nrk.no

Fra beta til lansering: Yr får nye mobil-nettsider

Kategori: NRK

I NY DRAKT: Slik ser Yrs nye mobiltilpassede nettsider ut, – altså ikke appen, men Yr i nettleseren på mobilen. Foto: NRK
I NY DRAKT: Slik ser Yrs nye mobiltilpassede nettsider ut, – altså ikke appen, men Yr i nettleseren på mobilen. Foto: NRK

Takk for alle tilbakemeldingene på Beta Yr, – nå lanserer vi! I juni 2015 lanserte vi Beta Yr, som er Yrs nye mobiltilpassede nettsider, – altså ikke appen, men Yr i nettleseren på mobilen. Da oppfordret vi brukere til å teste Yr gjennom sommeren, og gi oss tilbakemeldinger. Flere tusen har respondert og fortalt oss hvordan de opplever tjenesten. Mange har også kommet med konstruktive endringsforslag, – det er vi takknemlige for at dere har brukt tid på!

Vi jobber sammen med brukerne på mange ulike måter når vi utvikler tjenester, både gjennom kvantitative spørreundersøkelser, kvalitative intervjuer, både strukturerte brukertester og mer uformelle geriljatester. Det å få feedback fra brukere i en beta-test er verdifullt, – gjennom dette får vi små og store tilbakemeldinger, folk deler både irritasjon og gleder. Noen fryder seg over nye værsymboler, mens andre vil ha seg frabedt en sol uten de klassiske solstrålene, eller en måne som er mørk og ikke gul!

Fruktbare innspill – hva har vi jobbet med?

Det er en helt ny tjeneste fra topp til bunn vi lanserer og brukeropplevelsen er ny. Vi har forandret flyten i interaksjonen, vi utnytter trykkskjermen og sveipe-funksjonen for en mer sømløs overgang mellom time-for-time og langtidsvarsel.

Søket er også generelt forbedret og er utvidet med  “i nærheten”-søk. Klikker du i søkefeltet dukker i nærheten-knappen opp, ved å klikke på denne slipper du å taste inn navnet på stedet du befinner deg på.

Det har vært innspill på funksjonalitet og innhold, design og interaksjon. Vi har trimmet mye på den nye tjenesten på bakgrunn av disse tilbakemeldingene. Av større, synlige ting kan vi nevnte:

Værgraf. Det kom tidlig fram at dere ønsket værgrafen (meteogram) på tjenesten. Vi ba spesifikt om hjelp til å utforme værgrafen på Yr i oktober Nå er første versjon av værgraf på plass. Den inneholder været 9 dager fram, mot tidligere 48 timer. Vi jobber videre med å få integrert skydekke, og vi ser på hvordan vi kan integrere flere værparametre i en visning (trykk o.l)

yr-mobil02

Nedbørskart. Vi har også fått flere innspill om at nedbørskartet (radar) er savnet. Mange opplever det som nyttig å se med egne øyne hvordan nedbørsskyer beveger seg i et område, og noen fortalte at denne funksjonaliteten var den egentlige grunnen til at de bruker den gamle mobilversjonen. Dermed er nedbørskartet på plass på de nye sidene når vi nå lanserer.

 yr-mobil03

Mulighet for nedbør. Som alle vet er værvarselet dessverre ingen fasit, men en prognose for været som kommer. Og fordi mange tolker varselet ut fra værsymbolet alene, så vil det i usikre perioder være utfordrende å formidle dette: Noen ganger viser vi et vær-symbol uten nedbør, mens det er fremdeles finnes en liten mulighet for at det allikevel vil komme noen drypp. Derfor har vi innfør mulighet for nedbør på langtidsvarselet.

Dette jobber vi med i fortsettelsen

Vi jobber kontinuerlig med små og større forbedringer, dette er noe av det vi har på blokka framover:

Redigere steder. I tiden framover vil vi legge enda bedre tilrette for å kunne redigere i stedene dine. I dag kan du sette (og slette) favoritt-steder ved å stjernemerke disse. Snart vil du også manuelt kunne fjerne “Sist besøkte”, dvs de stedene som mobilsidene husker for deg fra sist gang du søkte opp et sted.

