nrk.no

Hjelp oss å teste ny iOS-app for NRK TV

Kategorier: Apps,Nett-tv,NRKTV,Software,Streaming & TVVi har ryddet opp uten Hellstrøm og laget en helt ny meny. Nå trenger vi din hjelp til å teste forbedringene i NRK TV for iOS. Du får det samme gode innholdet, men kraftig forenkling av appen skal gjøre det bedre å se på TV i farten.

Noen har kanskje lagt merke til at vi driver å pusser opp vår Android-app. Her bytter vi ut litt og litt, og ruller endringene gradvis ut.

På iOS derimot, gjør måten vi tidligere har brukt rammeverk på, at vi måtte rydde opp hele appen før vi kunne vise noe frem. Først ut er iPhone, iPad-grensesnittet kommer når vi har fått tilbakemeldinger fra dere.

Kort oppsummert er dette tingene vi har lagt til:

 • Ny forside
 • Ny navigering mellom serier og episoder
 • Ny videoavspiller
 • Algoritmedrevne anbefalinger
 • Slått sammen Favoritter og «Fortsett å se»
 • Programguiden flyttes ut av appen
 • Forenklet visning av direktekanaler
 • … og en hel del andre småforbedringer

Og dette tingene som ikke er på plass ennå og som vi jobber med:

 • Foreldrekontroll for aldersgrenser
 • Siri-søk / deeplinking
 • Spoling i live-buffer ved Chromecast
 • Indekspunkter i programmer

Hjelp oss med å betateste

Ønsker du å være en av de første til å teste den oppgraderte appen?

Testingen er nå avsluttet

Vi slipper folk til i puljer, og du vil få en epost så snart det er din tur.

Bruk gjerne kommentarfeltet under til å komme med tilbakemeldinger. Det er også mulig å riste telefonen når du bruker appen for å sende oss tilbakemeldinger direkte.

Vi tester også å be om tilbakemeldinger som en integrert del av forsiden. Målet er at det skal være raskt og enkelt. Spørsmålet blir borte når du har svart. Etter en stund vil det dukke opp et annet spørsmål.


Lurer du på hvorfor vi ikke heller har laget app til Windows Phone eller xBox?
Her finner du en lang og grundig forklaring.

Siden denne saken ble skrevet, har vi laget en test-app i WinJS. Kort oppsummert forenkler ikke WinJS nok de mest krevende utviklingsprosessene til å rettferdiggjøre en egen app for Windows-produkter.

Ny forside

En av de viktige tingene vi har gjort, er å gjøre forsideopplevelsen enklere og mer oversiktlig.

Vi vet at grupperinger oppleves som enklere når du som som seer skal finne et program. Grupper gjør at man enkelt kan forkaste hele gruppen, og ikke trenger å vurdere hvert element. Derfor deler vi nå opp forsiden i ulike etasjer.

Vi har blant annet gjort disse endringene på nettsiden og Apple TV, og jobber med å få dette ut på alle plattformene.

Enklere struktur: Den nye til venstre og den gamle versjonen til høyre.

Raskere vei til avspilling

For serier er det nå enklere å navigere mellom sesonger og episoder, samtidig er beskrivelser og annen metadata plassert mer intuitivt i grensesnittet.

I tillegg får du nå algoritmedrevne anbefalinger tilknyttet innholdet du går inn på. Les mer om hvordan vi gjøre det her.

Videospilleren er også blitt helt ny. Raskere vei til avspilling er en av tingene som har jobbet med å oppnå. Når du klikker på en episode, starter denne automatisk. Vil du se fullskjerm, snur du telefonen.

Ellers har også Chromecast-brukere fått en mer stabil løsning, og AirPlay er selvfølgelig med.

Programguiden er kastet ut

Vi har forenklet visningen av direktekanalene vår og vi har flyttet hele programguiden ut av appen, slik at knappen for programguiden åpner nettsiden.

Innloggede brukere får også en ny og forbedret opplevelsen. For å gjøre det lettere å finne tilbake til ditt innhold tester vi nå ut en ny versjon av «Mitt innhold». Vi har slått sammen Favoritter og «Fortsett å se» i en listen som er sortert basert på din siste aktivitet. Denne løsningen er laget med strikk og binders, og synkroniserer ikke perfekt med andre plattformer, men det er viktig for å teste ut dette konseptet og få tilbakemeldinger.

