nrk.no

Guide: Slik begrenser du sporing av din mobil

Kategorier: Apps & Sikkerhet

Et flyfoto av Oslo sentrum er såvidt synlig i bakgrunnen. En rekke prikker markerer steder på kartet, og de er tilknyttet en klokke på ulike steder for å symbolisere at de er sporene fra en mobiltelefon som har beveget seg rundt i sentrumsområdet.
Illustrasjon: Mari Grafsrønningen/Joakim Digernes-Nordström /Google Earth

NRKbeta viser deg hvordan du deler færre posisjonsdata – på Android og iPhone.

Se for deg at noen har detaljert oversikt over hvor du befinner deg til enhver tid. Med smarttelefonens inntog har dette blitt langt mer sannsynlig enn tidligere.
NRK har avdekket hvordan forskjellige apper skaffer seg informasjon om hvor brukerne befinner seg, og systematisk selger denne informasjonen videre.

Om du har mange apper på din mobiltelefon øker sannsynligheten for at noen av disse er laget for å dele data om hvor du befinner deg til enhver tid.

Det er likevel mulig å begrense hvilke aktører som kan få tilgang til dine posisjonsdata.

Dette kan du gjøre ved å blokkere eller begrense måten ulike apper du har installert får tilgang til data fra din mobiltelefon.

NRKbeta har derfor laget en kort guide til hvordan du kan endre disse innstillingene på de utbredte systemene Android og iOS. Ved å følge denne guiden kan du begrense hvem som har mulighet til vite hvor du befinner deg til enhver tid.

 • Fortsett å lese saken hvis du en eldre versjon av Android.
 • Klikk på denne linjen hvis du har Android 10.
 • Klikk på denne linjen hvis du har iPhone.

Slik begrenser du deling av posisjonsdata på Android

Det kan være individuelle forskjeller på ulike mobiltelefoner og versjoner av Android. På nyere versjoner av Android er innstillingene enkelt tilgjengelig. Denne guiden tar her utgangspunkt i en Samsung S7 fra 2016.

Det første vi må gjøre er å åpne telefonens innstillinger. Velg «Apper» på hjemskjermen og deretter «Innstillinger»:

To skjermbilder viser hvordan man navigerer til innstilligene på en Android-mobiltelefon.
Steg 1: Trykk på «Apper». Steg 2: Velg «Innstillinger». Illustrasjon: NRKbeta

Velg deretter igjen menyvalget med navnet «Apper». Der vil du se en liste med de ulike appene som er installert på mobiltelefonen din. På eldre versjoner av Android er det dessverre ikke en enkel måte å se akkurat hvilke apper som har tilgang til dine posisjonsdata. Derfor må du gå inn på hver enkelt app, som Oculus i dette tilfellet:

To skjermbilder viser hvordan man navigerer til innstilligene på en Android-mobiltelefon, for å endre innstillingene til ulike apper. I dette eksempelet brukes appen Oculus.
Steg 3: Åpne «Apper». Steg 4: Velg en app – i dette tilfellet Oculus.

Inne på de enkelte appenes menyvalg, får du en oversikt over data om appen. Ved å velge «Tillatelser» har du mulighet til å endre hva appen skal få tilgang til. Dette kan være kamera, mikrofon, posisjon eller andre funksjoner appen benytter:

To skjermbilder ved siden av hverandre. Det ene viser en meny for en apps tilgang på Android. Det andre lister opp de ulike tilgangene, som kamera, mikrofon og posisjon.
Steg 5: Åpne «Tillatelser». Steg 6: Deaktiver bryteren ved «Posisjon». Illustrasjon: NRKbeta

Det er mulig å justere hvor presise posisjonsdataene skal være, eller skru av delingen av dem fullstendig. Du kan velge at posisjonsdata skal beregnes gjennom GPS, mobilnettet (3G/4G) og trådløse nett (wi-fi), eller bare noen av disse. Jo færre, jo mindre presise data.

Dette gjøres inne på menyen «Innstillinger» fra steg 2. Når du er inne på denne menyen, velger du i stedet «Tilkoblinger» helt øverst. Da kommer inn på følgende meny:

To skjermbilder. Et hvor du velger innstillinger for tilkoblinger på en Android-telefon. Nederst står det posisjon, og ved å trykke på denne kan man endre innstillinger om hvor presis posisjonen skal være og hvor den skal lagres.
Valg 7: På denne bryteren kan du skru av posisjonsdata. For å kun endre innstillingene, trykk på menyen.
Valg 8: Igjen en mulighet for å skru av eller på alt av posisjonsdata på telefonen. Valg 9: Her kan du endre hvilke posisjonsdata din Google-konto lagrer om deg. Illustrasjon: NRKbeta

Om du har en nyere versjon av Android, som Android 10, kan du også velge å gi hver enkelt app ulike nivå av tilgang til dine stedsdata – du kan lese mer om dette nedover i saken.

Android er tett sammenvevd med din Google-konto. Som steg 9 viser må du derfor gå til innstillingene på din egen Google-konto for å gjøre enkelte endringer av hvordan dine data lagres. Under «Avansert» kan du velge å skru av at Google lagrer detaljert informasjon om hvor du befinner deg, som brukes i ulike løsninger og produkter fra selskapet.

Skjermbilde av internettsiden hvor du kan bestemme hvilke data Google lagrer om din nettbruk.
Inne på Googles innstillinger for brukernes «aktivitetlogg» kan en velge å deaktivere lagring av posisjonsdata. Dette gjøres ved å skru av bryteren merket «Posisjonslogg».

Det er mulig å justere slike innstillinger hos de fleste tjenester på nettet. Om du er nysgjerrig, kan du også lese denne guiden om hvordan du deler mindre informasjon om deg selv på Facebook.

Slik begrenser du deling av posisjonsdata på Android 10

Det kan være individuelle forskjeller på ulike mobiltelefoner og versjoner av Android. På nyere versjoner av Android er innstillingene enkelt tilgjengelig. Denne guiden tar her utgangspunkt i en nyere Google Pixel-telefon.

Det første vi må gjøre er å åpne telefonens innstillinger. Sveip opp på hjemskjermen og velg deretter «Innstillinger»:

To skjermbilder viser hvordan man navigerer til innstilligene på en Android-mobiltelefon.
Steg 1: Sveip opp på hjemskjermen. Steg 2: Velg «Innstillinger».

Velg deretter menyvalget med navnet «Posisjon». Velger du «Apptillatelser» vil du der se en liste med de ulike appene som er installert på mobiltelefonen din, som også har bedt om å få informasjon om hvor du befinner deg.

To skjermbilder viser hvordan man navigerer til innstilligene på en Android-mobiltelefon, for å endre innstillingene til ulike apper.
Steg 3: Åpne «Posisjon». Steg 4: Velg «Apptillatelser».Valg 5: Her kan du velge hvordan selve mobiltelefonen og Google skal få om deg.

Inne på apptillatelser kan du altså se hvilke apper som har tilgang til dine posisjonsdata, og på hvilket nivå de har denne tilgangen. De tre nivåene for tilgang som en app kan få, er følgende:

 • Avvis: Appen vil ikke få tilgang til dine posisjonsdata.
 • Bare tillat når appen brukes: Appen vil kun få tilgang til dine posisjonsdata når du bruker den, men ikke når den er avsluttet.
 • Tillat hele tiden: Appen vil alltid ha tilgang til dine posisjonsdata.

