nrk.no

Forbudt, slettet og fjernet: Dette skjer med TikTok

Kategorier: Analyse & Det sosiale nettet

En tiktok-logo blir dratt i ulike retninger av tau festet rundt den.
Den populære kinesiske appen TikTok har blitt forbudt, slettet og fjernet i ulike deler av verden. Illustrasjon: Ellen Ulriksen/NRK

Analyse: Forbudt i India, og slettet av norsk minister. TikTok-uken oppsummert.

Den populære appen TikTok, som eies av det kinesiske selskapet Byte Dance har fått mye oppmerksomhet i ulike deler av verden den siste tiden.

Det er både politiske og teknologiske årsaker som ligger bak. Foreløpig er det indiske myndigheter som har gått hardest ut:

India forbyr TikTok – og over 50 andre kinesiske apper

I India har TikTok lenge vært omdiskutert, og ble forrige uke nok en gang bannlyst. Appen ble også blokkert av indiske myndigheter i en periode på to uker i 2019, fordi de var bekymret for innholdet i appen.

Bakgrunnen for den ferskeste blokkeringen later til å være en pågående konflikt mellom det indiske og kinesiske militæret med et ukjent antall døde soldater, etter nylige gnisninger på grensen mellom landene i Himalaya-fjellene.

Ingen soldater bærer håndvåpen eller lignende i området, så nærkampene som utkjempes har ifølge BBC ført til de første dødsfallene på grensen på rundt femti år.

Et begravelsesfølge ikledt munnbind står rundt en kiste drapert i det indiske flagget med blomster på.
Et begravelsesfølge legger blomster på kisten til en av minst 20 indiske soldater som har blitt drept i konfrontasjoner med kinesiske styrker i Galwan-dalen. Foto: Narinder Nanu/AFP

Indiske myndigheter mener de kinesiske appene bruker data ulovlig, og i det skjulte samler informasjon fra brukernes telefoner. Det foreligger ingen bevis for påstanden, men flere land er bekymret for den potensielle tilgangen kinesiske myndigheter har til data fra appen.

De indiske myndighetene mener det er en trussel mot nasjonal sikkerhet å la sine egne innbyggere bruke appen, største marked, og appen hadde over 200 millioner brukere i landet. Dermed går selskapet nå glipp av store inntekter.

Konflikten mellom landene påvirker mer enn bare apper, og gjør at indiske selskaper nå ser seg om etter andre samarbeidspartnere enn kinesiske.

TikTok selv påpeker at de ikke har servere i Kina, og prosesserer data om indiske brukere i land som Singapore. Etter planen skulle selskapet bygge nye datasenter og ansette flere i India.

Instagram er en av aktørene som nå benytter anledningen til å lansere en TikTok-kopi i nettopp India.

USA vurderer forbud

USAs utenriksminister ble spurt om det indiske forbudet i et intervju med Fox News tirsdag. Da sa Mike Pompeo at amerikanske myndigheter «ser på» det å forby appen, fordi de er bekymret for at den kan brukes til å overvåke amerikanske borgere.

En mann sitter foran et amerikansk flagg og en blå bakgrunn. Foran ligger det TV-grafikk og logoen til fox news. Det står "vil USA forby tiktok?" nederst på skjermen.
USAs utenriksminister Mike Pompeo ble intervjuet av TV-kanalen Fox News. Skjermbilde: Fox News

Også her ulmer en annen konflikt i bakgrunnen: USA og Kinas pågående handelskrig. Flere teknologiselskap har vært i søkelyset i forbindelse med denne konflikten.

I forrige uke erklærte amerikanske myndigheter formelt at de store kinesiske teknologiselskapene Huawei og ZTE er trusler mot nasjonal sikkerhet, etter å ha satt selskapene på en svarteliste i fjor.

TikTok sier selv at overvåkning av indiske og amerikanske borgere ikke er tilfelle, og at de ikke gir data om landenes brukere til kinesiske myndigheter.

