nrk.no

En av tre 10-åringer bruker TikTok ukentlig

Kategori: Det sosiale nettet

Fire barn ser på en TikTok-video.
Fire elever ser en TikTok-video. Fra venstre: Hanna, Sayeh, Rakel, og Ismaaciil (over). Foto: Martin Gundersen


Blant de yngste er Facebook passé. For dem er det TikTok og Snapchat som dominerer, ifølge en undersøkelse gjort av Kantar.

I klasse 4B på Marienlyst skole forteller fire elever om hvordan de bruker sosiale medier. De er ti år, eller blir det snart.

– På TikTok kan du se videoer fra Brasil og Marrakech, men på Snapchat får du bare fra de du har lagt til. Det er heller ikke kommentarer og likes på Snapchat, sier Sayeh.

TikTok, tidligere Musically, er et sosialt medium hvor man lager og ser videoklipp på typisk 15 sekunder. Det er gjerne dansing til popmusikk, miming, og humor som gjør det best.

Det er mulig å chatte i appen, men det er Snapchat som brukes mest til å snakke samme, ifølge de fire.

Ismaaciil forteller at han gjerne kan komme i lange diskusjoner i kommentartrådene under videoene. Nylig ble en diskusjon 35 meldinger lang.

Ismaaciil viser frem TikTok-videoer. Foto: Martin Gundersen.

Det kan også bli en del drama, noen ganger så alvorlig at foreldre må involveres. Tre av de fire forteller at de har fått stygge eller hatefulle kommentarer. En av dem fikk også hjelp av foreldrene til å blokkere en bruker som hadde sagt hun skulle dø.

Det vanligste er likevel å kommentere på hverandres videoer eller svare på spørsmål som mer kjente TikTok-ere stiller i sine videoer. Gjerne spørsmål som «hva er din favorittfarge» og «kjenner du deg igjen i denne videoen».

To videostrømmer

TikTok skiller seg ut ved kun å ha to videostrømmer: «Following» og «For You». Den første lar deg se videoer fra de du følger. Gjerne venner og kjendiser.

Den andre er helt algoritmestyrt. Videoer fra hele verden kurateres i en evig strøm tilpasset hver bruker. Det er her man må være for å bli «TikTok famous».

Det gjør TikTok på noen måter mer åpen enn Facebook, Instagram, og Snapchat. En populær video fra ei jente oppvokst i Haugesund kan nå hele verden, som i tilfellet Emilie Lein. Hun har over to millioner følgere på plattformen.

Elevene på Marienlyst deler mest videoer seg imellom, men de er klar over at de kan komme i kontakt med flere enn familie og nære venner.

– Jeg bodde før på Rena i Hedmark. Etter at jeg flyttet har jeg holdt kontakt med noen av dem på TikTok, sier Sayeh, som har åpen TikTok-profil.

Det betyr at andre brukere kan følge henne og se innholdet hun legger ut. Hun er ikke alene, bare en av de fire hadde en helt lukket profil.

Om man vil sjekke eller endre personverninnstillingene i appen kan man følge denne oppskriften:

Oppskrift på hvordan man endrer personverninnstillinger på TikTok.
Følg oppskriften. På skjermbildet helt til høyre kan du gjøre en rekke fin-innstillinger. Figur: Martin Gundersen

TikTok, opp opp opp

Stadig flere nordmenn kjenner nå til TikTok, men de færreste over 15 år bruker appen regelmessig. Faktisk bare fire prosent, ifølge nye tall fra Interbuss-undersøkelsen som gjennomføres av Kantar.

Appen har derimot funnet sin nisje hos de aller yngste: I en annen undersøkelse fra Kantar kommer det frem at én av tre 10 til 11-åringer bruker TikTok. Det er bare noen prosentpoeng mindre enn Snapchat. Facebook og Instagram henger langt bak.

Undersøkelse fra Kantar som viser hvor populært TikTok er blant unge. Blant dem som er 10-11 år har Snapchat 34%, TikTok 32%, Instagram 12% og Facebook 10%. Feilmargin er 5-8 prosentpoeng.
Figur: Martin Gundersen / NRK

– Det er bare TikTok og Snapchat det går i, sier seniorrådgiver Nils Petter Strømmen i Kantar.

Han forteller at de antok at «TikTok var et ekstremt marginalt fenomen» i fjor, men at det nå tas inn i flere av undersøkelsene deres.

Medieforsker og professor Elisabeth Staksrud ved UiO bidro til undersøkelsen EU Kids Online (2018) hvor barn mellom 9 og 17 år ble spurt om sine nettvaner.

Der oppga 75 prosent å se på videoklipp på nett, men bare to prosent å lage og dele egne videoer eller musikk.

– Det er ikke overraskende at mange bruker TikTok siden det er video som er populært nå, sier Staksrud.

Dans på bordet

Et av de særegne trekkene ved TikTok er hvordan sanger og dansekoreografier konkurrerer om å bli ultrapopulære i appen.

De spres gjerne gjennom ulike utfordringer som styres sentralt fra TikTok, men også av at vanlige brukere imiterer og bygger videre på hva andre har laget.

Oppmerksomme blikk vil også legge merke til at koreografiene dukker opp i vår vanlige grå verden.

Ikke lenge etter at Rakel, Sayeh, Ismaaciil, og Hanna blir spurt om de kan noen av dansene står de på bordene. I et lite grupperom.

Selvfølgelig er svaret ja. De kan dansene.

5 kommentarer

  1. So what?

    En ny generasjon finner nye måter å kommunisere på, nye måter å definere hvem som gjør de riktige tingene på. Har ikke alle generasjoner gjort det?

    Skal vi kritisere det, må vi gå inn i detaljene og argumentere for hvorfor dette skulle være mye «farligere» enn for eksempel Facebook. Da kan det hende vi kommmer til kort 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Øystein N. (svar til keal)

      VELDIG interessert i hvordan du tolker innholdet i artikkelen til at nye kommunikasjonsplattformer er skadelig, gitt.
      Når det er sagt så var min regionalavis på besøk hos min sønns skole her hin dagen, og drev aktivt med Snapchat-intervjuer. DET er døgnfluejournaøistikk, det. 🙂
      – om intervjuene ble publisert på TikTok simultant ville de vært tilgjengelig så pass lenge at oss på 40+ hadde klart å få avkommet til å vise oss greiene.
      (Det sier i alle fall elleveåringen, jeg må stole på ham for alt annet enn messenger)
      Har fortalt Poden at jeg kontrollerer ikke noe av hva han legger ut, men spør om jeg får se, og så finner vi sammen ut hva som skjer den dagen det blir flaut å vise frem – eller skamfullt å vise frem.
      Flaut kan jeg nok hoppe bukk over, det er en del av å vokse opp, men skamfullt bør drøftes så trollene sprekker.

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til keal)

      Hei keal,

      Jeg skrev denne artikkelen ikke for å kritisere TikTok, men å vise det frem for en større gruppe. Ingen sosiale medier er skadelige i seg selv, og jeg påpeker likheter og forskjeller mellom dem som finnes.

      Akkurat hva du reagerer på er for meg vanskelig å vite, men svar meg gjerne på om det er et konkret parti du mener er spesielt problematisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.