nrk.no

NRK innfører OpenOffice

Kategorier: Mac,Open Source,Software & Windows


Fra og med 1. mars 2010 kan alle datamaskiner som brukes av NRKs ansatte få kontorpakken OpenOffice. Etter mange år med bare Microsoft Office, vil NRK nå støtte åpne formater som ODF. OpenOffice vil være standard kontorpakke på alle produksjonsmaskiner, Macintosher og terminalservere. Dermed tar NRK et langt steg i å støtte åpen programvare og støtte åpne formater.

I det som kalles «Referansekatalog for for IT-standarder i offentlig sektor» beskriver Regjeringen krav for «…utveksling av dokumenter mellom offentlig sektor og innbyggere/næringsliv». Der sies det følgende:

HTML 4.01 (W3C 1999)/ XHTML 1 (W3C 2000) skal være primærformat for publisering av dokumenter med tekstlig innhold på statlige nettsteder. Kravet gjelder fra 1. januar 2009.

Når det av spesielle grunner må publiseres dokumenter på andre format enn HTML/ XHTML, skal følgende standarder benyttes:

PDF 1.4 – 1.6, PDF 1.7 (ISO 32000-1) eller PDF/A (ISO 19005-1) for publisering av ferdigstilte dokumenter der det anses nødvendig å bevare formateringen.

ODF 1.1 (Oasis, februar 2007), for publisering av dokumenter beregnet for videre bearbeiding. Kravet gjelder fra og med 1. januar 2010. Fram til dette tidspunktet kan en også benytte ODF 1.0 (ISO/IEC 26300:2006) slik det framgår av første versjon av referansekatalogen.

(se også NRKbeta sak om dette fra januar 2009)

NRK har endel unntak fra denne bestemmelsen, fordi vi har så mye materiale vi må konvertere. På lyd og bilde har vi fått utsettelse, men det er gjort et vedtak om at vi skal over på H.264 for video i neste versjon av NRK Nett-TV – som vi er full gang med.

På dokumenter ønsker vi å være proaktive, og kan heller ikke være blinde for lisenskostnadene for kontorprogramvare som vi har i dag. Det er også slik at Microsofts Officepakke for Windows etter vår mening ikke har god nok støtte for ODF, og på Mac-versjonen er det ikke støtte for ODF i det hele tatt.

Dette er hovedgrunnen til at NRK nå velger å tilby OpenOffice til ansatte. Alle NRKs 850 Mac’er og endel av NRKs 3 500 PC’er vil få OpenOffice installert i ukene fremover. Det gjelder både kontorpakken, med blant annet Word og Excel, e-postprogrammet Outlook på PC og Entourage på Mac. For e-post vil flere av NRKs ansatte nå bruke Microsoft Exchange i en nettleser gjennom Outlook WebAccess.

Alle administrative maskiner i NRK har Microsoft Office som standard. NRK ønsker å kjøre tester på hvor mange av medarbeiderene som kan kjøre OpenOffice fremfor Microsoft Office.

Test på Tyholt

De siste månedene har hele P3s redaksjon på Tyholt brukt OpenOffice som standard, og gruppeleder for teknologi på Tyholt, Steinar Bjørlykke sier til NRKbeta at det har gått forbløffende smertefritt:

Vi er overrasket over hvor lett det går, vi opplever svært få eller ingen problemer.

Problemene har først og fremst vært knyttet til bruk av Visual Basic script i dokumenter, og at de mange malene NRK har for skjemaer og bestillinger ikke ser så bra ut i OpenOffice. Her er planen at vi skal unngå Visual Basic script der vi kan, og at skjemaer skal være på nett koblet til databaser og ikke i dokumenter. Det har også vært endel rusk i forbindelse med varslinger fra Exchange-serveren til brukeren. Om du kjører e-post i et vindu i en nettleser, vil ikke varslinger om f. eks. ny e-post sånn uten videre komme forrest på skjermen, slik mange er vant til. Det er også endel problemer med regler på serveren som f. eks. «kjør regler nå» – som ikke fungerer i en nettleser.

Et annet problem har vært at det ikke uten videre lar seg gjøre å spille av mp3-filer som er vedlegg i et dokument i OpenOffice, men ved hjelp av plugins ser vi ut til å kunne løse dette.

