nrk.no

Utviklerne av Smittestopp tester nå teknologi fra Apple og Google

Kategorier: Samfunn & Software

En illustrasjon av en mobiltelefon med appen Smittestopp. I nederste høyre hjørne er en flik av appen brettet opp, og apple og googles logo er synlig.
Selskapet Simula tester nå teknologi fra Apple og Google for bruk i kontaktsporing. Illustrasjon: NRKbeta/FHI

Norske Simula tester Apple og Googles teknologi for kontaktsporing, men det er ikke klart om dagens app Smittestopp vil bli endret eller erstattet.

I et møte med Stortingets teknologigruppe i dag, fortalte Simulas Olav Lysne at selskapet jobber med en ny testplattform for kontaktsporing. Der benyttes den teknologiske løsningen som ble lansert i april av Apple og Google.

I motsetning til dagens Smittestopp, benytter ikke Apple og Googles løsning GPS-posisjonsdata eller lagring av alle innsamlede data i en sentral database.

Ifølge Folkehelseinstituttet benytter dagens Smittestopp GPS-data i tillegg til Bluetooth-teknologi, fordi dette gir mer presis info om hvor mobiltelefonen har vært. At dataene lagres sentralt skal også gjøre det mulig å analysere dem raskere, for å fortløpende forstå effekten av ulike tiltak mot koronaviruset.

Utvikleren tidlig i dialog med Apple og Google

– Det er opplagt naturlig for oss å sette oss ordentlig inn i mulige teknologiske løsninger, og teste ut disse, sier Olav Lysne til NRKbeta. Han jobber i Simula, selskapet som utvikler Smittestopp på vegne av norske myndigheter.

Man med briller ser mot kameraet. Han har på seg varme klær og det ligger snø på gaten i bakgrunnen.
Olav Lysne i Simula. Foto: Martin Gundersen

– Det er ingen hemmelighet at vi i Simula tidlig kontaktet Google og Apple for å få tilgang til deres løsning.

I slutten av april fortalte Simulas nestleder Kyrre Lekve at de var i dialog med Apple om å teste den nye løsningen så tidlig som mulig. De har ikke ønsket å opplyse om hvilke vurderinger som har blitt gjort etter selskapet fikk denne tilgangen.

Teknologien er nå i bruk hos Simula, i form av en testplattform, som foreløpig ikke innebærer en fullverdig app.

– Vi holder på med å lage en test, hvor vi nå står i utviklingsperioden. Etterpå vil vi gå inn i en testperiode, sier Olav Lysne til NRKbeta.

Det vil være Folkehelseinstituttet eller Helse- og omsorgsdepartementet som til slutt vil avgjøre hvilken teknologi som skal tas i bruk.

Gun Peggy Knudsen i FHI sier til NRKbeta at de ønsker å få kunnskap om Apple og Googles løsning, som kun benytter Bluetooth, vil være bedre på kontaktsporing enn dagens norske løsning som bruker en kombinasjon av Bluetooth og GPS.

– Vi er også nysgjerrige på å få inn informasjon i de landene som har tatt den i bruk, sier Knudsen.

Verken FHI eller Simula ønsker å antyde noe om hvor lang tid testen vil ta, men Knudsen understreker at de er nysgjerrige på å finne den best mulige løsningen.

– Vi ønsker at det skal gå veldig fort. Fortsatt har vi en opplevelse at vi er i en krisesituasjon, samtidig har vi kjøpt oss litt tid fordi smittetilfellene har gått så kraftig ned.

Stortingsrepresentat positiv til ny app

Venstres stortingsrepresentant Solveig Schytz mener testen av den nye løsningen er strålende nyheter.

– Nå skjer det jeg har håpet, men ikke turte å tro på, sier Schytz til NRKbeta.

En kvinne sitter på en stol i Stortingssalen merket "Akershus".
Venstres Stortingsrepresentant Solveig Schytz. Foto: Liv Aarberg/Venstre

Venstre-representanten har tidligere uttalt at det har vært uaktuelt å laste ned Smittestopp.

– Jeg er kjempeglad for at man nå tester den internasjonale løsningen med kontaktsporing uten bruk av GPS og en internasjonal løsning som gjør at man kan spore på tvers av landegrenser, sier Schytz.

– Det er viktig for tilliten til systemet, slik at flere skal ta den i bruk og at den skal virke bedre.

19 kommentarer

 1. Håper dette kommer på plass så fort som mulig. det er mulige problemer rundt personvern med den nåværende løsningen og ikke minst vil det å fase ut gps kunne sørge for langt lavere batteriforbruk noe som jeg ser på som den største negative siden ved den nåværende løsningen.

