nrk.no

Stemmen fra Norge

Kategorier: Det sosiale nettet & Journalistikk


Tweet fra @bavalde: For very high quality tweets about the situation in Norway (in English) follow @TheEliselise

Utenfor bussen er det en fin fredag. Solen skinner og @TheEliselise sitter ved vinduet og blar gjennom Twitter på mobilen. Hun er på vei hjem fra et besøk hos moren sin. Klokken er litt over halv fire og bussen er nesten full.

Som vanlig er på en sommerfredag, er det tweets om ditt og datt. Og denne:

Tweet fra @bavalde - Våre tanker og medfølelse med de som står oppi den dramatiske situasjonen i #oslo nå. Håper det ikke er personskade...

Bussen stanser. Med ett øye på telefonen skynder hun seg over brolegningen inn på Nomaden, stamcafeen med de ulike møblene i et av de gamle jugendhusene i Ålesund. Hun bestiller en kake og en kaffe og forteller folkene bak disken at det har skjedd noe forferdelig i Oslo.

Det har skjedd noe forferdelig i Oslo

Nomaden har gode kaker, men @TheEliselise merker knapt hva hun spiser, så fordypet er hun i smarttelefonen. Hun søker på Twitter, leser nettaviser, og blir mer og mer forferdet. Det første sjokket får hun når hun skjønner hvor eksplosjonen har vært. Det kan være terror i en eller annen form.

Tweet from @krifisk - a large explosion in Regjeringskvartalet in #Oslo , could feel it quite far away

Hun henvender seg til det tyske paret ved siden av – som turist får du jo ofte ikke med deg nyhetene. På engelsk forteller hun hva som har skjedd. Det var på denne måten, på en café i samme gate, hun selv hadde fått vite hva som var skjedd i New York 11. september for snart ti år siden. Rundt seg hører hun andre med smarttelefoner snakke om eksplosjonen. Hun retweeter flere meldinger og begynner også å twitre selv – på engelsk. Tre minutter over fire twitrer hun:

Tweet @TheEliselise: According to Radio Norge, Prime Minister Stoltenberg is unharmed after explosion in Norway's government building

15 minutter senere bruker «Canadas Aftenposten»; The Globe and Mail, denne tweeten til å starte sin Storify-fortelling fra Oslo.

Fra cafeen haster @TheEliselise opp bakken til huset sitt. Dette er stort og alvorlig. Hun må hjem til TV’en.

Det startet med Hurtigruten

Elise Aasen (som hun heter når hun ikke skriver på Twitter) har brukt Twitter i et års tid. Under den arabiske våren fikk hun inn mobilbildene fra Tahrir-plassen i Kairo og kunne sende hilsner til folk der – mens opptøyene pågikk. Dette var noe helt annet enn hun hadde brukt internett til tidligere.

Det @TheEliselise gjør kalles content curation på engelsk – la oss kalle det innholdskurering. Hun er kurator for innhold – en videreformidler av det hun mener er relevant. Tidligere har vi skrevet om Andy Carvin som kurerer den arabiske våren.

Elise jobber blant annet som teknisk skribent, og oversetter ting som datahåndbøker – en jobb som gir deg god tid til å tenke deg om. Da NRK sendte Hurtigruten – minutt for minutt i juni, satte Elise seg til å se på. Snart begynte hun å hurtigoversette det som skjedde til engelsk på direkten. Både for sin egen nysgjerrighets del og for å formidle – det er godt å kunne gi noe tilbake. Hurtigruten var en opplevelse – et gledesfenomen. Alle de gode raringene vi har oppetter leia.

Tweet fra @TheEliselise: So many events this year have seemed absolutely unreal; Arab spring, Japanese tragedy, British media/police/politics scandal and now Oslo...

Enmannsdesken

På den store flatskjermen følger @TheEliselise TV-dekningen fra bombeeksplosjonen i Oslo via norske og utenlandske kanaler. Hagen blir langsomt et villniss utenfor verandadøren. Hun sitter ved skrivebordet i stuen i første etasje med to ulike twitterklienter åpne på den bærbare PC’en i tillegg til smarttelefonen. Det blir ingen ordentlig middag denne fredagen, hun steker seg en frossenpizza. Før helgen er omme, skal hun gå tom for mat i huset.

