nrk.no

Hjelp oss å lage Sognefjorden minutt for minutt

Kategorier: Forskning,Media,NRK & TV

Rune Møklebust (t.v.) og Thomas Hellum fra NRK Hordaland ombord på MS Nordnorge under sendingen i juni i fjor; norges to desidert høyest dekorerte langsending-generaler.

Oppdatering: Sjekk publiseringsdato for denne artikkelen. 🙂

Dette er et prosjekt som vi har holdt på med en stund. Hovedlanseringen blir til sommeren. Da sender NRK2 direkte fra sognefjorden i 10 dager.

Bilde: Sognefjorden. Mot Nærøyfjorden til høyre og Aurlandsfjorden til venstre

Sognefjorden er spektakulær. Men vi skal gi deg den delen du ikke har sett før. Vi skal ta deg med under vann. Fjorden har over tusen meter høye fjell langs siden. Men den har også over tusen meter bratte sider ned mot bunnen. Det er voldsomme stup, dype groper, flotte formasjoner og et rikt dyreliv med svært sjeldne arter.

Prosjektet ledes av Rune Møklebust og Thomas Hellum i Bergen. De er våre mest erfarne folk på denne typen sendinger og sto blant annet bak både den banebrytende dokumentaren Bergensbanen minutt for minutt og knallsuksessen Hurtigruten minutt for minutt.

Vi har gjort en del testopptak allerede. Og det slo oss at siden James Cameron nettopp besøkte dypt vann og siden Okeanos Explorer sender direkte fra mexicogolfen kunne det passe å dele både planer og litt innhold med dere allerede.

Last ned gratis!

Dere kan allerede laste ned vårt første testklipp. Vi kommer til å ta billedkvaliteten et hakk videre også denne gangen. Det hele blir filmet i 4K-oppløsning med en RED Epic.

Last ned testklippet i full oppløsning via bittorrent her: Sognefjorden 4K Torrent

Om du er usikker på hvordan du laster ned med bittorrent har vi en fin forklaring her: Hvordan laste ned med bittorrent.

Filen er kodet til MPEG4-X264 med 32 mbit/s og har en oppløsning på 4096×2304.

Etter å ha sett nøye på testklippene må vi bare innrømme at dette har vi stor tro på. Det er spektakulære og svært spennende bilder å hente på slike havdyp.

Teknologien

Sognefjorden er 1308 meter dyp på det dypeste. Så det var en utfordring å finne en farkost som kunne tåle trykket over tid. Etter lang tids jobbing falt vi ned på en ombygd BlueFin 21. Den er i overkant solid og tåler trykk ned til over 4000 meter, men det ble for liten plass i en BlueFin 12 som egentlig hadde holdt akkurat siden den tåler trykk ned til 1500 meter.

Bilde: fra en tidlig test med en BlueFin 12

For å få videosignal opp til overflaten og nok strøm gjennom hele perioden på 10 dager har vi laget en løsning som gjør at vi har kabler ned til ubåten hele tiden. Det viste seg at de meget robuste triax-kablene som ellers brukes i store sportsarrangement egnet seg fint til å bære både strøm og video under vann. NRK har 25 kilometer med slik kabel liggende, så det var ikke noe problem å sette sammen en løsning som rekker ned til 1308 meter. Vi har montert to kabler slik at vi har full redundans om en av dem skulle ryke.

Etter noen vellykkede forsøk fikk vi den større BlueFin 21 i vannet. På bildet under kan dere skimte deler av ombyggingen foran på høyresiden. Vi trengte 5 cm spesialherdet glass i fronten for å kunne tåle trykket men likevel ha muligheten til å filme. Bildet er tatt under en av de tidlige testene i havet utenfor Bergen.

Vi jobber nå på spreng med å få alle detaljene på plass og vil selvfølgelig holde dere orientert videre her på NRKbeta.

Vi trenger deres hjelp

Før hurtigrutenprosjektet spurte vi dere om hjelp. Noe som ga svært nyttige resultater. Og vi gjør det samme igjen: hva vil dere ha denne gangen? Informasjon på internett, kontinuerlig grafikk på TV, diskusjonsmulighet osv?

30 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Tom Jarle Christiansen)

   Denne turen går med mye lavere hastighet enn hurtigruten, så vi kommer til å ha et opplegg med egne mottakere plassert langs land og på fjelltoppene. Disse tar imot signalet fra følgeskipet og sender dem videre til sattellitten.

 1. Jørn Støylen

  Min MacBook Pro klarer ikke å spille av testklippet – jeg hører bare lyd, bildet er bare mørkt (men med litt støy) med NRK-logoen oppe i høyre hjørne. Har prøvd både VLC, Movist og QuickTime Player.

  Legger dere ut testklippet på YouTube også etter hvert?

  Svar på denne kommentaren

 2. Akkurat vilt nok!! Hvorfor ikke..?

  Men kabling og direktesending blir sikkert vanskelig…

  Påstand: Det trenger ikke sendes live for å være interessant. Nok å dramatisere at fangsten hales i land, og vise greia, med eller uten kommentarpanel.
  De norske fjordene med S som en av headlinerne vekker interesse verden over. Havdypene er de nye hvite områdene på kartet.

  Ubåten kan godt være bemannet; ett kamera betjent og ett «i baugen» er nok

  Fyr opp no’n fæle lys, snurr film (stopp gjerne opp og ta opp lyd med hydrofoner), og send når fangsten er halt i land. Dødskult!

  Dere får sikkert med dere ett av Nordsjø-ubåt-firmaene på dette; super profilering på verdensmarkedet!

  Svar på denne kommentaren

 3. Johannes Steen

  Nå har jeg lastet ned den 4,17 GB store mp4 filen, og jeg får både lyd og en fin NRK logo på min iMac 2560×1440 piksel skjerm. Men stort sett er bare bare sort grøt som vises. Mangler jeg en kodec?

  Svar på denne kommentaren

 4. Thorstein Johannessen

  …Det viste seg at de meget robuste triax-kablene…

  Hahaha, de kan sikkert brukes til å bære en eventuell hengebro over Sognefjorden etter at dere er ferdig med de… xD

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.