Av fordeler opplever vi at søk mot Exchange-serveren går mye raskere, og at også tunge Word- og Excel-dokumenter åpner lynraskt i OpenOffice, i mange tilfeller raskere enn i Word og Excel.

NeoOffice?

Og for dere som lurer; ja, vi har vurdert å bruke NeoOffice, men det er både ønskelig og enklere for oss om både PC og Mac er på samme programvare.

Vi har også vurdert om vi skal bruke Apples iWork-pakke for å jobbe med Word- og Exceldokumenter, men akkurat som med Microsofts Officepakke så ønsker vi for det første å ha knallgod støtte for ODF, dernest å ha samme programvare uavhengig av operatisystem og tilslutt ønsker vi å redusere lisenskostnadene.

Valget har derfor falt på OpenOffice som har alle de funksjonene vi ønsker at det skal ha.

Denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons lisensen «Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Norge«
Creative Commons Logo

57 kommentarer

 1. @Øyvind Solstad: Anbefaler å ta en titt på zimbra.com/

  Det er helt sikkert ikke like gjennomført og omfattende som Exchange (har aldri brukt Exchange selv, så kan ikke uttale meg bastant), men vil tro at det på mange områder vil fungere som et utmerket alternativ. Vi har iallfall bare gode erfaringer etter vi begynte å bruke dette som e-post/kalender/dokument-løsning på jobben min.

  Svar på denne kommentaren

 2. Frode Slettum

  Spennende å se at dette endelig skjer rundt om i dette landet, selv om det har tatt lang tid.

  Til dere som snakker om å bytte om Exchange, nå var vel mye av poenget å tilfredsstille krav om dokumentstandarder. Det er vel ingen krav om åpne standarder for lagring av mail sentralt, og på klienten så støtter Exchange de åpne standardene imap, pop3, smtp, og ikke minst som i dette tilfelle html.

  Har testet Zimbra selv, men synes webmailen i Exchange er langt bedre. However, jeg liker Zimbra og tror det passer til mange som i dag kjører Exchange.

  Kjører selv Gmail/Google Apps, men tror nok ikke det hadde vært godt nok for NRK.

  Svar på denne kommentaren

 3. Mats Taraldsvik

  Flott tiltak! Husk å legge inn norske ordbøker og maler, da, og brukermanualene på samme stedet. ( Mest for andre som skulle finne frem til denne artikkelen – dere har sikkert dette i boks allerede. )

  Viktig å ta ett steg av gangen, så kan man jo tenke på andre ting etter hvert (Exchange o.l). Gjør man alt på én gang, er sjansen stor for både misnøye og problemer.

  Svar på denne kommentaren

 4. Steinar Bjørlykke

  NRK har forpliktet seg til å støtte åpne formater, og jobber stadig med å bli bedre på dette. Zimbra er et spennende produkt, men det gir oss altså ingen gevinst i forhold til åpne dokumentformater. OpenOffice gir oss veldig god støtte for åpne formater, på Linux, Mac og PC. Vi ønsker at alle leverandører av kontorapplikasjoner støtter disse formatene, men ser at applikasjoner vi bruker i NRK har gitt oss få slike valg, spesiellt på Macplatformen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Leser dette med stor interesse. Her i huset har vi vært på OpenOffice en god stund nå og de eneste problemer vi har hatt er Word dokumenter med svært komplisert formatering. Jeg har ikke testet det, men har en mistanke om at de dokumentene hadde skapt problemer nesten uansett hva slags software vi hadde brukt, bortsett fra denne ene versjonen av Word. Dokumentet var et PDF dokument som var konvertert til Word på en eller annen måte slik at utseendet var beholdt. Tabeller etc. over det hele…

  Vi har også stort sett gått over på Kubuntu Linux her. Er det gjort noen tester i NRK på dette?

  Alternativer til Exchange kunne f.eks. vært Zimbra. Hvorfor ikke gjøre en test i liten skala med det også? Kjenner folk som bruker Zimbra og er veldig godt fornøyd.

  Ser at noen kom meg i forkjøpet! Moralen er – ikke tenk for lenge når du skriver innlegg 🙂

  P.S. Hvilket kommentarsystem bruker dere i øyeblikket her?