TikToks talsperson Paul Wyatt påpeker at selskapet har en amerikansk toppsjef og hundrevis av ansatte og nøkkelpersonell innen trygghet, sikkerhet, produktutvikling og retningslinjer i USA.

– Vi har ingen høyere prioritet enn å promotere en trygg og sikker app-opplevelse for våre brukere. Vi har aldri gitt brukerdata til kinesiske myndigheter, og ville heller ikke gjort det om vi ble spurt, skriver Wyatt til NRKbeta.

TikTok trekker seg ut av Hongkong

TikTok varslet mandag at de ville trekke seg ut av Hongkong, og ikke lenger tilby appen der. Dette på grunn av den nylig innførte sikkerhetsloven som kinesiske myndigheter står bak, som later til å slå ned på enhver kritikk av Kina.

En politibetjent er nært kamera og ute av fokus. I bakgrunnen synes flere mennesker som står på avsatser i høyden på et kjøpesenter.
Opprørspoliti patruljerer et kjøpesenter under en demonstrasjon i Hongkong. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Scanpix

Ifølge BBC og Wall Street Journal har ikke TikTok vært en spesielt populær app i Hongkong, og antyder at uttrekningen er et strategisk grep beregnet på å gi inntrykk av at TikTok er uavhengig fra kinesiske myndigheter.

En av årsakene til bekymring for TikTok er kinesiske lover som fører til at kinesiske selskap må samarbeide med myndighetene om utlevering av data.

NRKbeta har tidligere omtalt hvordan grunnleggeren av TikToks eierselskap Bytedance tidligere har unnskyldt seg offentlig for at innholdet i en av selskapets andre apper ikke var forenelig med det kinesiske kommunistpartiets «sosialistiske kjerneverdier».

Anklages for å være forkledt «datainnsamlingstjeneste»

I teknologi-kretser har også anklager om at appen samler inn mye informasjon om de som bruker den spredt seg.

Et anonymt innlegg på Reddit av en bruker som hevder å ha analysert hvordan appen fungerer, har fått fornyet oppmerksomhet den siste uken.

I innlegget hevdes det at TikTok er «en datainnsamlingstjeneste tynt forkledt som et sosialt nettverk» og at om det finnes en måte å sanke inn informasjon om brukeren på gjennom mobilen, så utnyttes den av appen.

Dette kommer i tillegg til opplysningen fra mars om at TikTok og en rekke andre populære apper kontinuerlig overvåket utklippstavlen til brukerne som potensielt kunne inneholde personopplysninger og passord.

Apper som gjorde dette i mars inkluderte New York Times, The Economist, Russia Today og Hotels.com, samt spill som PUBG og Fruit Ninja.

Hotels.com og PUBG er blant flere apper som har avsluttet denne praksisen. Selv om TikTok også har varslet en endring, har de i likhet med mange selskaper på listen ennå ikke gjort det.

Wyatt sier at TikTok tar disse påstandene alvorlig og får hjelp av eksterne sikkerhetsselskaper i sine gjennomganger av appen.

– Vi er i prosessen med å gjøre en full gjennomgang og har slått fast at mange av påstandene er feilaktige og reflekterer analyser av eldre versjoner av appen som i noen tilfeller er utdatert med flere år.

Wyatt henviser til en gjennomgang av påstander fra TikToks sikkerhetssjef Roland Cloutier, som avviser at data fra utklippstavlen ble sendt til TikTok.

Granskninger i Danmark og andre land, men ikke Norge

For kort tid siden kunngjorde det danske datatilsynet at de vil starte en granskning av appen. Datatilsynene i Nederland og Storbritannia er allerede i gang.

– EUs Personvernråd, som det norske Datatilsynet deltar i, har opprettet en Tik Tok Task Force, forteller Anders Ballangrud i Datatilsynet til NRKbeta.

– Den skal se nærmere på appen, spesielt de forhold som gjelder behandling av mindreåriges personopplysninger og overføring av personopplysninger til tredjeland, altså Kina, samt koordinere potensielle handlinger overfor appen.

