nrk.no

FHI har ikke tatt ny beslutning om Smittestopp

Kategorier: Samfunn & Software

En person med hansker og munnbind holder fram en mobiltelefon. På skjermen vises skjermbilder fra appen Smittestopp.
Folkehelseinstituttets app originale app Smittestopp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Snart to måneder etter Smittestopp stengte, er det ikke klart hva som skjer med appen.

Den 15. juni valgte Folkehelseinstituttet (FHI) å stenge ned appen Smittestopp og slette alle data som var samlet inn. Dette skjedde etter Datatilsynet hadde sendt et varsel om forbud.

I tiden før dette hadde også eksperter på jus, IKT og personvern gått ut mot appen, og Amnesty International omtalte den som verst i verden på personvern.

En sentral årsak til dette var at FHI ønsket å samle inn data til analyseformål, i tillegg til å bedrive smittesporing. Dette for å bedre forstå hvordan smitten sprer seg i befolkningen.

Saken endte til slutt hos Stortinget, som beordret en oppdeling av samtykket i appen: Ett til smittesporing og ett til kunnskapsinnhenting.

Åpner for å droppe app

FHI jobber nå med tre ulike alternativer for smittesporings-apper, skriver Dagens Medisin.

Et alternativ er å tilpasse dagens Smittestopp-app til de kravene Stortinget og Datatilsynet har kommet med. Det innebærer at brukerne skal kunne velge om de vil delta i smittesporing, forskning – eller begge deler.

Alternativ nummer to er en helt ny app som benytter teknologi fra Google og Apple. Teknologi-gigantene ivaretar personvernet i høyere grad enn norske Smittestopp la opp til.

Danske myndigheter har valgt dette alternativet og omtaler appen som et «effektivt supplement til manuell smittesporing» etter den ble lansert i midten av juni.

Et skjermbilde av app-siden til den danske appen Smitte|stopp.
Danmarks app kalles «Smitte|stopp». Skjermbilde: smittestop.dk

– Det tredje alternativet er en app som benytter Apple/Google sin løsning, og at vi har en annen app som kun ivaretar analyseformålet. Dette er i grove trekk de tre hovedalternativene, uttalte Knudsen til Dagens Medisin.

Overfor NRKbeta forteller Gun Peggy Knudsen at det også eksisterer et fjerde alternativ: Å ikke gå videre med noen smittesporingsapp for befolkningen i det hele tatt. Dette beskrives likevel av Knudsen som lite sannsynlig.

Sverige gjorde det tidlig klart at de ikke ville etablere en egen app for smittesporing.

En person står foran en mikrofon. I bakgrunnen synes regjeringens logo på en vegg.
Gun Peggy Knudsen har ansvaret for den digitale smittesporingen som gjøres av FHI. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Anslår at ny løsning kan ta tre måneder

Da appen ble stengt i juni, uttalte FHI-direktør Camilla Stoltenberg at det var «på grensen til uforsvarlig» å lansere Smittestopp-appen så raskt som FHI gjorde.

I dag skisserer FHI at det kan ta tre måneder å få på plass en ny løsning.

– Jeg har sagt at med en god dose realisme, så kan det fort ta tre måneder. Det kan være krefter som ønsker å fremskynde det, men dette blir litt som å starte på nytt, sa Knudsen nylig til nettavisen Digi.

Til NRKbeta sier Knudsen at FHI håper at prosessen vil gå raskere enn tre måneder, men at dette vil avhenge av hvilket alternativ som velges.

– Vi har kontakt med andre land, og vår erfaring er at tre måneder ikke er urealistisk basert på de samtalene, sier Knudsen.

Denne tiden vil ikke kun brukes på å utvikle selve appen.

– Vi må ha dialog med Datatilsynet og sikre omforent forståelse for personvern og informasjonssikkerhet med dem. Vi må også ta hensyn til finansieringsbehov.

Kan sende ny app på anbud

Det er ikke sikkert at Simula, det statlige selskapet som så langt har vært ansvarlig for utvikling av Smittestopp-appen, vil levere en eventuell ny app.

– Enkelte av alternativene må mest sannsynlig ut på anbud i henhold til anskaffelsesregelverket, sier Knudsen til NRKbeta.

Hvilket av alternativene FHI velger er fortsatt ikke klart, men Knudsen opplyser at de har hatt møter med Danmark og skal i dialogmøte med Datatilsynet.

13 kommentarer

 1. Nå synes jeg NRK (og spesielt NRKbeta) skal ta innover seg hvilken rolle de har hatt i dette kaoset, som aktivt «blandet sammen» personvernspørsmål ifm. «vanlige apper» og Smittesporingsappen i nyhetsbildet, like før appen ble tatt ned. Menigmann klarte ikke å skille mellom problemstillingene (siden dere ikke TYDELIG BEMERKET at disse spørsmålene vedrørende «salg av posisjonsdata» fra ordinære apper, ikke hadde noe med sporingsappen å gjøre (hvor det heller aldri har vært noe slikt videresalg av data). Nå jobber tusenvis av frivillige rævva av seg EKSTRA, fordi appen som kunne ha lettet arbeidet måtte tas ned, grunnet ramaskrik fra folkedypet. NRK gjør veldig mye bra, men akkurat her har dere feilet monumentalt !!!

  Svar på denne kommentaren

  • Tvert i mot. De har mye av æren for at denne vederstyggeligheten ikke ble noe av, og det midt i tiden da alle mediene ble enige ‘å gå i takt’ med offentlige føringer, og på tross av hersketeknikken ‘konspirasjonsteorier’ som får mange til å tie om det meste utenfor normen.

