nrk.no

Det vi er mest gira på under kveldens Apple-lansering

Kategorier: Gadgets,Idag prater vi om & TV


Vi i NRKbeta har ikke vært så opptatt av Apples lanseringer de siste årene – det har mest vært vanlige lanseringer, og det er en stund siden de revolusjonerte bransjen sist. Denne gangen derimot…

…er det – eller kan det se ut til å kunne bli – annerledes. Hovedsaklig på grunn av Apple TV. Her er vår guide til hvilke rykter vi synes virker kulest før kveldens Apple-event.

Valg av sted

Flaming Lips @ Bill Graham Civic Center, Pre-New Years

Noe av det første som ble kjent er åstedet for selve arrangementet – Bill Graham Civic Auditorium. Mashable skriver at det er hit president Barack Obama kommer for å tale, og store konserter avholdes.

Kapasiteten på lokalene har økt jevnt og trutt de siste årene. Vanligvis har Apple hatt lanseringen i sine egne lokaler eller i Yerba Buena Center i San Francisco. I 2014 ble det arrangert i Flint Center – samme sted som Steve Jobs lanserte både Macintosh (1984) og iMac (1998).

Publikumskapasiteten på steder Apple har hatt lansering de siste årene.
Publikumskapasiteten på steder Apple har hatt lansering de siste årene.

Mashables teorier om så mye større plass, tror de henger sammen med at Apple vil vise frem:

 • Internet of things-integrasjon i demo-hjem (tenk IKEA)
 • CarPlay i ekte biler (kanskje på scenen?)
 • Hvordan Apple vil tilnærme seg stua

Alle disse punktene er veldig spennende for oss i NRK, men spesielt det siste.

Ny Apple… TV?

Ca. 17% av norske husholdninger har en Apple-TV og NRK fikk en egen app der på denne tiden i fjor.

NRK på Apple TV
NRK på Apple TV

New York Times skriver at vi kan vente oss et helt nytt design, og større muligheter for spill, apper og navigering ved hjelp av stemmen. Det er sannsynlig at en visuell redesign, og inkludering av en smartere «Siri», Apples stemmestyrte smarte assistent.

Apple ønsker en større plass i både stua og hjemmet, og Apple TV spås å være dingsen som knytter det hele sammen. Via den skal du kunne styre smart-elektronikken hjemme, som lamper og termostat. Kanskje vil du også kunne se innhold fra en lenge ventet streaming-løsning fra Apple.

Apples HomeKit Illustrasjon: Apple
Apples HomeKit Illustrasjon: Apple

New York Times skrev også nylig at Apple TV etter sigende skal gjøre spill til et av de viktigste salgsargumentene, og utfordre tradisjonelle konsoller.

Det har lenge versert rykter om en TV fra Apple som navigeres ved hjelp av bevegelser, ikke ulikt Nintendo Wii og Microsofts Kinect. Kan kombinasjonen av bevegelser, stemme og iPhone utgjøre navigeringen på neste generasjons Apple TV? En ny dedikert fjernkontroll med berøringspanel, bluetooth og støtte for bevegelse skal være på vei i følge 9to5mac som har gravd i OS X 10.11 utvikler betaen.

Matthew Siegler, partner i Google Ventures og tidligere skribent hos TechCrunchm tror også spill vil være et svært viktig element. Han dessekerer Nintendos strategi rundt Wii på følgende måte: Wii viste seg til slutt å bli en døgnflue, fordi de fokuserte på riktig demografi, men med feil langtidsstrategi.

Nintendo gikk etter casual gamers – smart – men de gjorde det på feil måte: med fokus på en måte å kontrollere på som ikke var bærekraftig. (På en måte akkurat det samme som Microsoft gjorde med Kinect noen år etterpå) De mestret spillene, men input-mekanismen bommet de på. (Klarer Apple dette? Vi får se). Det var en gimmick, og den var irriterende. Hypen dempet seg fort.

Matthew Siegler, på sin blogg «500ish»

Siegler mener Apple nå har alle forutsetninger for å lykkes, med iPhone, iPad og iPod touch som noen av verdens mest populære spill-enheter. Når de nå skal innta stua går de ikke etter Xbox og Playstation. De går nemlig etter et mye større marked.

Hans konklusjon er at konsoller vil bestå et tiår i høyden, og at «hardcore» gamere vil flytte over til PCer. Samtidig vil «casual gaming» ta over, sannsynligvis på iOS i stua.

