nrk.no

Vi må (seriøst) snakke om vertikale videoer

Kategorier: Journalistikk,TV & Video

Horisontal eller vertikal video?!
Horisontal eller vertikal video?!

Det er en stund siden vi har snakket om vertikale videoer her på NRKbeta. Kanskje er det fordi da vi sist snakket om det, gjorde vi oss høye, mørke, morsomme og litt nedlatende.

Men nå er vi klare for å snakke om det på nytt. Litt mer ydmyke. Litt mindre kategoriske. Litt mer rådville og undrende.

Problemet

Hva er det egentlig de prater om nå tenker du kanskje? Hva er problemet med vertikale videoer? Funker ikke det like godt som horisontale, «vanlige» videoer?

Og det er mulig du har rett her. Og at vi tar feil. At problematiseringen her ligger i TV-hodene våre. Men den ligger der. Og den ligger der ganske kraftig også.

Rent skjematisk ser forholdet mellom høyde og bredde video slik ut. Kanskje var ikke Instagram som la seg på kvadratisk både bilde og video så dumme...
Rent skjematisk ser forholdet mellom høyde og bredde video slik ut. Kanskje var ikke Instagram som la seg på kvadratisk både bilde og video så dumme…

Sånn rent historisk har nemlig video alltid vært «horisontal». Det vil si at det TV-bildet du alltid har forholdt deg til har vært bredere enn det har vært høyt. Og sånn er det forsåvidt den dag i dag også.

Alt fra kinolerretet, via TV til Youtube er utelukkende horisontale.

Store TV-kanalers videosystemer, fra kamera til utspilling, er horisontalt. NRKs inkludert. Den profesjonelle video-verden driver rett og slett ikke med konseptet vertikal video. Vi ler av det, og synes det er rart og fremmed.

Vi tar oss vel også med jevne mellomrom i å fnyse av folk som har vært «dumme nok» til å filme vertikalt med mobiltelefonene, og klør oss skikkelig i hodet når vi av en eller annen grunn må bruke slik video i sendingene våre.

For det er selvsagt brukerne – folket – som er grunnen til at vi atter en gang må snakke om vertikal video.

Distruptive mobiltjenester

Før i tiden var det selvsagt ikke noe problem at allmuen lagde video selv. Da kjøpte folk seg videokamera fra Sony, Canon eller Toshiba, og filmet horisontalt.

Det verste som skjedde var at man under kaffe-besøket hos venner og bekjente ble plaget med timesvis av av håndholdt video fra bryllup og barnedåper. Hjemmevideo het det den gang, og hadde en slags sjarm.

So far so good egentlig.

Dette var selvsagt før mobiltelefonen ble hetende smart-telefon, og datatrafikk ble nesten gratis. Fra et gammelt TV-perspektiv er det som vanlig enklest å legge skylda på Apple og Samsung. Mobiltelefonen har jo egentlig aldri hatt noe annet enn en vertikal formfaktor etter at skjermene ble store og trykksensitive.

Med mobilen ble folket rett og slett vant til å konsumere innhold i høydeformat, og ikke i breddeformat, som vi liker så godt i gamle TV-mediehus. Til alt overmål var også nettsider konstruert slik at en skjerm i høydeformat fungerte ypperlig.

Velkommen til framtiden liksom.

Den endelige spiker’n i kista for oss vertikal-video-skeptikere har tjenesten Snapchat dundret inn de siste to årene. Det sosiale mediet som har tatt ungdommen med storm, og er ifølge TNS Gallup nå Norges nest største sosiale medium, kun slått av gigant-bror Facebook. (TNS Gallup Interbuss Q1 2015)

Vertikal Video på Snapchat from NRKbeta on Vimeo.

Som reinspikka mobilapplikasjon er Snapchat av natur vertikal, og har bidratt til at vertikale videoer er blitt mer normalen enn unntaket når det kommer til brukergenerert innhold de siste årene.

