nrk.no

Bli med på nasjonal nerdekveld 19. mai

Kategorier: NRKbeta & Teknologi og forbruker

Vi lover å rydde i kroken før tirsdag. Foto: Ståle Carlsen / NRK

Teknologi blir en viktigere og viktigere del av hverdagen vår. Tirsdag 19. mai tar vi dette på alvor og sender direkte fra roterommet til NRKbeta i tre timer fra klokken 20:00.

Det skal bli underholdende og inspirerende, men også lærerikt og nyttig. Dere skal få alt fra enkle tips om bedre trådløst nett hjemme til galskap med droner og 3D-printere.

På tirsdag er NRKbeta alene hjemme i kontorlokalene. Så da blir det helt naturlig at vi kjører dronerace gjennom etasjen. Foto: Eirik Solheim / NRK

Mediebransjen har hjulpet og inspirert folk med matlaging, hagearbeid, husbygging, økonomi og klær. Nå er det på tide at vi tar teknologien og nerdene på alvor. Thomas Nikolai Blekeli og Eirik Solheim tar med seg store mengder nyttige og unyttige dingser og guider dere gjennom kvelden.

Vi kommer til å jobbe med innholdet helt frem til sending, men kan røpe at vi får besøk av spesialister og nerder både via nett og i vårt provisoriske studio.

Vi tar for oss alt fra enkle dingser du kan kjøpe i butikken til mer avanserte greier som du må bygge selv. Duger for eksempel en robotstøvsuger til 700,- kroner? Hva må du se etter når du skal kjøpe? Foto: Eirik Solheim / NRK

Sendingen går på nettkanalen Alltid Sammen og på NRK2. På Alltid Sammen kan dere også chatte med oss underveis. I tillegg til at vi kommer til å følge med på både #nerdekveld og @nrkbeta i sosiale medier.

Solheim mener at dette er den teiteste tingen han noen gang har bygget. Hva det er og hvordan den inspirerte til scenografi i et stort TV-show får du vite på tirsdag. Foto: Eirik Solheim / NRK

Men som vanlig når vi gjør eksperiment her i NRK så vil vi gjerne ha innspill fra dere. Og kommentarfeltet til NRKbeta har vist seg godt egnet for innspill før.

Her er noen av temaene vi garantert skal innom: Hvordan bedre det trådløse nettet hjemme? Hvordan virker 3D-printing og trenger du en 3D-printer? Droner, luftfoto og moro med fjernstyrte dingser. Full gjennomgang av det såkalt smarte hjemmet. Hva fungerer og hva fungerer ikke? Hvordan komme i gang med bygging, programmering og mekking selv? Hvordan er livet til en kar som har gjort nerding på YouTube til sitt levebrød? Det blir mye mer, og her vil vi altså gjerne ha innspill fra dere.

Fra det enkle til det mer avanserte. Hva bygger vi her? Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Er det spesielle tema innen teknologi dere ønsker at vi tar opp? Eller helt konkrete spørsmål vi kan prøve å svare på?

67 kommentarer

  • Odd-Wiking Rahlff (svar til Simen Sørensen)

   Ville man kunne kjøre Conway’s Game of Life på dette? Og hva om man kopler et EEG-styrt hodebånd? Eller kunne man legge det flatt og magnetisk «suge» opp ferrofluid gjennom små hull i en plate for å skape piksler?

 1. Simen Sommerfeldt

  Forslag: Kule ting som familien kan drive med i #hjemmekodeklubben til Lær Kidsa Koding. Hvordan vi kan nerde konstruktivt hvis vi likevel må være mer hjemme enn ellers. Veeldig mange barn har en micro:bit hjemme nå. Kan den nerdes litt med?

  Svar på denne kommentaren

 2. Magnus Ellingsgard Øverli

  Hadde vært utrolig kult om dere tar opp litt rundt prosessen med å hå fra en prototype til noe som fe andre familiemedlemmene kan akseptere å bruke, eller i det minste ha synlig i hjemmet! 3D-design er i den sammenhengen interessant! Og brukeropplevelse!

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Leirvåg (svar til Tor Emil)

   Har dere tips om hva vi skal bruke når det gjelder utvida nettverk i hjemmet? Har Telenors mobilt nettverk.

