nrk.no

Folk shopper for milliarder i fylla. Det kan gi en helt spesiell bakrus

Kategorier: Kommentar & Netthandel

Bilde av datamaskin, flasker og veltet glass med vin.
Nettbutikk og velfermentert drikke kan være en uheldig kombinasjon. Foto: Eirik Solheim / NRK

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Kommentar: Har du noen gang falt for fristelsen til å handle på nett etter litt for mange glass vin om kvelden? Du er ikke alene.

Eksotiske feriereiser, gucci-vesker eller nye fotballsko ligger bare noen få tastetrykk unna. Internett har gitt oss tilgang all verdens tjenester direkte fra godstolen hjemme i stua.

Nettbutikkene er åpne og tilgjengelige 24/7. Vi kan handle når det passer oss. Men det betyr at vi også kan gjøre det på tidspunkt og i situasjoner som vi ikke er vant til. For eksempel i fylla.

Trykk «add to cart». Vipps ble du en fullstørrelse lekegiraff rikere, og noen tusen kroner fattigere. Jeg eier ikke en stor giraff selv, men innrømmer at jeg en og annen gang har slengt med noen ekstra ganske unyttige dingser når jeg har handlet elektronikk sent på kvelden.

Estimat: Vi handler for fem milliarder på fylla

Nylig sto det i en av landets næringslivsaviser at en bilforhandler i Bærum skjenker kundene raust med musserende vin før kontrakter tegnes på salgskvelder. Det kan høres tvilsomt ut det, men er nok intet sammenlignet med hva som foregår bak tastaturene til folk flest på kveldstid.

Så enkelt. Foto: Eirik Solheim / NRK

For ikke lenge siden offentliggjorde finansteknologiselskapet Finder sin årlige undersøkelse som viste at amerikanere handler i fylla for cirka 40 milliarder dollar i året. Og I mars i år gjorde USA-baserte The Hustle en undersøkelse blant 2000 lesere som konkluderte med at man sannsynligvis handler for 45 milliarder dollar i fylla hvert år.

Det er ingen grunn til å tro det er annerledes i Norge. Våre netthandelvaner ligner i grove trekk på amerikanernes.

Jeg har ikke klart å oppdrive lignende undersøkelser her hjemme, men om vi legger de amerikanske til grunn handler nordmenn for omtrent fem milliarder i fylla hver år. Og da sikkert med overvekt i november, desember og sommermånedene.

Folk deler pinlige kjøp

På Instagram kan du finne mye morsomt under emneknaggen #drunkshopping. Om alt er sant er jo ikke så godt å si, men min favoritt så langt er ham som endte opp med en seng når han trodde han kjøpte en is.

Kjøp av meningsløse og nærmest pinlige ting er verken bra for lommeboken, stoltheten eller miljøet. I USA er det Amazon Prime som er den foretrukne tjenesten for dem som handler i fylla. Så der har begrepet «don’t drink and prime» blitt innarbeidet.

Det er mange år siden jeg skrev om alle de forskjellige formene for digital dumskap man kan utøve. Siden da har nordmenns samlede tid på nett økt betraktelig og det har blitt skummelt mye enklere å kjøpe noe.

Nettbutikkene ønsker tross alt å gjøre det enkelt for deg å kjøpe varer: Med BankID, Vipps, PayPal, ansikts-ID og enkle integrerte betalingsløsninger både i Apple og Google sine mobilunivers blir veien fra din konto til butikken kortere og kortere.

Det kan fort bli skummelt når vi en fredagskveld etter julebordet bestemmer oss for å besøke et gigantisk digitalt kjøpesenter i en tilstand der kreativiteten er høy og vurderingsevnen lav.

Det er ikke sikkert at svigermor vil bli så begeistret for det åtte tusen kroner dyre og fire meter høye fotballdartspillet du kvelden før mente var den perfekte gaven til henne.

Det kan hende at den edru versjonen av deg selv vil ta en titt i handlevognen før du trykker «kjøp». Foto: Eirik Solheim / NRK

Hva kan du gjøre?

Jeg har ikke en genial løsning for å unngå netthandelbakrus, men her kunne kanskje butikkene bidratt litt. Implementere en ekstra «er du helt sikker?» som popper opp dersom du handler etter et visst klokkeslett.