Også Snapchat sliter imidlertid med en slags schizofreni når det kommer til videoformatet. Der det brukergenererte video og-billed-innholdet er vertikalt, blir ting litt mer komplisert i den delen av tjenesten hvor tradisjonelle medieaktører er invitert inn med sitt innhold.

Snap Discover blander både høyde og breddevideo litt som det selv passer seg.
Snap Discover blander både høyde og breddevideo litt som det selv passer seg.

Snapchat Discover er en god mix av både vertikal video, gjerne brukt i innsalgsfasen av tjenesten, og tradisjonell horisontal video når man driller litt ned i innholdet.

Vertikal video-bevegelsen rører på seg.

Mye av problemene rundt vertikal video er at det i praksis ikke finnes verken infrastruktur eller redigeringssystemer som er laget for formatet.

Gjengen bak startup-en Vervid tar sikte på å lage det de selv beskriver som «The YouTube of Vertical Videos». Dette til tross for at VIMEO faktisk støtter vertikale videoer på en utmerket måte.

I tillegg ble filmfestivalen Vertical Film Festival arrangert i Australia i 2014.
En av filmene derfra er «Tiger Snake Canyon» som er skutt i høydeformat med Canon C100, Canon 7D og et GoPro3.

Tiger Snake Canyon (vertical video) from 1st Vertical Film Festival on Vimeo.

I tillegg kom det skaperne selv hevder er verdens første musikkvideo i høydeformat også i 2014.

EPIK HIGH – BORN HATER M V from ED on Vimeo.

Nye aktører med vertikal video

To nye (dverg)stjerner på mediehimmelen er Meerkat og Periscope. Begge to er mobilapper for livestreaming av hva som enn måtte komme i veien for deg og mobiltelefonen din i hverdagen.

Begge i utgangspunktet orientert i høydeformat. Begge mobilsentrerte tjenester for den moderne mediekonsument.

Også NRKs korrespondenter leker og eksperimenterer med applikasjoner som Meerkat og Periscope, som i videoen nedenfor hvor Asia-korrespondent Peter Svaar dekker en demonstrasjon i Hong Kong med Periscope. Selvsagt i høydeformat.

Periscope: Demonstrasjon mot valgreformen utenfor legislative complex i Hong Kong from NRKbeta on Vimeo.

Så er vertikal video kommet for å bli?

Vi startet denne artikkelen i et forsøk på å legge oss flatere enn vi var for tre år siden når det kommer til vertikal video.

Det er likevel ingen av oss som går rundt og tror at NRK og andre mediehus kommer til å produsere alt innholdet i høydeformat om noen år. At publikums, som vi gjerne kaller dere, oppfatning og aksept for vertikal video likevel er i endring, er det lite tvil om. Selv om vi var veldig i tvil i 2012.

Det er også svært lite som tyder på at mobilen som mediekanal blir mindre viktig framover. Og den er, enten vi liker det eller ikke, vertikal i sin natur. Joda. Den er vendbar, og det er mulig å se horisontal video på riktig måte der også, men så lenge nye og distruptive tjenester som Snapchat og dens like ikke ser ut til å bry seg om gamle konvensjoner, er vertikal video noe vi må forholde oss til.

Hjelper gjør det nok heller ikke at Snapchat selv i dialog med sine Discover kunder kan fortelle at «vertical video ads have up to 9x more completed views than horizontal video ads».

En uttalelse som får Jon Steinberg, CEO i Daily Mail North America, til å konkludere på følgende vis:

Our findings have convinced us that we need to move even more aggressively to develop vertical content, especially on our Snapchat Discover channel, and that our industry must develop creative content for this mobile format.

Sånn. Da har vi snakket om vertikal video. Det var godt å få lettet hjertet med akkurat denne her…

Så hva synes dere? Elsker eller hater dere vertikal video? Eller er hele diskusjonen et eneste stort skuldertrekk? Ser vi om noen år vertikalt videoinnhold fra norske mediehus på mobilene våre?

