nrk.no

Snapchats midtlivskrise

Kategorier: Det sosiale nettet & Diskusjon

Mor og far får seg en overraskelse i Snapchats nye promo-video for funksjonen «Memories» Foto: Snapchat

Nye Snapchat lagrer bilder og lar deg skjule dem fra mamma og pappa bak et passord.

Snapchat lanserte i går funksjonen «Memories», som er den største endringen siden de tillot brukere å publisere offentlige historier. Memories lar deg lagre historier til evig tid, samt laste opp bilder du har tatt med mobilen eller andre kameraer.

Gizmodos William Turton melder kort og greit at «Snapchat er ødelagt». Alex Kantrowitz i Buzzfeed mener tjenesten nå framstår mindre rå og ufiltrert, men at det kan gjøre den mer populær.

Memories lar deg nå enkelt lage en velregissert og glossy presentasjon av en opplevelse.

Det endrer fundamentalt hvordan Snapchat fungerer, og peker på noen større endringer som tjenesten er i ferd med å gå igjennom.

Når verken publikum eller Snapchat selv vet hvordan tjenesten kommer til å bli når endringene er over, kan vi kalle det en midtlivskrise.

Foto: Feeling My Age (CC BY 2.0)
Foto: Feeling My Age (CC BY 2.0)

Snapchat har lenge holdt på ungdommeligheten sin, og ikke «solgt ut» som stort sett alle andre sosiale medier har gjort.

De har takket nei til milliarder av dollar fra Facebook, noe som igjen førte til skyhøye verdivurderinger på opp mot femten milliarder dollar. Dette ga rom for å fortsette som før, og ikke endre tjenesten slik at den blir mer tilgjengelig for «nye brukere».

I Snapchats tilfelle er dette gjerne voksne, all den tid Snapchat er brukt av 90 % av alle mellom 18-29 i Norge – og er landets andre største sosiale medie-plattform etter Facebook.

Vi har tidligere skrevet om hvor mye Snapchat brukes av unge her til lands, og tallene har vokst vesentlig på bare siden februar.

Generasjonskløft

Bloomberg slo nylig opp på forsiden at Snapchat har bygget imperiet sitt på å «forvirre voksne». Designet er beskyldt av mange for å være vanskelig å forstå for andre enn tenåringer.

Buzzfeed gjorde det tydelig for alle at generasjonskløften er enorm, når journalist lærte seg å bruke Snapchat som sin 13 år gamle søster. Mye kan sies om dette fantastiske dypdykket i tenåringers medievaner, men for å sette det litt i perspektiv er det spesielt ett sitat som kan være nyttig. Å bruke så mye datatrafikk på lavoppløste bilder og video trodde jeg ikke var mulig:

Ei jente jeg kjenner bruker 60 gigabyte [på Snapchat] hver måned.

Brooke Rosen til BuzzFeed

Martine Lunder i VG skriver i dag at «Vi må tette generasjonsgapet som har oppstått på sosiale medier», og det kan se ut som hun vil få hjelp fra uventet hold. Snapchats nylige endringer kan framskynde denne utviklingen.

Store endringer

Adweek omtalte i juni den enorme ekspansjonen Snapchat gjør mot markedsføring. De har bestemt seg for å ikke bare flyte på verdivurderinger, men også tjene penger. De åpner derfor opp for at annonsører enkelt kan kjøpe seg plass mellom de publiserte historiene til vennene dine og andre steder i appen. De har også gjort store endringer på Discover-seksjonen, hvor mediepartnere og annonsører kan publisere sitt innhold.

Resultatene begynner vi å se allerede, som da Netflix promoterte den nye sesongen av serien «Orange is the new black» med norsk reklame på Snapchat.

Netflix reklamerte på norsk på Snapchat under lanseringen av en ny OITNB-sesong Foto: Snapchat/Netflix
Netflix reklamerte på norsk på Snapchat under lanseringen av en ny OITNB-sesong Foto: Snapchat/Netflix

Slike store endringer hos andre sosiale medier skaper jevnlig saker om brukerflukt. Facebook har vært hyppig gjenstand for disse, spesielt når det gjelder unge brukere. Instagram har også opplevd lignende.

Det er rimelig å anta at Snapchat nå gjør som mange andre sosiale medier har gjort før dem: bytter ungdommelighet og særhet mot inntekter. Annonsene kan gjøre Snapchat mindre fett for ungdommen, som med letthet finner veien til nye tjenester. Samtidig tilpasses tjenesten for å tekkes et stadig større publikum.

På mikro-nivå har de endret fonter og ikoner for å framstå som en litt mer seriøs plattform. De vil framstå som litt mer seriøse, når man ikke bare kan sende tekst og nakenbilder, men også penger på plattformen.

Evige minner

I dette bildet er derfor memories svært interessant. Endringen ble lansert i går, med en tilhørende video. Foreldrene i videoen overraskes tydelig når de får se enkelte av datterens reiseminner fra Hawaii. Men Snapchat har selvfølgelig en løsning: de lar deg nå skjule snapper bak et passord.

Foreldrene i videoen overraskes tydelig. Men vær ikke redd: Snapchat lar deg nå skjule snapper bak et passord. Foto: Snapchat
Foreldrene i videoen overraskes tydelig, men Snapchat lar deg nå skjule snapper bak et passord. Foto: Snapchat

Verge-journalist James Vincent oppsummerer lanseringsvideoen slik:

1) Snapchat er ikke lenger flyktig.
2) Snapchat fortsetter å bruke de dårligste folka i reklamene sine.

James Vincent på Twitter

Med Memories kan brukere lagre snapper og historier i en slags Dropbox-mappe på telefonen, skriver Fortune. Man kan bruke bilder herfra – og de fra telefonens kamerarull – til å sette sammen slike minner. Man kan også søke etter ting som «Norge» eller «hund», og ved hjelp av bildegjenkjenning vil Snapchat finne disse resultatene for deg.

Etter oppkjøpet av selskapet Seene sitter Snapchat nå på bildegjenkjenningsteknologi som blant annet Facebook og Google bruker i sine tjenester for å sortere og organisere brukernes bilder.

Snapchat lagrer også en kopi av alle disse minnene på sine servere, slik at du ikke trenger å tenke på backup. Dette er den rake motsetning til Snapchat slik vi kjenner det i dag, hvor en melding er tilgjengelig i maks 10 sekunder, og en historie forsvinner etter 24 timer.

Oppdateringen blir tilgjengelig for alle etter hvert, og du får en melding fra Snapchat i appen når Memories er klar for deg. Du kan lese en gjennomgang av funksjonene hos Buzzfeed.

Hva tenker du om Snapchats nyeste oppdatering?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.