Trykk på hver enkelt app for å bestemme hvilket nivå av tilgang den skal få, som appen «Chrome» i dette eksempelet:

To skjermbilder ved siden av hverandre. Det ene viser en oversikt over hvilke apper som har tilgang til posisjonsdata på Android. Det andre lister opp to ulike alternativer for appen Chrome, om den skal få tilgang til data når appen er i bruk eller aldri.
Steg 6: Velg en app i listen, i dette tilfellet «Chrome». Steg 7: Velg hvilket tilgangsnivå for dine posisjonsdata appen skal få. Illustrasjon: NRKbeta

Slik begrenser du deling av posisjonsdata på iPhone

Det første du gjør på iPhone er å åpne telefonens innstillinger. Deretter scroller du ned til menyvalget «Personvern»:

To skjermbilder fra Apples operativsystem ios, hvor du først er i innstillinger, så går på personvern, deretter åpner stedstjenester og får tilgang på en meny hvor du kan justere hvilke data som samles inn om fra mobiltelefonen.
Steg 1: Åpne innstillinger. Steg 2: Scroll ned til «Personvern». Illustrasjon: NRKbeta

Inne i denne menyen bestemmer hvilke funksjoner de ulike appene på telefonen din skal få tilgang til. Det kan være mikrofonen, helsedata, eller stedet du befinner deg. For å begrense hvilke apper som får vite posisjonen din, gå inn på menyvalget «Stedstjenester»:

To skjermbilder. Et av menyen Personvern, med Stedsdata på topp. Den andre fra menyen stedsdata, hvor flere apper er ramset opp, og man har mulighet til å skru av deling av alle stedsdata.
Steg 3: Velg Stedsdata. Valg 4: Her kan du velge å skru av all deling av posisjonsdata. Valg 5: Her kan du velge hva selve mobiltelefonen skal bruke dine posisjonsdata til. Illustrasjon: NRKbeta

På det øverste menyvalget (3) kan du velge å skru av absolutt all deling av dine posisjonsdata, men dette kan være upraktisk.

Derfor har du også muligheten til å gjøre detaljerte innstillinger for hver enkelt app. I listen som vises her, vil alle apper som har bedt om tilgang til dine posisjonsdata dukke opp, og du kan gjøre endringer i hvilken tilgang du skal få.

Du kan gi apper et av fire tilgangsnivå:

 • Aldri: Appen vil ikke få tilgang til dine posisjonsdata.
 • Spør neste gang: Hver gang du åpner appen kan du bestemme om den skal få tilgang til posisjonsdata eller ikke.
 • Når appen er i bruk: Appen vil kun få tilgang til dine posisjonsdata når du bruker den, men ikke når den er avsluttet.
 • Alltid: Appen vil alltid ha tilgang til dine posisjonsdata.
Menyvalg for Google maps-appen på en Iphone. Valgene som vises er "Aldri", "Spør meg hver gang, "Når appen er i bruk" og "Alltid".
Menyvalg for Google maps-appen på en iPhone. Illustrasjon: NRKbeta

Et minimum av begrensning kan være å kun gi alle apper tilgang til posisjonsdata kun når de faktisk er i bruk – altså valget «Når appen er i bruk».

Hvis det er en app i listen du tenker at ikke har behov for å vite hvor du befinner deg, bør du heller ikke gi den tilgang til dine posisjonsdata. Bruk sunn fornuft i denne vurderingen, eller be om tips i kommentarfeltet.

Som vist i valg 5 (Systemtjenester) på et av de forrige bildene kan du også bestemme hvilke andre funksjoner Apple og selve mobiltelefonen skal kunne bruke dine posisjonsdata til. Dette kan være å skreddersy reklame eller huske steder du ofte befinner deg.

En oversikt over menyvalgene inne på "Stedsdata" og "Systemtjenester". En rekke menyvalg er både markert aktive og inaktive, som eksempelvis bruk av stedsdata til å forbedre annonser eller å kallibrere kompasset på mobilen.
Operativsystemet på iPhone samler inn posisjonsdata til ulike formål. Illustrasjon: NRKbeta

Her kan du selv velge hvordan Apple skal kunne samle inn og bruke dine posisjonsdata. Et tips er å aktivere statuslinjesymbolet, som vises på det nederste menyvalget til høyre. Om det er aktivert vil du hver gang mobilen eller en app samler inn posisjonsdata om deg, få opp et lite symbol øverst på mobilskjermen.

Fordi Googles tjenester er tett tilknyttet Android-telefoner, må man på disse telefonene gå til innstillingene på sin egen Google-konto for å gjøre enkelte endringer av hvordan data lagres. Der kan du styre lagring av informasjon om søkene dine, videoene du har sett og steder du har vært.

Det er mulig å justere slike innstillinger hos de fleste tjenester på nettet. Om du er nysgjerrig, kan du også lese denne guiden om hvordan du deler mindre informasjon om deg selv på Facebook.

Oppdatert 14:14: Etter innspill fra publikum har vi lagt inn litt mer informasjon om innstillingene på versjon 10 av Android.
12. mai klokken 10:58 har informasjon om Android 10 blitt flyttet og bygget ut til et eget avsnitt.

125 kommentarer

 1. Ref artikkelen på Nrk om å finne en person fra store mengder anonymiserte data. Har man gjort forsøk på å identifiserer feks millionærer mistenkt for mord? Når man vet hvem som bor hvor og jobber hvor bør samme oppskrift som nrk har benyttet kunne se om vedkommende har vært steder, det har vært andre der, eller vedkommende har møtt personer.

  Svar på denne kommentaren

  • Hans Trebru (svar til Pål)

   Politiet trenger ikke å skumme metadata fra datasett for å få tilgang til informasjon om ett enkelt individ ettersom de kan få det utlevert ved spesiell forespørsel.

  • Steinar (svar til Pål)

   Den tenkte milliardæren du sikter til har vistnok kun brukt gammeldags tastetelefon uten apper/gps osv

  • Thomas Henden (svar til Pål)

   Er redd den saken blir stående som en av de siste store sakene som forblir uløst. Den eller de som står bak, har nok greid det utrolige, gitt at politiet ikke har greid å samle inn nok beviser til å holde på noen av de to hovedmistenkte etter så lang tid og så mye etterforskning som delvis har hatt feil fokus. Det jeg lurer på, er hva slags rutiner de har, for innsamling av data på alle involverte i en kidnappingssak, og naboer? (Naboer for å hjelpe til ved vitneavhør, lettere huske hva man gjorde, hvis man får en påminnelse)

   Dette bør jo samles inn fra dag 1, men hvis milliardæren/datamedhjelperen var skyldige, og data ble samlet inn, så burde jo noen bevegelsesdata i såfall ha avslørt dem, det finnes vel en logg bakover i tid også.

   Men fasiten får vi vel aldri vite, og det perfekte mord kan nok begås i framtida også, ved bare å la være å ta med seg telefonen til åstedet… Så ikke umulig politiet blir stående enda mer hjelpeløse i framtida, om en morder får en mulighet til å gå under radaren uten at det er påfallende, ved å ganske enkelt legge igjen telefonen hjemme, det er jo ikke bare enkelt det heller, lenger…

  • Synger av Sanger, Lytter av Lyder (svar til Pål)

   Det er jo ingen logisk grunn for at noen andre (andre enn ektemannen) skulle ha drept en tilfeldig dame helt uten motiv eller uten mulighet til å motta løsepenger. Så hvis ikke det er ektemannen (som det faktisk virker lite sannsynlig at det er), så er det, slik jeg ser det, rett i underkant av 100% sikkert at hun må ha regissert det hele selv for å kunne stikke av fra ektemannen for godt (sannsynligvis i samarbeid med en elsker).

   Hvis det, som det blir skrevet, er sånn at ekteskapet hadde vært på hell i lang tid forut så kan det kanskje tyde på at han har vært vanskelig å gå ifra, altså at han har gjort det vanskelig for henne å gå fra han. Da har hun isåfall hatt motiv, og det er vel den viktigste ledetråden i en slik etterforskning og helt sikkert over 80% av grunnen til at politiet tok ut tiltale mot mannen (altså at han også hadde hatt motiv).

