nrk.no

Riksnerdens hevn

Kategori: Nerder

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Serien «Eirik Solheim møter nerd». Det kan være ensomt og vanskelig å ha lidenskaper og interesser utenom det vanlige. Men det kan også være en fordel. I denne artikkelserien møter jeg nerder som forteller sine historier og gir råd og motivasjon til likesinnede. Denne gangen er det min navnebror Eirik Newth. Tidligere har jeg møtt spilldesigner og møbelsnekker Kim Daniel Arthur, programledernerd Selda Ekiz og dronenerd Henning Pedersen.

Norges kanskje største nerd vokste opp som misforstått og mobbet. Etter at han ble sendt til skolepsykologen for en tegning fikk han en varig skepsis til lærere. Likevel har han i sitt 55-årige liv vært med på mer enn de fleste.

Newth er astrofysiker, forfatter og foreleser. Han er oversatt til 17 språk og har gitt ut 23 bøker med titler som «Solsystemet», «Hvorfor dør vi?» og «Overvåkningssamfunnet».

Han elsker å formidle, og kan snakke i timevis om stjerner og planeter, men også like gjerne om teknologiutvikling og science fiction. 55-åringen dukker så ofte opp i media at Wikipedia kaller ham en mediepersonlighet. Jeg kaller ham en ekte riksnerd.

– Jeg har alltid hatt tykke briller og har alltid sett opp. Her var jeg ca 15. Min mor og jeg hadde foto som hobby, med svart/hvitt fotolab i et kott. Som man ser av bildet klarte vi ikke alltid å holde systemet helt støvfritt. Foto: privat

Misjonæren

Innerst i caféen der vi skal møtes har Newth rigget seg til med laptop, mobil og kaffekopp. Han sitter foroverlent ytterst på stolen, og setter øynene i meg umiddelbart. Ordene nærmest triller ut av munnen hans:

– Jeg har tenkt litt på dette med nerden. Hvordan definerer vi han? Når dukket han opp? Var det under den industrielle revolusjon? Og hvem var Norges første nerd?

Ingen av oss rekker å tenke eller svare før han fortsetter i like raskt tempo:

– Min mor synes jeg minner om en misjonær når jeg forteller så ivrig om mine ulike lidenskaper. Vi nerder blir så til de grader opptatt av enkelte tema at vi glemmer folk rundt oss og kan til slutt virke elitistiske og ganske kjipe.

Formidleren Newth. Foto: Kim Erlandsen / NRK

Stort interessefelt

Kanskje er det nettopp denne dype innlevelsen som gjør Newth til en av Norges mest kjente formidlere. Hvert år mottar han invitasjoner fra konferanser i inn- og utland, og alle ønsker de å høre ham fortelle om verdensrommet, ny teknologi eller fremtiden.

Slagordet på bloggen hans er hentet fra filmen The Martian: «I’m gonna have to science the shit out of this». Det oppsummerer Newth godt. Han skriver om romfart, forskning, fremtid og teknologi. Men også om mindre nerdete tema som vektproblemer, meditasjon og savnet etter et kjæledyr. Alt med den pedagogiske, analytiske og grundige tilnærmingen som kjennetegner Newths arbeid.

Newth har laget bøker helt siden han var liten. Denne illustrerte boken laget han da han var åtte.

Forfatter og programmerer

Han ga ut sin første romfartsbok i 1992. Den gangen var det en møysommelig og manuell jobb å lage grafisk pene stjernekart for boktrykk. Newth valgte derfor selv å kode programvare som kunne hjelpe ham med illustrasjonene til boka.

– Det hadde sikkert gått fortere å tegne kartene manuelt, men det var for fristende å se om jeg klarte å automatisere det ved hjelp av programmering.

Eirik Newth og dansepartner Therese Cleve i 2006. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .

Skal vi danse?

Gjennom hele sin karriere har Newth vært aktiv i media. I 2006 gjorde han noe av det minst nerdete jeg kan tenke meg: Han deltok i TV-programmet «Skal vi danse» på TV2.

– Det var en spennende utfordring. Jeg vokste opp med sang og musikk, så det var ikke så unaturlig å bli med på en dansekonkurranse, selv om jeg var overvektig og introvert. Vi nerder beveger oss ofte ganske keitete. Vi har så stor fokus på det som foregår inni hodet, og ikke så mye på resten av kroppen.