  Svar på denne kommentaren

  • Uten GPS vet ingen hvor du har vært for å bli smittet. BT er helt ubrukelig til avstandsmåling. Om du ikke skal druknes i advarsels-meldinger, må det filtreres bort alt som er mindre enn 15 min nærhet – det vil si så å si alt unntatt familie og kollegaer (så sant du ikke har hjemmekontor) som du ikke trenger en SMS for å fortelle at du er i nærheten av.

   Da faller hele hensikten bort. Forklar meg gjerne hvordan det kan brukes til å forstå, og til å dempe, smittespreding om jeg på min mobil har en liste over andre mobiler som jeg har utvekslket BT-nikk med. Dette er reinspikka placebo, det har praktisk talt null verdi for smittespredningen.

   GPS-basert sporing kunne hatt enorm verdi for smitteforskere. Men vi har ikke tillit til deres behandling av informasjonen. Derfor kutter vi ut å gi vårt bidrag til forskningen og tar et par lysegrønne placebo-tabletter istedet.

 2. Svein Erling Lode

  Det ble nylig lagt fram brukerstatistikk på dagens Smittestopp-app. Selv om det er over 1,6 millioner brukere som har lastet den ned er det bare 1/3 som bruker appen. En av årsakene til at appen ikke brukes er det høye strømforbruket. Å få til en app som reduserer strømforbruket vil antagelig føre til at flere faktisk bruker appen. Et stort antall brukere vil være bedre for folkehelsa enn en rollsroyce-app som få faktisk gidder å bruke.

  Svar på denne kommentaren

  • Ihverfall er dette med strømforbruket et kjempegodt påskudd for ikke å bruke appen. Det kan brukes uten å behøve å forholde seg til verken personvern, hva vi frivillig forteller til Facebook og Google etc.

   De aller fleste med smartphone er rett i nærheten av en ladekontakt store deler av dagen: På kontoret, i bilen, det har begynt å komme på bussene, hjemme. Å holde mobilen nær fulladet til enhver tid er faktisk et minimalt problem i dag.

   Selv lader jeg mobilen ca. en gang i uka. Men det skyldes vel at jeg ikke har GPS fast påslått for å kunne rapportere til FB og Google. BT slår jeg på bare når jeg skal bruke BT-utstyr (i praksis: Stort tastatur). Jeg bruker stor-PCen for å se video på skikkelig skjerm, jeg tar bilder og video med skikkelig kamera, og hører musikk gjennom skikkelige høyttalere.

   Hadde jeg tatt i bruk GPS for å rapportere til FB/Google ville jeg måtte lade oftere. Samme om jeg hadde tatt i bruk GPS for å rapportere til smittestopp. Men å rapportere posisjonen til FB/Google gir meg så mye mer tilbake at det strømforbruket er helt OK. F.eks. kan alle mine FB-venner se på et kart hvor jeg befinner meg. Det er ikke begrenset til forskere med lovpålagt taushetsplikt; det er mye farligere for personvernet …

 3. Joakim Skogø Langvand

  Det hadde vært interessant å vite hvorfor det er så få som bruker appen. For min del handler det om personvern. Dersom det kommer på plass en løsning basert på Bluetooth og lokal lagring kan det bli aktuelt for meg å installere den, men jeg vil fortsatt være skeptisk så lenge kildekoden ikke er tilgjengelig for offentligheten.

  Svar på denne kommentaren

  • Og med bare Bluetooth-hilsing mellom folk som passerer hverandre, og ingen samling av data, har appen null verdi for å kontrollere smittespredning. Da kan du like godt glemme det.

  • Joakim Skogø Langvand (svar til Joakim Skogø Langvand)

   Svar til Keal – det stemmer jo ikke i det hele tatt. Jeg har ikke lest om hvordan andre har løst det, men en mulighet ville jo være at appen generer en unik ID, denne leses av via Bluetooth. ID fra telefoner du har vært innen en viss avstand fra lagres lokalt på telefonen. Når noen tester positivt blir den aktuelle ID-en flagget på en server, og appen varsler deg om du kan være smitta. Meldingen om smitte må selvfølgelig ha en digital signatur, f. eks. med GPG, for å unngå misbruk. Vipps, så har du en løsning uten mulighet for overvåkning.

