nrk.no

Hjelp, Strava-strømmen min er plutselig full av innendørssyklister

Kategorier: Forbruker,Gadgets & Kommentar

Innendørssykling med Zwift. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta 2020 (CC 2.0 BY SA)
Innendørssykling med Zwift. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta 2020 (CC 2.0 BY SA)

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Kommentar: I treningsappen min flommer det over av kollegers sykkeløkter fra London, Innsbruck og New York. Økter med alle detaljer på plass; distanse, snittfart, høydemeter, watt, puls og kart.

Det eneste som skurrer er at syklisten umulig kan ha vært i New York på det tidspunktet. Jeg så ham jo nettopp på jobb!

Seriøse syklister refererer ofte til sykkelbibelen The Rules med regler om alt fra skarpe skiller på armene til korrekt brilleplassering og hvilke kaffedrikker som er akseptable med sykkelklærne på. Men nå kan det virke som en av de viktigste reglene står for fall. Den som sier «If you’re riding in bad weather, it means you are a badass. Period.» For nå har de tøffe syklistene trukket innendørs.

Ved nærmere gransking viser det seg nemlig at selv om kartet sier New York, så har min kollega i virkeligheten sittet på en sykkel hjemme i sin egen «pain cave» og tråkket for harde livet. Ikke på en spinningsykkel, men på sin egen spinnvilt dyre sykkel.

To rom. Ett ganske tomt med TV på veggen og sykkel foran. Det andre et typisk kontor med skrivebord. Sykkelen står foran slik at syklisten kan se skjermen på skrivebordet.
To av mine kollegers «Pain Caves». NRKbeta-redaktør Marius Arnesens til venstre og seksjonsleder Erlend Wiigs til høyre. Sistnevnte følger også med på YouTube-kanalen Global Cycling Network mens han sykler. Foto: Privat

Sykler som skal trille står nå helt stille. Venner, naboer og kolleger trener i en virtuell verden. De spiller seg spreke i stua, på kontoret eller i kjellerboden sin – og tror de er i New York og London.

Enkelte dager kan det dukke opp 3-4 slike tøysekart på rad når jeg titter innom strømmen min i treningsappen Strava. Da rister jeg bare oppgitt på hodet.

Tre Zwift-kart fra Strava-strømmen.

Men jeg må kanskje vurdere å endre innstillingen min. E-sykling har blitt så stort at det nå er en offisiell gren under Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Og til høsten arrangeres det første formelle e-sykkel-VM på Zwift. Det er visst Zwift som er det hotteste innen e-sykling for tiden, men programmer som Sufferfest, Trainer Road, Bkool og Rouvy motiverer også rulle-syklistene til å tråkke ekstra fort og ekstra langt. Både Zwift og Rouvy forurenser Strava-strømmen min daglig.

Badass(?) utendørssykelister i løpet Iditarod Trail Invitational Foto: Marius Arnesen (CC 4.0 BY SA) 2020
Badass-utendørssyklister i løpet Iditarod Trail Invitational. Foto: Marius Arnesen (CC 4.0 BY SA) 2020

Heier på miniatyrversjonen av seg selv

Her sitter altså syklistene på en stillestående sykkel innendørs, ikledd sykkelshorts og trøye. Eller kanskje uten trøye. Hva vet jeg. «The Rules» forbyr singlet, men gjelder den regelen for den virtuelle syklisten på skjermen eller syklisten som får pedalene til å gå rundt? Han som svetter er det ingen som ser lenger uansett.

Han sitter gjerne helt alene, stirrer på skjermen og heier på miniatyrversjonen av seg selv mens han tråkker watt som aldri før. Ute regner det sikkert. Håper det.