54 kommentarer

 1. Per Thorsheim

  Vertikal video er generelt irriterende å se på, men eksemplene over som er produsert med planlagt vertikal filming blir straks mye mer akseptabelt å se på, det skal innrømmes.

  Svar på denne kommentaren

  • Det har vel mye å gjøre med at vertikal video sjelden passer til skjerm-grensesnittet den vises på. Ikkeno problem å se vertikal video på en mobil f.eks… Men det finnes helt sikkert nevrologiske grunner til hvorfor det kan oppleves irriterende også; synsfeltet vårt er jo horisontalt det óg, tross alt…

 2. Frode Jørum

  Må jeg snart få meg en tv som snur seg på siden hver gang det kommer en vertikal video da? Håpløst. Skylda ligger ene og alene på Apple og Samsung som ikke la inn sperre for å kunne filme vertikalt.

  Svar på denne kommentaren

  • Erik Taraldsen (svar til Frode Jørum)

   Helt enig Frode. Det skulle absolutt ikke vært teknisk mulig å lage vertikal video. Spesielt på telefoner. Øynene mine blør hver gang jeg ser VV. På den annen side, dersom man ser at det er VV, så kan man med sikkerhet gå videre, ikke bruke tid på den. Den som holder kamera er såpass inkompetent at kamera rister hele tiden, motivet forsvinner inn og ut av bildet, bakken filmes fordi den som holder kamera prater med noen, det er ikke klippet over hode, så regn med mange minutter BS før det som angivelig skulle være interessant kommer.

 3. Morten Sickel

  Som en som ser ekstremt lite på TV og film i det hele tatt, men tar mye stillbilder tenker jeg det samme med vertikal kontra horisontal video som med bilder, alt til sin tid, er motivet i natur vertikalt, kan en video av det bli mye bedre vertikal – og motsatt – men ja, jeg ser problemet med å sette sammen vertikale og horisontale videoer i en produksjon eller å i det hele tatt vise vertikal video på en skjerm laget for horisontal video.

  Diagonal video er jeg derimot sterkt i mot.

  (og så må jeg nesten fortelle om en bekjent som alltid har vært en god stillbildefotograf som en gang i forrige årtusen ble bedt om å videofilme et bryllup. Fotorefleksene slo til, så da brudeparet var ved alteret, tiltet han videokameraet 90 grader… – sikkert en av landets første vertikalvideoer)

  Svar på denne kommentaren

 4. Høres ut som om kvadratisk video er vinneren her? Zoomer man litt ut når man filmer kvadratisk så kan man jo klippe det til å passe til både horisontale og vertikale skjermer senere.

  Svar på denne kommentaren

  • Åsmund Voll Tesdal (svar til Jostein)

   Helst ikke. Var ille nok i overgangen fra 4:3 til 16:9 med tanke på å finne utsnitt som ser bra ut i begge format, tør ikke tenke på hvordan det kommer til å se ut om man må finne utsnitt som skal funke i både 16:9 og 9:16 😉

   Åsmund, NRK produksjon.

 5. Kristoffer Jetmundsen

  Det er da ikke vertikal video som er problemet. Problemet er jo at alle tradisjonelle skjermflater er horisontale. Det er mange motiver som kommer bedre frem i vertikalt format, men det har ikke fantes tilpassede måter å vise dem på før nå (på mobiltelefonen).

  Liker Frodes forslag om snurrende TV!

  Svar på denne kommentaren

 6. På en liten skjerm er vertikal film en åpenbar vinner. Og etterhvert som mediekonsumet dreies over på mobil (vi ser bare begynnelsen), må innholdsleverandører av ymse slag tilpasse seg formatet, eller miste markedsandeler.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Øynes (svar til Veronika)

   Hvorfor er det bedre med vertikal format på liten skjerm??? Strøøelsen har vel ike noe å si, det er vel hva som skal vises som har noe å si. Et menneske som står er bedre på vertikal enn horisontal, men i de fleste tilfeller så filmer man sjelden et menneske alene som står. Og da vil det være en mye større andel der bredden er viktigere enn høyden!

