia (svar til Tonje)

   Du har på mange måter rett, men for mange overlapper dette med hobby.

   Forøvrig er det også litt som med bilbelter. Jeg har brukt det siden 80-tallet, men ennå ikke hatt behovet…

  • Har hatt ett vesentlig tyveri fra boligen: Tyven krabbet inn et 60×60 cm baderoms-vindu høyt på veggen, så det var teknisk sett ikke et «innbrudd». Vi hadde gjester som sov på stuegolvet; de våknet da tyven skrittet over dem, så han fikk bare med seg to ting: Et fotoapparat med massevis av feriebilder som uansett aldri kunne erstattes av forsikrings-selskapet. Dessuten min kones lommebok der hun oppbevart «alt» av personlige papirer: Bank- og kredittkort, helsekort, adgangskort, et utall medlemskort, … Det tok diverse måneder å få alt sammen erstattet, men heller ikke der kunne forsikringsselskapet hjelpe.

   Jeg har ikke alarmsystem eller avtale med vaktselskap. De ville neppe hatt alarm på det lille vinduet til badet. Dessuten: På to ulike arbeidsplasser har jeg opplevd at vi utløste alarmen ved et uhell – uten å ha noen hemmelig frase å bruke for å stoppe utrykking. I begge tilfellene tok det omlag en halvtime før vekterne var på stedet for å følge opp alarmen. Det ville ikke reddet noen ting. (Og de to opplevelsene er hovedgrunnen til at jeg på privat nivå har klassifisert vaktselskaper som verdiløse.)

   Jeg gikk gjennom en periode med paranoia, med store planer om å gjøre huset til en uinntakelig festning. Etter hvert har jeg slappet mer av; planene ble aldri realisert. Det har heller ført til at jeg har blitt mer nøye med å minimalisere skadene hvis det skjer et nytt innbrudd – f.eks. ved så raskt som mulig få laget minst to kopier av alle bilder og lagre dem på ulike steder, skanne inn alle personlige papirer så ihvertfall informasjonen er bevart – selv om en skannet kopi ikke er et rettsgyldig dokument kan det gjøre det mye lettere å få fornyet dokumentet, og så videre.

   Det er bedre å minimalisere skaden enn å tro at man kan fullstendig overlate til andre å rydde opp. Enten det dreier seg om vaktselskaper eller forsikringsselskaper.

 30. Er man litt interessert i teknologi er det totalt bortkastede penger å betale alarmselskap for de jalla-produktene de selger.

  For 10-11 år siden overtok vi et hus og måtte ta stilling til nettopp dette med alarm. Alarmselskapene tok blodpris for patetiske alarmer og tjenester, så det droppet vi. Forsøkte så å kjøpe noe skikkelige greier fra profftilbydere. I god norsk tradisjon var dette «veldig vanskelig for privatpersoner, men det lot seg gjøre til blodpris».

  Ryk og reis, var min holdning til disse, og bestilte fra USA til 1/3 av prisen med topp service. Har nå hatt et ekstremt stabilt system med 33 etablerte soner, 5 IP-kameraer, seriekoblede røykvarslere i samtlige rom (i tillegg til de 32 innbruddsonene).

  Dette var en engangskost som betalte seg ned på ca. 5-6 år.

  Den teoretiske svakheten om at jeg ikke kan bli varslet om jeg sitter uten dekning på f.eks. et fly i indre Mongolia tar jeg på min kappe. Kall meg risikovillig.

  Svar på denne kommentaren

  • Alexander (svar til Paranoia)

   Det har ikke betalt seg inn, fordi du ikke tjener noe på det.

   Du har betalt, ferdig med det. Du kan ikke sammenligne kostnaden på et annet produkt du verken trenger eller hadde.

  • Ikke trekk konklusjoner på for spinkelt grunnlag. Jeg vet ikke om du gjør det, men mistenker det.

   Alarmsignalene rapporteres ikke inn over HTTP. At selskapets informasjon og reklame går over HTTP betyr null og niks for hvor godt overvåkingen og alarmsystemet deres fungerer.

   Å kritisere et firma for å bruke HTTP for å reklamere for seg selv kan sammenlignes med om et kunstgalleri sender ut invitasjoner og prislister på ikke syrefritt papir. Naturligvis kunne de bruke syrefritt papir for å understreke sin bevissthet om ulike papirkvaliteter for bruk i grafiske blad, men det ville vært en ren symbolhandling uten praktisk verdi.

   På tilsvarende måte: Å spre reklame med HTTPS er først og fremst en symbolhandling med liten praktisk verdi. Det er først dersom papiret skal brukes for kunstverker at syrefritt papir blir viktig, eller det skal overføres følsomme opplysninger at HTTPS blir viktig.