Zwift har en egen "butikk" hvor du kan bruke svettepoengene dine til å kjøpe mer badass skjorter, sko, sykler eller annet som hører innendørssykling til. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta 2020 (CC 2.0 BY SA)
Zwift har en egen «butikk» hvor du kan bruke svettepoengene dine til å kjøpe mer badass-skjorter, sko, sykler eller annet som hører innendørssykling til. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta 2020 (CC 2.0 BY SA)

Det kan være mange grunner til å velge hjemmesykling. I kjellerstua er det både oppholdsvær og svært trafikksikkert. Dessuten er det veldig kort vei dit. Man slipper å gå ut ytterdøra. Frisk luft slipper man også. Sykkelen står gjerne på en rulle som enten har innebygget wattmåler eller som kobles til en wattmåler, og som igjen kobles til en app. Da er det bare å tråkke i vei.

Utendørssykling i nordmarka. Foto: Marius Arnesen (CC 4.0 BY SA) 2020
Utendørssykling i nordmarka. Foto: Marius Arnesen (CC 4.0 BY SA) 2020

Kan bli syk utendørs

Sykkelproffen Edvald Boasson-Hagen er en av dem som har omfavnet innesykling. I dette intervjuet beskriver han hvorfor:

– Før ble det ofte langturer på piggdekk og lek i skogen på fulldemper, men nå som smartrullene har blitt så bra og Zwift er så realistisk blir det oftere inne i treningsrommet. Kulde, vind, snø og regn er også elementer som kan gjøre at man blir syk, så fint å eliminere dette, sier han.

Det er nettopp dette jeg er redd for. Det er greit nok at proffsyklistene er forsiktige, fornuftige og fryktelig kjedelige, men hva med alle de andre? Hva skjedde med badass-attituden? Jeg vil ha tilbake kulde, vind, snø og regn i Strava-strømmen min! Og denne vinteren har jo vært sykkelvennlig som få.

Edvald Boasson-Hagen bruker også Zwift. Både distansen og metoden vist i Instagram-innlegget over imponerte sykkeljournalistene i Cycling Weekly såpass at de skrev en artikkel om det.

Norsk profflag

I slutten av januar ble den første av ti etapper i den uoffisielle norgescupen Kalas e-cup arrangert på Zwift. Flere hundre syklister – over 150 av dem nordmenn – deltok i det direktesendte virtuelle rittet med proff kommentering. Blant dem terrengsykkel-veteranen Ole Christian Fagerli, som sykler for det norske Zwift-elitelaget Kalas eSport Racing Team og deltar i store internasjonale ritt på stillestående sykler. Apropos store ritt. Nå vurderer selveste Giro d’Italia å arrangere prologen på Zwift (!).

Slik så det ut på Youtube da første runde av Kalas-cup ble arrangert på Zwift.. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta 2020 (CC 2.0 BY SA)
Slik så det ut på YouTube da første runde av Kalas-cup ble arrangert på Zwift. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta 2020 (CC 2.0 BY SA)

Vinner tatt for juks

Jeg har skjønt at Zwift har mange spill-elementer i seg. Man må f.eks. jobbe hardt for å få tilgang til den beste sykkelen, og man må nå et visst level for å få lov til å klatre Alpe Du Zwift – en etappe inspirert av Tour de France-klassikeren Alpe D’Huez.

Slik ser det ut når det konkurreres i det britiske mesterskapet i Zwift. Foto: Zwift (Media kit)
Slik ser det ut når det konkurreres i det britiske mesterskapet i Zwift. Foto: Zwift (Media kit)

Spillerne får oppgaver og delmål underveis i treningsøktene sine og sanker poeng etter hvor godt disse utføres. Erfaringspoeng fås også per kilometer sykling. Mange deltar i ritt sammen med andre innendørssyklister fra hele verden. De samarbeider med lagkompiser, tar spurtpoeng og får prikkete trøyer om de vinner klatresegmenter. (Det er gjerne disse skjermbildene som blir delt på Strava.) De bytter på hvem som skal ligge først i rulla og utnytter den virtuelle dragsug-effekten de får av riktig plassering i feltet. Alt mens de sitter på hver sin rulle ved siden av platesamlinger, verktøyhyller og baby-caller. (Joda, noen sitter ved siden av hverandre på treningssentrene også.)

