Det kan raskt oppstå misforståelser når Twitter-kontoen @VyTravel har fem ganger så mange følgere som den offisielle kontoen @Vygruppen.
“Vy sin generelle anbefaling til reisende er å bruke egen bil. Vår erfaring med tog og buss er at de ofte er fulle og sjelden er på tiden. ByBil kan til nød brukes.” skriver Twitter-kontoen @VyTravel som tilsynelatende ser ut til å tilhøre norges nye transportgigant Vy.
Kontoen er en parodi som ikke tilhører vy, men den surfer videre på en etablert bølge av kritikk og harselas rettet mot det nye selskapet og navnet Vy.
“Vy er på mange måter et utstillingsvindu for alt som er sykt med det norske språk og vår forvaltning”, skriver skaperen av parodikontoen til NRKbeta.
Kontrovers om navn og politikk
Da NSB og Nettbuss slo seg sammen under det nye navnet Vy vakte det reaksjoner hos mange. Opposisjonen på Stortinget var raskt ute, og Arbeiderparti-politiker Sverre Myrli kalte navnebyttet galskap. Navnebyttet ble også kilde til spekulasjoner om dette var et steg på veien til privatisering av den norske jernbanen.
But Vy?!? For et fjollete navn. Regjeringens jernbanereform går fra høydepunkt til høydepunkt. Flere direktører, mer direktørlønn og navnesnobberi. Tror passasjerene heller vil ha bedre togtilbud…
— Audun Lysbakken (@audunlysbakken) 12. mars 2019
Men det er ikke bare i politikken og mediene det har gått hardt for seg. På nett og i ulike sosiale nettverk har det nye navnet møtt en jevn strøm av harselas og kritikk. De mange ordspillene nådde sin foreløpige topp 1 april.
Da vitset aktører som Språkrådet, Statens vegvesen og Oslo sporveier at de skulle få nye navn som lignet Vy eller andre selskap som Bane NOR.
– Vårt purpose skal være å levere. Språkrådet skal være den foretrukne totalleverandøren av språkopplevelser, sier språkdirektør Åse Wetås med ettertrykk. – Det nye navnet gjør oss mer synlige og attraktive. https://t.co/6G3ctXNyIM
— Språkrådet (@sprakradet) 1. april 2019
Kult og omnikanal
Som ikke navnet og logoen har fått nok kritikk, har flere andre aspekt ved kommunikasjonen ut mot publikum vakt reaksjoner. Et eksempel er at knapper i Vys nye app ikke har tradisjonelle valgmuligheter som “OK” eller “godta” – men “Kult!”.

Vy har også valgt å legge ned NSB og nettbuss sine kontoer på sosiale medier, og satser på å bygge opp helt nye kontoer på blant annet Facebook og Twitter.
Konsulentselskapet Bekk skriver at de har jobbet med NSB, Nettbuss og Snøhetta “for å levere det som kanskje er Norges første smidige merkevareendring. Hos Vy er dette teamet kjent som ‘Omnikanal’”.
Til tross for smidighet og omnikanal er det en helt annen aktør enn Vy som har stjålet showet på Twitter.
@VyTravel – i regi av Jonas
Parodikontoen @VyTravel har i skrivende stund 5 141 følgere, i motsetning til @vygruppen sine 794.
Vy har jobbet noe tid med å få verifisert sin konto og kort tid før publisering av denne saken fikk kontoen Twitters offisielle verifisert-symbol og @VyTravel byttet visningsnavn til «Vy Not Travel».
Fram til nå er det likevel @VyTravel sine sleivspark om transformasjon og ledelse i form av kommunikasjonsspråklig newspeak som har dominert på Twitter.
Vår kjernevirksomhet er ledelse, derfor vil vi måtte redusere ruteproduksjonen noe fremover for å å finansiere utviklingsprogram for toppledergruppen.
— VyTravel (@VyTravel) April 26, 2019
NRKbeta tok til Twitter for å snakke med Jonas Ali Ghanizadeh, som står bak @VyTravel. Ghanizadeh er styremedlem i Vadsø SV.
– Jeg startet kontoen mest av alt fordi jeg var overrasket over at ingen andre gjorde det, skriver Ghanizadeh som mener Vy henger etter og dermed har gjort jobben enklere.
Reaksjonene beskriver Ghanizadeh som stort sett positive, men med enkelte kritiske røster.
– Jeg regnet med at kontoen ville bli sperret eller saksøkt, men det skjedde ikke, skriver Ghanizadeh som mener det kan være fordi han konto framstår som langt mer seriøst enn Vys egen – med mindre man går inn i innholdet.