  • Björn Gregull (svar til Kai Fredrik)

   Helt enig. Var på familiebesøk og installerte appen med en gang (må bare finna apk fil^^). Siden jeg vet at det tar hensyn til personvernet, synes jeg det måtte installeres. Norske særeønsker ødelegger lt for ofte og av og til tviler jeg på faglig kunnskap til enkelte ledere

  • Skjønner heller ikke hvorfor man ikke tar det man har når det haster såpass. Ei heller ikke hvorfor ikke dette er noe WHO eller lignende har organisert forlengst. Vi ga vel 13 milliarder til private organisasjoner til kampen mot korona, og så har vi ikke engang fått en ussel app..

 2. Björn Gregull

  Jeg ville aldri laste ned en app som brukes av ulike statlige organer for å spionere på sine borgere. Etter jeg var i Tyskland har jeg fått smake på appen er og den er veldig bra – men det tok tid fordi de tok spørsmålet med datasikkerhet alvorlig. (bbc.com/news/53168438).

  Hvorfor lage en egen (dårlige) løsning i stedet for å snakke med land som har fått det til (å snakke med Danmark er en bra idé)? Å legge ut source coden til appen vil hjelpe med å skaffe tillit. Det må ikke være vanskelig. Men la profesjonelle jobber med det, ikke politiker og byråkrater.

  Svar på denne kommentaren

  • Sats heller på Google-apper, Facebook og Twitter. De gjør akkurat det samme.

   Den enkle løsningen for FHI, om de vil ha data for forskningsformål, ville være å kjøpe sporingsdata fra slike apper, fra de som formidler slike, akkurat som NRK-folk gjorde sist høst og presenterte i vår. Det ville vært renhårig og greit. Det ville gitt akkurat like mye, uten at noen kunne kritisere det på noen måte.

 3. erling pedersen

  synes det e litt uansvarlig å ikke ha en app klar etter så lang tid – folk flest ønsker den og det mer enn mindre personvernspm – nå når ny bølge nærmer seg haster den for at vi skal lykkes raskt m sporing

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg tviler sterkt på på at den nye spredningen vi har sett de siste to ukene – enten vi snakker om fadderuke, Hurtigruten, harryhandel eller sydenferier – ville vært redusert av om vi hadde en app.

  • Kriteriet for å satse på Google/Apple-løsningen ser ut til å ligge i «Google» og «Apple» – moteriktige navn som alle ser opp til. Vel… de fleste ser opp til.

   Jeg har sett hundrevis av innlegg som bejubler Google/Apple-APIet på grunn av navnene Google og Apple. Knapt ett eneste på grunn av spesifikke egenskaper i APIet. At «personvernet er bedre» kan man lese i VG-overskrifter – å vise til det holder ikke som saklig forsvar av at det er et bedre API. Vil du promotere et API må du gå dypere enn VG-overskrifter; du må ha noe peiling på hva som ligger i APIet.

   Jeg har ikke selv studert APIet, kun lest andres analyse av det, og er derfor ingen autoritet. Men alt tyder på at dets viktigste kvalitet er at du kan lage en app basert på det. Mange ulike apper, som du kan tjene penger på, om du vil. En kritisk analyse av hvilken verdi informasjonen har i bekjemping av pandemien ligger langt unna.

   Apper er vår tids kosebamser. Med en korona-app som kan trøste oss og fortelle oss at vi er snille og flinke og alt vil bli bra, bare vi har appen tilgjengelig, er vi fornøyde. Google og Apple er institusjonaliserte kosebamser: Når de står bak, vet vi at verden egentlig er trygg og god; de hjelper oss mot alle farer.

   Jeg er fullt ut åpen for en diskusjon om hvilke tekniske egenskaper ved Google/Apple-APIet som gjør at det reelt bidrar til bekjempelse av pandemien. Det fører naturligvis videre til hvordan de ulike appene benytter seg APIet – og da blir det raskt uvesentlig at det er Google/Apple-Nalle som ligger i bunnen. Vi bare må ha dem der, for å føle oss trygge.

   Kom fram med skikkelig forklaring på hvorfor Google/Apple-Nalle er så essensiell for å begrense pandemien, og hvordan appene benytter dem for å oppnå det!

   Enn så lenge anser jeg Google/Apple-APIet som en kosebamse og lite annet.

 4. Søppelfilteret fungerte en stund, men nå ser det ut til å være helt knekt… 3 x 3 alternativer krever jo maksimalt 27 forsøk for å bryte gjennom, uansett om du forstår spørsmålene eller ikke. Det er det lett å automatisere.

  Kan dere ikke legge inn ekstra mekansimer, f.eks. at etter tre mislykkede forsøk fra samme IP-adressese (ellr domene) på en uke må du svare på et norsk, tekstlig spørsmål som krever et norsk, tekstlig svar, for å få «låst opp» for nye forsøk? Har dere en lang liste med helt enkle spørsmål som alle norsktalende vet svaret på er det mindre sjanse for at utenlandske spammere har svaret på alle (og bommer de tre ganger på rad på selvsagte spørsmål, bør domenet sperres ute i en måned!)

  Svar på denne kommentaren

 5. Hvis Nordmenn kunne sluttet å importere smitte ved å reise utenlands, eller ved obligatorisk testing ved all innreise, så hadde vi ikke trengt denne unødvendige appen og vi hadde ikke hatt problemer med smitte i det hele tatt i Norge!

  Innfør obligatorisk testing ved all innreise hvis folk på liv og død skal reise utenlands eller inn til Norge fra utlandet, så blir problemet løst. Ferdig diskutert.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilke to teknologiselskap har laget en teknologisk løsning for kontaktsporing?

Hvor sannsynlig er det at det ikke blir noen ny app?

Hva står FHI for?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.