 4. Sigbjørn Hellene

  Det er komplett uforståelig at det snekres en ny app lokalt i Norge når det åpenbart finnes løsninger internasjonalt. SørKorea var tidlig ute med en løsning som virket og påviselig ga resultater! Jeg var i utgangspunktet positiv til å ta i bruk Smittestopp, men etter å ha lest hvordan den virket, droppet jeg den. Vi burde hatt en løsning som ga varsel i sanntid, ikke en som bygger en database for ‘forskning’.

  Svar på denne kommentaren

  • «Det gode med standarder er at det er så mange å velge mellom. Og om du ikke liker noen av de som er tilgjengelige i år, bare vent til neste år, og du vi ha et utvalg nye å plukke fra».

   Det førti år gamle sitatet er stadig gyldig. Men: Når fjorten andre land starter utvikling av sin egen app, hvorfor er det da så komplett uforståelig at det gjøres også i Norge? Hvorfor kunne ikke bare de andre fjorten landene bruke den norske appen?

   Smittestopp har vært tilgjengelig en stund nå. I dag finnes andre alternativer. Hvor mange av de fjorten andre alternativene var faktisk klar til bruk da arbeidet med smittestopp startet? Burde Norge ha stoppet all sin innsats med det samme vil fikk høre at det var påbegynt utvikling av noe tilsvarende i andre land? Burde alle andre land ha stoppet sitt arbeide med det samme de fikk høre om norske smittestopp?

   Smittestopp ble utviklet med vesentlig høyere ambisjoner enn de som i dag lovprises: De data som innsamles gir super-verdifull informasjon til forskere som vil forstå hvordan smitten sprer seg, hva som er risiko-steder og risiko-aktiviteter. Med dette kunne norske smitte-forskere gitt vesentlig bidrag til å forstå hvordan vi burde møte den neste pandemien. Når vi ikke har tillit til at forskerne følger forskningsetiske regler men er rede til å misbruke informasjonen på andre måter, da avviser vi å bidra til å stoppe eller begrense pandemier i framtida.

   Vi må ikke gå rundt og tro at det å gi hverandre et lite Bluetooth-nikk når vi passerer hverandre (og dette vel å merke ikke samles i en sentral oversikt, at det skal gi smitteforskere nyttige opplysninger. Da kan vi heller ikke snakke om å «bidra», eller om en «dugnad».

   Det eneste som kommer ut av det er at du selv, alene, kan få et hint om at du bør få testet deg. Det gir deg kanskje en god følelse at em maskin sender deg en SMS. Jeg får noen slike maskin-meldinger – LinkedIn som gratulerer meg med fødselsdagen, og hvert år forteller at jeg nå har x-årsdag i min nåværende jobb, og naturligvis drøssevis av asiatiske og russiske kvinnfolk som bare er såååå glad for å bli kjent med meg (jeg lurer fortsatt på hva originalen som etter atomatisk oversetting til norsk ble «Ha en affære med kampen din» 🙂 Kanskje «Have an affair with your match»).

   Men maskin-produsert oppmerksomhet er uviktig for meg, de er ikke nødvendige for mitt mentale velvære. Jeg trenger ikke advarsels-SMSer fra en smitte-app. Og noen annen verdi har ikke disse Bluetooth-hilsingene som ikke samles noe sted, selv ikke om det er Apple som står bak.

 5. Ingenting ved Google/Apple-løsningen gir mer pålitelighet om «nærhet» – GSM signalstyrke er like håpløst ubrukelig for å spore smitte selv om det står moteriktige, internasjonale gigant-konserner bak. Om en teknologi er egnet er avhengig av teknologien, ikke av hvilke selskaper som promoterer dem. Google/Apple har ingen mulighet for å gjøre sporing på BT signalstyrke mer presis gjennom å utvikle et API.

  Den originale smittestopp, der forskere kunne se i hvilke miljøer du beveget deg og sammeholde det med den faktiske utbrecdelsen av smitte, ville gitt dem massevis av verdifull informasjon for å forstå hvordan smitte sprer seg. Det er bare den ulempen at da ville de hatt et «Storebor ser deg»-kamera på deg hele tiden.

  Vi kunne stolt på at de ikke ville misbukt denne informasjonen, på samme måte som vi stoler fullt og fast på at Google og Facebook aldri ville finne på å misbruke den informasjonen vi gir dem om hvor vi til enhver tid befinner oss. Vi stoler mer på dem enn på norske myndigheter.

  Så la oss vingeklippe smittestopp, splitte den opp i en Google/Apple-del som i realiteten er helt verdiløs, og i en «Storebror ser deg» lokasjons-del som kunne vært nyttig for forskning, og som mindre enn en promille nordmenn vil benytte.