Tweets @TheEliselise: RT [Transl] @odegarden: Am at th hospital w @miniodegarden She's shot in the back, is relatively stable but very seriously injured :( #utøya

Engelskspråklige tweets som virker relevante retweetes – videresendes, hun oversetter andres tweets og hun skriver korte innholdsreferat av det hun hører på TV. Slik forsøker hun å holde verden utenfor mest mulig oppdatert om utviklingen.

Et utvalg tweets fra @TheEliselise - retweets, oversettelser og egne kommentarer

Etter å ha laget mer forståelige overskrifter sender hun ut Google Translate-lenker til norske nettavisartikler. Hun legger til fakta der hun kan, og er nøye med kildeangivelser. Når utenlandske medier mangler referanserammer, bygger hun ut.

Tweet fra @TheEliselise: Camp for Labour party children.. RT @SkyNewsBreak Sky sources Widespread reports of attack on children's summer camp in Norway

@TheEliselise følger også med på hva andre twitrer om terroren:

Utover kvelden er det ikke bare hendelsesnyheter som dominerer Twitter. Det er folk som har ringt hjem. Hvem som er savnet. Det blir så personlig at hun ikke oversetter det, men oppsummerer litt.

Hun finner frem et bilde av seg selv med flagg på som hun brukte 17. mai. Tror det er greit. Det kan vise dem som leser at hun er i Norge.

Profilbilde med norsk flagg

Noen kritiserer også politiet. Det videreformidler hun ikke.

Som en grusom detektivhistorie

En times tid over midnatt finner @TheEliselise massedrapsmannens twitterkonto.

Tweet fra @TheEliselise: BREAKING NEWS This is POSSIBLY the #Utøya and #Oslo killer on Twitter

Når hun skriver dette, føler hun det som lyset går opp i den andre enden. Det sjokket. Den innpusten man tar da.

Rundt klokken 03 natt til lørdag ser nyhetsstrømmen ut til å ha gitt seg. Hun har sittet med PC’er og TV i 11 timer, holdt oppe av adrenalinet. Før hun legger seg til å sove tar hun en siste kikk på mobilen. Noen mener det er mange flere døde på Utøya. Det virker for løst. Det vil hun ikke sende videre.

De små sekundene fra du våkner til du igjen skjønner alvoret

Lørdag morgen våkner @TheEliselise i åttetiden. Landet står stille.

Utlandets behov for informasjon virker enormt, så hun tar opp der hun slapp kvelden før.

Tweet fra @TheEliselise: Thinking of parents walking past the empty bedroom of their missing children... :-( #Oslove

Twitterdialog: @jasminkagriffin: @TheEliselise I'd say it all starts from the family, father 's absence during the teeneage/adolescence years must've had an impact... - @TheEliselise: @jasminkagriffin Seems like it. Still, he's planned this for 9 years..! Maybe nothing could have helped... :-(

Terroristen var ikke bare en som hadde vært sint de siste månedene. Og ingenting i løpet av disse ni årene hadde fått ham til å ombestemme seg.

1 089

Fra @TheEliselise begynte å twitre om terroren fredag og frem til torsdag natt skrev og retweetet hun 1 089 meldinger. Da NRKbeta samlet inn materiale om terroren i Oslo og på Utøya, fikk vi 244 034 tweets. @TheEliselise er den som har twitret mest; 511 tweets og retweetinger. Den neste på listen, en 25-åring fra Stavanger, sto bak halvparten så mange.

Før alt begynte på fredagen, var det rundt 100 stk som fulgte det @TheEliselise skrev. I løpet av uken som fulgte, var dette tallet doblet. Men mange leste også det hun skrev uten å følge henne. Enten fant de tweetsene hennes via søk på hashtags som #osloblast #utøya, ved å følge lister over folk som skrev om det som skjedde, eller ved at folk med større tilhengerskarer gjentok noe hun hadde sagt. Av tweets hun skrev i materialet vi har analysert, ser det ut som nærmere 20% av meldingene hun har skrevet er blitt retweetet, og 178 ulike personer har gjentatt ting hun tweetet. I hvilken grad det hun skriver også har blitt brukt som kildemateriale i utenlandske medier har vi ikke funnet ut.