Vy har ifølge Ghanizadeh ikke tatt kontakt.
Vy er ikke begeistret
– Dette er ikke vår konto. Den bruker vår logo blant annet, og det liker vi dårlig, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til NRKbeta.
– Han utgir seg bevisst for å være noen andre enn den han er. Der er det noen regler som man kanskje bør tenke på, sier Lundeby.

– Gjør dere noen grep eller går dere kontoen i møte?
“Det ønsker jeg ikke kommentere”, svarer Lundeby.
Balanserer på grensen
Ghanizadeh sier parodikontoen bevisst balanserer på grensen og at det er akseptabelt om noen går på limpinnen.
– Ingen henvendelser har så langt vært av en slik karakter at jeg har tenkt at de burde faktisk få hjelp av NSB. Skjer det så sender jeg en privat melding og leder dem på rett vei, skriver Ghanizadeh som ikke har konkrete planer for videre drift av kontoen.
– Jeg har ingen planer for kontoen, dette er bare gøy og jeg holder på så lenge det er artig. Mitt problem er at jeg får konstant påfyll av original Vy og generelt ledelsesbabbel. De fleste av mine tweets om ledelse er ting som er sakset direkte fra aviser/uttalelser fra ledelse eller egen erfaring.

“Det at så mange meningsbærere og sentrale politikere faktisk tror på alt det pisspreiket jeg skriver og tar det for god fisk viser jo veldig tydelig hvor galt det faktisk er.” avslutter Ghanizadeh.
Har du trodd parodikontoen @VyTravel var en offisiell konto?
Oppdatering: Etter publisering ble Ghanizadehs tilknytning til SV blitt tilføyd.
«Han utgir seg bevisst for å være noen andre enn den han er. Der er det noen regler som man kanskje bør tenke på, sier Lundeby.»
Det er ikke noe galt i å parodere, med mindre man er hårsår og ikke tåler humor.
NSB bør jo virkelig skylde seg selv, de satt alt dette i gang og nå får de smake frukten de plantet i fjor.
Blir nok tatt opp på neste strategiseminar i ledergruppa. Avholdes i Marakesh i september…
En større bekymring for VY bør vel være at åpenbart vrøvl og tøys er vanskelig å skille fra deres egen mediaprofil 🙂
Men hva med på Facebook? Finner ingen ekte Vy-aktivitet der, men hele to «Vygruppen» sider og min egen personlige Vy-side:
facebook.com/VyTransport/
Hvis Vy mener det er risiko for forveksling kan de jo bytte navn. Kan jeg foreslå NSB?
Stå på Jonas! Vi går med gul vest 1 Mai👍✌️
Elsker humoren!
Lurer på hva dette Newspeak tullet kommer til å koste tilslutt. Noe vetig svar får vi vel ikke. Det blir vel noe a la svaret til SAS sjefen da han ble spurt om sin lønnsøkning på noen millioner.
Kanskje WHY burde ta hintet og reversere prosessen før de kaster bort enda mer penger?
Fantastisk at noen avslører «keiserens nye klær» så grundig. Alt dette tullete «stammespråket» som har overtatt kommunikasjon og ledelse i både offentlig og privat sektor minner mest om visse ytterliggående religiøse sekter som driver med tungetale.
VY er ikke bare et navnbytte, men mer en strategi for å konkurrere bedre med andre selskaper som har lyst til å kjøre tog i Norge. For å få til dette, så har dem lyst til at folk slutter å skylde på NSB når det f.eks er Jernbaneverket som er den man skal skylde på(strengt tatt, så er det politikerne, men dere skjønner hva jeg mener).
Og hvis jeg vil konkurrere bedre i fotball så bytter jeg navn til Messi?
Vy bother…
Problemet var kanskje ordet «stat» i NSB. Kunne skiftet til NJB.
Jeg merker økende forakt for ledelse som beriker seg selv.
– men det jeg vil aller mest… er å kjøre krengetog!
Det virker som om Vy er mer interessert i å kjøre krenketog.
Forøvrig viser jo Vys håndtering av det hele at de er topptunge og forgubbede, og ikke helt har kontroll på hva slags samfunn og medieverden de forsøksvis navigerer i.
Den passende kommentaren er at Vy(not)Travel er en opplevelse, hvilket er mer enn man kan si etter 35 år med NSB-pendling.
NB. VyNotTravel har ansatt meg som fjernkommunikasjonsdirektør, så jeg kan være inhabil, tror Vy.
Markedsført på landet i Tyskland; hva blir da «Jeg skal reise med VY»?
😉
Legg da til, fortsatt på tysk, at man er på vei til det nye storfylket Viken…
Synest navne skifte argumemtet faller på sin egen idioti når man har DSB som både har jernbane og vei transport.
Jeg blir med på gul vest mot nsb navnebyte har ikke så mange andre ting å klage på
😌
8500 følgere @VyTravel
Denne var artig