nrk.no

Emilie (16) har 1,9 millioner følgere på et sosialt medium få voksne har hørt om

Kategorier: Det sosiale nettet & Plattformer

Selvportrett tatt i Haugesund. Foto: Emilie Lein

En av stjernene på TikTok, et sosialt medium spesiallaget for korte videoer med fengende musikk, er norske Emilie Lein (16). Hun har publisert videoer på plattformen siden hun var 13 år.

I en kort sketsj spiller Emilie Lein (16) ut starten av Dolly Partons «9 to 5» om å tvinge seg opp av sengen. Hver for seg matcher de korte klippene sangteksten, det er visuelle effekter, og ansiktsmimikken overtydelig.

Videoen har i skrivende stund 403.900 hjerter og 1292 kommentarer.

– Med denne appen fikk jeg på en måte laget mitt eget show innimellom skolearbeid og fotballtreninger, sier Lein, om videoene som tar henne mellom ti minutter og flere timer å produsere.

Hun publiserer og lager videoene på TikTok, et sosialt medium spesiallaget for korte videoer med fengende musikk.

Appen TikTok har internasjonalt over 500 millioner månedlige aktive brukere og er en av de mest nedlastede i Norge.

Ute blant folk blir hun gjenkjent, og stiller ifølge henne selv opp på bilder om noen spør. Det er ofte barn under 12 år – fordi det er her TikTok virkelig er stort, oppgir TikTok-ere NRKbeta har snakket med.

Selv har hun laget slike videoer siden hun var 13, og har ingen problemer med at følgerne er noen år yngre enn henne.

I jungelen av skapere peker Lein seg ut med sine jordnære og originale videoer. Der mange mimer til kjente popsanger eller film-monologer, er hun seg selv 100% og helst selvironisk.

Lein vokste opp i Haugesund, men bor nå i Trondheim for å satse på fotball. Foto: Emilie Lein

– Jeg har alltid likt teater og show, men aldri hatt tid til å drive med det, skriver hun på sms. For den ellers så selvsikre jenta ville ikke snakke over telefon:

– Telefonskrekken er ganske ille. Det handler rett og slett om at jeg er redd for å dumme meg ut. Jeg er en skikkelig perfeksjonist og ønsker at alt skal bli så bra som mulig.

– En av de morsomste arenaene på internett

I Norge har TikTok hovedsakelig vært de uerfarnes lekegrind, men flere profesjonelle aktører har lagt merke til appens popularitet.

Blant annet har NRK Supernytt eksperimentert med å legge ut videoer på appen siden november, og de forteller at de aldri har opplevd så mye engasjement på en plattform.

Her illustrert med programleder Johannes Slettedal som deler ut klemmer til Mikas «Love Today»:

– Vi ønsker å nå unge, og brukerinnsikt vi har tilsier at appen oppfattes som «cringe» fra 8. klasse og oppover, sier prosjektleder Frank Sivertsen i NRK.

Produksjonsselskapet og talentnettverket Nordic Screens kan også fortelle de i mars planlegger å lansere en YouTube-satsning basert på TikTok. I programmet som skal hete Popp er en viktig del samarbeidet med populære skapere som Emilie Lein.

Programleder for Popp, Silje Sirnes Winje (37 år), har en lang og variert mediebakgrunn fra blant annet flere av NRKs barneprogram.

– I starten var Muscial.ly, som appen tidligere hett, oppfattet av mange som en ren lipsync-app hvor man latet som man var popstjerne, sier Winje.

Silje Sirnes Winje finner du på TikTok med brukernavnet @supersiljewinje. Foto: Even Aarebrot

Fra lanseringsåret 2014 til i dag har appen åpnet mer opp for humoristiske innslag og egenproduksjoner, men det lønner seg fortsatt å bruke musikk som appen anbefaler om man ønsker å nå ut til flest mulig.

Hva tror du om at det finnes en øvre aldersgrense for appen, og at den går ved ungdomskolen?

– Før har TikTok vært «cringe» når man begynner på ungdomskolen. Nå ser jeg at stadig flere fortsetter å bruke appen, og det tror jeg skyldes at appen oppfattes som en av de morsomste arenaene på internett akkurat nå, sier Winje.

– I tillegg opplever jeg at flere kjente YouTubere er mer aktive på TikTok enn tidligere. Agnete Husebye (@agnetesh) og Ellen Aabol (@ellenaabol) er eksempler på YouTubere som også bruker TikTok for å holde kontakt med en del av sine følgere.

For om Muscial.ly var en karaoke-app sitter det ikke merkelappene like lett på TikTok.

– Det var et kunststykke å skifte navn, sier Winje, som nå ser at TikTok-miljøet har blitt mer variert:

– Hvis jeg ville late som jeg var Taylor Swift brukte jeg Muscial.ly, men sånn er det ikke nå lenger. Nå er det en mashup av alt forskjellig.

Trender

Noe av suksessen til TikTok kan spores til hvordan plattformen inspirerer brukerne til å lage innhold. I en meny anbefales utfordringer man kan lage videoer etter. Som for eksempel utfordringer som å gjøre kirurgi på mat eller gjøre en spesiell dans.