På slutten av fjoråret ble også en terrengsykkel-versjon av Zwift lansert. Det høres actionfylt ut, men det er visst ikke mulig å velte ennå. Juksing, derimot, det går an. Mannen som vant det britiske mesterskapet i e-sykling ble fratatt medaljen, da det viste seg at han hadde opparbeidet seg den «magiske» Zwift Concept Z1-sykkelen på ulovlig vis.

Klarer ikke gi kudos

Jeg har sett YouTube-videoer som forklarer Zwift-fenomenet og snakket med kolleger som er hekta. Jeg skjønner veldig godt at dette er en morsom og motiverende måte å trene på. Også blir terskelen for trening mye lavere. Det er alltid bra.

Men jeg må bare beklage, jeg klarer ikke like disse øktene når de dukker opp i Strava-strømmen min. Kjære naboer, venner og kolleger, jeg syns dere har vært flinke og jeg vet dere har slitt, svettet og presset dere selv hardt. Men dere får ingen kudos fra meg.

Jeg har lurt litt på hvorfor jeg er så gnien på Strava når jeg er så raus på Instagram. Er det fordi jeg syns det blir for privat å like svettingen kolleger og bekjente gjør i kjellerstuene og bodene sine? Jeg tror ikke det er det. Jeg tror rett og slett jeg har en indre motstand mot utendørsidretter som bedrives innendørs.

Selv trener jeg nesten utelukkende utendørs og mener selvsagt at det er det eneste riktige. Det er jo halve poenget med treningen. Å komme seg ut.

Løping og ski

Utviklingen er urovekkende. Det har allerede kommet en løpeversjon av Zwift som skal gjøre mølleøktene mer interessante. Men hvorfor i all verden løpe på mølle? De eneste grunnene jeg kommer på i farta er at man er skadet, sitter i fengsel, er på et cruiseskip, jobber på en oljeplattform, er fryktelig allergisk mot ting som vokser og sprer seg utendørs eller har barn som må passes et bestemt sted. Løping og sykling er utendørsidretter.

Alt dette fokuset på å redde klimaet og naturen, men så skal dere trene inne?

Kanskje kan det virtuelle Zwift-eventyret være noe for skisporten også? Det er ikke like viktig for skiløpere å trene utendørs nå som snøen har sluttet å dale fra himmelen. Tenkte jeg, og googlet Zwift og skiing. Og jaggu, de har selvsagt fått inn flere ønsker om en ski-versjon allerede. Det er nok rett rundt hjørnet.

Så digg!

Da slipper man stresset med kalde fingre og is i rubben. Også slipper man frisk luft. Det er så fryktelig mye frisk luft ute.

54 kommentarer

 1. Bjørn Einar Bjartnes

  En annen skikkelig god grunn for meg til å sykle inne er at man kan gjøre det etter legging om man er alene hjemme. Med babycall i kjellerstua kan jeg gi full gass selv om jeg er alene hjemme med små barn. Det gjør treningskabalen i en travel hverdag kan gå opp. Ja, ideelt sett skulle jeg kanskje syklet med hodelykt og piggdekk, men energien og tiltakslysten strekker ikke til. Alternativet er ofte ikke å sykle ute, men sofaen… Jeg spør en bølge av ikke-sykkelfrelste småbarnsforeldre som hiver seg på bølgen fremover.

  Svar på denne kommentaren

 2. Endelig! Kan vi nå håpe på å få Tour de Jobb syklistene ut av trafikken?

  Trafikkavvikling i det moderne samfunnet skal primært foregå på to måter. Bil for langdistanse og føtter innen gangavstand. Alt annet er supplement. Sykkel er i veien for bil og en fare for forgjengere. Det vil være en lykkens dag om vi får alle disse TrafikkReglerGjelderIkkeForSyklister individene vekk fra der samfunnet sin trafikkavvikling foregår.

  Jeg heier sterkt på innendørsskyting og at de som bare MÅ sykle ute bygger egne baner slik som motorsport har gjort.

  Dette er et eksempel på bruk av teknologi der det bare finnes vinnere.

