nrk.no

TikTok hindret funksjonshemmede å gå viralt

Kategori: Det sosiale nettet

Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters

«Helt sykt», sier tiktoker og rullestolbruker Morten Skau.

Det tyske nyhetsnettstedet Netzpolitik skriver at TikTok, et svært populært sosialt medium for video, aktivt hindret brukere med funksjonshemninger å nå ut til mange. Det samme gjaldt overvektige, mennesker med autisme, og LGBT-brukere.

TikTok oppgir selv at reglene var ment for å beskytte sårbare brukere. Netzpolitik avdekket at reglene var aktive i hvert fall til september. TikTok har ikke svart på akkurat når reglene ble endret, men de oppgir at det nå er andre retningslinjer.

Morten Skau har i flere år laget humoristisk innhold til sosiale medier. Han reagerer på at TikTok skjuler funksjonshemmede, ikke de stygge kommentarene. Foto: Privat

Flere britiske og tyske organisasjoner reagerer på TikToks fremgangsmåte, ifølge BBC og Netzpolitik.

– Sosiale medier må arbeide mot nettmobbing, men å skjule dem under påskudd av å beskytte dem er en helt feil fremgangsmåte, sier Ceri Smith ved Scope, en veldedighetsorganisasjon for funksjonshemmede.

Hindret brukere å gå viralt

På TikTok er det stor konkurranse om å komme på «For You». En evig videostrøm av anbefalt innhold.

Heldige brukere kan bli «TikTok famous» på enkeltvideoer, og det finnes norske brukere med millioner av følgere.

«For You», en evig strøm av utvalgte videoer. Illustrasjon: TikTok/Martin Gundersen

Denne muligheten fjernet TikTok for sårbare grupper. De ble nemlig markert som «auto R» av TikToks moderererings team i Berlin, Bejing, eller Barcelona etter 6000 til 10.000 visninger, ifølge Netzpolitik.

Det gjorde at videoene ikke lenger ble anbefalt, og skjult for de fleste som bruker plattformen.

Reagerer på avgjørelsen

30 år gamle Morten Skau beskriver TikToks retningslinjer som «helt sykt».

Han ble lam fra brystet og ned etter en trampolineulykke da han var 16 år gammel. I sosiale medier har han flere ganger fått oppmerksomhet for sine sprell, og siden slutten av oktober har han publisert videoer på TikTok.

– Jeg tror ikke dette er for å skåne oss. Det blir bare feil ende å ta det i. Jeg vet hva jeg går til, sier Skau.

– Det er dårlig å skjule mangfoldet. Vi finnes vi også, sånn er det, sier Skau.

– Målet er at folk skal se at folk i rullestol har det like fett som alle andre, sier Morten Skau. Her sammen med en kompis. Foto: Privat

Hva mener du er en god måte å beskytte sårbare grupper?

– Man må ta de som skriver stygge kommentarer. Vi vet hva vi går til. Ja, vi er kanskje mer utsatt for sånne kommentarer, men vi må få bestemme selv hva vi vil. TikTok må heller ta det i andre enden ved å fjerne de stygge kommentarene.

Skau er lærer på en barneskole i Oslo. Nylig kom elevene over profilen hans på TikTok:

– Det er ikke alt de skjønner, men de enkleste videoene lo de seg ihjel av. De synes det var helt topp, sier Skau, som har lagt ut humoristiske videoer og innlegg i sosiale medier over flere år.

Blant annet omtalte TV 2 en rekke ironiske Facebook-innlegg om fjernhealing i 2015.

Svært populær, men i hardt vær

NRKbeta har tidligere omtalt at TikTok etterforskes av komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS) for å kunne være en mulig trussel mot nasjonal sikkerhet.

TikTok avviser påstandene en rekke profilerte politikere har kommet med, men det siste året har det kommet stadig nye avsløringer om personvern og moderering på appen.

I september omtalte The Guardian at TikToks moderatorer hadde retningslinjer om å fjerne eller skjule videoer som brøt med kinesiske interesser. Andre medier har også omtalt hvor få videoer på TikTok som nevner demonstrasjonene i HongKong.

For to uker siden beklaget også selskapet hvordan de håndterte slettingen av en Kina-kritisk video. Ifølge selskapet handlet det om en annen video publisert fra samme mobil, men den amerikanske tenåringen som fikk videoen slettet oppgir til flere medier at hun ikke tror på TikToks forklaring.

Les mer om TikTok her:
> Slik erobrer Kina verden og Norge gjennom video-appen TikTok
> Hvordan ble «Old Town Road» med Lil Nas X tidenes hit? (Langleser)

12 kommentarer

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Roger Hansen)

   Jeg er ikke helt sikker hvor du vil med kommentaren din. Jeg tror mange vil si at gruppene som er nevnt er mer utsatte for hatefulle kommentarer.