  Svar på denne kommentaren

 6. Simon Strumse

  Dette er virkelig et flott initiativ av NRK. Her kommer et forslag til hvordan dere kan være enda mer proaktive.

  Hva med å bruke ressursene dere frigjør etterhvert som dere kutter i lisensutgiftene + den store tekniske kompetansen i NRK eller bedrifter som Freecode til selv å tilpasse Open Office og andre åpen kildekodeprogrammer til deres bruk, for så å sende fixene deres til Open Office utviklerne.

  Fordelene med det vil være:
  – Andre organisasjoner på deres størrelse vil føle det blir lettere å gå over til Open Office.
  – De vil selv utvikle, tilpasse og bidra med forbedringer som NRK senere kan dra nytte av.
  – Alle i samfunnet som nyttegjør åpen kildekode drar nytte av det.

  Spørsmålet er altså rett og slett: Ettersom dere sparer i lisenskostnader. Kommer dere til å bruke noen av de frigjorte ressursene til å skreddersy og utvikle programmene dere bruker, samt dele utviklingen med åpen kildekode samfunnet?

  Svar på denne kommentaren

 7. Bare en liten kommentar først, NeoOffice er i prinsipp OpenOffice med et noe påpyntet utseende for å etterligne OSX miljøet i større grad. Den eneste forskjellen (sånn jeg har forstått det) er at de typisk henger etter i versjonsnummeret. Når det er sagt så bruker jeg nå kun OpenOffice selv, synes ikke den ser så «forferdelig» ut…

  Veldig hyggelig å høre at dere går over til ODF! Må innrømme at jeg selv stort sett holder meg til Office2003 versjon eller hva det nå heter, da jeg har inntrykk av at ODF i for dårlig grad støttes av MS Office pakken (som flesteparten av mine mottagere har enn så lenge). Lenge leve åpen/gratis programvare (og sparte lisenskostnader)!

  Enig med Simon i kommentaren over om at dere burde vurdere å kanskje bruke noen av midlene dere sparer inn på å gi noe tilbake til utvikling i form av midler og/eller ressurser. Dersom alle bidrar litt vil alle tjene på det og til slutt vil man få bedre produkt for mindre penger.

  Svar på denne kommentaren

 8. Hvor er «Liker»/»Likes» knappen? 🙂

  Det er godt å se offentlige instanser gå over til programmvare med åpen kildekode. Kanskje de sparte pengene fra lisens nå kan sponse MGP-Finalen? 😉

  Svar på denne kommentaren

 9. Ett modig valg, om det er den rette vil bare tiden vise. Om det er penger å spare er vel kanskje tvilsomt nå i begynnelsen i og med endel skjema og dokumentmaler må skrives om. Men på lang sikt, kanskje.

  Flere offentlige etater har prøvd, mange har mislykkes og gått tilbake til lisensbelagt programvare. Men jeg ønsker NRK lykke til og håper at dere kommer med oppdateringer på hvordan det går etterhvert.

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg blir stadig vekk skuffet når jeg skal bruke OpenOffice til noe. Sist jeg skulle lage et tekstdokument trengte jeg å sette inn noen figurer som var laget i Inkscape. De var relativt enkle figurer, og Inkscape lager som kjent standard SVG-filer. Da viste det seg at det ikke er mulig å sette inn SVG-filer i et OpenOffice tekstdokument [link]..Det eneste vektorgrafikkformatet som kan settes inn et OpenOffice tekstdokument er et OpenOffice Draw dokument. Men det viste seg umulig å konvertere uten at figuren ble helt ødelagt. Jeg måtte til slutt gi opp vektorgrafikk og eksportere figurene til PNG-format. Burde være unødvendig.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg er entusiastisk når det gjelder åpen programvare, men allikevel må jeg si at jeg ikke er spesielt fornøyd med OpenOffice.org. Jeg tilhører de som er fornøyd med Ribbon-grensesnittet i Microsoft Office 2007.

  Kanskje OpenOffice.org er funksjonalitetsmessig likt, men fortsatt synes jeg det ser stygt ut med en gang man åpner det – hvorfor er det streker der margene er, for eksempel? De færreste har behov for å se slikt. Så lenge de ansatte kan velge, så…

  Svar på denne kommentaren

 12. @Øyvind noe som integrerer bra med OpenOffice. Hva med domino? Vet at det var mange høres «gammeldagsut», men mye har skjedd der – og så lenge man bruker Exchange har man ikke noe å tape på å vurdere «alt» når man likevel skal bytte ut office.