 7. Enig med navnebroren min lenger opp her. Alt til sin tid. Det kommer jo an på motivet og visningsflaten. Skal du kun vise frem på TV’en, er det kanskje greit med horisontal video. Skal du vise frem på iPad eller telefon, som kan vise begge deler, kan du jo la motivet bestemme.

  Grunnen til at horisontalt er best i de fleste situasjoner er nok fordi øynene våre er plassert horisontalt, og en horisontal video eller bilde vil fylle synsfeltet bedre.

  Svar på denne kommentaren

 8. Jean St-Treaux

  Det fremgår i artikkelen at man kan skylde på bl.a. Apple og Samsung. Hva gjelder sistnevnte så benytter Samsung Android, og forsøker man å filme vertikalt i Android får man varsel på skjermen om å snu kameraet, se mer her.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjarte Aune Olsen (svar til Jean St-Treaux)

   I den nyeste versjonen av kameraappen får du ikke lenger «kjeft» for å filme vertikalt, så Google har vel også innsett at dette har kommet for å bli.

 9. Har det ikkje litt med korleis augene sit i ansiktet òg? Og så lenge dei sit horisontalt attmed kvarandre, ikkje vertikalt, så kjem det horisontale alternativet til – i det minste – å kjennast meir behageleg. Men det smale formatet er ikkje berre ugunstig. Det ser ein tydeleg i filmen Post Tenebras Lux. Ja, det offisielle formatet er 4:3, men det er enno smalare i realiteten på grunn av regissørens «blurry» ramme rundt sidene i store deler av filmen. Det har han (sjølvsagt) gjort med vilje, og det er ein film ein verkeleg blir sugd inn i.

  For min del er kombinasjonen liten skjerm (opp til iPad-storleik) + vertikal, rørete mobilvideo meir problematisk. Det blir veldig ubehageleg i lengden. Men med bra kamerakontroll, og i kortare format (Snapchat-lengde til dømes), så kan det jo funke like bra dersom motivet naturleg er meir vertikalt enn horisontalt.

  Men for det lange formatet så trur eg augene våre er skapte sånn at det horisontale fungerer mykje betre. Det må då vere ein grunn til at dei fleste musikk- og teaterscener (frå laaaangt tilbake i tid) naturleg blei bygde i breitt, og ikkje smalt (sjølv om det òg finst). Og grunnen kan ikkje berre ha vore at breiare scene betydde meir boltre- og publikumsplass 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Arild Noven (svar til Raymond)

   Hos ein person med normalt syn, vil det horisontale synsfeltet vera ca. 180 grader mens det vertikale vil vera ca. 130 grader (80 grader nedover og 50 grader oppover). Dermed vil eit horisontalt format kjennast meir naturleg for dei fleste ettersom det ikkje fyller ein så stor del av det horisontale synsfeltet. I tillegg kjem det faktum at hjernen vår er «fora» med horisontalformatet gjennom TV og kino.

  • Jepp, det er sånn det er. Vår art har stereoskopisk syn i horisontalplanet for å bedre kunne oppfatte bevegelser på savannen og beregne avstanden til både byttedyr og farlige rovdyr. Dette er fysiologiske basisbetingelser for fenomenet «å se». Vi kan heller ikke fly, og lever våre liv vesentlig langs horisontale akser. Et hvert seriøst forsøk på å presentere menneskeskapt visuelt innhold m/ timeline for andre mennesker bør derfor ta hensyn til/ utnytte vårt sanseapparats virkemåte. Det betyr i klartekst: Video er horisontal. Punktum. Stillbilder er i en helt annen kategori, da dette er kunst(ig) og ikke har noen ekvivalent i naturen, og som regel studeres på svært kort avstand.

   Så, nei, vi må ikke seriøst snakke om vertikale videoer. Ikke før øynene sitter hhv. på nesetippen og i panna. Hvordan folk bruker mobilen for tiden har ingenting med saken å gjøre. Folk gjør så mye rart nå til dags, og trender skifter.