Det norske Datatilsynet ønsker å vite mer om vurderingene og resultatene fra granskningene som foregår i de europeiske datatilsynsmyndighetene før de eventuelt går ut og advarer norske forbrukere mot å bruke TikTok.

Heller ikke aktører som Nasjonal sikkerhetsmyndighet eller Politiets sikkerhetstjeneste har planer om å se nærmere på appen, meldte NTB denne uken.

– TikTok høyeste prioritet er å beskytte våre brukeres personvern og sikkerhet, spesielt de unge, sier Wyatt som opplyser at de vil samarbeide med det danske datatilsynet.

Norsk minister sletter TikTok

En rekke myndighetsaktører i Norge har tatt i bruk appen, som politiet og ulike regjeringsmedlemmer.

Etter å ha spilt inn en dansevideo i forbindelse med sykepleierdagen i mai, fortalte statsminister Erna Solberg til VG at hun selv hadde appen på sin telefon.

En person i sykehus-klær står ved siden av norges statsminister som har på en lilla kjole. Førstnevnte holder opp en mobiltelefon som begge ser på.
Statsminister Erna Solberg får koreografi-instruksjoner fra Ida Gerø utenfor Rikshospitalet. Skjermbilde: Erna Solberg

NTB har undersøkt hvilke andre regjeringsmedlemmer som har tatt i bruk appen. De melder at også Henrik Aasheim og Tina Bru har hatt den på sine telefoner.

– Jeg har en bruker på TikTok rett og slett fordi jeg måtte sjekke hva det var, sier Asheim som slettet appen etter NTB tok kontakt.

Edit 21:10 – Et manglende tegn i HTML-koden førte til at avsnittet om TikToks bidrag fra eksterne sikkerhetsselskaper ikke ble vist fram i sin helhet.
Edit 13 juli 15:06: Endret formuleringer om utklippstavlen for å tydeliggjøre at de nevnte appene monitorerte den i mars, men at flere av dem, som Hotels.com og PUBG har sluttet med dette i senere tid.

31 kommentarer

 1. Jeg er svært overrasket over at regjeringsmedlemmer og andre i offentlig forvaltning bruker TikTok. Er det overhodet ingen som vurderer hva som tillates???
  Som kinesisk selskap er TikTok tvunget til å gi fra seg sensitiv informasjon hvis myndighetene ber om det. Og de ber om det!
  TikTok og andre «sosiale» tjenester bør forbys installert på offentlige telefoner og datamaskiner. Sikkerheten bør komme foran behovet for å profilere seg på nett.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ha-ha-ha!! Toppen av ironi er jo at den CIA-trente Pompeo (som i et intervju innrømmer at han ble opplært i å stjele og å lyve) plutselig er bekymret for overvåkning av amerikanske borgere! Er det ingen som kan minne ham om at Snowden lever i eksil? Og apropos sensitiv informasjon. Er det noen land hvor tjenester IKKE gir fra seg sensitiv info om myndighetene (etterretningen, NSA, FBI, CIA, E-tjenesten, PST et al.) ber om det? Jeg tror vi er hinsides og langt forbi å kjempe mot overvåkning, innsamling av private data, overvåkning (den legale og den illegale) osv., osv. Samtlige politikere i USA av betydning er jo allerede på tape, takket være Epstein. Og skulle noen av oss vurdere hyere stillinger, skal man ikke se bort fra at noen har ett eller annet på oss også. Vi lever i en tid hvor ingenting forsvinner. Det er bare å bli vant til det. Og jeg tror faktisk ikke at TikTok er verre enn verken Google, SnapChat, Messenger og andre apper. Som om kinesisk eller amerikansk etterretning ikke får tak i det de vil uansett.