Periscope på Apple TV

Periscope på AppleTV? Fotomontasje: NRKbeta
Periscope på AppleTV? Fotomontasje: NRKbeta

Brukt Periscope-appen på mobilen i det siste? Med den kan du se andre brukeres videostrømmer fra hele verden, og nå kommer den kanskje på Apple TV i følge TechCrunch.

Vi er likevel nysgjerrige på hvordan vertikal-formatet fra Periscope vil fungere på breddeskjermen i stua. Les vår alvorsprat om vertikal video her.

Vi har eksperimentert en del med Periscope, og synes det tidvis fungerer ganske bra. Slik ser det for eksempel ut når vår Asia-korrespondent Peter Svaar strømmer direkte fra en demonstrasjon i Hong Kong:

En ting til

Nysgjerrig på alt det andre som også kanskje kommer i kveld? Les mer om dette hos f.eks Tek.no eller 9to5mac. Ryktene sier i hvert fall at vi kan vente oss:

 • Ny iPhone 6 og 6S med 4K-video, force touch og rosa farge
 • A9 prosessor + 2GB RAM
 • iPad pro, en større og kraftigere iPad
 • iPad mini 4
 • Nye armbånd til Apple Watch

Du kan streame eventet live fra kl. 19 på Apples nettsider. Følg gjerne med oss på Twitter under lanseringen.

Les også:

17 kommentarer

  • Erlend Vold Enget (svar til Ståle Grut)

   Takk for fin artikkel, og ja, Apples September Event var veldig spennande, som alltid! Eg er veldig glad både for iPad Pro kjem, slik ryktene har snakka om i fleire månader, og at det kjem ei oppdatering av Apple TV.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Rune)

   TNS Gallups Interbuss-undersøkelse fra 4. kvartal 2014 (som er det ferskeste svaret på akkurat dette spørsmålet i den undersøkelsen) sier 17%, ja. Er konsistent med andre kilder. Vil gjette at det er krøpet bittelitt opp siden de spurte for snart et år siden. Og at dagens lansering av en langt mindre daff dings enn forrige generasjon vil pushe andelen opp noen klikk til.

  • Dette er jo interessant. Forsøkte å finne mer om på TNS Gallup sine sider, men fant det ikke.
   Vet du hvor mange prosent av norske husholdninger som har andre typer Smart-TV?
   Kanskje du også vet andelen som faktisk bruker dette til å se på f.eks NRK?

 1. Solveig Bang Wiik

  Etter å ha sett BBC-dokumentaren (på NRK) om fabrikken der Apple bygger telefonene sine, må jeg si det er bemerkelsesverdig at journalister er så gæærne etter disse produktene. Forholdene i fabrikken synes nemlig å være moderne konsentrasjonsleirer, der personalet gjerne arbeider søtti timer i uken og må dele soverom med syv andre personer. Jeg tror Apple i fremtiden kommer til å bli husket som noe svært negativt, en merkevare som utnytter seg av fattigdom, svært billig arbeidskraft, og ikke tar hensyn til menneskeliv – en totalitær bedrift.

  Forholdene er sikkert ikke bedre enn andre produsenter, og da skulle jeg ønske jeg kunne kjøpt etisk holdbar elektronikk. Finnes det, NRK-beta, produsenter som ikke behandler arbeiderne sine som slaver? Det kunne jeg tenke meg å lese om!

  Svar på denne kommentaren

  • Det finnes faktisk (minst) et slikt produkt, og det fortjener å få mer oppmerksomhet: Fairphone. Laget av mineraler som ikke kommer fra konfliktsoner, designet for å kunne repareres og gjenvinnes, og produsert under forsvarlige atbeidsforhold. Etter hva jeg kan se, har ikke NRK Beta skrevet noe om Fairphone, men det burde de.

  • Erlend Vold Enget (svar til Solveig Bang Wiik)

   Slaveliknande kontraktar, elendige arbeidsforhold, konfliktmineral, total neglisjering av miljø, etc, er svært utbredt. Ta ein kikk i garderoba di, så finn du klær som er produsert av arbeidstakarar i giftige miljø, manglande tryggleik, og som får så dårleg betalt at det ikkje er bærekraftig. Apple set både etikk og miljø i høgsetet, og har stadig strengare krav ovanfor sine leverandørar og produsentar. Fleire andre følgjer etter, men skyld ikkje på Apple for det andre storkonsern gir blaffen i, og Apple sine underleverandørar ikkje følgjer opp. Apple avsluttar årleg samarbeid med leverandørar fordi deg ikkje evner eller ønskjer å følgje opp Apple sine standardar.

