nrk.no

Amerikanske TikTok-brukere forbereder seg på å evakuere plattformen

Kategori: Det sosiale nettet

Kinesiske og amerikanske flagg omkranser logoen til TikTok
TikTok har støtt på utfordringer i USA Foto: Florence Lo/Reuters/Scanpix

En av verdens mest populære apper er i hardt vær, etter at USAs politiske ledelse i lang tid har snakket om å forby den i landet.

President Trump kunngjorde sist fredag at et forbud kunne komme i løpet av forrige helg.

Det har fått et høyt antall brukere til å rykke ut i protest. Protest-innleggene inkluderer også oppfordringer om å følge brukerne på andre sosiale medier, som amerikanske Instagram og Youtube.

Appen har blitt sentral i underholdningsverdenen, og er tett tilknyttet musikkbransjen og en måte å oppdage og utvikle nye talenter.

– Jeg har mistet sponsoravtaler den siste uken, sier 16-år gamle Ellie Zeiler, som har over 6 millioner følgere på plattformen, til New York Times.

– De er bekymret for at om TikTok forsvinner, vil de ikke få oppfylt avtalens fulle potensial.

Et skjermbilde av en TikTok-video med beskrivelse. Videoen viser en ung kvinne med sort hår som ser i kameraet. Tittelen sier "all socials are @ elliezeiler!!"
I en TikTok-video oppfordrer Zeller om å følge kontoer på andre sosiale medier «hvis dere noensinne vil se ansiktet mitt igjen».

Søndag publiserte ni TikTokere med nærmere 50 millioner følgere totalt et åpent brev adressert til presidenten, hvor de argumentere mot å forby appen, men støtter et salg av den til et amerikansk selskap.

Liten bekymring å spore blant norske brukere

Bekymringene fra USA ser ikke ut til å ha spredt seg i Norge, og det er langt færre slike videoer blant norske brukere.

– Selv om det skjer i USA, er det ikke sikkert at det skjer i Norge, sier en av de største Bergenske TikTok-profilene, Simon Kleiveland, i en video publisert på plattformen.

– Men når alle de store på TikTok i USA bytter plattform, så kommer folk i Norge etter hvert til å gjøre det samme også, spår Kleiveland om et forbud skulle bli aktuelt.

En person sitter foran en NRK-sak om at amerikanske myndigheter vurderer et forbud mot Tiktok. Det er et skjermbilde av en tiktok-video.
I en TikTok-video snakker Simon Kleiveland om appen.

Intet forbud – foreløpig

Det kom ikke noe forbud i helgen, men presidenten har kontaktet det amerikanske selskapet Microsoft om saken.

På selskapets nettsider bekrefter Microsoft at de har begynt å sondere mulighetene for å kjøpe TikToks virksomhet i USA, Canada, Australia og New Zealand. Sonderingen skal avsluttes innen midten av september.

CNN-journalist Jim Acosta skriver mandag kveld at Trump insisterer på at TikTok må selges til Microsoft eller et annet «akseptabelt selskap» innen 15 september, eller så vil plattformen stenges ned i USA.

En person med briller og dress gestikulerer med hånden foran en Microsoft-logo i bakgrunnen.
Microsofts toppsjef Satya Narayana Nadella. Arkivfoto: Tobias Schwarz/AFP/Scanpix

Mandag sendte grunnleggeren av TikToks-eierselskap ByteDance, Zang Yiming, et brev til sine ansatte. I brevet motsetter Yiming seg et eventuelt salg av TikToks amerikanske virksomhet.

Wall Street Journal skriver at Kinesiske ledere ser på den amerikanske presidentens fremgangsmåte som et bevis på at USA ser på ethvert kinesisk teknologiselskap med internasjonal suksess som en trussel.

Lavere spenning i Europa

Ingen europeiske ledere har gått til lignende skritt som Trump, og TikToks europeiske tilstedeværelse synes derfor langt tryggere enn den amerikanske delen av virksomheten nå gjør.

Den delen av TikTok som tar for seg personvern i Europa ble onsdag i forrige uke flyttet til Irland, og følger dermed praksisen til de fleste store amerikanske teknologiselskap som opererer i Europa. Som NRKbeta tidligere har omtalt er flere europeiske datatilsyn i gang med granskninger av appen.

Flere medier har også omtalt en ubekreftet sak fra den britiske tabloidavisen The Sun, som hevder at britisk politisk ledelse nylig har gitt grønt lys for at TikToks hovedkontor kan flyttes fra Beijing til London. Selskapet har tidligere jobbet med å utvide sitt nåværende London-kontor og har i skrivende stund 89 stillinger utlyst i byen.

– ByteDance forplikter seg til å være et globalt selskap. I lys av den nåværende situasjonen har ByteDance evaluert muligheten for å etablere TikToks hovedkvarter utenfor USA for å bedre tjene vår globale brukerbase, skriver talsperson Sara Mosavi til NRKbeta.