   Har noen tatt ett liv
   Av en ektemann sin viv
   Så finner du en kniv
   Også finner du et skriv
   Og finner DNA og div.
   Du finner DNA og div.

   Du sjekker opp i kjente gjenger
   Og du følger etter penger
   Sjekker opp i hvem som trenger
   At hun henger der og slenger
   Men du kommer ikke lenger
   Nei du kommer ikke lenger

   Så tar du alt du har og hiv
   Hvert dokument, ta tak og riv
   Og start igjen med helt ny giv
   Få enkelt helt ny kraft til driv
   For alt du trenger er motiv
   Ja alt du trenger er motiv

   Motiv motiv motiv motiv
   Ikke hyperaktiv og naiv

 2. Trond Simonsen

  Dette var nyttig og lærerikt. Mobilen fikk en grundig gjennomgang og mye ble slått av/fjernet. Saken bør deles av alle. (Nå vet også du at jeg har lest denne saken …)

  Svar på denne kommentaren

 3. Greit nok at noen apper samler inn posisjonsdata når det er nyttig (treningsapper o.l.). Men er det mulig å finne ut hvilke apper som sender ut data, og eventuelt stoppe det?

  Jeg tenker f.eks at selv om jeg ikke har Facebook eller Messenger installert på tlf, og vil ikke at tlf skal ha noen ting som helst med Facebook å gjøre, så er det andre apper som sender data til Facebook. Hvordan kan man stoppe det? Noen som vet?

  Svar på denne kommentaren

  • Michael (svar til Arild)

   Det er mulig, men ikke veldig lett. Du har ikke Facebook i det hele tatt? Hvis du har Facebook, men ikke bruker det på telefonen er det mulig å logge inn og se på «Off-Facebook activity». Husker ikke hvor i innstillingene det ligger, men der kan man se hvor de har fått informasjon fra.

   Dersom du ikke har Facebook er det fortsatt sånn at de samler informasjon fra nettsteder som bruker deres sporings API. Denne kalles «Facebook Pixel». Det samme finner du hos Google med «Google Analytics» Svært mange nettsteder bruker disse dessverre. Og i tillegg er det sånn at Facebook og Google ofte kjøper fra andre firmaer i tillegg.

   Godt å se at NRK tar slike saker! Mitt tips er å kvitte seg med Gmail, bytte fra Google til DuckDuckGo og skaffe seg en ryddig VPN (trenger ikke koste så mye, men vær skeptisk til de som er gratis). Dersom du kan kvitte deg med Facebook er jo det helt gull også. På generell basis er iPhone og iOS mye bedre enn Android, da Android er bygget av Google.

  • Jørgen (svar til Arild)

   Blokada er fin. Den blokkerer veldig mye.
   Åpen kildekode. Kan være litt vrien å forstå hvordan man skal sette opp. Men når det først er gjort så lever den sitt eget liv i bakgrunnen uten at du merker den.

   Fikk problem med Vipps etterpå, men da åpnet jeg bare for at den skulle slippe igjennom.

  • Arnold (svar til Arild)

   Selv om du ikke anvender Facebook så anvender nettsteder ++ FB. Minst halvparten av dine venner er også på FB, så FB har nok god tilgang til informasjon om deg, selv om du ikke har FB kto.

   Du kan trygt forvente at de også har lokasjonsdata om deg, men de har KANSKJE IKKE en kontinuerlig strøm.

  • Bror (svar til Arild)

   En enkel måte å få oversikt over hvilke apper som kommuniserer med hvilke tjenester (f.eks. Facebook) er å bruke tjenestene til Exodus Privacy. Exodus Privacy er en fransk non-profit som kontinuerlig skanner apper for sporere og tillatelser, og tilbyr denne informasjonen til offentligheten.

   Du kan laste ned applikasjonen deres med samme navn, og få en oversikt over alle appene du har installert. Hvis du vil se på en app du ikke allerde har, må du gå på deres nettsider.

   Med den informasjonen kan du eventuelt slette uønskede apper, begrense bruken, begrense tillatelsene, eller bruke Blokada for å begrense påvirkningen. Merk at appen vil alltid (prøve å) sende en ping til Facebook, selv om du ikke bruker funksjonalitet som krever facebook i appen (f.eks. pålogging med Facebook).

  • Helge Hafting (svar til Arild)

   Du kan hindre telefonen din i å kommunisere med facebook, og dermed hindre apper og nettsider fra å formidle data om deg.

   For nettsider: Bruk en nettleser (f.eks firefox) som har støtte for «ublock» eller lignende. Legg inn ublock og aktiver filtrene. Å skru av «tredjeparts cookies» stopper mye sporing, som oftest uten å ødelegge noe. Filtrene blokkerer facebook og andre i en slik grad at du ikke lenger ser «like-knapper» å sidene. Og en positiv bieffekt: mindre reklame, særlig ikke de med lyd, og nettet blir raskere fordi reklamer og sporingstillegg ikke lastes ned. Mer kapasitet til det du VIL se.

   For andre apper: Last ned en brannmur, som kan blokkere kommunikasjon med facebook og andre du ikke liker. Blokkeringen gjøres på nettverksnivå, og gjelder dermed for alle apper.

   Mange hjemmerutere har også noen brannmurfunksjoner. Bruk disse, så kan du stenge facebook ute fra hjemmet – en slik blokkering virker for alle dingser som bruker nettet ditt: pcer, telefoner, nettbrett og annet.

  • Kirsti (svar til Arild)

   Mye av dataene samles inn indirekte, ved at mobilen blir registret av basestasjoner i mobilnettet oa. «beacons» som de som vil vite hvor du er får montert opp på husvegger etc. Indirekte godtar du dette ved å «akseptere oppdateringer» oa. på mobilen.

 4. En annen ting er at på Android så er verken av Bluetooth low energy (BLE) knyttet til rettigheten for posisjonsdata. Så har du en fitbit, headset eller andre BLE enheter må du godta posisjonering for at de skal virke. Er vissnok noe om at BLE ofte brukes til beacons som på den måten kan spore bruker. Så Google mener at skal du tilate BLE så må du tillate posisjonering. Du kan selfølgelig så av GPS helt på telefon, men da virker jo ikke Google maps, smittestopp appen og andre du vil also virke.

  Svar på denne kommentaren

  • dazo (svar til Pål)

   Det disse artiklene her viser er også en særdeles god grunn til å avinstallere Smittestopp. Hvis GPS data til Smittestopp-brukere kommer på avveie, så har man tilsvarende datasett som NRK brukte her.

   I tillegg til andre utfordringer med smitte stopp som «falske positiver» (du var i nærheten av en smittet person, men dere satt på motsatt side av en vegg – derav ingen smittefare) og «falske negativer» (du er i nærheten av en smittet person men som ikke vet det selv enda, hvor du da ikke får en varsling).

   Så bare

 5. Thorben Werner Sjøstrøm Dahl

  Jeg har en nyere Android-telefon fra i fjor (kjører for øyeblikket Android 10), og kan tipse om at der var det veldig enkelt å få oversikt (ganske likt hvordan iOS har løst det). Du går inn på innstillinger → Apper og varsler → Avansert → Behandle tillatelser. Derfra kan du trykke på Posisjon, og se alle appene med tillatelse til å se din posisjon. Trykker du på en app, kan du endre dens tillatelse. Der kan man også velge å bare gi appen tilgang til posisjonen din mens du bruker den, skjønt jeg kjenner ikke til hvor vid Androids definisjon av «app i bruk» er.

  Svar på denne kommentaren

  • på mange nyere android telefoner kan man ganske enkelt gå til instillinger og deretter til posisjon hvor man kan se hvilke og hvor mange apper som henter posisjons data,her kan man velge hvilke apper som skal ha tilgang til posisjons data.

   tele data kan man ikke få gjort så mye med da det er nødvendig for at telefonen skal fungere.