  PS. Beklager at jeg ikke svarte like fort som deg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Børge A. Roum

  Kjempeflotte nyheter! Og hurra for en og annen CC-lisensiert artikkel her på NRKbeta for tiden (hva med å samle alle i en egen kategori, så det blir lettere å finne dem alle?)!

  Jeg er også veldig enig med Simon, når dere får unna de utgiftene dere har i overgangsfasen, så håper jeg dere setter inn i det minste en ganske stor del av de pengene dere sparer på å gjøre OOo bedre for dere selv, og dermed for alle.

  Jeg syns selvsagt og det ville vært flott om dere fikk bytta ut Exchange med noe fri programvare, men må si meg enig med Mats Taraldsvik: Ta en ting av gangen og gjør den tingen grundig og skikkelig først, så folk ikke blir forvirra og frustrerte pga. alle endringene samtidig og får dårlig inntrykk av friprog.

  Vages: OOo-teamet jobber med å utvikle et bedre grensesnitt, som til forveksling kan minne om ribbon. Se: downloadsquad.com/2009/08/06/openoffice-org-demos-ribbon-style-ui-prototype/
  De strekene er lette å slå av (View -> Text boundaries), men jeg er enig i at de ikke burde vært der by default.

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Sørbye

  Hvilket patche-regime har NRK for OpenOffice? Jeg er på jakt etter en løsning som ikke krever brukermedvirkning, og at det ikke kreves at brukerne har admininstratorstatus på maskinen sin. Og, kan man slippe unna med å bare patche de delene som trengs, eller må man avinstallerer for deretter reinstalle hele pakkken på nytt?
  Og tilslutt, hvordan vedlikehodler NRK hjemmemaskiner som ikke er direkte tilgjengelig fra NRK?

  Svar på denne kommentaren

 15. Gregard Andersen

  Øyvind Sørbye:
  NRK har i hovedsak to programvaredistribusjonssystemer. En for Windowsverden og en for Macverden.

  På Windowssiden foregår dette gjennom AD (Active Directory) som i praksis er slik at vi kan knytte ny programvare, eller oppdateringer til en allerede eksisterende programvare for en gruppe maskiner (for eksempel alle kontormaskiner, en redaksjon eller lignende). Oppdateringen vil da kun foregå når maskinen har kontakt med NRK’s interne nettverk. Når brukeren logger på maskinen vil maskinen bruke den nødvendige tiden for å oppdatere programvaren. Dersom brukeren er hjemme, eller på reise vil ikke noen oppdateringer bli innstallert – med mindre brukeren logger seg på med VPN til NRK’s interne nett.

  På Macsiden bruker vi Filewave. Filewave kan innstallere programvare på flere ulike måter. For eksempel kan vi pakke hver eneste fil til OpenOffice i en pakke, knytte denne til en gruppe maskiner – og Filewave plasserer disse filene ut til alle maskiner i bakgrunnen, mens maskinen er i produksjon hos brukerne. Dersom vi ombestemmer oss kan Filewave trekke tilbake disse filene, også mens brukerne jobber med maskinene. Filewave er sånn sett meget smart. Dersom vi oppdager at én av de tusen filene til Open Office har en feil, kan vi bytte ut kun denne filen på et blunk – uten at brukeren må vente på en reinstallasjon av hele Open Office Pakken – til og med mens Open Office kjører.

  Disse løsningene er kostbare, men jeg har inntrykket av at de er populære. Håper dette svarer på spørsmålene dine!
  Active Directory kommer fra Microsoft i1.no/09uo
  Filewave er et Sveits/Amerikansk selskap http://filewave.com

  Svar på denne kommentaren

 16. @Øyvind Solstad, om bytte av exchange:
  Anbefaler virkelig Zimbra, (www.zimbra.com) har byttet til det selv, og funnet at de aller fleste «nødvendige» exchange-funksjonalitetene eksisterer i zimbra eller ikke egentlig var så nødvendig som man trodde.
  Integrering i AD er ingen problem, og hardwarespecs er en GOD del lavere enn exchange…

  Svar på denne kommentaren

 17. @Nicolai Domino? Glem det!