Opplysningene om at stedet for dette vil bli London forblir ubesvart.

Les også:
> Forbudt, slettet og fjernet: Dette skjer med TikTok
> Korrespondentbrev: TikTok – så kan du være i lomma på en fremmed makt

14 kommentarer

  1. ‘much ado about nothing’

    Slaop av, bare Trump får folk til å prate om noe annet enn å kritisere ham, så er han fornøyd med ‘midten av September’.

    Ny pratis/krig/ulovlighet ved neste mageplask…

    Svar på denne kommentaren

  2. ‘much ado about nothing’

    Slapp av, bare Trump får folk til å prate om noe annet enn å kritisere ham, så er han fornøyd med ‘midten av September’.

    Ny pratis/krig/ulovlighet ved neste mageplask…

    >edit: typo<

    Svar på denne kommentaren

  3. Rognald Nydal

    Det er ikke Donald Trump som bestemmer eller skal bestemme alt her i verden
    Det USA evt gjør skal andre land ikke føle seg forpliktet til å følge men gjøre seg opp sin egen vurdering her

    Svar på denne kommentaren

  4. Jeg har drevet med IT-support, vært IT-journalist og generelt vært opptatt av og interessert i apper og nye sosiale medier. Men nå er jeg i ferd med å falle av lasset, altså.,Det er vel en del av det å bli eldre, sannsynligvis, men jeg må innrømme at jeg er meget skeptisk til hvordan TilTok og andre lignende apper påvirker psyken til unge og sårbare mennesker. Alt, inkludert våre håpefulle skal kommersialiseres og påvirkes. Influens meg her og influens meg der. Det er en rar tech-verden vil lever i. En kan i hvert fall ikke benekte at vi står foran noen ekstremt spennende år. Vil vi se Facebooks fall? Er TikTok glemt om 3 år?

    Svar på denne kommentaren

  5. Er de fleste er for naive til å se de langsiktige konsekvensene av å slippe inn kinesiskkontrollerte apper? Kina er et diktatur med ledere som ikke skyr noen midler for å holde på makten. nrk.no/urix/tiktok-_-sa-kan-du-vaere-i-lomma-pa-en-fremmed-makt-1.15105847

    All informasjon de får tak i blir laget på kinesiske servere til evig tid, koblet til enkeltpersoner. Når en nordmann som i sin ungdom brukte TikTok 10 eller 20 år seinere kommer i en maktposisjon kan denne informasjonen f.eks. brukes til utpressing, eller lekkes for å diskreditere personen.

    TikTok holder seg ikke til den informasjonen de strengt tatt trenger. Det har f.eks. blitt oppdaget at den har hentet ut all tekst brukeren har hatt i clipboard (klippet og limt) og sent den til kinesiske servere. telegraph.co.uk/technology/2020/06/25/tiktok-stop-snooping-users-clipboards-iphone-update-shows-app/

    Svar på denne kommentaren

    • Margo (svar til Per)

      Facebook, Microsoft og Apple jobber for USA myndighet. Bryr du ikke deg? Hvilken forskjell mellom USAs diktatur og Kinas diktatur?

  6. Hvis TikTok i sin helhet kunne bli kjøpt opp av Facebook, kunne vi føle oss langt mer trygge på at det ikke ble samlet inn opplysninger om oss. Det ville være en 100% garanti for at ingen stats myndigheter ville ha tilgang til opplysninger som kunne brukes mot oss.

    Svar på denne kommentaren

  7. Vel, dette viser at vi har den samme sensuren i vesten som de har i Kina og Russland. Amerikanske selskaper er pålagt å dele brukerdata med amerikanske myndigheter, liksom kinesiske selskaper deler med sine myndigheter.

    Så forskjellen er bare om brukerdata deles med en myndighet som kan forfølge deg, og det kommer ann på hvor i verden man er.

    Svar på denne kommentaren

  8. For å få slutt på all datainnsamlingen til Facebook, Google, TikTok etc må forretningsmodellen disse bruker forbys. Amnesty har kommet frem til at forretningsmodellen disse selskapene bruker truer menneskerettighetene. Samfunnet er dessverre alt for naive i forhold til hvordan disse teknologiselskapene driver sin virksomhet. Åpenhet og personvern er totalt fraværende hos dem. Stortinget, Datatilsynet, Forbrukertilsynet etc har enten ikke innsett dette, eller så har de så langt vært for feige til å ta tak i dette. Det er på tide at de våkner opp og tar tak i dette.

    Anbefalt lesning: attac.no/2020/01/21/internettet-vi-trenger-i-dagens-demokrati/

    Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvor skal TikToks hovedkvarter flyttes?

Hvilket selskap står bak TikTok?

Når skal sonderingen mellom Microsoft og TikTok være ferdig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.