  Svar på denne kommentaren

  • Jonny (svar til stig)

   «Er det noen land hvor tjenester IKKE gir fra seg sensitiv info om myndighetene (etterretningen, NSA, FBI, CIA, E-tjenesten, PST et al.) ber om det?»
   Alle ber om det, men kan ikke nødvendigvis PÅLEGGE selskapet. Det kan Kina derimot.

  • stig (svar til stig)

   Jonny: Vi som har fulgt Snowden en stund, vet jo at det nettopp er dette som skjer og har skjedd i USA. Leverandører pålegges alt fra bakdører til direkte tilgang. Og det skal jo bli spennende å se hva E-tjenesten pålegger ymse leverandører nå da de skal begynne innsamlingen av metadata. Dette er dessuten også retoriske og byråkratiske spissfindigheter. Om man i Norge trenger en rettskjennelse mens man i Kina evt. ikke gjør det, er resultatet det samme. Den totale og absolutte overvåkning.

  • Jonny (svar til stig)

   @Stig: De KAN ikke pålegges dette. Og historien har vist at selskaper har nektet å utlevere data til myndighetene. Og det er en viss forskjell fra å trenge en rettslig godkjenning til å gjøre dette uten noen kjennelse. Det gir jo tross alt personene det omhandler rettsikkerhet. Du ser sikkert at det er forskjell på om myndigheter trenger rettens godkjenning til å ransake huset ditt enn om ikke.

  • Ronny H. hagen (svar til Christian Brask)

   Konsentrasjonsleire, har man i USA også, og i Hellas, Tyrkia, Australia, Italia, Frankrike, sikkert i Norge også.

   Eit par gode tips er å skjekke ut hva ordene du bruker betyr, og å være ‘litt’ oppdatert på det du ønsker å kommentere.

 3. Thore Vestby

  For 8-10 år siden ble på SMK og andre kontorer der sensitive opplysninger kunne bli gitt innført mobiltlf.forbud. Det var før både TikTok, Huawei var i farta
  Hvilke apper og produsenter var de da redde for?

  Svar på denne kommentaren

 4. Christian Jensen

  I skolene brukes «Google Chrome book», Facebook messenger for å kommunisere med foreldre og barnehagen. De fleste bryr seg ikke selv om vi vet at forretningsmodeller til Google, Facebook og også Apple, etc er bygget på å stjele dataene våre. Men nå liker Trump Kina ikke lenger og hele Europa gjør som han sier. Håpløst…
  Jeg kan bare anbefale å lese bøker «Systemfeil» og «The Age of Surveillance Capitalism».
  Det betyr ikke at jeg ikke tror at kinesiske selskap er bedre. Men de fleste appene og systemene vi bruker er us-amerikansk.

  Svar på denne kommentaren

 5. Her var det mange «som har skjønt alt» i kommentarfeltet, gitt. Dere må passe dere for å tro at alt er en eller annen sammensvergelse, folkens – og at alle er blinde for den, bortsett fra dere. Konspiranoia

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian (svar til Jon B)

   Komisk kommentar når saken her handler om paranoide konspirasjonsteorier fra USA og India.

   Disse er du selvfølgelig med på som uforbeholden sannhet, men de som mener at noe annet ligger bak er de som egentlig farer med sykelige paranoide konspirasjonsteorier, ikke sant?

   Det er så håpløst nissete.

 6. Vil det ikke ta en utvikler noen timer å gå igjennom koden til appen? Vi klarte ganske raskt å avsløre at vår egen helsemyndighets sporingsapp var full av feil og mangler (til og med ulovlige). At _ingen_ sitter på håndfaste bevis om at Kina/TikTok samler inn data, er vel bevis på at appen ikke gjør det? Kineserne koder ikke på kinesisk, så det bør være en smal sak å avsløre for en hvilken som helst apputvikler …

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas (svar til Magnus)

   Kanskje man heller skulle sett på programvaren til alle serverne deres istedenfor?