  Svar på denne kommentaren

  • K. Gundersen (svar til Jo Øiongen)

   Tenker den trofaste bilisten Jo Ø må lese artikkelen en gang til. Dette har ingenting med de som tar sykkelen til jobb å gjøre. Men når hans irritasjon over de miljøvennlige syklistene først er publisert: dele kategorisk opp i bilavstand og gangavstand? Hva i all verden legger man i det?

   For øvrig knall artikkel av CRJ.

  • Gunnar Bjelland (svar til Jo Øiongen)

   Nå er det jo sånn at bilen er en fare for både syklister og fotgjengere. Foreslår at wannabe bilførere kan kjøre rallyspill hjemme i stua i stedet, så unngår vi skader på den delen av befolkningen som tar ansvar for egen helse.

  • Nå er det jo da slik at man kommer seg ikke på jobb med å sykle i Zwift eller lignende, så de syklistene på morgenen og ettermiddagen blir du nok ikke kvitt.

  • Du ser på Tour de Jobb feil. Hver eneste syklist på «Tour de Jobb» er én bil mindre i bilkøen du sitter i. Jeg tør påstå at ikke en eneste rushtid-kø har blitt forårsaket av syklister.

  • Beklager men her er du helt på jordet.
   Det er folk i bil som skaper problemer. De breier seg, lager kø, bråker og forurenser. Mange av de som sitter inni har helt glemt alminnelig folkeskikk og de fleste av trafikkreglene. Enkelte tullinger i bil tror de eier veien og at alle andre bare må komme seg vekk (du fremstår dessverre som en sånn en).
   Nei få folk i biler bort fra veiene så det går an å få sykle i fred. Da får gående ha fortauet samt såkalt gang- og sykkelvei for seg selv og alle kan ferdes trygt, stille, køfritt og helsefremmende.
   Det å tillate at folk bruker biler som masseforflytningsmiddel (les kjøre til/fra jobb) er ren og skjær galskap satt i system, og de som velger det bør få minst mulig plass og betale klekkelig til samfunnet de belaster med vanvittige summer. Mange av disse synes at bompengesatsene er for høye, men faktum er at de dekker en ørliten andel av de reelle kostnadene bilkjørerne påfører samfunnet.
   (Hilsen en som selv har to fossilbiler, en motorsykkel og en moped, og kjører flere mil enn han sykler.)

 3. Ragnar Gjengedal

  For oss som bor i et land der regn og mørke er en vesentlig del av vinterhalvåret er denne formen for trening suveren.
  I tillegg kunne du nevnt at treningen på Zwift er mer intens enn den ute. Sykling er kjent for å kreve lange økter. I tillegg må du være med på et lag med en gjeng som ligger omlag på samme nivå. Alle i laget kan nå være fysisk langt fra hverandre, men virtuelt sammen på Zwift.
  Trafikksikkerhet og kort reisevei er en ytterligere bonus.
  Man er ikke nødt til å laste opp øktene på strava heller.
  Livets mange behov kan utføres på nett. Avislesing, varekjøp, hus-og bilkjøp, sjekking og et meget bra tilskudd; trening. Dette har kommet for å bli.

  Jobbsyklisten trenger vi også, men av andre grunner. Som jobbsyklist med regnbukse og støvler er det Ikke arenaen for de intensive øktene.

  Svar på denne kommentaren

 4. Flemming Skjønhals

  Har 2 små barn som tar sitt av tiden. Slitt med en del skader i beina. Syklingen innendørs har da vært redningen. Og det er mer tidseffektivt og man kan gjøre unna en økt etter at barna har lagt seg. Samtidig reduserer det mulig sjanser for skader/ulykker ved utendørssykling. Sykler til og fra jobb på sommerhalvåret i Bergen så får min dose utetrim der
  . På vinteren og usikkert føre ute her i Bergen er zwift gull. Veldig sosialt er det også. Fått mange perifere zwift venner der inne. Hvis artikkelskriveren irriterer seg over strava feeden hennes forsøples er det bare å blokkere de vennene det gjelder. Bruker ikke strava selv og ja det er en del idiotsykling langs veiene i byen Bergen. Her har sikkert bilister og syklister en del forbedringspotensiale.