Mer detaljer: I tillegg er det noen som savner mer detaljert værinformasjon som for eksempel trykk. Dette vil vi inkludere på tjenesten etterhvert.

Tilgjengelighet. Vi har lagt vekt på at tjenesten skal brukes av alle, også brukere med generelt nedsatte funksjonsevner. Vi har fått eksperter på området til å evaluere det som er utviklet så langt med tanke på tilgjengeligheten. Vi har rettet opp mye, og vet at vi fremdeles har en del igjen. Ikke minst vil vi brukerteste mer ansikt til ansikt, for å lære mer om hvordan tjenesten oppleves for eksempel hvis du ikke ser.

Kart. Vi skal også gjøre forbedringer i nedbørskartet. Her kommer mulighet for å zoome og panorere i kartet etterhvert, – det er noe folk forventer i en kartvisning.

Desktop. Med utgangspunkt i de nye mobilsidene vil vi bygge ut med mer innhold og funksjonalitet på en smart måte, slik at disse sidene også kan erstatte dagens desktop-versjon en gang i framtiden.

Vi håper det vi utvikler oppleves nyttig, og at dere fortsetter å gi oss tilbakemeldinger. Nederst på mobilsidene ligger en ‘kontakt oss’-lenke, den har vi satt opp dere for at vi fortsatt skal kunne holde kontakten. Vi hører gjerne fra deg, – på forhånd takk!

23 kommentarer

 1. Sverre Colbjørnsen

  Hei,
  Takk for ny versjon. Den er kjempefin! Betyr dette at dere slutter å utvikle appen?

  Noe jeg lurer på, er hvordan dere håndterer langtidsvarsel. Niende dagen er det jo ikke mulig å komme opp med et veldig korrekt værvarsel, men yr har et veldig høyt presisjonsnivå. Bør kanskje temperaturlinjene bli bredere og mer fuzzy, i takt med kvaliteten på prediksjonene?

  Jeg vet (tror) at værvarselet kun er en prognose, og bruker det litt «ironisk», og sier at det skal regne nøyaktig 0,5 mm fra 13-14, og deretter bli sol og 17 grader. Men jeg er redd ikke alle vet dette. Har dere tenkt noe på hvordan opplæring i appen skal fungere? Hvordan skal man lære hvordan man egentlig skal bruke værvarslet hvis man ikke har lært det i naturfag?

  Ha en fin dag! Det skal bli 7 grader og sol i dag 🙂
  Sverre

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Sverre Colbjørnsen)

   Hei Sverre

   Så hyggelig at du liker de nye sidene våre:) At vi har lansert nye mobilsider nå betyr ikke at vi ikke skal utvikle appen. Tvert i mot. Yr har høy mobilbruk med over 3 millioner ukentlige brukere, fordelt likt mellom Yr app og nettsider på mobilen. Og i all vår kontakt med folk har vi forstått at noen sverger til appen, og andre gjør det ikke, men velger heller Yr i nettleseren. Derfor skal vi fortsette å tilby begge deler.

   Angående langtidsvarsel og presisjonsnivå; Vi jobber med sannsynlighet på langtidsvarselet, nettopp av den grunn du skriver. Og vi er stadig på jakt etter gode måter å formidle at et værvarsel ikke er en fasit men en prognose. Du spør «Hvordan skal man lære hvordan man egentlig skal bruke værvarselet hvis man ikke har lært det i naturfag?». Godt spørsmål. Vi tenker at vi må lage Yr slik at den er nyttig både for de som har høy kunnskap om værvarsling og de som ikke har det. Og da må vi finne gode løsninger i spennet mellom folk flest som ønsker enkle svar, og mer kunnskapsrike som gjerne vil ha rådata og aksepterer usikkerhet. Dette er en presentasjonsutfordring som driver oss videre fra dag til dag:)

 2. Frederik Vestre

  Hei

  Jeg bruker ofte yr i vinterhalvåret for å vurdere faren for at det er glatt ute. I den forbindelse er det nyttig å se observasjoner fra værstasjonene i nærheten (som er tilgjengelige på oversiktsiden på den nåværende nettsiden og i nettbrettappen). Jeg kan ikke se observasjoner i de nye sidene. Vil dette bli borte når beta-sidene kommer i produksjon?