  • Man kan også finne denne innstillingen ved å gå til: Innstillinger-> Apper -> Velge en app med posisjonsdeling på, typisk Fitbit, Google, Google maps -> Tillatelser (under Appinnstillinger) -> Posisjon. Da vil man se en liste med tre radioknapper og en lenke på bunnen («Se alle apper med denne tillatelsen»). Det er dog en litt tungvint løsning. Jeg finner også denne oversikten ved å følge tipset til Trond Hansen, men jeg finner heller ikke «Apper og varsler». Finner det dog under Innstillinger-> Apper -> Menyprikker (tre prikker i øvre høyre hjørne) -> Tillatelsesbehandling -> Posisjon. Har Android versjon 10 (Samsung s10).

 6. Hilde Jensen

  «Jeg er GRUT» (Fra tegnefilmserien om Spiderman, og er ment som en hyllest til deg, Ståle)

  Takk for artikler som belyser både ulemper og fordeler med smarttelefon:-)

  Jeg digger slike artikler som NRK beta publiserer, hvor balansen mellom + og – erlik bra.

  Godt å bli opplyst om ting jeg ikke tenker på til vanlig.

  Keep up the good work, I love it!

  Svar på denne kommentaren

  • Anja K Grønhaug (svar til Kåre Hegland)

   Det finnes mer enn nok eksempel på at man kan havne i et nett selv om man har ‘god samvittighet’. Dessuten endres hele tiden definisjonen på hva som er ‘riktig’ og ‘galt’ i et samfunn. Så det at Storebror ser deg kanskje ikke er så problematisk for deg i dag, kan bli et stort problem for din frihet og din sikkerhet i morgen.

  • Kåre Hegland (svar til Kåre Hegland)

   Eg forstår kva Grønhaug seier og er ikkje usamd. Men eg spør som eg gjer fordi eg trur mange treng døme på kva for uheldige og ukjurne ting som kan skje den som vert spora på nettet. Utan slik konkret forståing vil mange truleg framleis vera likesæle til dette. Og då vil uvesenet truleg vara ved.

  • Jone Erland (svar til Kåre Hegland)

   Når man ser på hvor enkelt NRK fikk tilgang til informasjonen som henvises til i artikkelen som denne guiden ble laget til, er det mange grunner til å være bekymret selv om man har «rent mel i posen».

   Det er f.eks. lett å se for seg konsekvensene om en kontrollerende kjæreste skulle få tak i slik info, eller en arbeidsgiver som ikke følger reglene. Det at staten har tilgang på slik info er en ting, det er noe helt annet når hvemsomhelst med sin egen moral og sine egne regler kan få fatt på det.

   Det kan fort være nærliggende da og tenke at «Hvem skulle vel gidde å bruke 35000,- kr slik NRK gjorde for å få tak i infoen?», men se for deg følgende scenario:

   Jeg kjøper denne infoen av selskapet.
   Selger det videre på svartebørsen til 350 mennesker for 100,- per pers.
   Jeg sitter igjen med ingen utgifter, og all informasjonen på deg og alle andre i byen din.

   Eneste måten å få slutt på dette, er å ta kontroll over din egen data. Og som NRK her viser er det ikke så alt for vanskelig.

   Skulle du allikevel ikke få det til, ta kontakt med noen du kjenner som kan mer om slikt enn deg, for dette er viktig!

  • Hvordan informasjon kan misbrukes?

   Si at du er rimelig aktiv på sosiale media og uttrykker tydelig og sterk kritikk mot regimer som f.eks. Kina, Usa, Tyrkia eller Israel når det hender noe der.

   Så drar du på ferie til samme land.

   Har de identifisert deg som regimekritiker (og det kan de). Ønsker de å straffe deg for det kan det hende at du er ganske heldig om du slipper med 2 døgn på flyplassen og retur hjem.

  • Lars Vinden (svar til Kåre Hegland)

   Noen eksempler på hvordan slike data kan være skadelige selv for dem med ren samvittighet:

   Du søker jobb, arbeidsgiver foretar bakgrunnsjekk og tror du kan ha en alvorlig sykdom fordi du ofte er på sykehuset, selv om du i realiteten besøker din syke mor.

   Du må flykte fra en voldelig partner. Dataene viser både hvor du bodde og jobbet før, og hvor du nå gjemmer deg.

   Du lever under streng sosial kontroll fra foreldre/partner, og får kun lov til å forlate huset under forutsetning av at du forteller hvor du er. Dataene viser at du av og til tar avstikkere eller gjør andre ting.

   Du mistenkes for uaktsomt drap ifm en påkjøring da dataene fra mobilen viser at du var på åstedet samme tid, mens det i realiteten var bilen bak deg som kjørte på vedkommende.

  • Helge Hafting (svar til Kåre Hegland)

   Posisjonssporing skader også den som ikke har noe å skjule.

   Innbruddstyver vil gjerne vite når du er ute/ferierer, så de kan rappe 4k-TVen, elsykkelen og hva de nå stjeler nå for tiden.

   Hvis et utlegg på 30.000 gir dem oversikt over titusener av personer, er vel noen av dem så rike at det er verdt det. (Du er «rik» hvis du bor i et rikt strøk, og det ser de i posisjonsdataene.)

   Massesporing er gull verdt for en innbruddsliga.

  • Sykehusbesøk (inkludert din familie og venner), forsikringsselskap, fremtidige regjeringer (i ekstreme tilfeller så tenk på naziregimer, Gestapo etc), politisk rettet reklame og «fake news». Selvforsterkende nyhetsartikler som skaper et ekkokammer og som litt etter litt dytter deg i en retning av hva du oppfatter som riktig og galt. Det er vel ikke helt uten grunn at Donald vant valget i uniten, og hvordan har inndelt delstatenes valgområder.
   Summen av de negative sidene er det lett å overse, men de er der og det blir bare verre og verre

  • Starlessandbibleblack Sabbath (svar til Kåre Hegland)

   Så fint å vite at du og fruen går timelang tur med den illsinte bikkja di hver kveld fra 2030 til 2130, så vet jeg når jeg skal plyndre deg. Er det å lufte hunden noe du burde ha dårlig samvittighet for?

   Hvis du aldri kunne tenke deg å gjøre noe så forferdelig som å kjøre et mishandlingsoffer til legevakt og krisesenter, så vil heller ikke mannen med balltreet kunne bruke dette til å finne ut at det er deg han skal banke opp i tillegg til kona. Men er det ikke fint for ham at vi har et sånt overvåkningsregime?

   Jeg går ut fra at du ikke har noe å skjule for arbeidsgiver, for du går vel aldri på jobbintervjuer?

   Åh, var du og kona på fertilitetsklinikken? Og så ble hun sagt opp i neste nedbemanning? Nei, det var jo selvsagt ikke fordi hun var i ferd med å bli gravid, for det kunne jo ikke arbeidsgiver vite … ?

   … gikk dere på en sånn kafé for veldig frisinnete personer av begge kjønn? Det må mullahen din få vite, synes du ikke?

   Er dette noe du burde ha dårlig samvittighet for?

   Og så var du og så på et par nyboligprosjekter forrige helg. Megleren vet hvor du har vært. Han ringer kollegaen sin og forteller at hei, vi har både Kåre og Lars som forsøker å prute begge steder, det er to kunder på to boliger, og vi kan jo bare dele dem? Ingen av oss går 100k ned her, du slår av 10k til Kåre på et «siste tilbud» og jeg slår av 10k til Lars, og er vi begge 90k rikere?

 7. Olav Røyneland

  For oss som ikke har oversikt /innsikt i den nye dataverdenen,var dette en uhyre nyttig og informativ artikkel. Med veiledning for brukere som ikke er datakyndig. Takk for nyttig tema

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Olav Røyneland)

   Tusen takk for kommentaren Olav. Meningen var å gjøre kunnskap om slike innstillinger tilgjengelig for alle, selv de som ikke er vant til å navigere dypt i menyene på mobiltelefonen sin.

