nrk.no

Mener påtalemyndigheten brukte manipulerte tall i retten

Kategori: IT-sikkerhet

FORSVARER: Advokat Anders Brosveet hos Elden Advokatfirma representerer Killingmo Freseservice. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB


En ansatt logget seg inn i konkurrentens datasystemer og varslet om mulige lovbrudd. Nå avbrytes hele rettssaken etter beskyldninger om at bevismaterialet er manipulert.

Siden 3. april har rettssaken mot Killingmo Freseservice pågått i Romerike og Glåmdal tingrett. To ledende ansatte er tiltalt for å ha brutt arbeidsmiljøloven og forfalske dokumenter.

Påtalemyndigheten anførte i tiltalen at ansatte i over 8000 tilfeller har jobbet for mange timer i løpet av et døgn, hatt for lite tid mellom arbeidsperioder, eller jobbet for lange uker.

Killingmo Freseservice mener på sin side at påtalemyndigheten har lagt frem manipulerte bevis.

– Dataene i basen til Killingmo er manipulert i stor stil. Aktors tall er upålitelige som bevis, sa advokat Anders Brosveet under rettssaken, ifølge Teknisk Ukeblad.

Borsveet uttalte i retten at de mener å ha bevis for at en ansatt i en konkurrerende bedrift, Asfalt Remix, har manipulert data.

– Det er ikke riktig at min klient har manipulert datamateriale. Utover det har jeg ingen kommentar, sier advokat Marianne Klausen til NRK. Hun representerer den ansatte.

Avbrøt rettssak

Onsdag 10. april besluttet tingretten å avbryte rettsaken mot Killingmo Freseservice. Rettssaken var berammet til å vare i syv uker.

– Dette er en skandale, sier Brosveet til NRK.

Han er sterkt kritisk til påtalemyndigheten. Forsvareren mener at politiet i praksis har «outsourcet» etterforskningen istedenfor å gjøre det selv.

– De har tatt ut en tiltale på et så uholdbart grunnlag at de selv, én uke inn i retten, erkjenner at det de bygger på ikke er pålitelig, sier Brosveet.

– Ikke forsvarlig å fortsette

Politiadvokat Sigbjørn Arneberg forteller til NRK at de tirsdag kveld oppdaget at «det kan ha skjedd noe med innholdet i en av Excel-filene da den ble lagt inn i politiets saksbehandlingssystem». Det er der de sender dokumenter over til retten.

– Det er altså ikke avdekket noen feil per nå og det fremstår svært lite sannsynlig at det er noen feil med innholdet i dokumentet, sier Arneberg onsdag kveld.

– Likevel valgte jeg å informere dommeren om det vi hadde avdekket og uttrykte at jeg mente det ikke var forsvarlig å fortsette hovedforhandlingen før vi hadde fått kontrollert at dokumentet i saksbehandlingssystemet var helt identisk med det dokumentet man hadde benyttet under etterforskningen. Retten var enig i at saken burde utsettes, sier Arneberg.

Politiadvokaten forteller at saken bygger på et stort bevismateriale. Det er blant annet snakk om 10 regneark på omtrent 800.000 linjer.

Styreleder i Killingmo Freseservice oppgir i en pressemelding at de frykter saken nå kan utsettes i opptil et helt år.

– Det var jo ikke ønskelig fra vår side. Men samtidig har påtalemyndigheten er stort ansvar for å sikre at ingen blir uskyldig dømt og da må vi være helt sikre på at den informasjonen vi legger frem er helt korrekt, sier Arneberg.

Uenig i hvorfor saken utsettes

Politiadvokaten forteller at forsvarets påstander om outsourcing av etterforskningen, eller hvem som har manipulert data, ikke har noe med at saken utsettes.

– Hva mener dere om påstanden at dataene er manipulert i stor stil og at dere har basert dere på upålitelige tall?
– Dette er påstander vi har vært kjent med lenge. En av påtalemyndighetens tiltaleposter gjelder nettopp manipulering av data.

I tiltalen anfører påtalemyndigheten at selskapet selv har forfalsket timelister.

– De lot de forfalskede timelistene danne grunnlag for regnskapsføringen og benyttet disse ved innrapportering til offentlig myndighet, står det i tiltalen.

Anklaget konkurrent for datainnbrudd

NRK kunne i 2022 fortelle at Killingmo Freseservice mente at en sentral ansatt hos det konkurrerende firmaet Asfalt Remix hadde brutt seg inn i deres datasystem.

BRØYTING OG ASFALT: Om sommeren går det hovedsakelig i asfaltfresing for Killingmo Freseservice. Om vinteren er det snakk om brøyting og salting. Foto: Martin Gundersen/NRK

Killingmo fikk senere opplyst at konkurrenten stod som eier av en IP-adresse knyttet til mistenkelige pålogginger i deres datasystemer.

Statens Vegvesen har i retten fortalt at de ble tipset av konkurrenten om påståtte regelbrudd og fikk tilsendt timelister, skriver Teknisk Ukeblad. Dette var medvirkende til at Statens Vegvesen leverte en anmeldelse mot Killingmo.

Godtok forlegg

Eyvind Brynildsen, en sentral ansatt i Asfalt Remix, har godtatt å betale en bot på 50.000 kroner for å ha brutt seg inn i et datasystem til Killingmo Freseservice. Via sin advokat bestrider han å ha manipulert data slik forsvaret til Killingmo Freseservice hevder.

KONKURRENT: Asfalt Remix er en direkte av Killingmo Freseservice.

Det var en ansatt i Killingmo Freseservice som ga Brynildsen informasjonen som gjorde det mulig å logge seg inn i systemet. Den ansatte godtok en bot på 20.000 kroner.

– Det ble påklaget av Killingmo, men klagen ble ikke tatt til følge. Forlegget er rettskraftig, opplyser politiadvokat Mathias Emil Hager.

Emanuel Feinberg, som representerer Asfalt Remix, opplyser til NRK at selskapet ikke ønsker å uttale seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.