  Svar på denne kommentaren

 5. Virkeligheten her på Østlandet er at det aldri har vært flere vintersyklister. Det sykles mer i skogen, på veien og til jobb enn for få år siden.

  Jeg ser dette både på veien og på Strava.

  Utfordringen er at før kom puddingene ut på veien i april og var i elendig form. Nå kommer de ut i solen i mye bedre form enn oss utesyklister- irriterende.

  Svar på denne kommentaren

 6. Einar Overrein

  Har du mistet sykkelkompisen din? Bli med å sykle på zwift, så får du mange å sykle sammen med. Jeg har både syklet i en iskald bod og inne i huset med rulla mi og svettingen i det varme huset er desidert verst. Man blir mer badass av d. Man kan også lure seg til å se noen serier iløpet av vinteren som kona ikke er interessert i. Nei, det er så mange fordeler og positive ting med denne formen for treningen at jeg kunne fortsatt i evigheter med å skryte av denne treningsformen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Nina Alida Nordbø

  Oppfinnsom vri inn i sak om sykling + gaming. Men også kjedelig. Kult å lese seg opp på hva som skjer med appen. Men de besserwisser-kommentarene – gawd! Gjennom oss selv forstår vi ikke verden, gjør vi vel? Glad for at nattevakt-sønnen ikke sykler ute på vinterveier i vintermørket, og at han smiler når han trener, trener så svetten siler, og får trent selv om vennene jobber dagtid. Utetid får han når han går tur med bikkjene, med hodelykt i gammelskogen. Alltid noen som er kritiske til det de ikke driver med sjøl, uten at det gjør verden til et bedre sted å være. Unn andre litt moro, da vel, kanskje det smitter?

  Svar på denne kommentaren

 8. Øystein Eriksen

  Her står skyvedøra åpen så får masser av frisk luft.

  Har i dag passert 40000km på Zwift. Finnes veldig mange grunner til å sykle inne:

  1. Tidseffektivt. Sykkelen står på rulla, der er bare å ta på seg pulsbeltet, en bib, noen sokker og sykkelsko så er man klar. For meg er det ofte ikke et alternativ til Zwift.

  2. Trafikksikkert. Jeg har 3 unger og kone jeg gjerne vil komme hjem til hver gang. Når jeg sykler ute så er det dessverre altfor mange som ikke tar hensyn selv om man selv prøver å gjøre det så lett som mulig.
  Etter at en annen triatlet tragisk omkom i en ulykke har det også ført til mer Zwift i sommerhalvåret.

  3. Kvalitet. Man slipper at det plutselig kommer en nedoverbakke midt under et drag. God struktur i øktene er lett.

  4. Gode forhold. Hater å fryse. Kall meg gjerne en pyse, men liker dårlig møkkavær. Det er det mye av i sør-vest!
  Jeg har aldri hatt så lite luftveisproblemer som årene med mye zwifting. Kan selvfølgelig være tilfeldig.

  5. Zwift er faktisk ganske morsomt.

  Svar på denne kommentaren

  • 40000 km på zwift er godt gjort! Selv har jeg syklet mange timer innendørs, men sykkelen har aldri beveget seg en meter… Greit å logge timene, men 40000 km er ca 40000 for mye

 9. Du trenger ikke å gi meg (eller noen andre) kudos for det heller. Det lever jeg fint med. Men hvis du ikke tåler at folk laster opp øktene sine til Strava så setter du en slags virtuell rekord i smålighet.

  Svar på denne kommentaren

 10. For en merkelig og smålig artikkel. Er det ikke fint at andre trener da?

  Som noen allerede har nevnt: en del har småbarn som de ikke kan dra fra – er det ikke flott at de kan sykle hjemme med babycallen på da?

  Det er dessuten ikke alle som er komfortable med å sykle når det er glatt ute. Et fall kan få kjipe langtidsvirkninger også for oss vanlig dødelig, ikke bare proffsyklister. Men for all del, hopp rundt på krykker i måndesvis og føl deg badass du.