  • Solveig Bang Wiik (svar til Erlend Vold Enget)

   Jeg må regne med du ikke har sett dokumentaren jeg refererte til. Der ble det nemlig forklart at fabrikken jeg viser til tok over telefonproduksjonen fra en tidligere fabrikk, der femten mennesker hadde tatt livet sitt som følger av ulevelige arbeidsforhold, men at forholdene ikke var bedre ved den nye fabrikken. Klart hadde det vært varslere, men apple har ikke respondert eller gjort noe for å bedre arbeidernes rettigheter.

   Dersom en kjøper en tjeneste, da har en et moralsk ansvar i å se til at tjenesten blir gjennomført på en etisk rett måte. Dessuten er det viktig å påpeke at Apple ikke er en liten bedrift uten makt. De har all makt til å gjennomføre miljøvennlige tiltak, og sørge for at mennesker ikke blir behandlet som lort. Og klart ville dette gått utover prisen på en telefon, at du som forbruker hadde måttet betale en høyere sum for produktet. For jeg må anta at Apple fremdeles ønsker 250ish$ i overskudd per solgte telefon.

   Mitt overordnede poeng var dessuten at det virker som om journalister har religiøse følelser for apple sine produkter. Og at dette er rart. For journalister har et samfunnsansvar i å dekke hele sannheten vedrørende et saksobjekt.

   Jeg savner å lese om alternativer som har solide etiske retningslinjer, som ikke forurenser like mye (det er en kjent sak at det er problematisk å reparere et apple-produkt selv, skifte deler etc). Hvorfor ser jeg aldri slike saker? Finnes det et sertifikat produsenter kan gå til anskaffelse av dersom de er «snille», all av fair trade? Jeg vil gjerne at de som har bygget produktene jeg kjøper ikke skal gå gjennom livet og lide.

 2. Erlend Vold Enget

  Eg har sannsynlegvis sett dokumentaren, og eg har sett mange andre dokumentarar om teknologibedrifter. Apple har ein sær don´t fix it yourself-politikk, men det er fullt ut mogleg å reparere ting sjølve, eller få firma her i Norge til å reparere dei, sjølv om dette er usertifisert. Det har eg gjort, og det held eg fram med å gjere. Det er forresten eit stort firma i USA, iFixit, trur eg, som i likheit med mange epleelskarar, hatar denne politikken frå Apple, og som derfor har som forretningsidé å selgje utstyr til å reparere alt frå Apple, samt lage instruksjonsvideoar for dette.

  Eg er næringsdrivande, og har fleire firma i Norge og i utlandet. Utgangspunktet for mi verksemd og investering i aksjar og andre selskap er etisk handel, bærekraft og miljø. Og antikorrupsjon.

  Apple er ei bedrift med betydeleg makt, og om du er interessert, så har dei ein del på nett om kva dei gjer. Her er noko på miljøsida: apple.com/no/environment/. Det finst sikkert og noko om etikk, men det fann eg ikkje i farten, utan at det betyr at dette ikkje er noko Apple jobbar med. Snarare tvert i mot.

  På eitt av dei kvartalsvise føredraga om økonomien i Apple vart det, trur det var seint i fjor, frå enkelte investorar stilt kritiske spørsmål til kvifor Apple hadde strenge krav til miljø og etikk, og då svarte Tim Cook: Get out of my stock! Han ville ikkje høyre tale om at dei skulle lette på gasspedalen, eller sette på bremsene, i forhold til å arbeide for miljøvenlege løysingar, materialgjenvinning, mot konfliktmineral, for gode arbeidsvilkår og arbeidsmiljø.

  Apple er svært opptekne av å sette dagsorden, på ein positiv måte.

  Eg er ikkje journalist, men gründar, investor, kall det kva du vil. Eg valgte Apple og deira produkt ut frå sikkerheit, miljø og etiske standardar. Sjølv om ikkje alle gjer det, og heller velg billege leverandørar for å spare pengar, så har du har heilt rett i at eg, du, og alle andre, har eit moralsk ansvar for å stille krav til det vi kjøper av varer og tenester, og då ikkje berre på kvalitet og pris.

  Svar på denne kommentaren

 3. Nå vil robotene chatte med deg 🤖

  […] av de viktigste funksjonene da den ferskeste Apple TV-modellen ble lansert var stemmestyring ved hjelp av Siri. Her kunne man snakke til fjernkontrollen og si ting som […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.