  • Et kjapt nettsøk forteller at gjennomsnitts-lønna i Estland ligger mellom 1100 og 1200 Euro. Hvis du er en typisk estlender må du arbeide flere timer for å finansiere alarmtjenestene enn hva vi betaler i Norge.

 31. For noe tull! Ser for meg folk «sette opp batteribackup og alternativ via mobilt» og kjøre lekebil med kamera. Funker fint i ALene Hjemme. Prisen hos alarmselskapet er sikker for høy, slik alt er dyrt i Norge, men løsning du forespeiler er ikke et alternativ. Skal jeg bytte ut bilem med svende skateboard, sås parer jeg enda mer.

  Svar på denne kommentaren

 32. Helt enig med deg Eirik! Jeg kom til samme konklusjon for ett år siden! Følte jeg betalte for noe jeg kunne sette opp selv. Og følte meg IkKE komfortabel med å ha kamera installert inne som jeg ikke hadde kontroll over selv.

  Svar på denne kommentaren

 33. Alarm? Har jeg tenkt på, men nei. Innboforsikring? Jeg sa opp den også.

  Etter 40 år med ingen innbrudd, så har jeg spart mer en 100 000, minst 250 000 kr.

  Jeg har bøker verdt 500 000 , men jeg hadde ikke giddet å kjøpe nye hvis de barnat opp, og det hadde jeg vel neppe fått på forsikringen heller.

  Svar på denne kommentaren

  • Har en liten mistanke om at du er satirisk.

   Men: For noen år siden skaffet et forsikringsselskap seg mange ekstra PR-poeng da et hus brant: Kunden hadde registrert komplette lister over alle sine bøker og vinyl/CD-plater. Forsikringsselskapet finkjemmet antikvariater for både bøker og plater for å skaffe tilbake så mye som mulig av det som var gått tapt. Ikke alt var mulig å få tak i lengre, men alt som kunne skaffes, skaffet de.

   Antagelig kostet dette dem adskillig mer enn å bare belate ut forsikringssummen til kunden. Men samtidig ga det trolig en kjempegevinst i PR og omdømme. Jeg kontaktet mitt forsikringsselskap og spurte om de ville gjøre tilsvarende, og de var svært positive til at jeg ville registrere fullstendige lister over bøker, plater og andre eiendeler og innbo, og lovet å gjøre det beste.

 34. Jeg har alarm selv, fra Sector. Betaler egentlig bare for å få klistremerker / skilt utenpå huset. Det er mer effektivt enn noen tekniske duppeditter – er det noen som vil inn, kommer de seg inn uansett. Kameraene synes jeg egentlig er en uting, men kan sikkert være greit for å få bekreftet om det er noen i boligen slik at de ev. ringer politiet om vi er på ferie. Jeg vet dessverre lite om hvordan bildene de tar lagres/brukes/slettes. Prismessig synes jeg det er ganske sjukt – høy månedspris, man må betale for dingsene og man må betale mer i måneden om man skal ha flere kameraer/sensorer/røykvarlsere. Uten at dette koster leverandøren noe mer.

  Når det gjelder å montere opp egne kameraer rundt omkring i huset, som jeg og ev. andre da skal kunne ha tilgang til å se på i tide og utide synes jeg i grunn er ganske creepy. Potensialet for å invadere privatlivet til andre i familien er alt for stort til at jeg synes det er greit. Det er rett og slett en mulighet jeg ikke vil ha. Synes det er rart at det reklameres for stadig mer kameraovervåkning i hus og hjem. Hva er det primært det brukes til? Kan skjønne folk som har kjæledyr osv. som trenger ekstra tilsyn når de er ute / på jobb, men ellers forstår jeg ikke helt behovet. Enlighten me.

  Ellers skal det sies at jeg er interessert i både hjemmeautomasjon og andre tekniske nyvinninger, men skjønner ikke helt denne kameragreia i eget hjem.

  Svar på denne kommentaren

 35. Flott artikkel!
  Jeg har også sagt opp avtalen med Verisure for endel år siden, og bygget eget alarmsystem i Home Assistant, som lar deg koble sammen hundrevis av smarte dingser.

  En utfordring var å få Yale Doorman til å fungere med app, uten Verisure abonnement. Løsningen var å kjøpe Verisure-løsningen uten abonnement, med en enkel hussentral på Wi-Fi.
  Skulle ønske at Doorman hadde en Z-wave modul slik at jeg kunne kjøre dørlåsen rett til Home Assistant uten å måtte gå via skyen til Verisure, da.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

En av disse funksjonene skryter alarmselskapene av

Hva kostet alarmen til artikkelforfatteren pr. måned?

Hva heter inneklimamodulen som artikkelforfatteren har?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.