 8. Artikkelen svarer på hvordan, men jeg skjer veldig sjelden svar på hvorfor dette er problematisk? Hva er de praktiske konsekvensene av at jeg blir sporet? Jeg tror det hadde vært nyttig med en oversikt over hvordan man veiet fordeler og ulemper ved å bli sporet. Spørsmålet er altså hvordan dette faktisk og praktisk kan misbrukes på en måte som de facto rammer meg.

  Svar på denne kommentaren

  • Jone Erland (svar til Geir)

   Hei!

   Får dessverre ikke svart deg her ettersom det blir flagga som to like kommentarer, men se svaret mitt på en kommentar over.

   Det er mange måter dette kan skade lovlydige borgere på.

  • Arnold (svar til Geir)

   Det er jo ikke snakk om lokasjon isolert, men om lokasjon i forbindelse med innsamlet informasjon om alt annet du foretar deg digitalt. Det er teknisk mulig å vite f.eks at her kommer det en kunde som sløser – så prisen går opp på de produktene de tror kunden vil ha. Om kunden er sparsom settes prisen ned. Hensikten er å få best mulig betalt fra hver kunde. Nettstedet prisjakt oppleves som en prissammenligningstjeneste. Det ER en salgskanal.

  • Kristian (svar til Geir)

   Hei Geir.

   Jeg synes du stiller et veldig godt spørmål og jeg er sikker på at mange andre også lurer på det samme. Jeg lurer også ofte på det og har derfor selv valgt å heller være forsiktig med hva jeg gir tilgang til.

   Dessverre er det veldig vanskelig å gi et entydig svar på dette. Konsekvensene er jo ikke nødvendigvis direkte og rammer ikke kun den personen hvis data det gjelder.

   Effekten er nok veldig sammensatt og vil oppleves forskjellig fra person til person.

   Det er dessuten ikke nødvendigvis mulig å finne en direkte sammenheng mellom årsak og virkning.

   Men én ting er sikkert, nemlig at den som eier mest data og kan bruke det til sin egen fordel er den som «styrer skuta». Per i dag er det ikke vi selv som eier våre egne data, dessverre.

 9. I det minste kan man si at man til enn viss grad kan skru av GPSen og unngå å bli sporet, men Google har tidligere kunne sporet deg opp selv om du skrur av alle måter å bli sporet opp på. Selv om du f.eks. skulle slå av GPS, Bluetooth, WiFi og til og med skru på Flymodus så har de kunnet samlet inn nøyaktike posisjonsdata takket være sensorene i mobilen som registrerer alle dataene ved hjelp av kompass, gyroskop, akselerometer, barometer m.m. Dataene blir først sendt til Google servere når du faktisk skrur på mobildata eller WiFi. Vet ikke om de fortsatt driver med det, men det er jo Google vi snakker om tross alt. De lever jo av stordata, så man skal ikke se bort i fra at de fortsatt holder på med slikt.

  Håper også NRKbeta kan se på hvor anonymisert dataene fra Telenor Mobility Analytics og Telia Crowd Insights egentlig er, og om Ice driver med noe lignende.

  Bare fordi noe er anonymisert betyr det ikke at det ikke er mulig og reidentifisere noen. Derfor burde vi heller bruke ord som ikke-deanonymiserbar. Som sier og at dataene ikke kan reidentifisere noen.

  Svar på denne kommentaren

  • Erik (svar til Erik)

   Må bare legge til at jeg har alltid GPSs av. Slår det kanskje på 1 gang i året hvis jeg virkelig skulle bli lost et sted og trenger å finne veien, til andre formål en det, nei takk, har ikke så stor tillit til mobilen. Men velger med å ha telefonen på flymodus for å unngå å bli sporet av mobiloperatørene så blir jo mobilen ubrukelig mtp ringing, sms o.l. Så her har man jo ikke noe mulighet til å opt-out uten å måtte miste en del av funksjonaliteten.

  • Peter A Davidsberg (svar til Erik)

   Du har rett i det. I brukeravtalen man aksepterer ved kjøp av telefon (manger siders lesning) gir du fra deg retten til alle data på telefonen. Formuleringen er så åpen at den greit inkluderer telefonens posisjon til enhver tid.
   Mer «utfordrende» syns jeg det er at mikrofon (Alexa???) hører alt i rommet du er i.

 10. Oddvar Mørk

  Slå av telefonen når du ønsker å være «borte»
  Be vennene dine om å sende deg sms når de ikke
  treffer deg «hjemme» så kontakter du dem
  når du slår på telefonen igjen.

  Unngå flest mulig apper. De fleste av dem ligger vel bare der – så fremt i fall.

  Svar på denne kommentaren

 11. Snorre Tønset

  Veldig interessant artikkel. Jeg har være relativ bevisst på å regulere adgangen ulike apper ha til posisjonsdata. Men det virker som om valgene og menyene blir dypere og dypere hele tida. For eksempel ligger det en logg med «relevante steder» der jeg ikke har vært inne før Den «lærer ipaden/iphone hvilke steder som er viktige for meg slik at enheten kan gi meg nyttig stedsbasert informasjon» som det står. Det står også at informasjone sikres med gjennomgående kryptering og ikke kan leses av Apple Loggen viser detaljer når og hvor jeg har vært. Det er et valg om å slette loggen, men når jeg prøver det får jeg en melding om at det ikke går. Hva vet dere om dette?

  Svar på denne kommentaren

  • Du kan forvente at mobil/brett/laptop alltid kan spores. Det er ikke kun GPS og telenett som er utfordringen. Wifi leter etter beste oppkobling og er innom mange nettverk med kjente posisjoner.

   Med medbrakt utstyr blir du nesten alltid sporet, og det er så godt som umulig å forhindre.

   Det viktigste spørsmålet er hvem som ønsker/får tilgang til informasjonen via OS eller apps.

   Gravejournalister bør legge igjen mobilen ++ når de møter kilder i utsatte posisjoner.

  • Igor Kosparov (svar til Snorre Tønset)

   Det er det samme for meg.
   Går ikke å slette loggen.
   Går ikke å slette enkelte posisjoner.

   Det er ikke noen krav til å logge in med iCloud passord for å se infoen.

   Tenk så lett det er å låne en telefon av noen og bare gå n på den listen med tidligere steder.

   Det er helt sykt at det ikke går an å slette eller at det er passordsbeskyttelse.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Snorre Tønset)

   Jeg får til å slette enkelt-oppføringene i denne loggen på en iPhone, men får også en feilmelding når jeg prøver å «tømme» denne loggen. Når jeg gikk inn på nytt var den dog helt tom.

 12. Jeg er glad for at noen vet hvor jeg er, ofte er jeg selv usikker.
  Av og til går jeg inn på Google Maps for å se hvor jeg har vært..

  For oss som erusikre på om vi har en begynnende demens så er dette supre greier.

  Svar på denne kommentaren

 13. Veldig god artikkel,men lag gjerne en ny,om opptak som blir gjort via mikrofonen på telefoner.
  Etter noen timer eller dager begynner det å poppe opp reklame for feks.hengekøyer,eller noe annet som har blitt fanget av en telefon.

  Svar på denne kommentaren

 14. Å styre hvilke apper som får tilgang til posisjon er vanskelig og innviklet for de fleste. Et annet alternativ (fortsatt ikke helt enkelt) er å la en app gi falsk posisjon (GPS spoofing / mocking). På den måten kan man være sikker på at ens egen posisjon ikke blir delt, kun en falsk posisjon. Det hadde vært fint om artikkelforfatter kunne nevnt dette.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Sindre)

   Akkurat det blir litt utenfor denne artikkelens formål, men vi har skrevet en del om temaet tidligere. Ta eksempelvis en titt på denne saken om GPS-spoofing fra min kollega Henrik.

