nrk.no

Amerikanske politikere vil ødelegge for kinesisk app med over én milliard nedlastinger

Kategorier: Det sosiale nettet & Media

Foto: Reuters


Verdens første virkelig «globale» sosiale medium møter motstand fra amerikanske politikere fra begge partier og britisk datatilsyn. Hva handler det egentlig om?

Høsten 2017 kjøpte det kinesiske selskapet ByteDance appen Muscial.ly, en app hvor brukerne kunne mime til kjente popsanger. Siden har appen vokst eksplosivt, og blitt et sted hvor man også kan dele videosketsjer og koreografier.

Aldri før har et sosialt medium vært populært både i Kina og i Vesten. Under det nye navnet TikTok har Facebook fått en farlig konkurrent, noe også Mark Zuckerberg har påpekt ved flere anledninger.

TikTok er allerede blitt installert 1,5 milliarder ganger, ifølge Sensor Tower, og i Norge er appen like populært blant de yngste som Snapchat.

En opptelling gjort av NRKbeta i sommer viste at en rekke nordmenn har gjort det stort på appen. De aller største norske profilene har over én million følgere og millioner av visninger på sine mest populære videoer.

Bekymret for nasjonal sikkerhet

Komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS) åpnet i november en granskning av Muscial.ly-oppkjøpet til én milliard dollar. Komiteen har tidligere krevd at de kinesiske eierne av datingappen Grindr solgte seg ut, og lignende tiltak kan komme på bordet om komiteen mener det er tilstrekkelige farer mot nasjonal sikkerhet. Det lover svært dårlig for en app hvor det tredje største vekstmarkedet er USA.

Den siste tiden har amerikanske politikere fra begge partier ytret seg negativt til appen, og det er tre områder som trekkes frem:

 • Nasjonal sikkerhet
 • Sensur av politiske meninger
 • Hvordan persondata lagres

Dette henger sammen med bekymringer om tette båndene mellom selskaper og stat i Kina. TikTok har i flere omganger understrekt at de lagrer data om vestlige utenfor Kina og at de ikke deler data med morselskapet ByteDance. Likevel kommer ikke TikTok unna beskyldninger og bekymringer om kinesisk påvirkning.

– Hvis barnet ditt bruker TikTok er det en mulighet for at det kinesiske kommunistpartiet vet hvor de er, hvordan de ser ut, hvordan stemmen høres ut og hva de ser på. Dette er en funksjon TikTok ikke annonserer, sa den republikanske senatoren John Hawley under en datasikkerhetshøring, ifølge DN.

Hawley er ikke overbevist om at det skal mer til «et bank på døra til hovedkontoret» for at brukerdata overføres til kinesiske myndigheter.

Hvor er Hongkong?

Det kan først virke rart at modereringen til et sosialt medium har blitt sentral i samtalen om nasjonal sikkerhet, men Robert D. Williams skriver i Lawfare at det er en måte å få innblikk i myndighetenes innflytelse på selskapet.

Slike bilder og videoer fra Hongkong har vært mye delt på sosiale medier, men på TikTok var det nesten ingenting om demonstrasjonene, skrev Washington Post i september. Foto: Laurel Chor/Reuters

Det ble aktualisert etter at brukere la merke til at det ikke var noen videoer om protestene i Hongkong. Ikke lenge etter kunne The Guardian avsløre at TikToks moderatorer hadde retningslinjer om å skjule eller slette videoer som brøt med kinesiske interesser.

ByteDance svarte da at retningslinjene ble faset ut i mai, og at de nåværende retningslinjene ikke refererte til spesifikke land eller tema.

Datatilsynet avventer engelsk undersøkelse

Norske myndigheter og politikere har så langt ikke gått hardt ut mot TikTok. Datatilsynet oppgir til NRKbeta at de foreløpig ikke har hatt noen saker om TikTok i Norge, men at de følger utviklingen nøye.

Det britiske datatilsynet ICO undersøker blant annet om TikTok forsvarlig behandler personopplysninger til unge brukere, og om barna er godt nok beskyttet på plattformen.

– Vi ønsker å vite mer om vurderingene og resultatene fra ICOs undersøkelse før vi eventuelt går ut og advarer norske forbrukere mot å bruke TikTok, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

Les mer om TikTok her:
> Slik erobrer Kina verden og Norge gjennom video-appen TikTok
> Hvordan ble «Old Town Road» med Lil Nas X tidenes hit? (Langleser)

15 kommentarer

  • Det kan hende at det finnes en regel for transkripsjon til vestlig alfabet som sier det. En av mange alternative regler.

