Cal Newport mener store mengder e-post på jobb gjør oss mindre produktive og syke.
– En verden uten e-post er stort sett en lykkeligere verden, skriver Cal Newport i sin nye bok «A world without e-mail».
Newport er førsteamanuensis i informatikk ved Georgetown University, men er mest kjent for sine bøker om produktivitet og råd for å lykkes i arbeidslivet.
Boken viser til forskning på arbeidsvanene til nærmere 5.000 svensker.
Konklusjonen var at de som brukte mye tid på digitale arbeidsverktøy, som e-post, vurderte sin egen helsetilstand som dårligere.
Newport argumenterer i boken for at e-post og andre øyeblikkelige kommunikasjonsformer på jobb bør opphøre eller kraftig begrenses.
Årsaken er at folk føler seg ulykkelige og blir stresset når de må håndtere store mengder kommunikasjon konstant og umiddelbart.
«Narkomant avhengig av hastighet»
Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen tror ikke det er mulig å utrydde e-post og andre raske meldinger fra arbeidslivet.
– Den viktigste årsaken til at det er urealistisk, er at vi har en kultur som er narkomant avhengig av hastighet og et økonomisk system som fordrer effektivitet og vekst, svarer Hylland Eriksen på vår… e-post.
Professoren ved Universitetet i Oslo har nettopp utgitt boken «Appenes planet», hvor blant annet Newport er sitert.
Professoren har selv erfart at digitale verktøy går på bekostning av konsentrert og langsiktig arbeid.
– Langsiktige prosjekter lider, men alle kjappe beslutninger, notater, inngåelse av avtaler, bestillinger og logistikk i sin alminnelighet akselererer enormt, noe mange av oss ikke minst har erfart etter et år med elektronisk arbeid, sier Hylland Eriksen.
– Selv svarer jeg på denne mailen mens jeg sitter på et seminar på Zoom. Aktiviteter blir mindre kumulative, men de stables i stadig høyere tårn.
Prøvde e-postfrie dager
Hylland Eriksen har selv tenkt mye på e-post, og på starten av 2000-tallet foreslo han både mobilfrie soner og langsommere rytme i hvordan vi svarer på e-post.
Én idé var å bare svare på e-post hver mandag.
– Selv prøvde jeg å ha e-postfrie måneder i noen år, bare én måned i året, for eksempel april; men jeg måtte gi opp, da det er så store deler av min jobb som er avhengig av rask kommunikasjon, sier Hylland Eriksen.
– Hvis det derimot lot seg dokumentere at folk blir mindre produktive av de elektroniske avbrytelsene, er det mer sannsynlig at arbeidslivet kommer på banen. Imidlertid tror ikke jeg dette er tilfellet; man blir bare produktiv på andre måter enn tidligere.
Dette foreslår ekspertene
Et av Cal Newports forslag for å bli kvitt de konstante og distraherende e-postene, er å bruke andre digitale verktøy. Her nevnes den virtuelle korketavlen Trello, hvor du og kolleger kan samle informasjon og oppgaver knyttet til én ting.
Da trenger du ikke forholde deg til en innboks som inneholder hundre eller tusenvis av ting som ikke er relevant til det du skal gjøre akkurat nå.
– Internettfrie soner og tidsrom kunne være en løsning. Men dette er ikke noe du og jeg kan bestemme på egen hånd, sier Hylland Eriksen.
– Det må etableres politisk og i arbeidslivet.
Professoren tenker også større.
– Hvis vi klarte å definere avbrytelsene og det elektroniske tjafset som et miljøproblem, kunne vi kanskje få etablert noen nye normer, der det er uhøflig å avbryte folk i det de holder på med, skriver Hylland Eriksen.
– Etter hvert kan dette også kanskje gjenspeiles i loven.
En mulig inspirasjon for Norge finnes i Frankrike.
De introduserte i 2017 en ny lov for å sikre ansattes rett til å være frakoblet jobb i deler av døgnet.
Per Perald
Forby telefon også, den er jo raskere enn e-post.
Nei, man kan selvsagt se det på den måten at man bare overser eposten.
Jeg har spamfilter så det holder, likevel får jeg 150 eposter i døgnet, ikke en eneste reklame får jeg se, spamfilteret tar også eposter jeg burde fått, men det er greitt.
Av disse 150, ville to-tre ringt om de ikke hadde epost, det er de som jeg bruker tid på.
Andreas
«Aktiviteter blir mindre kumulative, men de stables i stadig høyere tårn.»
Er ikke dette en selvmotsigelse?
Ståle Grut (NRK)
Nei, det beskriver at vi får mange flere og mindre aktiviteter som i sum overgår de færre og litt større oppgavene vi hadde hadde før.
Fred Midtgaard
Dette mener jeg er et langt mindre problem enn smarttelefon bruken både på fritiden og i jobb. Det påvirker konsentrasjonsevnen negativt og evnen til å forstå andre mennesker, samt det å kunne ha lange sammenhengende tankerekker.
Daniel Andersson
Bra artiklel og fint med fokus på dette tema. Men som det nevnes her. E-post er kun en funskjon av flere. Hvis man prøver å gå tilbake så er det vi selve som er skyldige.
Skyldige i å:
Ha notifikasjoner skrudd på
Bry oss om antall likes
Svare sjefen på ettermiddagen/kvelden
Ta telefonen bare fordi at noen annen ringer
Triks: Observer deg selv hver gang trangen til å åpne mobilen kommer. Hvorfor gjør jeg det egentlig?
Der en plass ligger svaret. Symtomene og funsjonene kommer altid være mange 😅
Jan Staff
«Kjendisforsker», NRKBeta? Det er ikke engang et ordentlig ord.
Robert
«Cal Newport mener store mengder e-post på jobb gjør oss mindre produktive, og syke»
Eller blir vi mindre syk av e-post? Ble litt usikker jeg.