nrk.no

Hvordan laste ned med bittorrent

Kategori: Fildeling


Mange har lagt merke til at NRK har tatt i bruk noe som kalles BitTorrent. I flere artikler der vi har omtalt programmer vi har lagt ut har vi også forklart hva som skal til for å kunne laste ned. Men vi har også behov for en tydelig artikkel som bare forklarer hva man trenger og hvordan man laster ned. Det finner dere her.

Hva er egentlig BitTorrent?

Det har vi prøvd å forklare så tydelig som mulig i artikkelen som gjør dette forståelig for alle inlkudert din bestemor.

Hvordan laster du ned?

BitTorrent-systemet fungerer slik at du trenger et program på datamaskinen din som støtter akkurat denne formen for nedlasting. Dette programmet kalles en BitTorrent-klient. Når du har et slikt program på maskinen din må du laste ned noen små såkalte torrent-filer.

Du laster ned torrent-filene ved å klikke på dem eller sette opp et abonnement som sørger for at programvaren din enkelt og greit henter alt sammen automatisk. Så vil maskinen din åpne denne torrent-filen og avgjøre hvordan den får tak i selve videofilen.

For de som ikke har en BitTorrent-klient allerede anbefaler vi at dere bruker et program som heter Miro. Det er gratis og finnes for Mac, Windows og Linux. Begynn med å laste dette ned og installer det på maskinen din.

Når Miro er ferdig installert kan du som oftest bare klikke på linken til programserien vi har lagt ut. Vi arbeider med et system for å samle alle linkene. Intil det er på plass finner dere det meste av det vi har lagt ut for nedlasting på NRKbetas bittorrentside.

Her er et eksempel. Abonnementsknappen for serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»:
Miro Video Player

Dersom det ikke fungerer legger du til serien ved å kopiere linken til det som kalles en RSS-feed. Dette er en liten liste som forteller maskinen hvilke episoder som kan lastes ned. Tilsvarende eksempel for «Der ingen skulle tru…» ser slik ut:
http://nl.nrk.no/torrent/deringenskulletru/deringenskulletru.rss

For å legge til denne I Miro kopierer du linken over og velger du så «Legg til kilde» fra menyen som heter «Sidepanel» og så limer du inn linken til RSS-filen der det står URL:

Til slutt klikker du «Lag kilde». Da skal «Der ingen skulle tru…» legge seg til som kilde i sidepanelet og starte nedlastingen.

Avspilling

Vi legger ut innhold i så høy kvalitet som mulig. Vanlig TV-kvalitet eller HD der innholdet er produsert ferdig i HD. Man trenger programvare for å spille av filene også. Dette er ofte ferdig installert på maskinen din. Dersom du bruker tidligere nevnte Miro vil den kunne spille av filene selv. Om du bruker annen bittorrentprogramvare kan du for eksempel spille av filene i en gratis spiller som heter VLC.

Vi skal prøve å holde denne artikkelen så oppdatert som mulig. Kom gjerne med innspill og anbefalinger til programvare og andre forklaringer.

22 kommentarer

  1. Thomas Strømmen Ask

    Vil anbefale programmet µtorrent. Bra og lett program, forståeleg i bruk.
    Får det til Windows, (mac beta), norsk (nynorsk og bokmål)

    Ellers har dykk tenkt å skrive artikkel om korleis ein opnar porter i ruter etc?

    Svar på denne kommentaren

  2. Fridtjof Wesseltoft

    Jeg anbefaler Transmission på det sterkeste.
    Veldig enkelt og rent program, som gjør det den får beskjed om å gjøre.
    Bruker den til Mac, men tror den skal fungere til windows også.

    Svar på denne kommentaren

  3. Analyse: Film og TV-bransjen versus fildeling

    […] summer for å håndtere inn og utgående båndbredde. (Vil du vite mer om Bit-Torrent, sjekk NRKBetas introduskjonspost, skrevet av Eirik Solheim). Et viktig spørsmål er hvem som skal være tilbyderen? Om hvert enkelt […]

    Svar på denne kommentaren

  4. Urospredere – Torrent | Adrian’s blog

    […] Om dere er usikkre på hvordan dere laster ned torrent så kan jeg anbefale å ta en titt på NrkBeta’s “guide”. Jeg laster den ned og kommer til å seede den så lenge det […]

    Svar på denne kommentaren

  5. Hei. Har prøvd gjentatte ganger å laste ned Kometkameratene, men får hver gang beskjed om at » Need more sources». Noen som har hatt samme problem? Har lastet ned andre «ting» og det går helt fint.

    Svar på denne kommentaren

  6. Det er veldig brklagelig, men på grunn av rettigheter hadde vi bare lov til å la kometkammeratene ligge ute en viss tid. Og desverre har vi ikke funnet en fin måte å la trackeren gjøre publikum oppmerksom på dette. Derfor får man bare en litt uforståelig feilmelding.

    Den gode nyheten er at nye episoder av kometkammeratene er på vei til bittorrent.

    Svar på denne kommentaren

  7. Der trenger forbindelse til flere peers på jeres torrents. Vuze ser til eksempel bare 3 af 65 peer på BergensBanen720p_mLogo.mp4 hos mig. (Jeg kan downloade fra mange seedere uden problem, men det kommer at vare uger at dele 100% som jeg gerne gør!)

    1: Skriv en artikel om UPnP i moderne routere og port forward i gamle routere for at kunne dele data mellem peers mere effektivt?

    2: Overvej at tillade decentral tracking (peer exchange) og magnet links i jeres torrents?

    Hans i DK

    Svar på denne kommentaren

  8. Eirik Solheim

    Det er et generelt problem at folk ikke åpner og forwarder portene som torrent-klienten bruker i brannmuren/routeren sin.

    Desentralisert tracking vil ikke føre til raskere nedlasting eller at flere får koblet seg på hverandre.

    Men en artikkel som forklarer hva folk bør gjøre for at dette skal fungere best mulig er en bra plan. Skal se på det!

    Svar på denne kommentaren

  9. Tak for jeres eksperimenter, jeg kommer tilbage og følger udviklingen, er specielt interesseret i HTML5.

    BergensBanen er en succes i hele verden, og med 200+ gode seedere kan den hentes med mere end 10 Mbit/s. Jeg håber de sidste cirka 40 peer får forbindelse til andre end mig.

    Svar på denne kommentaren

  10. Alf Steinar Grønvold

    Hei!
    Jeg har lastet ned programmet FLÅMSBANEN MINUTT FOR MINUTT via programmet MIRO på min mac og brent dette over på DVD-plate. Det viser seg at platen kun kan avspilles på datamaskiner. Kunne selvfølgelig tenkt å se det på min egen stue-TV. Er dette mulig?
    Mvh Alf.

    Svar på denne kommentaren

  11. Osvald OScarsson

    Om man virkelig vil utsette seg for fare for å laste ned virus og malware så er BitTorrent et ypperlig system, ja. Det flyter over av falske torrents som peker til skadevare – tut-og-kjør…

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.