 15. Eivind Lindeberg

  Fin artikkel! Nyttig for mange.

  Hvordan defineres «ved bruk» i iOS? Jeg lukker sjeldent apper, og har da etterhvert nesten alle /åpne/ på et vis – er de å regne som «i bruk»?

  Blir ting bedre av å bruke web-versjon enn app? Er det noe å skrive om event.? Altså å legge inn Gmail som snarvei til nettleseren i stedet for å legge inn appen… ?

  Svar på denne kommentaren

  • En fin start ville vært å kvitte seg med Gmail. Og Google generelt. Skaff deg iCloud mail i stedet for. Alternativt har du Proton mail som er kryptert, men da må du fort betale litt.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Eivind Lindeberg)

   Det Apple selv sier er at appen må være synlig på skjermen. Stort sett vil nok en web-versjon av en tjeneste samle mindre data, gitt at du ikke har gitt nettleseren (og den aktuelle nettsiden) samme tilganger som en eventuell app.

   Allows access to Location Services only when the app or one of its features is visible on screen. If an app is set to While Using the App, you might see your status bar turn blue with a message that an app is actively using your location.Turn Location Services and GPS on or off on your iPhone, iPad, or iPod touch | Apple

  • Kjell Gjære (svar til christer)

   Radioen (mobiltelefondeken) er slått av. Du kan bare bruke mobilen som lokal PC. Sett utenfra er den slått av. Hensikten er å ikke forstyrre elektronikk i fly med din radiosender.

 16. Terje Steiro

  Veldig bra artikkel. Det som ikke så mange vet men som jeg har lært av Edward Snowden er wifi skanning. Hvis du lar mobilen din skanne etter wifi nettverk/oppdage wifi nettverk så kan man få en deltatjert oversikt over hvor du har vært, med noen meters feilmargin. Dette skrur du av under wifi innstillingene. Et annet tips er å ha på wifi kun når du trenger det.

  Svar på denne kommentaren

 17. Bjørn Lund

  Veldig interessant artikkel.
  På min Nokia 7.1 med Android 10 er det like enkelt å sjekke app-tilgang som det som blir oppgitt for iOs i denne artikkelen. Jeg går inn på «Innstillinger» og velger «Personvern» og under overskriften «Behandle tillatelser» får jeg full oversikt over alle apper som f.eks. logger min posisjon. Dette kan slåes av og på fra denne menyen.

  Svar på denne kommentaren

 18. Kjetil Grude Flekkøy

  Takk for artikkelen!
  Men: «Når appen er i bruk», er det også mens den ligger i bakgrunnen? Må man avslutte appen fullstendig for å ta den «ut av bruk»?
  (Antar det – og det er jo veldig lett å glemme.)

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Kjetil Grude Flekkøy)

   Det Apple selv sier er at appen må være synlig på skjermen:

   Allows access to Location Services only when the app or one of its features is visible on screen. If an app is set to While Using the App, you might see your status bar turn blue with a message that an app is actively using your location.Turn Location Services and GPS on or off on your iPhone, iPad, or iPod touch | Apple

  • Sten Solberg (svar til Peder)

   Telefonen leter hele tiden etter basestasjoner. Hvis to eller flere basestasjoner registrerer telefonen, blir posisjonsbestemmelsen ganske presis (krysspeiling). Mindre presis hvis konaktakt med bare en stasjon, men retning og signalstyrke girkan gi en god pekepinn.

  • Arild Nilsen (svar til Sten Solberg)

   He he, da ser du bort fra at stort sett alle bruker denne dingsen hele tiden. Hater hvordan jeg selv er blitt avhengig av denne yuppi nallen. (Svenskt begrep fra den gang mobil var forbeholdt jappene, og en nalle er jo som kjent en teddybjørn eller kosedyr, altså jappenes kosedyr

 19. Erik.monness

  Artikkelen er basert på at NRK valgte en tilfeldig telefon, og fulgte posisjonene, og fant frem til bolig og derved person. Det farlige er motsatt. Kunne en starte med en konkret posisjon (bolig=lik person) og finne telefonen som var mye på posisjonen? Da har en grunnlag for fullstendig overvåking av konkret person, for kriminalitet, sporing av utroskap mm

  Svar på denne kommentaren

  • Ja, dette er ikke vanskelig. Du viser alle punkter/posisjoner for denne adressen på et kart og finner ut hvilken mobil som har hyppigst forekomst der. Da kan du begynne å overvåke.
   Posisjonsdata er først anonymisert, når all annen informasjon – utenom koordinatene – er skrelt bort. Men da blir jo dataene nokså uinteressante for de fleste og det er ikke noe penger å tjene.

 20. Odd Busmundrud

  På min telefon finner jeg noe som heter «posisjon» under innstillinger, og den lar seg tydeligvis så av. Da er jeg vel sikret mot at andre kan finne ut hvor jeg er hvis jeg lar den være avslått?

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Odd Busmundrud)

   Dette vil nok i høy grad begrense muligheten for innsamling og kommersielt salg av dine data. Likevel registreres posisjonen til en mobil av telemaster, og dermed vil teleoperatører, og i ytterste konsekvens myndighetene i form av Politiet kunne innhente data om hvor din mobiltelefon har vært om det skulle foreligge grunner for å gjøre det.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Magne)

   Å kun aktivere deling av posisjonsdata når du trenger det til en spesiell funksjon vil definitivt begrense mengden posisjonsdata du deler. Det er ikke gitt at om du har det skrudd på så vil dataene bli solgt. Det kommer helt an på appene du bruker og som har fått tilgang til dine posisjonsdata.

 21. Espen Hansen

  Kanskje NRK kunne laget en tilsvarende sjekk på data fra teleoperatørene. Telenor selger også anonymisert posisjonsdata, eneste forskjellen fra disse appselskapene som jeg kan se er at Telenor sitter på et mye større datagrunnlag.

  Svar på denne kommentaren

 22. Når jeg skal begrense Googles, Firefox’ m.fl. tilgang til posisjonsdata på Android truer de med at grunnleggende funksjoner på enheten kan slutte å fungere som de skal. Hva slags funksjoner er dette og er det noe å bry seg om?

  Svar på denne kommentaren

 23. Jeg lurer på:
  1) Selv om jeg ikke vil dele lokadjonsdata med én app direkte, kan/vil Google dele dataene mine til appen likevel?

  2) Hvilke av Googles egne apper bør jeg ikke gi tilgang til? Maps er litt trøblete å nekte posisjonsdata tross alt. Google har også flere forskjellige tjenester som gjerne vil samle inn data – så det er kanskje her (1) det blir mest interessant. Hjelper liksom ikke å nekte å dele data med én av appene til Google hvis en annen av appene deres

  3) For de av oss som synes det er helt greit å betale cash istedet for å «betale» for
  «gratis tjenester» gjennom å gi tilgang til egne data, hvilke apper kan anbefales? Tenker da på alt fra nettlesere til noe som blokkerer tilgangen til posisjonsdata og hva jeg har søkt på på nett. Inkognito mode på Google er tross alt ikke Inkognito for alt og alle sånn ellers.

  4) Hjelper det å bruke VPN? Brukte det i Kina for å komme gjennom brannmurer der. Ikke glad for at hverken storebror eller private selskaper ser hva jeg driver med. Spiller ingen rolle om det er lovlig eller ei. For som det er blitt påpekt: hva som er lovlig i dag trenger ikke være det i morgen.

  Svar på denne kommentaren

  • Arnold (svar til Erlend)

   Sanking er viktig del del av forretningsmodellen hos både Google, Apple og Microsoft og så lenge du bruker en dings med deres økosystemer så avgir du informasjon.

   Kjøpte apper kan være like problematiske som gratisapper.

