nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 9. mars 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Kings of Leon. Foto: Matthew Followill

Kjære NRKbeta-leser,

Vi blir ulykkelige av e-poster (ikke denne, da), lei av cookie-popups og trøtte av videomøter 🥱🥱🥱. Mer om all elendigheten i dette nyhetsbrevet. Men aller først noe artig/småskummelt: Eirik har nemlig manipulert et bilde så heftig at han har «mest lyst til å oppsøke Nansens grav for å be om unnskyldning». Klikk deg inn i saken under for å se den forstyrrende animasjonen:

Bilde av Nansen fra 1890 sammen med bilder generert av en datamaskin i 2021

Blir Nansen mer skremmende enn levende med denne bildetjenesten?

Les kommentaren


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. MENS VI VENTER 😴: Alltid interessante Tom Scott forklarer hvorfor såkalte progress bars oppfører seg så rart, tipser AndersSe YouTube-videoen. ▉▉▉▉▉░░░░

2. EN FOTO-BESETTELSE 📸: Ståle er temmelig sikker på at du som leser dette gjerne vil lese en bakomblogg som inneholder setningen «å fotografere dyr og den opplyste stjernehimmelen med bare én eksponering ble en besettelse for meg». Enjoy!

3. CLOUT MINING 🛒: Hvorfor ligger det reklame for billigprodukter under virale Twitter-tråder? The Verge gir et fint dypdykk i det som kalles clout mining, tipser Martin.

4. HOTFIX-MALERI 🖼️: Hva får du når du lar IT-folk tolke klassiske malerier? Du får bildetekster av typen «Client requests a hotfix» og «Engineers remove dead code after dropping a feature flag». Sjekk ut classicprogrammerpaintings.com for å se hvor godt det egentlig passer.

5. MICRO MOBILITY ON ICE ⛸️: Svensken bak Youtube-kanalen RCLifeOn, Simon Sörensen, har motorisert hockeyskøytene sine for å kunne cruise rundt på en frossen innsjø. Se ham forklare, bygge og teste konseptet i denne videoenJon Ståle minner om svenskens presisering: Om du vil gjøre dette hjemme, vær klar over at det er en kjøttkvern bakpå hver skøyte. (I hvert fall i denne versjonen).

6. HACKERE HACKET 💻: Persondata var på avveie da et russisk forum for cyberkriminelle ble hacket nylig, melder Martin. Mon tro om brukerne var mest bekymret for kriminelle eller myndighetene?

7. KVALITETSGAMING PÅ FARTA 🎮: Ståle har på følelsen at flere som leser dette eier både nettbrett og gaming-PC. Med Moonlight kan du få dem til å snakke sammen, slik at du kan strømme 4K HDR-gaming til en mindre dings – enten i sofaen eller på farta.

8. GOKART-HACK 🏁: Marius skrollet gjennom Instagram-feeden sin her om dagen da han plutselig fikk veldig lyst på en gokart som går på boremaskin.

9. YOLO I FORLAGSBRANSJEN 📚: Strawberry Publishing la ut lydbøker med syntetisk tale for å omgå det de beskriver som de «utdaterte avtalene som er i denne bransjen». Lydbøkene har allerede blitt, eller skal bli, spilt inn med en menneskelig stemme, men forfattere og andre forlag reagerer på fremgangsmåten. Martin lot seg forbause av denne VG-saken.

10. POLITIHUND PÅ BATTERI 🐕: Du har sikkert sett videoer av robothunden «Spot» fra Boston Dynamics. Nå heter den «Digidog» og har fått på seg politiuniform, melder StåleRobothunden testes for tiden av politiet i New York. Vi har sjekka brukerhåndboken til Boston Dynamics, og på side 18 står det at et håndtak på brystpanelet skal løsne batteriet. Sånn i tilfelle…


Håver inn på bursdagshilsener

HILSEN FRA THE OFFICE: Amerikanske kjendiser tjener nok hakket mer på å lage videohilsener gjennom videotjenesten Cameo enn det nordiske kjendiser gjør gjennom f.eks. Memmo. The Office-stjernen Brian Baumgartner innkasserte over 8,5 millioner kroner på videohilsener i fjor. Hans billigste hilsen får du for 1650 kroner, mens en videohilsen fra f.eks. Claus Lundekvam ligger på 200 kroner.
(Skjermdump fra cameo.com/brianbaumgartner)


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Publisert på nrkbeta.no siden sist:

Mener e-post gjør oss ulykkelige

Les saken

 

– Jeg har aldri vært mer samtykketrøtt

Les kommentaren

Det har vært interessant å lese kommentarfeltet om NRKbeta-lesernes ulike tilnærminger til cookies 🍪🍪 og samtykkebokser. Det varierer fra  «Trykker og trykker for å få det VEKK. Ofte så fort at det egentlig kunne vært noe helt annet jeg godkjente…» til «Envalgsaksept medfører i 95 % av tilfellene at jeg hopper rett ut av siden».

Noen har funnet alternative måter å bevege seg rundt på internett på: «Bruker i dag dedikerte browsere. Hver sin browser til hver sin email. En dedikert til reklame og handel. Og den siste til surfing».

En leser anbefaler Firefox med utvidelsen Multi-Account Containers. Samtidig tipser Martin om Mozilla-nyheten Total Cookie Protection som fikser et «eget cookie-glass for hvert nettsted du besøker».

Zoom-fatigue
Men det er ikke bare cookie consent fatigue man kan bli rammet av for tiden. Nick Duckoffs tweet om Zoom fatigue har generert noen ganske fornøyelige kommentarer. For når rådene om å redusere størrelsen på videovinduet, bare bruke lyd etc. blir mange nok, er det kanskje på sin plass å minne om at «You know, there’s this wonderful invention called a telephone»? ☎️


Den nye valutaen

Duggen på ruta har så vidt fordampet etter Clubhouse, men nå er det kunst-krypto som gjelder, melder Ståle. Flere artister (både visuelle og musikalske) har begynt å selge mer eller mindre unike utgaver av kunsten sin, som skaper begrensning i den uendelig digitale verden – og dermed kanskje større verdi. Et eksempel er at Kings of Leon (!) som nå slipper et album som NTF – som de første i verden. Rolling Stone har skrevet en litt lengre guide om den nye valutaen. 🎵
Foto: Matthew Followill


Gull fra NRKbeta-arkivet

Enten du er keen på å lage din egen kunst-krypto eller bare ønsker å dele tonene dine med flere enn de du bor og spiller med, kan du trolig fortsatt finne gode råd under. Men har det egentlig blitt mer eller mindre oversiktlig å utgi egen musikk siden Anders skrev NRKbetas komplette guide i 2013? Ta en titt og døm selv:

Stream deg selv – en guide til å utgi musikk

Les saken


Håper du fant noe du likte! Ha en finfin dag! 🌞

Hilsen Christine,
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.