nrk.no

100 000 norske hemmeligheter

Kategorier: Plattformer & Samfunn

Illustasjon: Cathrine Finstad


I snart ti år har nordmenn fortalt små, store, såre, og morsomme hemmeligheter til Cathrine Finstad. De sier noe om hva det vil si å være norsk, men også noe om hvordan internett alltid har vært en arena for anonyme bekjennelser.

– Hvem tør ikke å si dette i et rom med vennene sine? sier Cathrine Finstad.

Hun snakker om innsendte hemmeligheter som hun tenker handler like mye om avsenderen, som selve hemmeligheten. Det kan være ensomhet, små lokalsamfunn, eller livssyn som gjør at noe er en hemmelighet for en, men trivielt for en annen.

Siden høsten 2009 har over 100 000 bekjennelser blitt sendt inn til Finstad. I tillegg til å illustrere selv, har en gruppe på rundt 15 illustratører hjulpet til.

«Røft regnet» oppgir Finstad at det er blitt laget mellom 8000 og 10 000 illustrasjoner.

Cathrine Finstad bruker fritiden på å drive Norske hemmeligheter. Foto: Martin Gundersen / NRK

I en spesiallaget app (iOS) og på hjemmesiden kan man sende inn hemmeligheter på under 250 tegn.

Hver dag strømmer det inn omtrent 30 av dem, og hver uke velger Finstad ut 25 som kan illustreres gjennom appen.

Prosjektet Norske hemmeligheter har blitt utstilt i kunstgallerier og omtalt av en rekke medier gjennom årenes løp.

Noen har fokus på julebordsexen, andre på viktigheten av åpenhet.

– Det er sunt å se at vi er forskjellige og å få innblikk i andres verdener, sier Finstad, som i løpet av intervjuet kommer tilbake til frasen «å ha et bredere blikk».

At vi ikke bare ser oss selv, og våre problemer.

At andre kan slite, uten å nødvendigvis fortelle om det:

Send meg en hemmelighet

Inspirasjonen til Norske hemmeligheter er Frank Warrens prosjekt PostSecret. Der bes man anonymt sende inn postkort med sanne og ufortalte hemmeligheter.

– Hemmeligheten din kan være noe du angrer, frykter, et svik, et begjær, en bekjennelse, eller en ydmykelse fra barndommen, skriver Warren på nettsiden PostSecret, hvor han ukentlig har publisert et utvalg hemmeligheter.

Pseudonym på nett

Denne underverdenen av bekjennelser har lange røtter på internett. Lenge har hovedregelen vært å bruke pseudonymer på nettforum og kommentarfelt, noe som ga anonymitet etter eget ønske.

På nettsamfunnet reddit har man for eksempel forumet Today, I Fucked Up, en skattekiste av anonymt fortalte historier der ting virkelig har gått skeis. Tumblr-bloggen The Last Message Recieved tar for seg punktet hvor dialogen bryter sammen mellom to personer – årsakene varierer fra kjærlighetstrøbbel til dødsfall.

Tilfeldig utvalg av historier. Skjermdump: reddit

I Norge har appen Jodel skapt overskrifter, spesielt for bombetrusler og hets av enkeltpersoner. Mye av den samme kritikken har også apper som Sarahah, Yik Yak, og Whisper blitt utsatt for.

Til felles har disse appene at man er anonym, og det er få eller ingen portvoktere mellom sender og seer.

Terapeutisk side

PostSecret har blitt kritisert for å forherlige hemmelighetene, istedenfor å åpne opp og gi «det bredere blikket». Blant annet skrev Sarah Boxer for New York Times i 2005 at: «Det er det falske, det artistiske, og det performative som gjør bekjennelsene verdt å kikke på», og at «det er en betydelig avstand mellom hva bekjennelsene er og hva leserne tror de er».

Bekjennelser som faller inn under denne beskrivelsen er det nok flere av:

Instragram-kontoen til Norske hemmeligheter har 104 000 følgere, og er en av de mest fulgte på plattformen som driver med illustrasjon.

Frank Warren og Finstad tror deres prosjekter har en terapeutisk side, at delingen har en forløsende effekt. Enten fordi andre leser det og kan kjenne seg igjen eller fordi det hjelper å få det ut i det åpne.

For eksempel hadde Norske hemmeligheter samarbeidet med Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Oslo for å kunnskap om tematikken og vise hvilke hjelpetilbud som finnes.

– Prosjektet har beveget seg mer mot en samfunnsrolle, til å bli en motvekt mot alle de glamorøse bildene i sosiale medier. Prosjektet kan også si mye om hvem vi er, sier Finstad, som forteller at de innkomne hemmelighetene handler om alt, og at det kommer fra helt vanlige folk.

Hun plukker bare ut et et visst antall slik at det blir blandet drops – litt forelskelse og litt hverdag.

***

Du finner Norske hemmeligheter på Instagram, Facebook, og Snapchat under brukernavnet norskehemmelig.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.