Men det vil sannsynligvis aldri skje. Istedenfor vil jeg oppfordre deg til å vente med å trykke på kjøpsknappen til du har gått gjennom handlelisten dagen derpå. Det er nemlig ikke sikkert at et fullstørrelse bord formet som en champagnekork virker som en like god idé når den edru versjonen av deg selv får ta en titt.

Og ikke minst: husk angreretten på 14 dager om uhellet er ute. Den gjelder for de fleste varer.

> Til Forbrukerrådets ressursside for dem som angrer på nettkjøp

Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

44 kommentarer

  • Iren Midtgård (svar til Eirik Solheim)

   :)))) Etter en morsom fest kjøpte jeg et 3-manns fjelltelt som kostet 8000,-.God kvalitet altså, flott telt, det er bare at jeg ikke kan fordra telting. Nå har det ligget i skapet i den fine posen sin, i nærmere 3 år. Ta meg sammen og gå på finn ..

  • Kemma Johanne Hagen (svar til Eirik Solheim)

   Jeg kjøpte leilighet usett på fylla. Jeg var sint for å ha mistet en annen leilighet,og la inn et bud. Budet ble godtatt morgenen etter. Det gikk heldigvis bra. Til tross for at jeg hadde skrevet til megleren «Jeg stoler på universet.» Når megleren spurte om jeg ikke ville ha eierkjøpeforsikring.

  • Jan Pedersen (svar til Eirik Solheim)

   Uff ja, forrige helg bestilte jeg en dyr ullgenser fra en butikk i Danmark. Som om ikke genseren var for dyr i utgangspunktet til at jeg ville kjøpt den edru, var jeg for full til gidde å sjekke valutakursen (140 norske for 100 danske!!!) samt importkalkulatoren.

   Fant på en halvveis unnskyldning neste morgen og fikk heldigvis hevet kjøpet.

 1. Penger har jo ikke den samme verdi på fylla som ellers. Det må jo være eneste grunn til at folk lar seg flå på byen og kjøper drinker som får en flaskepris på nesten 10000. Hva betyr da noen lusne kroner på netthandel.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Pål)

   Overskriften sier at folk handler for milliarder. Jeg definerer også amerikanere som folk. Og henviser til to undersøkelser som viser at de handler for milliarder. Men ja, jeg skjønner at man fort leser «nordmenn handler…» selv om det ikke er det jeg har skrevet. Og for dem er det kun en antagelse ja.

  • Kjello (svar til Pål)

   Og på NRK.no så framside står det at det er nordmenn som handlar. Så ja, lett å lese det som «nordmenn», i alle fall gjer dei som redigerer framsida på NRK.no det. 😉

 2. Blir vel snart etterhvert tema om nettbutikker ska ha åpningstider. 😩😩

  Men blir vel det samme som en drikker noen øl før en går inn i en butikk.

  Derfor går jeg aldri sulten inn i en dagligvarebutikk.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ikke netthandel, men en fyr jeg har truffet en gang fortalte om at han fikk telefon fra en fyr en gang som lurte på om han skulle hente båten snart. Han hadde vært på fest og kjøpt båt cash kontant 30 000,- i fylla og glemt hele greia

  Svar på denne kommentaren

 4. Anonym_fordi_jeg_får_lov

  En gang hadde jeg en couchsurfer på besøk som hadde kjøpt flybilletter til Norge i fylla, uten noen plan eller oppsparte midler til å klare seg her i de tre ukene h*n måtte være her.

  En god historie om ikke annet

  Svar på denne kommentaren

 5. Det er visstnok flere i det (tunge) norske strikkemiljøet på Instagram som har latt seg inspirere av det som i utgangspunktet var en strikkfluensers fyllekjøp av stolbeskyttere i form av søte kattepote-sokker, til glede av mange titalls kvadratmeter gulvflate i de tusen hjem.

  Svar på denne kommentaren

 6. Tror ikke det har gått lengre enn at jeg har kjøpt en BD-film som sto på handlelista – men det var et par dager tidligere, og jeg glemmer at jeg har bestilt den. Så kommer samme filmen dumpende ned i postkassa fra to ulike nettbutikker med et par dagers mellomrom.