  Har akkurat kommet inn i en bedrift som bruker Domino nå, makan til elendighet! I alle fall i forhold til Exchange.

  Når det gjelder OpenOffice, fungerer det greit nok, men fortsatt er det slik at f.eks. enkelte Word-filer har en bitteliten visningsfeil i OO i forhold til Word.

  Dette kan føre til at gamle maler på tusenvis av dokumenter plutselig er 1 px for stor til å få plass på èn side, og dermed dobles antall sider i dokumentet.

  @Geir Ove, fram til og med Word 2003 var det ikke mulig å sette inn egenprodusert vektorgrafikk i Word. Verken PDF, EPS, AI eller SVG. Illustrator kunne eksportere til WMF, men da ble alt ødelagt, virket som om Word rett og slett fjernet en del desimaler fra punktkoordinatene.

  Har ikke testet dette i Word 2007, mulig det fungerer der.

  Svar på denne kommentaren

 18. Tror dette er et godt valg, og et valg som kan inspirere andre til å gjøre det samme. Kanskje også mindre bedrifter uten særlig «peiling» tørr å satse på OO…

  Tror det kunne vært bra om dere lagde en Wiki eller en webside der dere delte deres erfaringer med denne overgangen. Tenker da på problemer dere møter på, og ikke minst løsninger på disse problemene. Om jeg skal overbevise min bedrift om å gjøre det sammme, så kunne jeg godt tenkt meg en plass med ressurser og praktiske problemstillinger og løsninger, for å kunne svare evt. motstandere…

  Svar på denne kommentaren

 19. @BZ Hvordan bedrifter bruker domino er veldig forskjellig. Hvis man bare bruker domino med lotus notes klienten har man en veldig avansert løsning som man bruker veldig dårlig. Mye har skjedd med både server og klient. Hvilken versjon av Lotus Notes bruker dere?

  Når jeg sier domino er det fordi serveren kan alt en exchange server kan, men er bedre integrert mot OpenOffice gjennom IBM Lotus Symphony. I tillegg har man mulighet for gode klienter både til iPhone og Nokia gjennom Lotus travler som fungerer veldig bra – bruker det selv siden jeg jobber for store blå 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. @Gregard Andersen blir spennende å høre hva slags erfaringer dere får med byttet. Man sparer mye på lisensene, men det er noen bedrifter som opplever økt administrasjon når de bytter ut pakkene (som inkl support) med usupportert åpne pakker.

  Svar på denne kommentaren

 21. @Nicolai Full pakke her. Lotus Notes 8.5.1 med flere databaser, Traveler, Sametime og en hel haug med andre ting.

  Generelt vil jeg si at man har de samme mulighetene, men det er vanskeligere å drifte, trenger ofte restart og har ofte fordyrende tilleggsfunksjoner som man egentlig «må» ha.

  På toppen av det hele er det litt trasig med backup (dvs, ikke selve backupen, men restore-prosedyrer).

  Men spesielt vil jeg nevne at Lotus Notes fremstår som et forferdelig treigt og gammelt system. På min Mac starter Apple Mail på under et halvt sekund. Lotus Notes bruker 30 sekunder på en splitter ny maskin med fersk Windows 7-installasjon. På en middels maskin med middels specs kan det ta flere minutter.

  Notes er Java-basert og forferdelig egenrådig. Enkle API-er blir ikke brukt (f.eks. funker ikke den velkjente CTRL-A på tekst i flere sammenhenger). Sammen med designmessige svakheter, rotete og treigt brukergrensesnitt, lite galant identitetskontroll og elendig webmail, fremstår Notes/Domino dermed som dårligere enn Outlook Express fra Windows 98.

  Mailklienten teller ganske mye, og det er den jeg (og andre) vil sammenligne med Outlook på. Ja, det er annen funksjonalitet i Notes, men det teller mye å ha en kjapp og strømlinjeformet mailklient.

  Symphony støtter vel heller ikke versjon 3.X av OO?