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Vidar L)

   Hei Vidar
   Vi ønsker å lage en ny form på meteorologenes tekstvarsler og vil legge dette ut på tjenesten når det blir klart. Tekstvarslene i sin tradisjonelle form kan du fortsatt se hvis du går til desktoputgaven av Yr yr.no/tekstvarsel/ eller i Yr appen for Android og IOS.

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til noname)

   Hei
   Nye mobilsider inneholder ikke observasjoner og vindkart ennå (det gjorde heller ikke de gamle sidene). Vi vet at noen har behov for denne informasjonen og jobber med å få det på plass på sikt. Vi har altså ingen fullgod løsning på mobilen, men du finner observasjoner og vindkart på desktop, som før.
   En av grunnene til at vi har endret radaranimasjon til en kartløsning er at vi dermed har grunnsteinen for å lage nettopp vindkart.

  • PerH (svar til PerH)

   En animasjon basert på sannsynlighets-beregninger er ingen erstatning for radar-animasjonen

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til PerH)

   Hei
   Vi har kalt radaren for Nedbørskart på de nye mobilsidene, og det ser ut som du oppdaget at den ikke er fraværende:-) Kartet viser nedbør fra radarmålinger. Det nye nedbørskartet er basert på de samme dataene som tidligere.

 3. Nedbørskartet er poengløst. Hele poenget med den er å forutse hva som skjer fremover. Da hjelper det lite at stedsnavnet dekker over skyene (!). Prikken er mer enn nok for å skjønne at man ser på riktig plass. Dere bør også få på plass en slider slik som websiden. Vi har touch-telefoner i 2016.

  Svar på denne kommentaren

  • Hilde Bakkeli (NRK) (svar til Ole)

   Hei, takk for tilbakemeldingen. Vi kommer til å jobbe videre med forbedringer på nedbørskartet framover.

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til dubidubno)

   Hei

   Vi ser at folk foretrekker det ene eller det andre: Noen sverger til apper, andre kikker på sider gjennom mobilens nettleser. Det er grunnen til at vi har både app og nettsider på mobilen. For Yr sin del fordeler bruken seg 50-50 mellom app og mobile nettsider. Vi ser at de som har installert appen bruker tjenesten oftere.

   I dag har Yr appen ingen spesiell funksjonalitet som gjør den bedre enn de mobiltilpassede sidene. Når vi skal utvikle appene videre, vil vi utnytte appenes iboende muligheter.

 4. I USA hadde jeg allerede for mer enn ti år siden en utrolig nyttig funksjon: Værradarbilde ble sendt over satellitt (XM) og lå som overlay på Garmin GPSen min. Så var det bare å styre unna på mc. En sånn funksjon hadde vært noe på mobilen!

  Svar på denne kommentaren

 5. Roy Sigurd Karlsbakk

  Her var det mye fint og nytt. Men én ting savner jeg fra den gamle, at den automatisk bytta til detaljmodus når jeg snudde telefonen. Det gjør den ikke nå. Kunne dere legge inn et valg for å tillate denne funksjonaliteten for oss som liker den?

  takk

  roy

  Svar på denne kommentaren

  • Hilde Bakkeli (NRK) (svar til Roy Sigurd Karlsbakk)

   Hyggelig du liker den nye siden!

   Ja, i vår IOS app kan du snu telefonen og se meteogrammet, dette er litt vanskeligere å få til i en nettleser.

   På den nye mobilsiden kan du klikke på en dag for mer detaljer i listeform eller gå til værgrafen.

  • Jeg anbefaler å ta en titt på CSS-reglene: @media screen and (orientation:portrait) og @media screen and (orientation:landscape), det vil nok få dere på rett spor mht orientering på nettsider. 🙂 *Tommelopp*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.