  Det skjedd et par ganger med filmer, og et par ganger med musikk-CDer (ja, jeg kjøper fortsatt kultur på skiver – striming er for tidtrøyte).

  Svar på denne kommentaren

 7. Freddy liker konserter

  Har ved et par beduggede anledninger kjøpt konsertbilletter jeg egentlig ikke hadde råd til der og da, men du verden så glad jeg var for at jeg gjorde det når konsertkvelden kom 🙂 (Ja, selv om middagene ble litt kjipere en periode, og skokjøpet jeg så for meg måtte vike…)

  Svar på denne kommentaren

 8. Naboen min kjøpte en MB SL500 veteranbil i fylla for 5 år siden på e-bay fra USA. Neste dag våknet han til en e-post fra selgeren som lurte på hvor han skulle levere den i USA, frakt var jo selvsagt ikke inkludert… han hadde litt fyllaangst for prisen på å frakte en bil fra USA til Norge, men det viste seg at den kunne sendes i konteiner og prisen var ikke mer enn 5000(!) i frakt. Bilen kostet 50k da, så var jo et pent fyllekjøp å dra på kredittkortet…

  Svar på denne kommentaren

 9. Det er i alle fall godt at vi kan angre på noen av de dumme tingene vi gjør i fylla, og slippe unna konsekvensene. Som det står, kan vi gå fra slike avtaler etter angrerettsloven, inntil 14 dager etter av i inngikk avtalen lovdata.no/lov/2014-06-20-27/§20 Da kan vi returnere varene. Hvis man handler fra land utenfor EØS-området, kan det i alle fall bli vanskelig å påberope seg angreretten. Så når Erik handler elektronisk ræl fra Kina, er det ikke sikkert at dette går.

  Man bør også alltid betale med kredittkort, ikke debetkort. Etter finansavtaleloven § 54b lovdata.no/lov/1999-06-25-46/§54b kan man gjøre de samme innsigelsene gjeldende overfor kredittyter som overfor selger. Får man ikke tilbake de pengene man har krav på fra selger, kan man kreve dem fra kredittkortselskapet.

  Svar på denne kommentaren

 10. Reidar Kaarbø

  Kanskje på tide med endring av regelverket rundt kjøp på nett? Kreve at alle nettbutikker 12 timer etter bestilling skal returnere ordre med pris og deretter få en BEKREFTELSE på bestillingen før den blir effektuert?

  Svar på denne kommentaren

 11. Handlet flytur til Hawai. Helt kanakas. Kom meg til Oslo med fly fra Bergen først, men fikk ikke lov å gå på flyet videre, var for beruset til det. Ble en koselig tur hjem til Bergen dagen etterpå med Bergensbanen.

  Svar på denne kommentaren

 12. Hadde kommet hjem fra en noe fuktig åpningsfest hos en av mine beste kunder i Mongolia og der optråddr en av den mest brerømte violin artist! Hun var utrolig dyktig, og som gammel musiker falt jeg fullstendig for musikken hennes!
  Da jeg kom tilbake til min bosted i Mongolia bestilte jeg en ny elektrisk violin identisk til den hun hadde!! 7500 kroner plus’s frakt fra USA!
  Desverre ikke første gangen! Litt tidligere hadde jeg lagt inn bestilling på det jeg trodde var 30 cigarer fra USA. Det dukket opp 300!! Heldigvis ikke det dyreste merke! Min sekretær brukte nesten en dag i tollen med noe pettycach for å få dem levert!!!

  Svar på denne kommentaren

 13. En svart 100 dollars fiolin… hold på å glemme av den så jeg ringte, var vist tomt for svart og jeg gjorde noe feil med telefonnummeret mitt så jeg måtte kontakte dem.

  Nå har jeg en hvit fiolion og jeg hører like forjævlig ut som når jeg var 11.

  Også en Tom Waits plakat…

  I regret NOTHING!

  Svar på denne kommentaren

 14. En kompis av meg kjøpte en veddeløpshest til 135.000 I fylla. Han har aldri drevet med hest. 2 uker senere fikk han en henvendelse om å hente den.
  Han klare å selge den til personen som hadde bydd nest høyest. Gikk på et tap på 10.000.
  Han hadde også fikset plass til hesten hvis han ikke fikk solgt den.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.