 10. Peter Krefting

  Jeg har hatt jobbdataskjermene mine snudd 90 grader de siste fem årene cirka, fordi det er lettere å jobbe med store mengder tekst (jeg programmerer), men jeg synes fortsatt det er litt merkelig med vertikale videor. Merkelig dette.

  Svar på denne kommentaren

 11. Bjørnar Verpeide

  Elsker vertikal video – på telefonen. Det er bare så mye enklere!
  Las oss ta en vanlig eg-vil-sjå-en-video-situasjon:

  Eg er på bussen og leser nyheter. De har stillbilder og tekst som gjør at eg kan rase fort igjennom internett. Er artikkelen kjedelig (eller kanskje eg har sett artikkelen før) da kan eg bare scrolle meg til neste, og så neste, og så neste, og så neste, og så vidare. Men så oppdager eg en video som fanger oppmerksomheten min. Og da stopper heile internett-flyten! Her må eg begynne å vurdere. Skal eg gidde å sjå denne videoen? For det er så krevande å sjå videoer. Eg må igjennom en rekke hindringer. Det beste hadde vært å bare scrolle vidare på internett, men det var en Game of Thrones-parodi. Og eg digger jo Game of Thrones!

  Først ut er det lyden. Kan eg klare meg uten lyd? Nei. Då må eg velge headset eller spille den såpass lavt at eg ikkje plager andre buss-folk. Noen ganger spiller eg den så lavt at eg må ta mobil inntil øret og bare lytte til video. Ikkje i dag.

  Og så var det bildet. Eg oppdager at videoen er horisontal. Ork! Kvifor må eg snu mobilen for å sjå på videoen? Eg ville bare sjå videoen! Kanskje eg bare ser den som en liten video med mye svart over og under. Videoen blir veldig liten da. Så eg finner ut at eg skal snu mobilen. Oh shit! Sjølvsagt har eg skrudd på ikkje-roter-skjerm-funksjonen! Denne må eg skru av, videoen stoppes sjølvsagt av dette. Eg fekk skrudd den av. No må eg trykke på play for å starte videoen igjen. Og DER er eg i mål! Kunne ikkje eg bare fått sett den videoen som eg ville sjå uten alt det styret? Det verste er egentlig det å snu telefonen. Eg hater det!

  Snapchat er min favoritt app. Videoane er raske her. Eg skulle ønske alle videoer på internett blei spilt av ved at eg holdt inne en finger, og dersom eg vil spole så trykker eg med to fingre. Kanskje om nokre år.

  Dei sier at horisontale videoer er bedre fordi øynene er plassert horisontalt. Det er naturlig for oss. Eller at det gir en bedre romfølelse. Det har jo alltid vært sånn på tv og data. Sjølvsagt er horisontalt best på tv og data. Og så er det kanskje et argument at dei som lagde videoen mener at historien blir best fortalt i det horisontale formatet. Eg bryr meg ikkje om det. Eg ville bare sjå den videoen som eg ville sjå. Raskt og uten hindringer!

  (Egentlig så visste eg ikkje om eg ville sjå den videoen. Først ville eg spille den av for å sjekke om det var noke eg ville sjå. Deretter så ser eg den kanskje.)

  Svar på denne kommentaren

  • Korleis er det å vri mobilen 90 grader ei hindring? Seriøst spørsmål då eg på ingen måte synest det sjølv. Eg tenkjer, reint fysisk, at me held vel aldri mobilen heilt i ro uansett (fordi det er ein veldig unaturleg ting å halde noko heilt statisk i ro (og då meiner eg HEILT i ro) over ein periode lengre enn fem sekund)? Og då tenkjer eg at ei slik vri-rørsle ikkje på noko vis er unaturleg, meir ei vidareføring av rørsler som allereie finst der, og dermed ikkje ei hindring? I alle fall tenkjer ikkje eg over at eg vrir på telefonen for å tilpasse meg etter innhaldet. Men eg brukar smarttelefonen min sjeldnare enn gjennomsnittsbrukaren, trur eg, så kanskje er eg ikkje så fastlåst i eit vertikalt brukarmønster?