 1. Tron Bårdgård

  Sosiale medier og spesielt slike som TikTok hvor man lager og sprer kreative og morsomt innhold (som oftest) har så mye potensiale for å spre humaitet. Vi er alle folk og morsomt og rart er morsomt å rart kanskje over hele verden. Men når man i stedet hindrer spesifikke grupper fra å delta fordi man mener de ikke bør være synlige. Så er det veldig uheldig.
  Vi har drevet med mye det samme selv tidligere. Vi bestemte at enkeltgrupper var undermennesker og ikke burde være synlige i vårt samfund. Det ga oss et kaldere samfund med store mørketall for mobbing, trakasering og missbruk. Så får håpe at press gjør at dette kinesiske selskapet forandrer sin fremgang.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er en farlig vei å la våre sosiale og kulturelle uttrykk styres av kinesiske og amerikanske selskap. En bør aktivt unngå disse. Særlig offentlige instanser og etater bør som prinsipp ikke benytte noen av disse. De må heller jobbe for nasjonale og europeiske plattformer.

  Svar på denne kommentaren

 3. Anja Rebekka Schultze

  Ha jeg er overvektig, bifil og autistisk jeg hadde ikke kommet langt på denne plattformen jeg da, eller kanskje det hadde vert for mye for den å håndtere g den hadde eksplodert.

  Dette handler ikke om å beskytte sårbare grupper, dette handler om at appen vil virke hipp og kul så de vil ha en hvis look på de som blir populære, tjukke folk, folk i rullestol og LGBTQ folk passer bare ikke inn i imaget. Jeg benytter meg ikke av denne appen og denne artikkelen her gir meg ikke noe mer lyst til å gjøre det heller.

  Svar på denne kommentaren

 4. TikTok hindret funksjonshemmede å gå viralt

  Hvordan går noe «viralt» og på hvilken side finner man det?
  Media bruker jo dette ordet hver dag , men i 9 av 10 tilfeller er det om ting man aldri har hørt eller sett noe om.

  Svar på denne kommentaren

  • Herav kan vi slutte at du ikke vanker i de rette kretser 🙂

   Det er jo det som er viral spredning. At du ikke finner det på noe bestemt sted i en etablert informasjonskanal, men at noen du kjenner «smitter» deg med nyheten ved å sende deg en melding om det, enten i gammeldags epost eller gjennom sosiale media: «Så du den der historien om … på https://…?» Du leser historien, og flirer så godt av den at du sender «virussmitten» videre til tre av dine venner. Som sprer den videre til sine venner igjen. Massevis av nettsteder har egne funksjoner for «Fortell en venn om dette», der du angir en epost-adresse eller ID på sosiale medier, og det sendes automatisk en meldig av type «Nilsen anbefaler denne for deg: …»

   Skal vi tro på TV-underholdningen kan seks ganger videresending være nok til å nå hele verdens befolkning. Men skal meldingen nå deg må du være venn til en venn til … til en som kjenner den opprinnelige historien.

   Hvis du ikke har venner som regelmessig sender deg «Har du sett denne?»-meldinger, da unngår du virus-epiedemien. Da får du ikke vite hva alle går rundt og ler av, eller er sjokkert over, eller gleder seg til – ikke før epidemien har spredd seg så enormt at avisene begynner å skrive historier om epidemien som sådan. Og det skjer jo bare med ett og annet virus-angrep. Det meste ligger ganske lavt i terrenget, og kommer ikke opp i de mer klassiske nyhetskanalene.

 5. La oss adressere at appen er utviklet av et land som fortsatt holder på med konsentrasjonsleirer. Jeg tviler på at utviklerne bestemmer hva som skal vises, så ta heller å kritiser rota til problemet.

  Svar på denne kommentaren

 6. Dette er ren business. Det foregår en sensurkultur der den diskriminerende part ofte vil ha meningene til andre sensurert ved f.eks. utestenging. De diskriminerte er ofte «utenfor normalen», overvektig, LGBT, funksjonshemmet eller annet. Å utestenge brukere er å redusere antall brukere i tjenesten sin.

  En slags «løsning» er å utestenge den diskriminerende part, gjerne på forhånd, for å unngå de negative kommentarene og følgene det har.

  Det som gjør det hele litt «full circle» er at venstresiden i bla. USA har argumentert for at f.eks. Facebook og Youtube er private og har dermed rett på å utestenge de konservative personene som får sine meninger fjernet. Nå utestenger private, som Tik Tok, de diskriminerte gruppene. Det er egentlig greit ihht. venstresidens egen argumentasjon.

  Tim Pool har også tatt opp saken:
  https://www.youtube.com/watch?v=v2EteBqZJAw

  Ellers, oppfordrer til å være greie og snille på nett. Du får bare håpe mottaker ikke tar seg nær av det du måtte si…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.