nrk.no

SMK-tabbe verifiserte falsk finansminister på Twitter

Kategori: Det sosiale nettet

Slik så kontoen @SlagsvoldVedum ut på Twitter tidligere i dag. Skjermbilde: NRKbeta/Twitter

Statsministerens kontor ba Twitter sette godkjent-stempel på falsk brukerkonto.

I motsetning til mange norske stortingspolitikere er ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum aktiv på Twitter.

Flere Twitter-kontoer har likevel utgitt seg for å være eller parodiert han.

Det førte til at Finansdepartementet for litt over en måned siden rykket ut på nettopp Twitter for å advare.

– Vi ønsker å informere om at finansminister Trygve Slagsvold Vedum ikke har privat Twitter. Kontoer som dukker opp i hans navn er derfor falske og vil bli rapportert, skrev de 18. oktober.

Plutselig verifisert

Det vekket derfor oppsikt da Twitter-kontoen @SlagsvoldVedum mandag morgen hadde et verifisert-merke på sin profil. At en konto er verifisert, innebærer nemlig at Twitter har bekreftet identiteten til eieren av kontoen.

NTB meldte at kontoen hadde fått betydelig oppmerksomhet og delte flere meninger som går imot Senterpartiets vedtatte politikk.

– Vi får se hva som skjer i Tyskland nå, skrev @SlagsvoldVedum som svar på en annen Twitter-brukers forslag om legalisering av cannabis.

Kontoen svarte også EUs kommissær for budsjett og administrasjon, Johannes Hahn, og takket for besøket. Hahn møtte Vedum i Oslo forrige uke.

Den svarte også på Finansdepartementets nevnte advarsel, og kalte den «feilinformasjon».

Tre Twitter-innlegg fra brukerkontoen "Slagsvold Vedum"
Noen av meldingene sendt av den verifiserte brukerkontoen @SlagsvoldVedum. Skjermbilde: Twitter/NRK

Menneskelig feil

Det er vanskelig å få kontakt med de store sosiale mediene. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fortalte derfor før valget om hvordan de hadde etablert direkte kontaktlinjer til de store sosiale mediene, i tilfelle norske politikere skulle bli hacket under valget.

Annette Trettebergstuen (Ap) opplevde at hackere tok over Twitter-kontoen hennes. De sendte blant annet denne teksten som en privat melding til Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Montasje av bilder fra Kenzo Tribouillard/Reuters og Terje Pedersen/NTB

Etter valget har det vært Statsministerens kontor (SMK) som i samarbeid med NSM har sørget for verifisering av statsrådenes kontoer.

– Vi er opptatt av å jobbe mot spredning av falske nyheter, og verifisering av kontoer i sosiale medier er en viktig del av dette, sier kommunikasjonssjef ved SMK, Anne Kristin Hjukse til NRK.

En kvinne med langt hår ser i kamera foran en hvit bakgrunn,
Kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Anne Kristin Hjukse. Foto: Marte Garmann

De fleste statsrådene som har Twitter-kontoer har nylig fått verifisert sine kontoer, men det er i sammenheng med denne prosessen det har skjedd en glipp hos Statsministerens kontor, som har ansvaret for innrapportering av brukerkontoer som skal verifiseres til Twitter.

– Beklageligvis har det skjedd en feil i innrapporteringen som gjorde at en falsk konto ble verifisert. Kontoen er nå fjernet og vi har forsikret oss om at det ikke er flere falske kontoer som har blitt verifisert. Videre går vi nå gjennom innrapporteringsrutinene for å sørge for at dette ikke skjer igjen, sier Hjukse.

Kontoen er nå stengt.

Skjermbilde fra Twitter hvor det står "Slagsvold Vedum. Denne kontoen finnes ikke. Prøv å søke etter en annen."
Twitter-kontoen @SlagsvoldVedum er ikke lenger tilgjengelig. Skjermbilde: Twitter/NRK

Ikke første gang

Det er ikke første gang noen har utgitt seg for å være en norsk samfunnstopp på Twitter. Det som var oppsiktsvekkende denne gangen, var at kontoen hadde blitt verifisert, og dermed framstod langt mer troverdig.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) oppfordret senest i høst befolkningen til å se etter dette verifiseringsmerket, for å avgjøre om en brukerkonto er ekte eller ikke.

I 2016 ble det opprettet en falsk konto i sentralbanksjef Øystein Olsens navn. Norges Bank fryktet da at falske meldinger skulle kunne påvirke markedet, skrev Dagens Næringsliv.

Skjermbilde av saken "Falsk sentralbanksjef hamstrer mediekontakter"
Slik omtalte avisen Dagens næringsliv den falske profilen til sentralbanksjef Øystein Olsen i 2016. Skjermbilde: DN.no

De tidligere ministrene Tina Bru, Ine Eriksen Søreide og Per Sandberg har også opplevd det samme, i likhet med forfatter Jo Nesbø.

Alle har fulgt mønsteret til den italienske aktivisten Tommaso Debenedetti, som jevnlig forsøker å lure store medier ved bruk av falske Twitter-kontoer.

– Det er for å vise hvor lett det er å imitere personligheter på sosiale medier og spre falsk informasjon, sa Debenedetti til VG i 2017.

NRKbeta har tidligere omtalt hvordan parodikontoen @VyTravel tidligere var mer populær enn nye VYs egen konto, i perioden da selskapet skiftet navn fra NSB og Nettbuss.

Feil og svindler

De store sosiale mediene utestenger årlig flere milliarder falske kontoer, men langt fra alle blir stoppet. De siste årene har Twitter også verifisert kontoer som aldri skulle vært det.

I fjor klarte en amerikansk student å få verifisert en brukerkonto han hadde laget, som tilhørte en oppdiktet politiker. Senere samme år ble flere falske bot-kontoer verifisert av Twitter.

Twitter erkjente senere feilen og stanset midlertidig muligheten for å bli verifisert.

Det fikk en av Facebooks tidligere sikkerhets-topp Alex Stamos til å spekulere i om en korrupt ansatt kunne ha stått bak verifiseringen på Twitter, fordi spammere tidligere skal ha bestukket ansatte i Instagram for å få et slikt verifisert-merke.

Det er vanskelig å bli verifisert, og de store sosiale mediene er svært tilbakeholdne om hvordan det er mulig å bli det. Å love noen verifisering i bytte mot penger, har derfor blitt en utbredt taktikk benyttet av svindlere.

Det er ikke kjent hvem som stod bak kontoen @SlagsvoldVedum, som hadde vært aktiv i rundt en måned før den ble verifisert, eller om den vil bli gjenopprettet uten verifisert-symbolet.

Twitters retningslinjer godkjenner parodi og satire så lenge det er tydelig merket, men å utgi seg for å være en annen er forbudt.

Twitter ønsket ikke å kommentere saken dersom deres talsperson ble navngitt av NRK.

3 kommentarer

    • Det hender stadig at medier i Norge gir ut intervjuer med mennesker som har blitt anonymisert. Men jeg forstår ikke helt hva du mener med denne kommentaren?

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva er brukernavnet til Trygve Slagsvold Vedum på Twitter?

Hvordan ser du om en konto er verifisert?

Hvor kommer aktivisten som stadig vekk forsøker å lure store medier fra?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.