For hver utfordring blandes det sammen nye ideer og filmeffekter. På en måte er det nesten som utviklingen av memer på internett – nye klipp er inspirert av flere gamle – for å forstå alle de «skjulte» referansene må man følge nøye med.

Noen ganger tar utfordringer, som å shuffle opp en trapp, helt av:

Slik oppleves innholdet som forholdsvis nytt hver gang, og for skaperne er det insentiver for å lage originalt innhold som ender opp med å inspirere nye videoer.

– Jeg var nok mer opptatt av trendene før, nå lager jeg det vil. Jeg ser at TikTok ønsker at jeg skal følge deres «trender» for det er de videoene som havner oftest på «For You»-sidene, men jeg lager bare videoer til klipp jeg liker selv, uavhengig av hva som er trendy eller ei, sier Emilie Lein, men legger til at hun hiver seg rundt om noe faller i smak.

Som for eksempel Fortnite-dansen kalt Floss:

– Mindre røft

For NRK Super har TikTok på kort tid blitt arenaen hvor de kan dele innhold og vite at kommentarfeltet vil være hyggelig. Der får de tilbakemeldinger og videoer fra barn som ønsker å være med i den daglige sendingen Supernytt.

– På Instagram så vi at det er en røffere tone med ungdommer i kommentarfeltet, og det er noe vi ikke synes noe om. Dessverre virker det som tonen skremmer bort de yngste, sier Sivertsen i NRK.

Sara Cecilie Leite (17) har 141.000 følgere på TikTok og går drama på andre året ved Hartvig Nissens videregående skole i Oslo.

Hun la ut noen videoer i sommerferien som ble populære, og fortsatte:

– I starten ble jeg ertet av vennene mine siden de første videoene ikke var så bra. For meg selv tenkte jeg at «jeg ikke burde fått lov å ha internett liksom», men så tok det av.

– Nå synes folk det er stas og flere av venninnene mine har blitt med i videoene!

Hun mener TikTok er et hyggeligere sted enn Instagram, men forteller at det har blitt mer «hat» på plattformen de siste månedene etter at kjente YouTubere som PewDiePie startet å lage reaksjonsvideoer som gjorde narr av TikTok-videoer.

– Det virker som det nå er flere 12-åringer med dårlig selvtillit som vil spre negativitet. De sprer det mot dem med færre følgere, og noen ganger får også jeg hatkommentarer for utseende mitt.

– Heldigvis skriver mine følgere tilbake, men jeg synes det er trist at det går spesielt ut mot de minste på plattformen, sier Leite.

Lære mer om sosiale medier?

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

Parallelt med TikToks vekst har også plattformen blitt mer sentralt styrt, og fått noe av den samme kritikken som Facebook og Snapchat om at algoritmer bestemmer hvem som ser hva.

– Det er blitt vanskeligere å kommunisere med følgere etter at TikTok fjernet BFF (å legge til utvalgte bestevenner, red.anm.) som gjorde det enklere å skrive meldinger til hverandre og gjenkjenne de mest aktive følgerne, sier Lein.

– De har også tatt vekk notifications på enkelte brukere som gjør at følgere får varsler når vi legger ut nye videoer, noe som igjen gjør at vi når færre. Dette er kun noen få eksempler.

Lurer du på hva TikTok er? Appen er tilgjengelig for iPhone- og Android-telefoner med aldersgrense 13 år.

Andre kjente skapere er artistene Marcus og Martinius (@marcusandmartinus), Henriette Kjormo (@kjormo), og Edel Fosse (@edel_fosse). Nevn gjerne flere om du mener noen fortjener en shout-out!

9 kommentarer

 1. Heftigleiav16åringer

  Hun kan umulig ha Vært på tiktok I 3 år, fordi appendix sin initial release var I September 2017, og stabil release var I september 2018. Correct me if I’m wrong men er ikke det bare 2 år og 4 mnd den har eksistert? Og Før september 2018 så var det hovedsakelig en kinesisk platform(douyin). Just saying tragisk er det uansett, tik tok skaper ikke nye komikere, det er kun tyveri og plagiering. Du kan ikke stå på scenen og bruke en annen komiker vits men på tik tok kan du det.

  Svar på denne kommentaren

  • Lar16åringervære (svar til Heftigleiav16åringer)

   Get you facts straight, musica.ly ble rebrandet til TikTok som gikk online i 2014. Hadde over 200 millioner brukere innen 2017 så det er fullt mulig at hun har vært på platformen i 3år. Skjønner heller ikke hvorfor du bryr deg om hva 16 åringer driver med. Mange synes slikt er morsomt og det akk det som gjør en kjent.

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Jørgen E)

   Hei!

   TikTok har avtaler med musikkselskapene. Litt usikker på hvordan det er satt sammen, men det er blant annet en grense på 15 sekunder 🙂

 2. hireessaywriter

  Tanken om at den hotteste sosiale appen nå drives av kinesisk eid AI, er vel, mindre enn trøstende, og vurderer hvordan Kina bruker teknologi for overvåkning, censur og sporing av minoritetsgrupper.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.