Kategoriene har fått en mer visuell utlisting, slik at det skal være enklere å forstå hva de ulike kategoriene er. Søkefeltet husker nå også tidligere søk for at du får kortere vei til innholdet.


Vi vil gjerne vite hva du mener om den oppgraderte appen. Opplever du den nye appen som ryddigere, eller er det noe du savner? Fortell oss gjerne også i hvilke situasjoner du bruker appen mest, og hvordan vi kan gjøre den enda bedre!

39 kommentarer

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Jos)

   Bare for å bekrefte det Åge svarer. Vi må ha AppleID for å kunne sende ut testflight beta-invitasjoner. Dette er begrensinger Apple har lagt i sin modell for distribusjon av apper.

  • Jørgen (svar til Rolf)

   Jeg vet ikke hvor nye SamsungTV du har, men på min som har «nyeste» smartTV fra Samsung skjedde det samme. Da måtte jeg trekke ut strømmen på TVn i 30sek, og så sette i igjen. Da virker alt igjen.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Rolf)

   Våre apper til smart-TV (inkludert Samsung), er en av de tingene vi jobber videre med i høst. Men dagens app skal virke, så her er det noe muffins. Send oss gjerne årsmodell og type på [email protected], så vi kan nøste opp i det.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Per)

   Hei Per. Usikker på hva du mener er bortforklaringer. Appene våre på Playstation 4 / Samsung / LG osv er identiske, fordi vi kan gjenbruke et HTML / JS-grensesnitt. Det betyr at kostnaden ved å utvikle og oppdatere denne sprer seg på mange plattformer. For xBox kan vi ikke gjenbruke dette, men er tvunget til å lage hele appen på nytt. WinJS effektiviserer det å lage grensesnittet til en viss grad, men det som koster oss mange utviklingstimer er alt det bakenforliggende som handler om avspilling osv. Kostnaden ved å utvikle for xBox blir derfor for høy for oss.

   Men, vi fortsetter å se om det er måter vi kan gjenbruke deler av koden og følger med på Microsoft sine utviklingsverktøy. Vi gjør hele tiden grundige vurderinger på hvor vi når flest på en effektiv måte. Her er et bilde av et forsøk vi gjorde med en universal app. Den viser innholdet på forsiden, samt spiller av. Men mangler alt av annen funksjonalitet som teksting, søk, kategorier, direkte, statistikk osv.

   photos.app.goo.gl/hqBXx80fnOVVsVZz2

   Forøvrig er NRK TV webløsningen og APIer bygget i Microsoft sine utviklingsverktøy, og jeg har selv brukt mangfoldige timer på å teste web-avspilleren på nettopp xBox for at den skal virke bra.

  • For det første må du kunne stave Xbox riktig. Det staves Xbox ikke xBox. For det andre er det tullete bortforklaringer. Dere lager jo konstant nye apper til iOS. Hvorfor ikke lage en UWP app som fungerer på både W10, W10M og Xbox? Hvis dette er altfor kostbart for dere så lurer jeg på hvor penga går hen i NRK. Jeg betaler lisens hvert år til dere. Og dere bruker jo tid, ressurser og penger på å fprtsatt utvikle allerede ganske bra nok iOS og Android apper? I tillegg referer dere i artikkelen til en gammel artikkel for de som lurer på WP app og Xbox app. Dette er altfor gammel og utdatert informasjon. Det har kommet mye nytt de siste årene blant annet Windows 10 og Xamarin hvor man kan bygge apper mye mer effektivt mellom flere plattformer. Kanskje dere sier at det ikke er så mange som ser på Xbox og Windows 10 osv, men grunnen til det er jo for det første at det er veldig tunvindt å gjøre det i Xbox nettleseren og en W10 app ville vært ypperlig når vi nå nærmer oss en tod hvor mye blir lagt inn i app butikkene. Og hvis dere da lager en UWP app vil denne også være framtidssikret for de seerne med W10 tablets og Xbox konsoller. Så nå spør jeg, hva er det som egentlig stopper dere i å lage en UWP app?

