nrk.no

Secret Service kjøpte data om amerikanske mobilers bevegelser

Kategori: Samfunn

Uniformert ansatt i Secret Service utenfor Det hvite hus. Foto: Secret Service

Ifølge et dokument Vice Motherboard har fått tilgang til, har Secret Service betalt for et produkt som brukes til å spore hvor amerikanske mobiler befinner seg.

Den føderale politietaten Secret Service er mest kjent for å beskytte den amerikanske presidenten, men har i tillegg ansvar for å bekjempe pengeforfalskning. Politietaten skal ha signert en kontrakt for å få tilgang til «Locate X», et produkt som gir tilgang til å spore mobilers bevegelser. Kontrakten er inngått med det Virginia-baserte selskapet Babel Street for perioden 28. september 2017 til 27. september 2018, ifølge teknologinettstedet Motherboard.

Locate X ble først omtalt av nettstedet Protocol, og skal ha gitt brukere mulighet til å tegne digitale gjerder rundt bygninger og områder, se hvilke mobiler som var innenfor gjerdet, og så følge hvor mobilene har oppholdt seg flere måneder tilbake i tid.

Toll- og grensemyndigheten CBP (US Customs and Border Protection) skal også ha kjøpt Locate X, ifølge Protocol.

Locate X har blitt holdt hemmelig av Babel Street og har ikke blitt nevnt i sitt offentlige markedsføringsmateriell. I føderale kontrakter har selskapet også krevd at produktet ikke skal omtales offentlig eller benyttes som bevis i straffesaker, ifølge nettstedet.

Secret Service og Babel Street har ikke besvart Motherboards henvendelser.

Titusenvis sporet i Norge

Informasjonen som ble benyttet i Locate X kommer typisk fra mobilapper som får tilgang til mobilens presise geografiske posisjon. Disse appene deler dataene videre med andre selskaper som bruker dem til en rekke formål.

I vår avdekket NRK hvordan titusenvis av nordmenn ble sporet av mobilapper og at disse dataene ble solgt videre. Ved å kjøpe informasjon fra et britisk selskap var det mulig å identifisere og kartlegge en rekke nordmenn.

Som følge av NRKs saker opprettet det britiske datatilsynet undersøkelser av selskapet.

SKUMMELT: – Folk er vanemennesker, og beveger seg på mange av de samme plassene. Det er skummelt hvor godt kartlagt folk kan bli, sa Karl Bjarne Bernhardsen, til NRK i vår. Han var en av nordmennene NRK kunne følge over lang tid. Foto: Eskil Wie Furunes

Flere selskaper med bånd til myndigheter

Wall Street Journal har tidligere skrevet om Anomaly Six. Selskapet ble grunnlagt av to tidligere ansatte ved Babel Street og skal kunne spore bevegelsene til flere hundre millioner mobiler globalt. Selskapet har tette bånd til amerikanske myndigheter og skal få data om brukere fra over 500 mobilapper.

Amerikanske immigrasjonsmyndigheter (ICE) skal også benytte seg kommersielt tilgjengelige lokasjonsdata. En av leverandørene, Venntel Inc., kjøper disse dataene fra markedsføringsfirmaer, ifølge Wall Street Journal.

> Guide: Slik begrenser du sporing på mobilen

2 kommentarer

  1. Jørn Jørgensen

    Ikke det minste forbauset. Det viser vel også at det ikke er noe særlig hold i amerikanernes påstand om at Huawei driver med spionasje. Tror nok at det et amerikanerne, med D. Trump i spissen, vi må passe oss for…

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.