Newth endte på en femteplass. Endeløse timer med dansetrening har gitt ham svært god kroppsbeherskelse, noe han setter stor pris på, og nyter godt av i jobben sin fremdeles. Han beveger seg med letthet på alle mulige scener som foredragsholder.

Newth holder foredrag utenfor universitetet i Oslo. Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Den ultimate «high» som formidler er å holde foredrag. Det slår alt. Fra et levende publikum får jeg mye energi og motivasjon til å fortsette å jobbe videre innen mine fagfelt.

Blir sliten av menesker

Newth definerer seg som en ambivert mennesketype. Et begrep jeg ikke er kjent med. Men forklaringen kommer fort:

– Jeg er både introvert og ekstrovert. Jeg trigges av mennesker og situasjoner, og kan bli utadvendt i perioder, men blir også helt utslitt av det. Etterpå må jeg trekke meg tilbake, og roe ned. Jeg elsker å sitte alene på kontoret sammen med katten min.

Newth vokste opp på Rykkinn utenfor Oslo med forfatterforeldrene Mette og Philip Newth. Han hadde få kamerater, men trivdes.

– Jeg var tykk, hadde rødt hår og briller. På den tiden ble jeg et lett mobbeoffer. Men jeg hadde foreldre som støttet meg og interesser som gledet meg.

Kreativ med søppel

Som 12-åring dro han og den ene gode vennen han hadde på søppelfyllingen og samlet gamle radioer og deler fra bilvrak.

– Vi brukte vindusviskermotorer og lamper til å lage roterende søkelys slik vi så i krigsfilmer. Jeg pimpet en sykkel inspirert av bandet Electric Light Orchestra. Sjelden har en sykkel hatt så mye blinkende lys. Men den ble fort herpa.

12 år gamle Newth sin skisse til et alarmsystem. Tegning: Eirik Newth

Etter hvert gikk vennen fra å samle vrakdeler til å bryte seg inn i nye biler. Det ville ikke Newth være med på, så en periode med ensomhet fulgte.

Mye bra skjer i ensomhet

På skolen var han så flink i enkelte fag at han kjedet seg.

– I matte, naturfag eller engelsk visste de ikke hva de skulle gjøre med meg. Jeg ble plassert alene i et kott. Der tegnet jeg en skoleknusemaskin. Det røk nok med noen lærere i den maskinen også, og tegningen ble etterhvert konfiskert.

Tegningen gjorde at unge Newth sendt til skolepsykologen. Der fikk han bare beskjed om at han var veldig annerledes. Forslaget til løsning var enkelt og greit at han burde prøve å være litt mer som de andre elevene.

– Skolegangen har gitt meg et varig skeptisk forhold til lærere.

Eirik Newth har hatt sin del motgang, men har hele tiden hatt en grunnleggende tro på egen retning og egne idéer. Foto: Kim Erlandsen / NRK

Som alle nerdene jeg har snakket med finner Eirik inspirasjon i bøker, kunnskap og egne prosjekter.

– Mye av det interessante skjer i ensomhet. Relativitetsteorien var en ensom tanke. Albert Einstein satt ikke i et rom sammen med andre mens han drev med teambuilding og bygget broer av spaghetti.

Er alle drømmer prøvd?

Newth filosoferer over at dagens unge har enorm tilgang på informasjon. De kan lære seg nye ferdigheter fortere enn noen gang, men det er ikke utelukkende positivt, mener han. Det kan være en fordel å mangle informasjon:

– Vi visste ikke om andre eventuelt hadde de samme planene. Vi slapp å miste motet på grunn av det.

Det kan være en utfordring. Eller som Newth sier det:

– Våre barn vokser opp i en verden hvor det kan virke som alle drømmer og ideer er prøvd.

Eirik Newth har vært interessert i romfart så lenge han kan huske. Han har fremdeles sin aller første bok om astronomi. Den ble kjøpt i 1970 da han var seks år gammel.

Newth er en del av det han kaller Apollogenerasjonen. De som vokste opp med månekappløpet.

– Vi så mennesker bygge maskiner som tok oss til månen. Det inspirerte og påvirket en hel generasjon unge.

Newth ble også dypt fascinert av science fiction og husker hvor berørt han ble av Stanley Kubricks «2001 – En romodyssé». Her hjemme i Norge fant han også en tydelig inspirasjonskilde i professor Jon Bing. TV-serien Blindpassasjer gjorde uslettelig inntrykk, og gjennom sine foreldre ble han kjent med sin helt.