  Svar på denne kommentaren

 22. Syns det er bra at NRK går over til openoffice, men jeg må ærlig innrømme at jeg syns mac-versjonen av openoffice er elendig. Etter at jeg kjøpte meg mac brukte jeg iWork til prøvetiden gikk ut, så gikk jeg over til MS Office til den prøvetiden gikk ut og til slutt prøvde jeg OpenOffice. Jeg syns MS Office og iWork var like gode, men at OpenOffice var milevis unna. Kjører i dag iWork.

  På Windows-maskina derimot ender jeg ofte opp med å installere OpenOffice hvis jeg ikke gidder å finne fram MS Office-CDen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 23. Børge A. Roum

  Sigurd: Når var det du prøvde OOo på Mac? I en av de nyeste utgavene har de fikset opp Mac-versjonen for å se bedre ut. Og så har du også NeoOffice (som blir nevnt over), som er en tilpassing av OOo til Mac OS.

  Svar på denne kommentaren

 24. @Øyvind Solstad
  Har dere også vurdert den utvidede og forbedrede Go-OpenOffice (go-oo.org)? Go-Oo finnes for Linux, Windows og OSX og har flere forbedringer som økt kompatibilitet med MS Office formater
  go-oo.org/
  go-oo.org/discover/

  En kommersiell epostløsning som Novell GroupWise kan erstatte Exchange og har støtte for OpenOffice og MS Office formater (hurtigvisning mm). GroupWise har native klienter for Windows, Linux/OSX og webaccess.
  Via en samtidig kommersiell, kraftig og integrert Linux server/gruppevare-løsning som Novell OpenWorkgroup Suite/OpenEnterprise server 2, kan oppnås en smidig integrasjon med og støtte for Windows og Mac (CIFS, AFP og AD), og samtidig SUSE Linux Enterprise Server/Desktop, Zenwork Management, Teaming og ev. Conferencing
  novell.com/products/openworkgroupsuite/compare.html

  Svar på denne kommentaren

 25. Gratulere med valg av OpenOffice.org og ikke minst ODF. OOorg er et glimrende produkt som har modnet over mange år.

  Har ventet lenge sammen med mange at netttv skal få virke bedre på alle platformerer så H.264 gleder vi oss til. Hva med støtten for video taggen som HTML 5 innfører? Firefox støtter den åpne standarden Ogg Theora, Ogg Vorbis for lyd og bilde developer.mozilla.org/En/Using_audio_and_video_in_FireFox som gjør at du kan spille av video rett i nettleseren uten plugins, f.eks trailer av den nye Sherlock Holmes filmen: tinyvid.tv/show/23qnvgvrynq9l

  Svar på denne kommentaren

 26. @jo

  Jeg har også prøvd ut zimbra en liten stund, og det ser veldig bra ut. Web-grensesnittet er utrolig flott.

  Med OpenOffice, Firefox, Zimbra og Alfresco (erstatning for sharepoint) sitter man med en gratis portefølje der man kan kjøpe kommersiell support om man ønsker det. Og det eneste som mangler i forhold til MS-løsningene er noe slikt som Office Communication Server. Dessverre har jeg enda ikke funnet noen god erstatning der.

  Svar på denne kommentaren

 27. NRK indfører Open Office « Harddisken

  […] langt fremme i skoene når det angår eksperimenter med ny teknologi, og et af de nyeste tiltag er indførelsen af den gratis open source-pakke Open Office på alle NRKs computere pr. 1. […]

  Svar på denne kommentaren

 28. Asbjørn Ulsberg

  Dette er virkelig gode nyheter! Har dere tall på hvor mye dere vil spare i lisenskostnader når Microsoft Office er byttet (fullstendig) ut? Enig med flere her i at det er riktig å skynde seg sakte og ta ett skritt av gangen. Overgang til OOo er ett skritt i riktig retning, å bytte ut Exchange er kanskje neste.

  Både Zimbra og Gmail er strålende alternativer til Exchange. Vi har byttet fra Exchange til Gmail (Google Apps for Domains) på jobben jeg aldri jeg håper Exchange tilbake. Får jeg det som jeg vil, må jeg aldri ha noe med Exchange igjen å gjøre så lenge jeg lever (bank i bordet).

  Svar på denne kommentaren

 29. Gratulerer herfrå òg.

  Eg er no viss på at mange i NRK-organisasjonen blir glade over å få velje nynorsk språkdrakt på kontorprogrampakka si. =)

  Det spørs berre om det ikkje blir aktuelt for enda fleire organisasjonar å Go Google etter kvart som Le Grand G. får ODF-støtta ordentleg på plass i Google Apps-suiten. Sjøl om det kostar pengar.