 3. Per Kristian Mengshoel

  Kult konsept – jeg gleder meg til å følge dere 🙂 Hva med ulike måter å automatisere / effektivisere våre digitale liv? Det var feks en del prat om «personal productivity bots/apps/xxx» både privat og på jobb for en stund siden, uten at jeg har sett den store revolusjonen komme. Hadde vært interessant med en diskusjon rundt dette 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Henning (svar til Tigergutt)

   Hei! Har diskutert en del i det siste om hvilken printer som egner seg til nybegynnere. Flash Forge som bla.a Clas Ohlson selger er det mange som anbefaler. Om du kan tenke deg å skru litt selv, ville jeg gått for Creality Ender 3 som gir veldig mye for pengene. Vi brukte både 3d-printer og laser da vi laget vår løsning i programmet. Se laseren i aksjon her: tv.nrk.no/se?v=DORR21400220&t=214s

 4. Cecilie Wian

  Passordbank! Hvordan sett det opp. Hvordan bruke dem, hvordan fungerer det. Hvilke er brukervennlig (der kan jeg tipse om *host* et foredrag som ligger på YouTube fra passwordscon2019 om temaet).

  Nerder er ikke bedre enn andre folk, og dette er sånn som er veldig dårlig samvittighet for.

  Svar på denne kommentaren

 5. Anbefaler å utforske lykken man kjenner når en hører robotene støvsuge og vaske gulvene, mens man slapper av med en god kopp kaffe. En husmors drøm.

  Eller gleden av å programmere lyspærene til å effektivt vekke barna med flombelysning av soverommet om morgenen. Mens man selv prøver å trekke dyna over hue.

  Svar på denne kommentaren

 6. Stig Ålgårdstad

  Har en (gammel robot)støvsuger med navn Erna, fordi den går kun til høyre. 😉

  Den vekstlampen skulle vi gjerne hatt på aktivitetshuset vårt, har ei plante ved navn Jakob som står på toalettet og treng litt lys.

  Svar på denne kommentaren

 7. Terje Frøysa

  Håper mekanikeren med medisinsk elektronikk- bakgrunn husker å ta returstrømmen i betraktning så han ikke får elektrosjokk. Han bør ha en jordlisse fra metallkonstruksjonen (motpolen til kondensatoren) til bakken.

  Svar på denne kommentaren

 8. Jann Slettebakk

  Temperatur monitorerer varmepumpe systemet i huset og viser temperatur i varmemagasinet, inn/ut varmepumpe, inn/ut til sonene i huset gjennom min Raspberry Pi. Henter også data fra NetAtmo sensorene og lagrer det hele med en CRUD/REST API løsning over tid. Har nå data tilbake fra tidlig 2019.
  Er nå i gang med programmering av HAN porten på strømmåleren, igjen med Raspberry Pi. Der tror jeg MQTT serveren vil komme til nytte.

  Svar på denne kommentaren

 9. otto kaufmann

  Lenge siden jeg har sittet klistret til TV som i kveld.
  Jeg er nå 77 år. I yngre dager bygget jeg radio, sendere, forsterkere og egen sort hvitt TV i 1969. Begrepet nerd var ikke oppfunnet på den tiden ellers hadde jeg nok fått det stempelet på meg.
  Yrkeslivet ble svenske Luxor og senere Nokia.
  Ikke tid til mer lodding, bare salg og produktopplæring for radiobransjen i Norden.

  Om det kommer fler programmer som i kveld skal jeg sette meg godt til rette !

  Svar på denne kommentaren

 10. I fremtidige programmer, som dere bør få grønt lys fra ledelsen for, kunne det vært greit at dere besøker makerspaces og tilsvarende steder rundt om i landet for å vise folk hvor og hvordan de kan gå frem for å ta i bruk de felles mulighetene som er. For det er ikke særlig bærekraftig om alle skal kjøpe inn sine egne 3D-printere. Det vil gjøre det også bra å få frem alle de lokale NRK-nerdene rundt om på distriktkontorene også og hjelpe folk med å bygge nettverk.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Når skal vi sende Nasjonal Nerdekveld

Kommer vi til å snakke om droner?

Hvor lenge varer det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.