Eirik Newth har vært freelancer hele sitt liv og jobber gjerne på kafé når han ikke jobber hjemmefra. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Den første nerden

Newth tar en tenkepause. Lyden av kaffekverner og folk som prater surrer i bakgrunnen. Så tar Newth opp tråden fra starten av samtalen og konkluderer med at det er Jon Bing som i hans verden var Norges første nerd.

Han begrunner det slik: Bing var professor i rettsinformatikk og hadde tydelige interesser i ulike retninger. Han programmerte uten å programmere, og hadde noen særegne trekk. Blant annet var han lidenskapelig interessert i elefanter og fargen lilla.

Med blikket mot verdensrommet. Foto: Kim Erlandsen / NRK

På vei ut tenker jeg på et av spørsmålene som Newth stilte da jeg ankom: Hva definerer nerden?

Svarene har han selv gitt meg i løpet av de tre timene som har gått. Nerden er entusiastisk, lidenskapelig og fokusert. Han liker kontroll og vil ikke bli styrt av andre. Nerden kan av og til bli misforstått, mobbet og isolert.

Men han kan også bruke det til sin fordel. Motgang skaper styrke.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

46 kommentarer

 1. Nils-O. Antonsen

  Interessant type! Kunne spritet opp artikkelen med noen smakebiter fra hans foredrag. Det å kunne formidle FoU på en inspirerende måte er meget vanskelig og viktig for å rekruttere unge til å velge teknologi og realfag.

  Svar på denne kommentaren

  • Flott med artikkelen om Eirik Newth! Han er inspirerende å høre på. Visste godt om foreldrene hans; aviser, radio og kanskje TV. Det er ganske utrolig å lese at lærere i norsk skole ga de gjengitte reaksjoner så sent (og kanskje senere..!) som da E.N. var skoleelev. Jeg er en stor beundrer av katt(er)/kattedyr,har selv hatt to som ble 18-20 år, og har for en tid tilbake lest Eiriks blogger om kattene. Var ofte på sidene hans – alltid noe interessant å lese. Kan jo håpe på et program i radio – eller TV- med Eirik Newth.

 2. Kristian Forberg

  Newth og jeg bodde på Rykkinn samtidig. Jeg kjente ham ikke, men vi tok ofte samme buss om morgenen, og jeg la merke til ham fordi han alltid smilte; uansett vær, føre, forsinkelser eller annet. Uten å noen gang ha snakket med ham, bestemte jeg meg for at han har jeg sansen for.

  Årene gikk, Eirik begynte å dukke opp i media, og jeg har fortsatt sansen. Smilet er der, og han uttaler seg med legitimitet.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Inga Lise Doxrud)

   Takk. Ja, slikt er en vanskelig balanse. Ikke for lang, ikke for kort. Jeg kunne faktisk vurdert å skrive flere hele saker av alt stoffet fra det opprinnelige intervjuet.

 3. Ingrid Hellwege Haveland

  Det er godt å lese om nokon som står med god balanse, og med beina godt planta på jorda, sjølv om han har hatt det vanskeleg i barndomen. Trist å lese om sviket frå dei vaksne i skulen. Eg tykkjer Eirik Newht er ein sers god formidlar. Han får oss til å tenkje over ting, og lærer oss mykje nytt. Stå på, Newht! Vi er mange som såg ljoset gjennom Bing og Bringsværd!

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Newth var et mareritt å ha med å gjøre i netnews diskusjonsgruppene på begynnelsen av 90-tallet. Han var i «alle» grupper samtidig og hadde alltid rett. Der han en sjelden gang ikke deltok var det nok å lyve på seg «det har Eirik Newth sagt» så vant man enhver diskusjon.

  Svar på denne kommentaren

 5. Kjempe bra intervju. Interessant lesning. Enig med flere at her kunne intervjuet vært lengre. Stort pluss til kommentarfeltet her. Bare hyggelige og konstruktive kommentarer. Akkurat sånn det skal være

  Svar på denne kommentaren

 6. John Ingar Øverland

  Bra! Håper nye unge nerder klarer seg gjennom dagens skole også.En har ikke alltid inntrykk av at det er greit for den som skiller seg ut på skolen, kanskje ikke for dem som er spesielt flinke heller.

  Svar på denne kommentaren

  • Den store «myke mann» 🙂 (mykolog, for den som ikke visste det) Johan Oluf Olsen.

   Slutter meg til kommentaren: Når du blir så fascinert av soppens liv at du forandrer etternavnet ditt fra «Olsen» til «Sopp», da er det ingen tvil om at du er sopp-nerd.