  Svar på denne kommentaren

 30. Ole-Johan Lauvås

  Til Geir Ove: Vet ikke helt hva hensikten din er, men Ooo fjernet den bugen du henviser til for ca. 5 år siden. Jeg bruker daglig Ooo og Inkscape. Det fungerer glimrende. Det samme kan ikke sies om MS Word.

  Til NRK: Jeg gleder meg til deres WebTV fungerer uten å installere alle Silverlight, Moonlight, Flash og lignende…. Ooo er muligens ikke helt perfekt, men det er heller ikke MS Office. Jeg bruker daglig begge. Excel fra Microsoft og Ooo til resten. Har funnet at Ooo Calk sliter med STORE mengder data.

  Svar på denne kommentaren

 31. Til Ole-Johan Lauvås:

  Min unnskyldning (i motseting til skjulte agenda) for å skrive dette er å opplyse allmenheten så de slipper å gå på samme skuffelsen som jeg gjorde.

  Min (hittil) skjulte agenda med å trekke fram problemet med importert vektorgrafikk (spesielt SVG) var et håp om at flere skulle bli klar over det, gå inn på lenken og stemme det opp slik at det kommer høyere opp på listen over problemer med flest stemmer. Da blir det kanskje litt større sjanse for at det blir implementert.

  Og nei, det var ikke fikset for 5 år siden. Jeg oppdaget dette da jeg skulle skrive en rapport for noen måneder siden og tenkte det skulle gå raskere med OpenOffice.org enn LaTeX. Vanligvis har jeg brukt pdflatex og eventuelt pdf-eksport fra Inkscape for figurer. Derfor ble det et problem da jeg på slutten ble bedt om å sette in et par figurer som jeg hadde laget i Inkscape og det ble alt annet enn enkelt. Jeg har lagt ut to av filene her så du kan se selv. Figurene vises fint i Firefox.

  Svar på denne kommentaren

 32. @Geir Otto

  Finnes det et åpent, profesjonelt klippeprogram som jeg ikke har fått med meg? Verken Final Cut, AVID eller Premiere er vel spesielt åpne, så det er vel bare et spørsmål om HVEM man er i lomma på…

  Svar på denne kommentaren

 33. Geir Otto Molstad

  Kommentaren gjaldt fil formatet tilsvarensde odf som er et åpent filformat og i utgangspuktet uavhengig av programvare og operativsystem, men med prores er det egentlig 3 ganger så galt d.v.s lukket maskinvare, lukket operativsystem og lukket programvare. Det kan i prinsipp ikke bli mere strake motsatsen.
  I video verden finnes det f.eks. mange formater som er mye «åpnere» f.eks. mpg, dv, jpeg2000, red (egentlig moving raw format), og t.o.m. avc. Ser de snakker om h264, men det er jo et «slutt» format og egner seg ikke for redigering eller arkivering for senere bruk. Det som burde avgjøre lagring og distubusjons format er jo det kamera man bruker da alle vet at rekomprimering/generasjoner setter ned kvaliteten selv om ja prores er av de bedre fordi den har høy bitrate/lite komprimert bl.a.

  Svar på denne kommentaren

 34. @terjejh,
  Nei, jeg brukte vanlig OpenOffice. Uansett er ikke et importfilter løsningen (dvs. det er en løsning på et annet problem). Et importfilter til ODG-format vil aldri kunne reprodusere alle SVG-filer, siden formatene ikke beskriver figurene på samme måte. Dette går klart fram allerede fra første setning i sida jeg lenket til.

  Det anbefales faktisk i OpenDocument-standarden at vektorgrafikk lagres i SVG-format:

  «While the image data may have an arbitrary format, it is recommended that vector graphics are stored in the [SVG] format and bitmap graphics in the [PNG] format.» —OpenDocument standarden (v1.0), side 298 (samme ordlyden i v1.1).

  Svar på denne kommentaren

 35. Som en annen allerede skrev: Jeg leser dette med stor interesse 🙂
  Flott at dere deler erfaringene her med andre – og spennende å høre hvordan erfaringer dere gjør etter hvert!