   « At _ingen_ sitter på håndfaste bevis om at Kina/TikTok samler inn data, er vel bevis på at appen ikke gjør det?»; eh, nei…

  • Daniel Olai Danielsen (svar til Magnus)

   Det er mange år siden man enkelt kunne finne ut hva et program gjør bare ved å se på programmet. Obfuskasjon (er det i det hele tatt et konsept på norsk?) er viktig både for å beholde konkurransefortrinn og potensielt for å skjule funksjonalitet. Det er *mange* veldig gode programmerere som forsøker å finne ut hvordan TikTok-appen fungerer, men det er vel ingen som faktisk har fullstendig oversikt over det utenfor ByteDance ennå.

 7. Tiktok bruker

  Alle sosiale medier/ apper har positive og negative sider. Tiktok er selvfølgelig en trussel for sosiale medier fordi det er den som er mest brukt.
  Å trykke ned appen med påstander før det er bevis er dårlig, men det er vel derfor man har nyheter og påstander for å dra det ned.

  Svar på denne kommentaren

 8. Det er få regimer en skal frykte mer enn Kina. Selv om USA begår samme personvernovergrepene så er Kona i en helt annen liga i hva de ønsker å oppnå.

  Den vestlige verden må samlet ha en strategi om å trekke all produksjon ut av Kina og redusere handel med Kina til et minimum.

  Svar på denne kommentaren

 9. Nora Heyerdahl

  Det hadde vært interessant med en sak om nettopp dette at Kina har tilgang til å tvinge selskaper til å samarbeide, som flere her har påpekt. Folk i Norge forstår ikke det, tror jeg.

  Svar på denne kommentaren

 10. Det er berre ein veg vekk frå overvakingregimet, open kjeldekode. Eg har luka vekk det meste av Microsoft og mykje av google frå mitt IKT-utstyr, ikkje enkelt, men heldigvis er det mykje god hjelp å hente på nettet.
  Med Linux-telefonen Purism Librem 5 er det mulig å kome seg laus frå stålgrepet «Applephabeth» har på informasjon om vår kommunikasjon. Den er enno berre i beta-utgåve, men kansje Beta kan vera med å vurdera denne nyvinninga og å gjera den betre kjent for nordmenn?

  Svar på denne kommentaren

 11. Ronny H. hagen

  Jeg ser at mange er skikkelig gira på å fortelle oss at kinesiske firma er pålagde å hjelpe kinesiske myndigheter, men dette er jo standariserte krav for omtrent hele verden.

  For de fleste nordmenn er det nok langt mere alvorlig at amerikanske myndigheter har full tilgang til dine online data, enn at kinesiske myndigheter har det.

  Alle gratis apper, er gratis fordi du ikkje er kunden, du er produktet. Facebook lever jo av å videreselge dine data.

  Svar på denne kommentaren

 12. Hva skjedde med at forferdelighetene ‘falske nyheter’ og ‘konspirasjonsteorier’ som skulle fjernes fra all ‘redaktørstyrt media’?

  Tydeligvis var det ikke så farlig allikevel, men så skjønte vel alle at det var ikke det det handlet o, annet enn en unnskyldning for å deplatforme ting en ikke likte.

  Svar på denne kommentaren

 13. Norske statsborgere, uten noen spesiell tilknytning til Kina, har liten grunn til å bekymre seg for kinesisk programvare og teknologi.

  Informasjon er makt og kan brukes mot en selektivt og manipulativt selv om man er mor Theresa, men det er mindre sannsynlig at Bejing skulle utse seg norske borgere som objekt for sverting, undergravelse eller lignende; det måtte være i forbindelse med industrispionasje eller helt ekstraordinære saker som angår kinesiske interesser.

  Norge er imidlertid medlem av det internasjonale signaletterretningsnettverket «De ni øyne» sammen med USA, Canada, Storbritannia, Australia, New Zealand, Frankrike, Nederland og Danmark (samt ifølge Snowden flere samarbeidsland), og nordmenn burde derfor i større grad bekymre seg for korporasjoner med sete eller servere i disse landene.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem

Hvilken app ble forbudt i India?

Hvem står bak TikTok?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.