  Svar på denne kommentaren

  • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Henry)

   Jo, absolutt, det er kjempefint at andre trener. Og jeg skriver også «Jeg skjønner veldig godt at dette er en morsom og motiverende måte å trene på. Også blir terskelen for trening mye lavere. Det er alltid bra.»

   Jeg ser at det er mange praktiske årsaker til at innesykling prioriteres, men jeg blir litt skremt av argumenter som at det er for farlig ute.

 11. Roald Høyer-Hansen

  Når man bor 67 grader nord, med holke og skøytebane på bakken fra slutten av oktober til begynnelsen av mai, så er det da helt genialt å holde formen ved like på Zwift! Makan til dumt og sneversynt innlegg. *SUKK*

  Svar på denne kommentaren

 12. Veldig smålig artikkel og tydelig ar skribenten ikke har evnen til å sette seg inn i andres livsituasjon.
  Vi maser om viktigheten av å trene mtp helsen vår også når vi begynner å gjøre det så bli man kritisert for måten vi gjør det på.
  Vil du være «bad ass» så gjør det (det er ingen som kritiserer deg for det) men la andre gjør ting på sin måte. Live and let live!

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg elsker å sykle ute, men digger rulla også. Med små barn (og jobb på oljeplattform som du nevner) er det et fantastisk verktøy for å få skikkelig god trening.

  Og at andre velger å sykle inne er et problem for deg, hvorfor?

  Svar på denne kommentaren

 14. Av ting jeg ikke klarer å mobilisere irritasjon over, er dette høyt oppe. Slutt å følg folk på Strava som ikke deler interessante turer da vel? Eller bare filtrer ut jobbpendling og Zwift med addon i browser! Selv har jeg reddet «sommerkondisen» med Zwift, der kan jeg kjøre harde økter rett etter legging av barn, mens uteturene kan ha fokus på lek og moro.

  Kanskje Christine burde gjenta Strava-sølibatet fra 2016 for å få et nytt perspektiv? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Henning Larsen

  Trist å høre om alle de grusomme bekymringene til forfatteren, her er noe fryktelig alvorlig trist iferd med å skje, å det er absolutt bekymringsfullt!
  Kjedelig at Strava feeden blir ødelagt av virtuell trening…. men dette må da være et I-landsproblem?
  Er det på noen måte mulig å se noe positivt ved denne formen for trening?
  Jeg for min del har sykla mye overalt i mitt 51årige liv. De siste 10 åra på rulle inne hjemme hos meg selv i den mørkeste årstiden. De tre siste åra har jeg gjort det med hjelp av zwift.
  Jeg tenker at zwifting/rullesykling er sammenlignbart med el-sykling ( noen av dem logger turene sine på Strava 😉 . Det får folk til å sykle, å det får folk til å sykle lengre enn planlagt. Å det må da være positivt!
  Jeg har selv noen diagnoser som stadig skaper trøbbel med helsa når jeg av og til blir vanlig syk som f.eks forkjølelse. Da forblir jeg veldig forkjølet i lengre tid.
  Med innesykling kan jeg holde formen vedlike og unngå å bli syk færre ganger i løpet av vinteren.
  Nå er det ikke noe særlig skiføre i mitt nærmiljø. Skal man gå på ski må det regnes minst 45 minutter bilkjøring en vei for å finne skiføre…. da sparer jeg miljøet med en tur i kjelleren te rulla, eller en rusletur med bikkja (den får 2 turer hver dag… byttes ikke ut med rullesykling).
  Zwiftinga er for å beholde OK form og for å være godt rusta til vår sesongen.
  Virituell trening er kommet og vill bli videreutviklet i tiden som kommer….. å det er sammenlignbart med mye av det andre NRKbeta er opptatt av og skriver om.
  Artig artikkel, men tenker at vinklingen er litt rar…
  nesten litt sånn media har skrivi om birkebeinerarrangementene.
  Dvs stort fokus på utstyrsjag, noe for fiffen osv.
  Sannheten er at det er alle mulige raringer som driver med detta. Tjukke, folk med gikt, folk med kols, syklister, mosjonister, proffe, gutter, jenter, gubber og kvinner.
  Det moro når det plinger, man samler poeng til ei ny trøye til sin viretuelle figur osv.
  Det er sykkelsporten svar til Fortnite🤗 man blir rett og slett hekta😜