   Enkelte regimer har forbud mot kryptering/VPN, så du bryter loven der om du beskytter deg. VPN + kryptering av kommunikasjon er sunt. Men i et hav av enheter uten kryptering vil de som er godt beskyttet stikke seg tydelig ut. Regn med økt oppmerksomhet mot godt beskyttede enheter.

  • Erlend (svar til Erlend)

   @Arnold
   Ja, I Kina snappet de jo opp noen av VPN’ene… Samtidig er de nok ekstra ivrige på å følge med på utlendinger uansett, så jeg var rimelig klar over dét. Hvordan det er med norske myndigheter er det litt vanskeligere å gjette seg til, men såfremt VPN’ene og kryptering holder mål så får det så være.
   Skjønner at ikke alle apper man betaler for alltid er 100% sikre, men det er i det minste ikke nødvendigvis slik at forretningsmodellen deres er avhengig av å samle data om deg.
   Tips til konkrete apper mottas med takk 🙂 jeg har brukt Wang VPN (som baserer seg på frivillige donasjoner, det synes jeg det er vel verdt – akkurat som Wikipedia), Nord VPN, og så har man de man får gjennom universitetetene. Da må man jo registrere seg som student og betale semesteravgift, men de funker generelt veldig bra i regimer man vil være inkognito i…
   DuckDuckGo og Tor Browser er noen av de andre jeg har brukt sånn ellers.
   Men,faller jo for å bruke Chrome 99% av tiden uansett fordi deres brukervennlighet er bedre.

  • Det er vel fordi den listen blir så lang at man vil slite med å lage en sånn liste. Dog, kunne jo vært greit å ha en liste over de 100 verste av de mest populære. Google, Facebook og Snapchat er jo godt kjent for å havne på den listen der.
   Jeg nektet nå «messages» tilgang til en del ting, bl.a kamera (jeg tar ikke bilder gjennom den appen uansett). Verst er det likevel at den vil ha tilgang til «body sensor»! Hva pokker er det meldingsappen skal ha tilgang til kroppssensor for?!
   Definitivt en god idé å gå grundig gjennom tilgangen man gir, og skru dem av helt ned til de mest basic tingene de trenger tilgang til. Selvsagt også at tilgangen kun skal være der når appen er i bruk.

 24. Jeg liker det NRK nå gjør, og legger også merke til at Datatilsynet skal granske saken, noe som får meg til å lure på hvor Datatilsynet har vært årene etter både William Binneys og Edward Snowdens avsløringer? NRK hadde heller ikke behøvd å bruke penger på å lage denne saken. Man kunne spurt en pentester, hacker eller noen i Anonymous som antageligvis ville kunne ha gjort det samme gratis.

  Kanskje NRK også kunne ha brukt noen av kronene på et skikkelig godt intervju med noen som har skikkelig peiling? Gjerne noen vi i miljøet kjenner godt fra før; kanskje en eks-NSA-ansatt? Binney hadde jo vært helt perfekt! Det virker ellers som om NRK er litt sensitive overfor USA (det er jo tross alt de som de facto styrer etterretning og norsk utenrikspolitikk) når det kommer til både Binney, Snowden og ikke minst Assange (selv om jeg innerst inne tror at NRK vet hvem disse er). Men ingen kan si at advarslene, kompetansen og folkene ikke har vært der, rede til både å snakke og hjelpe.

  Lykke til!

  Svar på denne kommentaren

  • Nina (svar til Stig)

   Enig med Stig. Pluss har noen kommentarer om spesielt mobiltelefon bruk.

   Som du vet,ikke bare enhetenes stedssporing problem for å få tilgang til mange tjenester på mobil men også aktivitetsloggen. Så tar det tid å få alt slettet for godt etter at en har tømt alle papirkurvene.. Det være seg delte personlige bilder i Messages, delte Google Dokumenter, Emailer med deling av videolinker med eks samfunnskritisk, satirisk innhold fra diverse multimedia, fra YouTube eller musikk fra Spotify, etc. etc.

   Så er det mangelen på krypterte e-poster, vanskelig å konfigurere selv. Outlook bedre enn Gmail med noe automatisk SSL kryptering av innkommende og utkommende data. Men Google og Gmail fungerer bra sammen, intuitivt brukervennlig ofte mot at du deler mest mulig, eks nyhets feedene for news junkiene som meg.

   Vanskelig for en ikke data nerd å kontrollere konfigurering, sikkerhetskopiering og synkronisering.. til enhver tid uten at alt stopper opp.
   Må være obs på å ikke dele for mye med for mange enheter; PC, mobil, Bluetooth devices, andre gjeste PCer, nabovennens PC..

   Kontrollere konfigurering, begrensning av synkronisering og sikkerhetskopiering vanskelig hvis du opererer med for mange e-poster og passord. Du kan definere så mange nye passord du bare vil, det hjelper ikke når du går i loop, og mail adressen hver gang er ukjent eller at passordet er «feil».. Selv har jeg surret fælt med sammenblanding av identiteter, av Administrator konto og for mange alias for mail adresser kontoer. Deling og lagring av passord problem og..

   Ja, Stig datatrafikken inn og ut av utlandet blir jo overvåket. Det har jo politikerne bestemt som ledd i anti-terror beredskapen. Her er det ingen begrensninger så vidt jeg har skjønt. Men internettet er jo globalt i sin natur, så det blir nå litt tullete å skille mellom data som krysser landegrensene..?!

   Er en f. eks. konstant pålågget på nrk.no eller på BBC ellet CNN, som alle kjøper data om oss til bruk for markedsføring og bedre tilpasning av målgruppene, er det lett å spore enkeltindividers preferanser opp. Dvs. enkeltindivider som er spesielt aktive, som sender mange e-poster og SMSer til media. Så best å ikke glemme å logge seg ut fra diverse nettsteder og ikke si ja takk til cookies hele tiden. Men sporing lett for nerdene uansett via Google og Microsoft etc. etc. etc.

   Installering av Microsoft Office med lagring av data på skyen byrjo på problemer. Bedre med lagring av sensitive, personlige data på en ekstern harddidk. Men samtidig veldig praktisk at dokumenter, bilder, kontakter ligger beholdt på skyen hver gang du må tilbakestille til alle fabrikkinnstillinger fordi PCen eller mobilen stopper helt opp (uten tilgang til noe som helst med ugjenkjennelige passord sperringer til alt..).

   For å gjøre en lang historie kort, her er fallgruvene mange. Let’s face it – bruk av mobiltelefonen og nettbrettet er basert på at du deler mest mulig med flest mulig til enhver tid. Take it or leave it!

   Selv er jeg mye mer restriktiv med internet bruk på PCen enn på mobilen, men det er vanskelig det og, for ikke å si
   umulig.

   Råd fra data nerder og spesielt interesserte mottas med takk!

 25. Nå er det jo ingen grunn til å bli overrasket over allskens sporing og identifisering. Det er den viktigste inntektskilden og derfor drivkraften i økosystemene.

  Det er interessant å se hvor elegant alle kommersielle nettsteder som skriver om duppeditter hopper bukk over problematikken.

  Personvern er nesten aldri en del av vurderingen når dingser/apper/økosystemer etc omtales eller testes.

  Teknopressen er i sum en ren hallelujabevegelse.

  Så takk til NRK og Beta som er de eneste i Norge som bedriver seriøs journalistikk innen dette feltet.

  Svar på denne kommentaren

 26. Datatilsynet bør starte her hjemme med selskapet Unacast. Det ligger et intervju med lederen til selskapet her på NRK beta hvor han sier rett ut at de samler inn data som de ikke vet hva de skal bruke til enda, men den kan bli nyttig for å lage noe kult i framtiden. Så vidt jeg vet er det å bryte loven.