Isn't Twitter an amazing invention for global sharing of information - in an instant!

Folk av en alder og type du aldri ville sett i protesttog

Mandagen åpnes kondolanseprotokollen i Ålesund Rådhus. På vei ut treffer hun en bekjent, den første nærkontakten med en av de rammede. Elise klemmer rundt henne, og hun får grått litt.

Tweet fra @TheEliselise: Thousands expected in Rose march in Ålesund at 6pm. Volunteers, parties, businesses join in organising. Shopping centre closes early

Tweet fra @TheEliselise: ..Will now be leaving for Rose & Torchlight march. Will try to post photos. Maybe a little less emotional thn Oslo march where bomb went off

Bortover Notenesgata mot St. Olavs plass ser hun mye folk i allværsklær. Skal de på tur, eller i tog? @TheEliselise har sittet mest inne i helgen og er usikker på i hvilken grad hendelsene har grepet alle og enhver. Hun runder et hjørne, og plassen foran henne er stappfull. Det står folk langt opp i sidegatene.

Tweet fra @TheEliselise: Tears, chills down my spine... THOUSANDS are here... showing love and concern... Humanity is beautiful. Ålesund #Oslove

Elise passerer et ektepar i 70-årene. Fruen er nyfrisert og pent besmykket.

På scenen står kulturminister Anniken Huitfeldt sammen med overlevende fra Utøya. Det er ikke mulig å høre hva som skjer på scenen i det fjerne. Men når småbarna ved siden av Elise begynner å prate i sin egen verden, hysjer foreldrene på dem.

Tweet fra @TheEliselise: Ålesund march This is the sight that met me earlier. Organizers expected 500, 18 000 showed up...

#oslove

Hjemme igjen ser hun rosetoget i Oslo i reprise og leser twittermeldingene som kommer igjennom etterhvert som mobilnettet klarer å svelge unna.

Elise smiler for seg selv, mens hun oversetter og retweeter.

Tweet fra @TheEliselise: Reading through the #oslove tag, it feels like we're back in 1968 or something... In a good way!! :-)

v36ar: @TheEliselise Det er her Twitter er genialt. Har vært verdifullt de siste dagene. Men også ubeskrivelig vondt! - @TheEliselise: @v36ar Absolutt - helt utrolig for et medium vi har fått. Har følgere over halve verden, glad for å spre folkets nyheter/tvitringer :-)

Arnleif Bleie Bitering

Neste dag foreslår Trygdekontorets @ThomasSeltzer dette:

Tweet fra @ThomasSeltzer: Et lite fuck you alle kan være med på: Noe av det verste sykt selvopptatte mennesker vet er at noen misoppfatter eller feilstaver navnet deres. Morderen hevder at navnet hans vil huskes i generasjoner. Du har bare delvis rett, Anders Breinæs.

@TheEliselise ler så hun rister bak skjermen. Det gjør godt å le igjen.

NRKs Terror på Twitter-prosjekt:

Følelsene etter terrorangrepene – en stemningsanalyse av 244 034 twittermeldinger
Terrordøgnene på Twitter – visualisering og utforskningsverktøy for tweets
Bakom 244 034 terror-tweets – om hvordan visualiseringen er laget

2 kommentarer

  1. Meine Güte, jeg elsker Twitter. Fikk også de første tegnene til smellet i Grubbegata der, samt hele fortsettelsen. Jeg er i utlandet og får ikke sett norsk TV og norske papiraviser, men de hundrevis av norskspråklige jeg følger på Twitter gjør at jeg holder meg oppdatert på det norske samfunns- og nyhetsbildet. Hadde jeg vært i ytlandet for 20 år siden, hadde jeg ikke hatt peiling.

    Svar på denne kommentaren

  2. #NMDshirky – Terrordøgn på Twitter & Bambuser « Synlighetsbloggen

    […] oppdaget Elise Aasen når det ble tvitret fra Norge 22. Juli. Hun gikk raskt i gang med å oversette de viktigste norske tweetsene til engelsk. Noe hun for øvrig også hadde gjort under livesendingen fra […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.