  Svar på denne kommentaren

 16. Denne artikkelen fremstår lite reflektert og det blir samlet sett helt skivebom. De fleste setter nok pris på utendørs trening. Når en travel hverdag gjør at vinduet for trening er mellom kl 21-22 etter 3 barn er i seng og det i tillegg er mørkt og glatte veier, gjør Zwift det mulig å få seg en økt som i tillegg er ganske realistisk og morsom i forhold til gammeldags rulleøkt som var drepende kjedelig. For min del er dette et svært godt supplement til utendørstreningen og det gjør at jeg får lagt inn flere treningsøkter. At man i tillegg kan velge strukturerte og skreddersydde økter, delta på konkurranser, samt sykle med med mange andre er et stort pluss. Vanskelig å se noen ulemper med dette. Bare å applaudere og dele ut kudos. Flott at folk finner treningsglede i dette (meg inkludert).

  Svar på denne kommentaren

 17. Torbjørn Flaten

  Tenker som følger…Er du en tur/ mosjonist som trener » for å trene» og ikke har noen annen ambisjon enn å holde deg i form så er utendørs sykling vinterstid helt topp. Selv mener jeg langrenn er en vesentlig bedre treningsmetode enn sykling ute vinterstid.
  Har du derimot ambisjoner, sykler master cup ol er inntrenging på rulle en dyd av nødvendighet, og for mange kjedsomhet 🙂. Det som er fordelen med Zwift for mange er at man blir mer motivert til å sette seg på rulla. Og det er jo tross alt bedre enn sofaen. For meg er det ikke sånn. Det holder med pc’n som viser meg det jeg er ute etter og lagrer øktene mine så jeg kan holde øye med fart, watt og måle fremgang/ tilbake gang. For meg er det å sitte i et felt og late som jeg kjører løp bare et uromoment! Fult fokus på arbeidsoppgaver og jobben som må gjøres. Uten musikk og andre forstyrrelser som flytter fokus bort fra grunnen til at du faktisk sitter på rulla! Hver sin lyst👍 Bare 6 uker med rulle igjen, eller ca 1300 km. God tur 👍

  Svar på denne kommentaren

 18. Kristoffer Stang

  Dette var helt nytt for meg, og det er jo kjempeflott. Kanskje det forklarer hvorfor det nå er flere år siden siste nestenulykke på joggetur i marka. Det var jo relativt vanlig før med et flyvende endorfinoppkok som hverken viste høyre eller venstre på en 4 meters bred grusvei. Det er helt innafor om noen av disse nå holder seg bak fire vegger, fortrinnsvis av betong.

  Om jeg skulle ha et problem med denne treningsformen, er det hvis man publiserer løypekart og at man i app forsøker å gi et bilde av at man har vært ute på ordentlig.

  Men jeg må gå utifra at det er tydelig på Strava at økten er utført i en kjeller etc?

  Svar på denne kommentaren

  • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Kristoffer Stang)

   Ja, Strava har fått inn en liten merkelapp med «virtual» øverst i venstre hjørne av kart og bilder nå. Og «Zwift» øverst i høyre hjørne. Men ved første øyekast så gir jo et kart inntrykk av at man har beveget seg langs strekningen som kartet viser.

 19. Sammendrag for de som ikke orket å lese alt: «Jeg liker ikke at andre mennesker liker andre ting enn meg. Jeg vet at jeg er surmaga og urettferdig, men jeg sier det likevel. Fordi jeg kan.»