  Svar på denne kommentaren

 27. Brynjulf Spalder

  Det kan jo tenkes at Folkehelseinstituttet ikke selger brukerdata videre slik disse gratisappene i artikkelen tar for seg.

  Før folk begynner å syte om smittestopp så syns jeg de burde ta en runde og se hva de har installert fra før.

  Svar på denne kommentaren

 28. Line Madsen

  Dette er ein grunnane til at eg er glad for at me har NRK. Sjeleglad. Eg fant ut at eg allerede hadde slått av posisjonsdeling. Ikkje inne på kvar app, for det går ikkje på min Cat. Men på innstillinger – sted – og så slå av på telefonen sin posisjonsdeling. Og eg har ikkje facebook eller vipps eller nokon appar som tuller. Dei appane som krever denne tilgangen, klarer eg ikkje å innstallere, så det stopper seg sjølv. Fortsett det gode arbeidet, NRK. Stolt av dokke <3

  Svar på denne kommentaren

 29. Kjetil Birkeland Moe

  Man kan fremdeles spores på mobilen selv om GPS er skrudd av, og uten teleselskapenes hjelp. Telefonen bruker Wifi- og bluetoothsignaler for å gjøre dette, som i sin tur korreleres med innrapporterte lokasjonsdata fra enheter som har samme funksjon aktivert, osv. Man er nødt å deaktivere «Forbedre nøyaktighet», «Søking» eller «Google posisjonstjeneste» under Posisjonsinnstillinger (på Android), og jeg er litt overrasket over at NRKBeta ikke har tatt tak i dette i det hele tatt i denne artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 30. Einar Sjaavik

  Samsung Galaxy 10 har en app som ikke kan fjernes! De kaller den Bixby.
  Jeg har aldri brukt den men det går ikke an å avinstallere den.
  Og det går ikke an å nekte den tilgang til posisjonsdata!
  På spørsmål om det går an å avinstallere den på Galaxy S20 svarer de at det går ikke an på den heller.
  Så der tapte de ett salg.

  Svar på denne kommentaren

 31. Ronny Stennes

  En vekker av en artikkel! Utrolig mye mer metadata som selges enn mange har vært klar over og mye mer detaljert enn man kunne forestille seg. Veldig ubehagelig å vite at det er fullt mulig å hente ut detaljert adferd så målrettet. Og at det er så pass enkelt å avsløre faktisk bruker, trenger bare å vite hvor folk oppholder seg i perioder for å avsløre hvor de faktisk har vært til nesten enhver tid. Dette ble vel også misbrukt av et renovasjonsfirma som hadde flåtestyring av sine kjøretøy og brukte dette som oppsigelsesgrunnlag ulovlig for et par år siden.
  Godt utført jobb av NRK Beta sine journalister!

  Svar på denne kommentaren

 32. Google har gjort det slik i Android at de krever posisjonstjenester aktiv for at appen skal virke.

  Jeg har en Fitbit treningsklokke. Appen vil ikke ta i mot data fra klokka dersom ikke nøyatig gps-posisjon er aktivert.

  Fitbit skylder på Google.

  Navy Seal i US har en mengde hemmelige treningsleire rund omkring i verden. mange brukte fitbit treningsapper og vips så visste plutselig noen veldig mye mer om posisjonen til til disse basene.

  Google på sin side sier at man må ha posisjon aktivert for sikkert å kunne synke data via bluetooth.

  WHY DOES THE FITBIT APP NEED MY LOCATION?
  Google changed its permission requirements beginning with Android OS 6.0. As a result, the locations permission is necessary to sync your Fitbit device with your Android device.

  Google:
  Access to Hardware Identifier
  To provide users with greater data protection, starting in this release, Android removes programmatic access to the device’s local hardware identifier for apps using the Wi-Fi and Bluetooth APIs. The WifiInfo.getMacAddress() and the BluetoothAdapter.getAddress() methods now return a constant value of 02:00:00:00:00:00.

  To access the hardware identifiers of nearby external devices via Bluetooth and Wi-Fi scans, your app must now have the ACCESS_FINE_LOCATION or ACCESS_COARSE_LOCATION permissions:

  WifiManager.getScanResults()
  BluetoothDevice.ACTION_FOUND
  BluetoothLeScanner.startScan()

  Som et resultat kan du spores alltid og over alt. GPS trenger faktisk ikke lenger å være på. Du spores likevel ved at den aktiviseres i det skjulte. Ikke av en app, men av Google.

  Svar på denne kommentaren

 33. Jon Erland Madsen

  Google har registrert de fleste wifi-nett i hele verden, og vet derfor når du er når du er tilkoblet wifi – selv om du har slått av posisjon på telefonen.

  Prøv følgende: Slå av posisjon på laptop-en din. Gå inn på Google Maps. Vanligvis vil du befinne deg midt i kartet når det åpner. Selv om du ikke har GPS på (og mange datamaskiner heller ikke har GPS) og selv om datamaskinen ikke er tilknyttet mobilnettet.

  Svar på denne kommentaren

 34. Kjell Olaf Winther

  Jeg synes det er greit at de vet hvor jeg er. Fint å kunne se hvor man var for 5-10 år siden, eller hvor bildene er tatt. Google og iOS lager fine collager av bilder fra x-antall år siden. En smarttelefon er akkurat det.
  Ikke overrasket over at noen selger disse posisjonsdstsene. Det var et firma i Canada som samler inn data fra hele verden og som bruker AI som flrst skjønte at noe var på gang i Wuhan.

  Svar på denne kommentaren

 35. Lars Marius Svarstad

  Hvordan kan man få innsikt i hvilke posisjonsdata som er lagret om deg? Jeg tenker at dersom man ikke får tilgang, eller finner oversikt over dette, på en offisiell måte. Så mener jeg at innsamling av dette burde vært ulovlig.

  Dette gjelder også informasjonskapsler. Det er alt for lite informasjon vedr disse som gis tilbake til forbrukere. Jeg mener at dette må bli 100% gjennomsiktig, for den gitte personen dette handler om, ellers må det forbys.

  Svar på denne kommentaren

 36. Thomas Jensen

  Meget interessant artikel. Ingen tvivl om at firmaer som Tamoco ikke overholder GDPR og derfor bør straffes med op til 4 procent af deres omsætning. Men hvad med de som køber personfølsomme data fra Tamoco? De har vel også et ansvar og kan dermed også risikere straf?

  Svar på denne kommentaren

 37. Nils-Henning Kulberg

  Håper dere fortsetter med graving og oppfølging av datatrafikk generelt. Det er for uklart hva Datatilsynet og Forbrukertilsynet har av oppgaver for sikkerheten. De virker mer og mer som et supperåd uten myndighet. Da sammenliknet med Mattilsynet.

  Svar på denne kommentaren

 38. Edward Snowden: «Arguing that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about free speech because you have nothing to say.»

  Svar på denne kommentaren

 39. Sunn_paranoia

  Det er latterlig å tro at man kan deaktivere sporing. I dag har man ingen personvern og personvernloven ligger langt bak utviklingen i teknologi. De største teknologi selskaper tjener jo penger ut av å sende deg målrettet annonser. Ønsker å deaktivere helt sporing og dataovervåking osv., da bør man bruke andre operativsystemer.

  De fleste av oss ankrer på tanken: «hvis man har ikke gjort noe galt, så har man ikke noe grunn til å bekymre seg over sporing, dataovervåking …». Vi bør ha strenge og oppdaterte lover til å kunne regulere disse store teknologiselskaper på hva de gjør med data som de henter om oss. Disse selskapene har allerede blitt brukt til å «produsere samtykke» og endre valg i mange land. Noe Noam Chomsky allerede skrev Omi 80-tallet.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Selv om du har stengt muligheten for at apper kan få vite din posisjon, hvordan kan du fortsatt spores?

Hva har NRKbeta gjort?

Hvilke to operativsystem viser denne guiden?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.