  Jeg har støtt på noen småproblemer underveis med OpenOffice (Jeg bruker OO på Macbook og NeoOffice på iMac – dette er helt tilfeldig valgt, uten preferanse for det ene eller det andre).
  Disse problemene har vært relatert til at enkelte kollegaer bruker Windows og ved mange konverteringer (fra/til ODT til/fra MSword) har der enkelte ganger oppstått problemer med «tracking av endringer» i dokumentet. Men den senere tiden har jeg ikke opplevd dette (uvisst av hvilke grunn da personer bruker forskjellige typer PCer og oppgraderinger ikke nødvendigvis skjer samtidig).

  Jeg har også iWorks, og her er det flere problemer (ved utveksling mellom brukere til/fra MS-office).
  Keynotes konverterer ikke alt korrekt til ppt-format, så jeg har enten lagret til pfd-format eller «korrigert» ved å gå via PowerPoint (med da forsvinner jo hensikten).
  Numbers har jeg ikke hatt problemer med (skyldes sannsynligvis begrenset bruk av utveksling av formatet)
  Og Pages bruker jeg fortrinnsvis til privat bruk.

  Jeg ser noen nevner Exchange – men den ville jeg beholdt. Exchange fungerer stabilt og har en bred funksjonalitet (supporter alle mail standarder for forskjellige klienter, kalender, osv.)
  Dessuten, ved overgangen til endringer så er det realistisk å ta et steg ad gangen, med kontroll over utfasing/innfasing.

  Vel – dette var jo bare mine personlige preferanser … men all lykke og hell til dere
  😉

  Svar på denne kommentaren

 36. Ang. H.264 – har dere noen tanker om dette:
  Klippet fra weblogs.mozillazine.org/roc/archives/2010/01/video_freedom_a.html :
  «Currently providing H.264 content on the Internet is zero-cost, but after 2010 that will almost certainly change. We won’t know much about the terms until the end of this month. The key issue is not exactly how much it will cost, but that if you want to publish H.264 you will probably have to hire lawyers and negotiate a license with the MPEG-LA.»

  Svar på denne kommentaren

 37. Merkelig at Domino får flengende kritikk? Liten bedrift med 20 brukere har siden 1995 brukt Domino. Først på OS/2, dernest på Linux (32bit). Alle oppdateringene fra ver. 4.5 har løpt utmerket. Ver. 7 ble ikke levert på OS/2 og ble derfor installert på SuSE 9 og senere 10. Etter at Domino ver. 8.5 ble sluppet på 64bit, ble server installert på Windows Server 2008 64bit. All oppgradering har kjørt på eksisterend maskinvare, lisenskostnadene er lave. Vi har ingen IT avdelig og kjøper alle konsulenttjenestene. Konsuletkostnadene er meget lave. Alt kjører effektivt, og Domino leverer mer enn mail og kalender: Dokumentdatabaser, kvalitetssystem, Websider, Chat, nettmøter, klient på mobil (sjekk Tines Dominoapplikasjoner på iPhone!) Tilgang til dokumenter og hele bedriftens kontaktregister på mobil (Symfoni Mobil), intergrasjon med Office (og OpenOffice), integrasjon med enhver SQL, benytt Outlook som mailklient om du vil. Webmailen står ikke tilbake for andre webmailklienter, tvert i mot, Quickr – Prosjektrom på web out of the box, you name it!

  Tine vurderte overgang til Exchange: Extreme kostnader for omlegging og i fremtiden. (info fra Tine på seminar).

  Domino kjører på nær sagt alle plattformer, fra Tablet til stormaskin (også Mac).

  Dominofrelst 😉

  Svar på denne kommentaren

 38. Gratis Office | Qtips.no

  […] begynner å bli meget utbredt, og brukes blant annet av NRK, Staten og en rekke bedrifter. Det støtter OpenDocument, som er EU- og ISO-standard for utveksling […]

  Svar på denne kommentaren

 39. Tor-Ivar Krogsæter

  Som trofast bruker av OOo siden versjon 1.1.2, er det meg en stor glede å lese at stadig flere offentlige etater går over til åpen kildekode. Dette lover bra for fremtiden. En meget forsinket gratulasjon sendes dere!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.