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Anonym)

   Det er en reell kost / nytte vurdering som fremdeles ligger til grunn for at vi ikke lager en Xbox-app NÅ. Vi har alt en god løsning for Windows 10 (og 7/8, Mac og Linux) som er nettsiden vår.

   Vi er klar over at en UWP-app også vil kunne fungere på Windows 10, men der gir nettsiden vår en god opplevelse.

   Så kan man argumentere at det samme ville være tilfellet for Android / iOS. For NRK TV er det aller viktigste selve streaming-opplevelsen. Og på mobil gir native apps bedre kontroll og ikke minst brukeropplevelse. Det er ikke til å komme unna at det ER mer komplisert å lage en god streaming-opplevelse for 3g/4g enn det er for bredbånd når man ser på mobile nettlesere mot nettlesere på desktop. Vi trenger full kontroll for å håndtere buffere osv.

   Og som jeg skriver i artikkelen, minsker vi utviklingstiden ved at vi feks deler programguide med web. Vår chromecast-receiver er delt mellom Android og iOS. Philips og Sony deler selvfølgelig 99% med Android (Android TV) Samsung, LG, Playstation, Get, Altibox, Canal Digital er samme appen (HTML/JS). Apple TV4 deler underliggende ting med web. (javascript)

   Ser man dette regnestykket, hvor Xbox står ut som en plattform hvor vi kan gjenbruke minimalt, er ikke kost/nytt/antall brukere noe vi kan rettferdiggjøre. Argumentet om at vi også vil nå Windows 10-brukere, gir ikke mening, når vi alt har en god app for Windows 10 (tv.nrk.no). Det er jo ikke slik at vi kan slutte å utvikle web, fordi det også gir en god opplevelse på Mac / Linux.

   Argumentet om at WinJS lar deg bruke Javascript / HTML / CSS gir ikke mening. Ser man på hva WinJS faktisk gjør, lar det oss ikke gjenbruke Javascript / CSS / HTML fra web eller noen av de andre plattformene. Man må uansett skrive spesifikk WinJS kode, det er bare at språket bruker syntaks fra Javascript. I praktis skriver man appen på nytt, man bare gjør det i et annet språk enn .net.

   MEN, vi er alltid opptatt av å være oppdatert på markedet og teknologi. Skulle kost / nytte / utbredelse endre seg for Xbox, gleder jeg meg til å sette i gang å lage en slik app. Akkurat nå er ikke markedet / utbredelsen slik. Og skulle det vises seg at Microsoft faktisk begynner å støtte Javascript / HTML / CSS på Xbox som visningsmotor, ikke bare språk, ville kostnaden ved å levere app der også være minimal. (Gjenbruk av Samsung / Playstation / … appen)

   Så er det jo slik at selv ikke Netflix med sine tusenvis av utviklere har oppdatert Xbox appen i år. Vi kjenner ikke brukstall fra Netflix, men vi kjenner andre tall som er med i grunnlaget for våre vurderinger. Men Netflix sin oppdateringsfrekvens sier trolig noe om prioriteringer basert på deres brukertall.

  • Hvis dere ønsker å gjenbruke kode for en xbox-app, så er det feil å se på WinJS. Det dere må se på er Hosted Web App med TVJS og andre hjelpebiblioteker. blogs.windows.com/buildingapps/2016/09/30/uwp-hosted-web-app-on-xbox-one-app-dev-on-xbox-series/

   Det man i praksis gjør er å lage en webwraper rundt den eksisterende nett-TVløsningen og man bruker hjelpebibliotekene til TVJS for å implementere bedre navigering som gjør at man ikke må bruke en «musepeker».
   github.com/Microsoft/TVHelpers

  • Per (svar til Per)

   Tydelig at NRK har satt seg dårlig inn i mulighetene man har til å lage Hosted Web Apps som integrerer godt med resten av brukergrensesnittet og spillkontrollene på Xbox. Spotify for Xbox one er blant annet implementert på denne måten. Dere kom med mange påstander om hvor vanskelig det er å lage en app og hvor mye ekstra arbeid det er, men sannheten er at dere ikke har satt dere godt nok inn i alle alternativene før dere valgte å avskrive oss som bruker Xbox. Men hva kan man forvente av en utviklingsavdeling som har en slik nesegrus beundring for Apple og Google at alt annet kommer i andre rekke.