   For en del år siden, da epost stadig var begrenset til 7-bit ASCII, sendte en kollega på en konferandse en epost til kontoret der han fortalte at «Jeg sitter nå og hoerer på en dame som snakker om …» Jeg svarte ham med en henvisning til en norsk standard som sa at ø skulle skrives som o (ikke oe) hvis ø ikke var tilgjengelig, så han skulle ha skrevet «Jeg sitter nå og horer på en dame som snakker om …».

   Den NS jeg refererte til var naturligvis eksplisitt på at dette var reglene når det var essensielt at antall tegn var det samme. Det illustrerer uansett poenget: Ved transkripsjon mellom tegnsett er det sjelden én eneste løsning. (En annen NS forteller at ø -> oe er den rette transkripsjonen, i andre kontekster.)

   Ved transkripsjon fra et symbol-sett uten skille mellom «store og små bokstaver» til et som har et slikt skille er reglene ganske vilkårlige. Ofte er transkripsjonsregler avhengige av mål-språket: Selv for så nært beslektede språk som russisk og norsk/engelsk har vi forskjellige konvensjoner for transkripsjon av kyrilliske bokstaver.

   Vil du henge deg opp i finere detaljer om det er «riktig» å bruke stor eller liten bokstav, «riktig» å skrive det i ett eller to ord, så kan det være en interessant diskusjon språkeksperter imellom. Men diskusjonen har null verdi utenfor språkteoretiske kretser.

 1. Bryr meg fint lite om hva kineserne har om meg. «– Hvis barnet ditt bruker TikTok er det en mulighet for at det kinesiske kommunistpartiet vet hvor de er, hvordan de ser ut, hvordan stemmen høres ut og hva de ser på.» So what?

  Svar på denne kommentaren

  • Et interessant spørsmål er om det er like uvesentlig for deg hvilken informasjon USAs myndigheter tar vare på om deg og ditt barn.

   Og for den saks skyld: Hva USAs kommersielle krefter tar vare på.

 2. Jan Olav Gjelten

  Helt utrolig ukritisk artikkel. Ingen kritisk vinkling mht motivasjonen som ligger bak den amerikanske kampanjen mot Tiktok. Er det virkelig slik at fordi USA er et demokrati har de tillatelse til å trakassere seg til all makt på jorda.

  Svar på denne kommentaren

  • «Er det virkelig slik at fordi USA er et demokrati har de tillatelse til å trakassere seg til all makt på jorda.»

   Det er vel flere enn meg som ser en viss selvmotsigelse i dette utsagnet. Ikke slik å forstå at utsagnet er «feil». Problemet ligger i at vi tror på det første leddet, og godtar det andre leddet.

 3. Har amerikanske myndigheter eller andre amerikankse aktører (f.eks. tilbydere av sosiale nettverk) noen mulighet for å sensurere eller begrense hva brukerene legger ut, f.eks. ut fra «moral»-begreper i USA?

  Er kanskje dette «riktig», når vi tenker oss om – at det er sundt og bra om hele verden følger etter dem i deres kamp for å holde verden dydig og moralsk.

  Hvis det ikke finnes noen form for sensur på USA-media, vi kan publisere alt vi ønsker der uten noen som helst begrensing (eller overvåking), da kan vi kanskje holde oss til USA-styrte medier.

  Hvis vi får trøbbel med noe vi vil legge ut på USA-styrte medier, da kan vi kanksje vurdere andre alterativer. Jeg er ikke sikker på om Kina-styrte alternativer er det beste, men om de bidrar til å få brutt USA-monopolet kan det åpne for flere alternativer, gjerne mer Europa-sentrerte.

  Svar på denne kommentaren

 4. USA har mistet helt fotfestet. Åpenlys propaganda, og NRK tragisk nok, har ikke 1 celle som er kritisk. Slikt skaper bare mistro til media, kjøpt å betalt av onkel selv. Nekter ikke på det engang, trist. Skal mye til for å vinne tilbake tapt tillit.

  Svar på denne kommentaren

  • Arne Bruland (svar til Kim støver)

   Slapp av! Martin Gundersen lenker jo både til DNs og Lawfares obligatoriske venstrevridde «kritikk» av de kapitalkreftene som egentlig forklarer amerikanske politikeres ord om nasjonal sikkerhet, persondata og sensur…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.