   Just argumentet om snu-skjermen-lås kjøper eg dog. Men eg brukar nesten aldri den funksjonen heller, så eg er heller ikkje «van» med å irritere meg over han 🙂

  • Bjørnar Verpeide (svar til Raymond)

   Det var det eg forsøkte å forklare. At eg må gjøre så mykje meir dersom eg skal sjå en video. Det stopper farten. Ofte så må man bruke to hender også. Eg liker godt den iphone 6-funksjonen som gjør at skjermen trekkes ned, sånn at eg kan klare meg med bare tommelen. (Av og til må eg trå til med to hender dersom eg ligg sidelengs. Ikkje gøy!)

   Eg er ikkje enig i argumentet ditt om at det er ei videreføring av ei rørsle. Eg syns mobilen sitter best i vertikal stilling, og så syns eg at man skal tenke litt meir som Steve Jobs: Skal man tilpasse seg etter innholdet eller skal innholdet tilpasses brukeren?

  • Heilt einig i Jobs’ ord. Men eg synest verkeleg at om brukaren enkelt kan vri på skjermen for å -optimalisere- innhaldet, då har innhaldet blitt veldig bra tilpassa brukaren. Ei mykje betre löysing enn å la vertikal video vinne fram i alle fall.

   (Men igjen, er innhaldet naturleg meir vertikalt enn horisontalt, köyr på. Dog helst med stödig kameraföring.)

 12. Svein Erling

  Synsfeltet vårt er horisontalt, så det er ikke så rart at film og TV havnet på et horisontalt format som standard.

  Jeg har faktisk hørt mobiltelefonfilmere uttale at de tror det ikke fungerer å filme horisontalt, at det sitter en innebygd sperre mot dette i mobiltelefonene.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Øynes (svar til Svein Erling)

   Selvfølgelig kan man filme horisontalt med en mobiltelefon! Ikke noe problem det men man må snu telefonen FØR man starter opptaket.

 13. Erlend Sekkelsten

  Fra et bildekomposisjons-ståsted så er vertikal video veldig fint til bilder av én person, og selvfølgelig motiver i høydeformat. Men så fort man får inne en person nummer to så begynner motivet å bli lite i en vertikal video, der man derimot istedet får inn to personer fint i bredden på horisontalen.

  Men som tidligere nevnt, kanskje er det kvadratisk vi må vurdere, ihvertfall fra et produksjons-ståsted? Bare enda litt flere title og action safe soner å forholde seg til.

  Svar på denne kommentaren

 14. Joachim Lous

  For de aller fleste amatører er både bilder og video nå noe de tar med mobilen eller digitalkameraet. De ser på dem på apparatet de tok det på, i fotoprogrammer, og på sosiale medier. Og det er det – det er normalbrukerens verden.

  Bilder har man alltid tatt i begge formater, og lenge har også digitalkameraer registrert hvilken vei de er tatt, så visningen autoamtisk blir riktig. Dette er problemfritt.

  Video fungerer i dag helt analogt med dette i normalbrukerens verden, og like problemfritt. Om motivet rører på seg eller ikke er blitt bare en intern detalj ved innholdet.

  Å skulle begrense seg til en helt annen ‘arbeidsflyt’ kun fordi motiver i bevegelse, av hensyn til en profesjonell videobransje man ikke har noen befatning med, er en helt absurd ide for normalbrukeren.

  Så min beskjed til proffene er enkelt: Deal with it.