  Smittestopp ender opp som en dårlig vits. Men med tanke på forskernes ønske om å spore i hvilke miljøer vi beveger oss, og plukker opp smitte, er slaget enda ikke tapt. Det er vel bare å kontakte Tamoco for å kjøpe all den posisjon-informasjojnen de trenger, som vi har gitt fra oss helt frivillig. Det er akkurat samme sporingsinfo som smittestopp voille samlet opp, men når det står kommersielle profitt-interesser bak, har vi vel større garanti for at ikke dataene misbrukes.

  For ordens skyld: Jeg er ikke, og vil ikke bli, smittestopp-bruker. Jeg legger stadig vekk mobilen igjen hjemme. Generelt forsøker jeg redusere elektroniske spor, f.eks. ved å gjøre mange innkjøp kontant, uten bruk av rabattkort etc. Men benytter du det fulle settet av Google- og Facebook-tjenester, da anser jeg det som en dårlig vits om du er skeptisk til den sporingen (klassisk) smittestopp gjør.

  I det hele tatt: Bruker du noen som helst Facebook- eller Google-tjenester, men samtidig er sterkt kritisk til det (original) smittestopp gjøre av sporing, da henger ikke møkka på greip.

  Svar på denne kommentaren

 6. Ulf K. Eriken

  Jeg var i utgangspunktet positiv til appen, og installerte den. Men den slukte så mye batteri at den ble helt umulig å bruke, uanstt hvilke innstillinger jeg brukte, så nå er den deaktivert.

  Svar på denne kommentaren

  • Det har i praksis null verdi. Ikke bare må den som eventuelt smitter deg også benytte en slik app, men den må kunne kommunisere med din app.

   Ulike apper har ulike måter å utveksle data på. Får du tak i noen fra utlandet som «snakker et annet språk, vil de meldingene den sender ut ikke bli forstått av andre, og den vil ikke forstå meldingene den mottar fra f.eks. smittestopp. Alle må snakke samme språk på lufta, og måten man bruker data på (f.eks. for å sende varsler) må være samordnet.

   Det holder ikke at operativsystemet tilbyr en standard måte for appene å kalle operativsystem-funksjoner.

   Før vi klarer å få på beina en komplett, internasjonal standard for alle aspekter ved smittesporing, og den har kommet i vidstrakt bruk, har covid-19 blitt til noe vi leser om i historiebøkene. Ihvertfall bortimot det. (Ta IPv6: I 1994-5 underviste jeg i IPv6 – nå, 25+ år senere, håper vi på at den større bruken av nettet skal tvinge fram IPv6. Men i praksis går det helt fint med bare IPv4 fortsatt!)

 7. Willie Nickersen

  Høres ut som at de er på riktig spor. Synd at de har bomma litt så langt, og pådratt seg et dårlig rykte. Jeg var i utgangspunktet interessert i smittestopp. Spikeren i kista for meg var en persistent notification på mobilen min, noe jeg forbinder med amatør-apper jeg kanskje ikke burde ha lastet ned i det hele tatt.

  Svar på denne kommentaren

 8. Det har lenge vært klart at hverken dårlig effektivitet, skade på tillit eller sterk kritikk kommer til å gjøre at det blir noen forandring på appen hvilket så godt som noe sier at det var posisjonsdataene i seg selv som hele tiden har vært målet å få sanket, ikke noe annet. Det MÅ være Simula og det MÅ være sentrallagring, samme hva. Rett og slett uffent.

  Må berømme NRKbeta for å ha tatt tak i dette. Det ble tidlig i koronakrisen utstedt marsjordre at media skulle ‘gå i takt’ med alt som kom fra høyeste hold, men bra at noen ikke gjorde det.

  Svar på denne kommentaren

  • keal (svar til Lars)

   Uten posisjonsdata reduseres verdien av appen praktisk talt til null for smittevern-forebygging. Når det kuttes ut, reduseres den til en «social media»-sak som tilbyr deg et klapp på skulderen, på linje med et liker-klikk, som antyder din personlige betydning. Du kan få et hint om at «du burde få korona-sjekket deg» – en oppmerksomhet til deg personlig.

   For deg har det en «kose-verdi» å få oppmerksomhet – selv når det er en advarsel: Du kan ha blitt smittet. Det har mikroskopisk betydning for korona-smitten.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Når er en ny app klar?

Hvem har utviklet Smittestopp?

Hvilket parti representerer Solveig Schytz på Stortinget?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.