  Svar på denne kommentaren

 20. Trond Kleiveland

  Zwift er helt fantastisk!
  Har være på reise i helgen og nå sitter jeg på en flyplass og gleder meg til jeg kommer hjem og kan ta meg en sykkeltur i kveld.
  Hvis du ikke liker det er det helt greit for meg. Jeg er 64 år og sykler i snitt 1 time for dagen fra november til mars.
  Er i mitt livs form!
  På Zwift finner jeg alltid noen jeg kan sykle sammen med eller konkurrere mot, eller bare ta en rolig treningsøkt helt for meg selv. Mens regnet pisker på ruten ute, drypper svetten på matten inne. Og jeg elsker det!
  Skriv gjerne en artikkel neste gang om hvorfor og hvordan Zwift har revolusjonert innendørstrening for mange syklister, mosjonister, amatører og proffer.

  Svar på denne kommentaren

  • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Trond Kleiveland)

   Høres bra ut! Jeg skjønner at det er et godt alternativ til utesykling. Det kommer nok flere artikler om Zwift fremover. 🙂

 21. Tuuuusen takk for at du setter ord på denne problematikken, og bruker en fantastisk form for humor. Jeg bor sammen med en Zwift´er, og kjenner han igjen på ALLE punkter.

  Hysterisk morsomt, dette var en fryd å lese.

  PS: Hele artikkelen ble lest høyt hjemme, og det ble mye latter.

  Svar på denne kommentaren

 22. Lars P. Larssen

  Jeg synes dette var en artig kronikk som tar for seg et helt relevant tema. Skal «utendørsidrett» bedrives ute eller inne? Jeg ble veldig nysgjerrig på Zwift, utendørsvarianten kjenner jeg godt til.

  Selv bor jeg i Lørenskog, hvor vi har fått en egen innendørs skibakke i det siste. Denne vinteren har vist at det faktisk kan ha noe for seg, selv om jeg var veldig skeptisk i starten. Skigåing eller-ståing er selvfølgelig best ute, men hvis det ikke er snø er det veldig fint med et alternativ.

  Sykling som utendørsTRENING kan være problematisk når man begynner å bli godt voksen. Sjansen for å havne i uheldige situasjoner øker.

  Jeg ser ikke noe galt i konseptet, og tenker at det er et supert treningsalternativ. At man sitter på en sykkel inne, behøver ikke bety at man aldri er utendørs i frisk luft.

  Jeg likte Øystein Eriksens argumenter (kommentar over) for Zwift og henger meg på der.

  Svar på denne kommentaren

 23. Har det for godt når man reagerer slik Christine gjør, super elite mentalitet som er direkte usunn. La nå folk gjøre akkurat hva de vil, dette har folk gjort i årevis og får folk til å trene. Skjerp deg!

  Svar på denne kommentaren

 24. Camilla Myhrvold

  Kjære Christine

  Dine aktiviteter på Strava viser ikke en eneste sykkeltur i hele vinter!(skjult de da eller?) Skuffende! Jeg hadde håpet å kunne gi deg kudos på en masse utendørs vinter sykling 👏
  Dette er virkelig det dummeste jeg har lest!

  Svar på denne kommentaren

  • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Camilla Myhrvold)

   Hei Camilla, i vinter har jeg jogga og gått på ski – utendørs. Jeg har ikke skrevet noe om at jeg sykler masse. Det er stijogging som er min lidenskap. Sykkelturene til butikken logger jeg ikke. De kartene hadde vært like uinteressante som kartene fra virtuelle turer.

   Det er det som er litt av poenget her. I Strava-strømmen er kartene hovedelementet – de skal vise hvor man har vært på tur og kanskje også inspirere og motivere andre til å prøve nye ruter eller velge skiløypene der det ser ut til å være best forhold akkurat nå. Sykkelkart fra fantasiverdener som Watopia og fremtidens New York gir lite mening for andre.

   Det andre poenget med kommentaren var å fortelle om hvor stort e-sykling og Zwift har blitt. Jeg skriver også at «jeg skjønner veldig godt at dette er en morsom og motiverende måte å trene på». Men akkurat de poengene kan det virke som svært få av de lettkrenkede innendørssyklistene fikk med seg 🙂

   Christine

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilken av disse er en app for virtuell sykling?

Hva heter den norske e-sykkel-cup'en?

Hvilken sykkelproff sykler inne for å blant annet unngå å bli syk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.