   (Men jeg forstår om Eirik Newth ikke teller sopp-nerder som «innen min verden» 🙂 Hvis da ikke mr. Newth også er pasta-nerd…)

 7. Fin artikkel, men den burde vært mye lenger. Det meste Newth sier er jo interressant å lese, så om de faktisk satt der i tre timer, burde dette vært mye fyldigere. Kan tyde på at det er skrevet/ redigert av person som er det motsatte av nerd..

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Stein Brohjem)

   Jeg ser på det som positivt at noen helst ville hatt artikkelen enda lenger. Den er redigert ned ja, men med min velsignelse. Det er en balansegang det med lengde.

   Og jeg kan trøste deg med at her er journalisten omtrent like nerdete som intervjuobjektet. Det er derfor jeg holder på med denne artikkelserien.

 8. Hans Petter Heimro

  Godt å se at det finnes flere nerder der ute enn bare meg! I 2. Klasse fyllte jeg ut matteboka mi etter en uke, men fikk streng beskjed om å viske ut alt fordi jeg måtte «følge resten av klassen».
  Nå er jeg utdannet pilot, flyinstruktør, ingeniør og befal. Liker å lære alt mulig, og på fritiden blir det litt programmering, dronebygging og selvfølgelig Kerbal Space Program.

  Svar på denne kommentaren

 9. Merete Sandvig Hoel

  I dag hadde unge Newth fått en diagnose som parkerte ham (i hvert fall om han hadde hatt andre foreldre). Artig å lese om en barndom som minte om min, i samme kommune – utenom at jeg aldri fikk beskjed fra lærere om at jeg burde være annerledes.

  Svar på denne kommentaren

 10. Tom Arne Steinberg

  I 1994 kjøpte jeg min første håndholdte datamaskin, en Psion. Lette på nettet etter informasjon og tips. Traff da selvsagt på siden til Newth som allerede hadde skaffet seg en slik.

  Svar på denne kommentaren

  • Sitter Newth med en Psion 5MX foran seg på bordet på det nest siste bildet? I så fall skulle jeg gjerne hatt litt info om å få den til å virke med Windows 10, for jeg savner den lille tassen.

 11. Har stor sans for Newth, og også mange andre som vel faller i kategorien «nerd».

  Dessverre er det lite rom for nerder på norske arbeidsplasser. Konformitet og innlærte regler om «management» er det som ofte råder.

  Svar på denne kommentaren

 12. Takk for en nydelig artikkel! Og en stor takk til Eirik Newt som beviser at det går an å leve som en nerd! Har vært på et intim foredrag med ham på et lokalt bibliotek. Spennende tema fra verdensrommet. Utrolig engasjert og inspirerende! Han var veldig tålmodig og svarte høflig på alle merkelige spørsmål!
  Så her sitter man da, sammen med katta foran PC’n og venter på at en ny relativitetsteori skal dale ned i hodet på en! Er det liv er det håp! (Eller hva Ari?)

  Svar på denne kommentaren

 13. Else Marie Høie

  Morsomt spørsmål fra Newth:Hva er en nerd? Mange nøler ned å kalle seg selv «nerd». Dette pga referansene til væremåte og kunnskapsarsenaler som «nerder» tillegges. Må finnes grensetilfeller her, eventuelt grader. Mange fyller livene sine med mengder av spesialisert kunnskap i pur læringsglede, ofte uten å oppleve seg som «nerd». Digger Newth, imidlertid, – akkurat sånn som han er😀!

  Svar på denne kommentaren

 14. Totte Knutzen

  Det bør lages en dokumentar om og med Newth, fort som bare det…
  De små detaljer om personlige kunnskaper, meninger, oppfattelser, visjoner osv., kan ikke komme fram i en dokumentar laget etter hans bortgang (som jeg håper blir lenge til).
  All kunnskap, interesse og viten om mangt og meget, tilsier innslag av av det som måtte omtales.
  God undervisning og spennede for seere.
  M.a.o. – en dokumentarserie i x antall episoder.
  Rimeligere blir det også, fremfor all graving og unøyaktigheter i ettertid.

  Tipshonoraret kan vipses…:)

  Svar på denne kommentaren

  • Har faktisk tenkt det samme.