   Dere sier at det ikke er noen planer i første omgang, men nå har første omgang var i mer enn 5 år og er det ikke snart på tide å bevege seg over i andre omgang?

   Og til informasjon så ble Netflix for Xbox One oppdatert samtidig for alle andre TV-baserte plattformer

  • Knut (svar til Per)

   Det får sakte hos NRK. Nå er det snart 10 år siden Playstation fikk en App. På tide å støtte flere konsoller.

 1. Hei, må først bare si jobben dere gjør er fantastisk. Men så var der en ting. Nå som man har en bruker på NRK nett tv hadde det vært greit om man for eksempel kunne ha satt en annen lokalisering som standard i stedet for Østlandet. Jeg er også usikker på om sørlands sendingen blir streamet direkte?

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Anders)

   Tusen takk for det Anders! Akkurat nå har vi ikke enkoder-kapasitet til å kjøre alle distriktene samtidig direkte. Vi vet det kan ta litt lang tid før de er tilgjengelig i opptak, men jobber med en løsning hvor de vil bli tilgjengelig nesten umiddelbart etter sending.

  • Dere må i hver fall ordne så man har tilgang til NRK Sápmi fra hele landet. Ble sjokkert da det ikke var mulig å følge den direktesendte valgdebatten. NRK må skjerpe seg.

  • Veronika (svar til Veronika)

   I det store og hele trengs en grundig gjennomgang av hvordan digitalt innhold organiseres for nå driver NRK institusjonalisert diskriminering gjennom å gjøre NRK Sápmis innhold vanskelig tilgjengelig.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Veronika)

   Hei Veronika! Vi tar tilbakemeldingene dine alvorlig, og jeg håper du kan sende meg en epost på kjartan.michalsen alfakrøll nrk.no så jeg kan få høre mer om dette.

  • Andreas Munkelien (NRK) (svar til Geir Henry Hauge)

   Hei!

   Vi jobber med å øke kvaliteten på strømmene våre. Det blir nok en stund til vi kommer ut med UHD innhold – kanskje gjør vi noen tester. Vi trenger å se litt mer på opplevelsen av kvaliteten opp mot kostnaden av å distribuere den.

   Mvh

   Andreas

  • Tanja Thuesen (svar til Arild)

   Ja. Samme funksjonalitet er med her. Du velger kvaliteten under «Mitt innhold» og klikker på innstillingsikonet i øverste høyre hjørne. Default er «Automatisk», men om du klikker på teksten, da kan du bytte til laveste for å spare på datatrafikken.

 2. Hei. Savner nyheter i denne app’en. Hva med å ha en egen rekke med siste nyhetsinnslag fra Dagsrevyen, pluss innslag fra lokalsendingen der du kommer fra.

  Kommer dette til min Apple-TV blir jeg kjempeglad

  Svar på denne kommentaren

 3. Den nye apple tv ULTRA HD (4K) har release nå i september. Da er ULTRA HD streaming klar på på den boksen. Da ville det være flott om den nye nrk appen var UHD klar,og appen tilgjengelig på apple tv sin UHD boks.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Christoffer)

   Hei Christoffer!

   Du kan enten legge inn kommentarer til forbedringer her, eller du kan riste telefonen når du bruker appen og sende inn skjema du da får.

   Det ligger evemtuelt litt mer info i bunnen av forsiden av appen, og lengre opp i denne artikkelen.

 4. Men hva skjedde med Apple tv da? I går virket plutselig ikke noen av mine to ATVs. «NRK ikke tilgjengelig» . Etter å ha oppdatert min ATV4 med nyete NRK-app så vill den spille. Min ATV3 derimot vil ikke. Har dere fjernet støtte??

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei, jeg får ikke opp heldekkende skjerm på NRK TV på min iPhone X. Hos TV-Adressa får jeg heldekkende skjerm ved å dobbelklikke på mobilglasset. Hva med lignende teknologi hos dere? Mvh Olav Hynne

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.