  Svar på denne kommentaren

 15. Fra et annonseperspektiv er det veldig intressant, spesielt med Snapchats egne tall på 9x. Men det gir også mer rom for interaksjon, også på andre måter enn rene annonser, da man kan ha klikkinvitasjoner mer i senter av video uten at det nødvendigvis er så fortyrrende. Helt subjektiv, selvsagt, da jeg ikke kjenner statistikk på dette. Videobakgrunn på mobile nettsider kan fremover spille enn større rolle enn bare som et designelement.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørnar Verpeide (svar til Erik)

   Skjønner ikke helt hva dette har med saken å gjøre. Har ingen problemer med å se på et vertikalt stillbilde selv om øynene sitter ved siden av hverandre. Alle fokuserer på hva som er naturlig for øynene, men hva med hånden? Mobilen sitter best vertikalt.

 16. Jeg synes de som lager mobilene og programmene bør lage en mulighet for å filme horisontalt mens du holder kameraet vertikalt!! Man burde enkelt kunne velge inne i kameraet…

  …Eller finnes det allerede i noen mobilkameraer?

  For det er jo lettere å holde mobilen vertikalt. Skjønner jo at det blir smått på skjermen mens du filmer siden du ser hele den horisontale bredden som en smal stripe på en vertikal skjerm, men i mange situasjoner trenger du ikke å se detaljene på skjermen mens du filmer. Og så får du ut en horisontal film etterpå som i mange situasjoner er mye mye bedre en vertikal film. F.eks en scene med mange mennesker på, oversikt over en større situasjon, et helt landskap, osv.

  Svar på denne kommentaren

 17. jeg vil gjerne se mer vertikale filmer. Jeg kan ikke like å snu telefonen når jeg ser video, da jeg blir tvunget til å holde telefonen med to hender, ser heller at det kommer mer vertikae filmer som er laget med tanke å vertikal. Eller kvadratiak aom noen foralo over. Det er ypperst sjeldent at jeg gidder å snu min telefon for å se horizontale videoer, da er det heller bedre med verikale.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Øynes (svar til David)

   Du trenger vel ikke to hender for å holde en telefon horisontalt? Du trenger ikke skifte grep engang!

 18. Fotball, langrenn og det meste annen sport har hovedmengden av bevegelse langs horisontalaksen. Kan ikke se for meg at noen ønsker å betale for å se fotball i høydeformat.
  (dog, i denne personfokuserte verden, vil det muligens være et marked for å selge tilleggskalkanaler i vertikalformat som viser kun en og en spiller kontinuerlig?)

  Svar på denne kommentaren

 19. Lurer på om tiden er inne for å tilpasse websidene til vertikale videoer…
  Med tanke på at feeden på sidene blir lange og smale fordi det er fylt opp med menyer og reklame på sidene så burde vertikale videoer klart å fylt feeden på en relativt elegant måte.

  PS! Fremdeles vil jeg si jeg foretrekker horisontalt… men potensialet på websidene er større med tanke på klassikse oppsett på websider.

  Svar på denne kommentaren

 20. Bjarne Nilsson

  En løsning hadde jo vært at mobil produsentetne hadde moneter ccd chipen til bak kameraet slik at den står horisontalt når mobilen er vertikal, eller vi må bare inse at mobil kamera er primært tengt for still billder og bare akseptere at mobil video sansynligvis er vertikal. Når det gjelder folk som synes det er slitsomt å snu mobilen for å se video som er filmet slik at de er tillpasset til alt annet en mobil sier jeg deal with it, om videoen er interesant vil iallefall jeg (grunnet dårlig syn) se den på en større skjerm, og da er skjermen horisontal og det er bare irriterende å miste en vesentlig del av skjermen i dødt areal (men å trekke ut videoen er enda verrre). Ok dette er kansje mer en funsjon av at jeg ser mindre en optimat men bør ikke video generelt være optimalisert for støre skjermer, når løsningen for små skjermer (oftes mobiler som er relativt lette å rotere). Hmm er jeg alle rede en grinete gubbe når jeg er 35 well so be it.