   Men det er vel neppe så mange som vil være kritisk Eirik Newth som person. Kritiske kommentarer måtte være for eksempel klokkertroen på teknologiske løsninger (uansett hvem som måtte ha den). Eller det å være nerdete i seg selv – å være ekstremt opptatt av ett eneste felt (eller et par nært beslektede). Tidligere kalte vi det å være «fagidiot». Motsetningen er et renessansemenneske, en som er interessert i alle typer viten og dyktig på mange felter, et universalgeni.

   Men artikkelen (som like gjerne kunne kalles «portrettet») legger ikke opp til noe slikt. Det er en presentasjon av en fargerik person, først og fremst som person, ikke de ideene han har. Da blir en diskusjon om selve teknoromantikken eller fagidioter mot renessanse-mennesker litt avsporing.

 15. Stig Gunnar Hovdal

  Begrepet «Nerd» hadde i lang tid en negativitet rundt, men det er nok endret litt med data-alderens inntreden. Allikevel bruker vi det om folk som er annerledes. Eirik Newth er positivt annerledes, som så mange andre Nerder. Jeg håper vi kan lage et nytt og positivt begrep om mennesker som bruker sin tid på å bli mest kompetente på sine områder. Det har man muligheter til i denne artikkelserien. Mitt begrepsforslag er: Eirik er en Leord, et nytt begrep jeg laget nå, som kan forklares senere.

  Svar på denne kommentaren

  • «Nerd» kom med dataverdenen! Rundt 1980 hadde «hacker» en positiv klang – det var en data-Petter-Smart som fikk til det mest utrolige med triks mange ikke forstod. Ikke-datafolk som ikke skjønte noe av det begynte å tolke det som å bruke triks for å gjøre noe ulovlig, og dette festet seg.

   Datafolk forsøket å insistere på at en «cracker» er en som brøt seg inn, en «hacker» er en good guy, gjerne en Robin-Hood-type, men det lyktes ikke å få vasket det negative av «hacker».

   Det var da «nerd»-begrepet vokste fram; det var en periode en erstatning for den «snille» hackeren. Men noen nerder, spesielt selvlærte IT-fjortiser da PCer begynte å komme til gutterommet, gikk så fullstendig opp i det, isolerte seg med ekstrem fagidioti; det var da nerd-begrepet var på det mest negative. For å ta et begreo med lignende klang: Nerder var dataverdenens fotball-idioter.

   Fortsatt er vel en nerd, uten noe mer, en data-nerd. Men folk utvidet det, og begynte å snakke om matte-nerder og vin-nerder og hvasomhelst-nerder. Det førte til en utvanning av også det negative: Selv om du ikke isolerte deg på gutterommet, kunne du være «litt nerdete» på andre felter. Langt fra isolert, og ikke nødvendigvis over mange år. Bare sterkt opptatt av noe bestemt.

   Så «nerd» kom med (den profesjonelle) IT-verdenen, som noe positivt, ble noe negativt da vi fikk fullstendig monomane data-fjortiser, og det negative preget ble vasket av da gud og herrmann begynte å spille dataspill hele natta, og vi fikk nerder på diverse andre felter.

 16. En viktig serie du skriver, Eirik. Å være en person med spesielle egenskaper eller interesser får sjelden plass i media. Mangfoldet og annerledeshet er positivt og viktig synes jeg. Jeg tror det fins en nerd i oss alle, men som mange holder for seg selv. Da bidrar kanskje serien til at flere tør dele nerden i seg med resten av verden.

  Svar på denne kommentaren

 17. Tellus trenger Newth. Fabelaktig tenker, glimrende formidler. En ofte sjelden kombinasjon.
  Takk for flott artikkel om en viktig mann. Jeg lurer litt på én ting; er det lettere å være nerdete som mann? Som nerdete kvinne føles det ut som om man da vipper over i «psykiatrisk-pasient-sonen» i det norske samfunnet. Forventningene er satte, selv i vår tid. Finner dette så interessant, og ønsker meg, om mulig, en artikkel om temaet.

  Svar på denne kommentaren

 18. Jeg blir glad over å lese både artikkelen og kommentarene – og det er sannelig ikke ofte jeg kan si i dagens debattklima. Bet meg merke i den innledende setningen om mobbing og mangel på forståelse for Newths egenskaper og særegenheter i folkeskolen. Antagelig en del som kjenner seg igjen, men som ikke på samme måte klarte å heve seg over nederlagsfølelsen dette må ha skapt. Hele saken bør av den grunn bli lærerskolepensum.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem mener Newth var Norges første nerd?

Hvilken plassering fikk Eirik Newth i Skal vi danse?

Hvor mange språk er Eirik Newths bøker oversatt til?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.