  Svar på denne kommentaren

  • Raymond (svar til Raymond)

   For øvrig, og eg sit på ein berbar PC, den videoen som automatisk blir spelt av etter denne er horisontal. Den etter det òg, og den etter det igjen. Og så bortetter. Som på eit litt artig vis viser kor dårleg vertikal video funkar på horisontale skjermar (og Business Insider forstår sjølvsagt det). Eg trur me berre må leve med at horisontal og vertikal video lever side om side, og funkar dårleg på høvesvis vertikale og horisontale plattformer. Litt på same måten som me godtek at diverse spel kjem eksklusivt til visse plattformer. Det er litt irriterande veldig få gonger, men elles lever me heilt greitt med det. Og det finst jo dei som kjøper både PS2, Nintendo 64, Sega Dreamcast og PC. Desse får det langt billegare denne gongen; dei eig mest sannsynleg ein vertikalkompatibel og ein horisontal skjerm frå før av 😉

 21. Det vi er mest gira på under kveldens Apple-lansering

  […] Vi er likevel nysgjerrige på hvordan vertikal-formatet fra Periscope vil fungere på breddeskjermen i stua. Les vår alvorsprat om vertikal video her. […]

  Svar på denne kommentaren

 22. How the Norwegian Broadcasting (NRK) made it’s first vertical documentary film

  […] not long ago we laughed at people filming vertically with their phones. But we have to realise that people love to hold their phones straight. Vertically, not […]

  Svar på denne kommentaren

 23. Hva er rett snapchat format? – Lekendelett.net

  […] Spørsmålet om hvilken vei kamera skal holdes når det filmes med mobil er en problemstilling som har vært diskutert og skrevet om før. Se f. eks. på NRK Beta […]

  Svar på denne kommentaren

 24. Hvorfor kan ikke en mobilbruker vri håndleddet sitt 45 grader?
  Hvorfor må videoen lages slik at den kun blir en snal stripe midt på alle PC-skjermer og TV-skjermer? Er det ikke lettere å sny en mobiltelkefon 45 grader enn å snu en tv eller PC skjerm 45 grader? Hvorfor har vi øynene ved siden av hverandre? Hvorfor er alle kinoskjermer horisontale? Hvorfor er det så mye bedre med mye tak og gulv når man vil se et helt orkester på en scene?Hvorfor er så mye himmel og bakke bedre enn et flott utsiktsmotiv som ofte er videre enn en smal telefonskjerm?
  Alt dette tilsier at horisontal filming og fotografering i de aller fleste tilfellene er bedre og mer naturlig enn vertikalt!

  Svar på denne kommentaren

  • Torgeir Johansen (svar til Geir Øynes)

   «Hvorfor må videoen lages slik at den kun blir en snal stripe midt på alle PC-skjermer og TV-skjermer?»
   Hadde de enda vært vist kun som en smal vertikal stripe på tv med svart fill, men ofte fyller filmprodusentene ut resten av skjermbredden med en uklar (blur) bakgrunn som ødelegger innholdet av video/photo. Fortsatt er det meste av video og bilder i horisontalt format. Kan ikke se for meg at boliger og annet blir vist i smale striper.
   Problemet ligger hos filmprodusenter og tv-selskaper som tar inn de smale vertikale i sine programmer. Jeg pleier å se på noe annet når slike striper dukker opp og reduserer kvaliteten på filmen.

 25. En oppgave i "Film og digital video"-emne ved Universitetet i Sørøst Norge, Notodden – Digital mediedesign

  […] offisielle horisontale film måtte de beskrive det i en bloggpost. I forkant hadde de diskusjonen bruk av mobil til filming og hvordan det kunne sees på som et paradigmeskifte innen film. En annen posisjon som også kan brukes er «dutch tilt», som er skråstilt video. Dette […]

  Svar på denne kommentaren

 26. En oppgave i "Film og digital video"-emne ved Universitetet i Sørøst Norge, Notodden – Siv Hansen

  […] offisielle horisontale film måtte de beskrive det i en bloggpost. I forkant hadde de diskusjonen bruk av mobil til filming og hvordan det kunne sees på som et paradigmeskifte innen film. En annen posisjon som også kan brukes er «dutch tilt», som er skråstilt video. Dette […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.