nrk.no

Lag din egen super-app med noen tastetrykk

Kategorier: Apps & Automasjon

bilde av en mobil med snarvei-appen til Apple og logoen til snarvei-appen
Apples «Shortcuts» app Fotomontasje: Apple/NRKbeta

Vi viser deg hvordan mobilen kan løse avanserte oppgaver for deg med automasjons-apper som «Snarveier».

Android har alltid vært et åpent operativsystem hvor man i høy grad kan skreddersy ting selv. Nytt denne måneden er at Apple også har løsnet grepet på sitt tradisjonelt lukkede operativsystem. Med den siste oppdateringen ios 12 lar de offisielt iphone- og ipad-brukere gjøre avanserte ting på tvers av ulike apper og innstillinger i telefonen.

Dermed kan du spare tid om du har noen kompliserte og rutinepregede ting du pleier å gjøre på telefonen.

Kort forklart: du har nå mulighet til å lage deg en mengde snarveier. Når du trykker på en av disse, eller ber smarte assistenter som Siri gjøre det, vil telefonen automatisk kunne åpne ulike apper og utføre en rekke forskjellige handlinger i disse (tenk 1 eller 30).

Tre skjermbilder fra Snarvei-appen på en iphone
Noen utvalgte snarveier (t.v.), Apples eget utvalg av snarveier og hvilke handlinger den offisielle snarveien for tannpuss består av.

Selv om snarveier gir store muligheter, kan det være vanskelig å tenke hva en skal bruke dem til. Derfor har vi samlet en del eksempler på «snarveier» til inspirasjon, så du kan laste ned eller sette sammen din egen super-app på null komma niks.

Aller først må du laste ned den nye appen Snarveier. Eksemplene nederst i saken er laget for ios, og du har muligheten til å klikke på lenkene for å legge dem til på din telefon, eller enkelt dele dine snarveier med andre. Alle snarveiene er også mulig å sette opp på Android-telefoner ved hjelp av appene Automate, Tasker eller andre som har eksistert lenge.

En snarvei som nylig fikk en del oppmerksomhet etter filmingen av en rekke kontroversielle møter mellom politiet og ubevæpnede innbyggere i USA kalles “police”.

Ved et trykk på snarveien skjer følgende handlinger på telefonen:

  • Musikken du spiller blir satt på pause
  • Front-kameraet på telefonen skrus på og begynner å filme
  • Lyset på skjermen skrus helt ned
  • Ikke forstyrr-modus aktiveres
  • Videoen blir sendt til en kontakt du har valgt på forhånd

Under har vi samlet noen flere snarveier, men først kan du se på en oppskrift laget av utvikler Matthew Cassinelli. Han jobbet tidligere på appen Workflow, som ble kjøpt av Apple og omgjort til Snarveier.

Ulike snarveier

Lag en rask fotomontasje
Snarveien “Combine lar sette sammen de tre siste skjermbildene du har tatt til en fotomontasje.

Slik blir en montasje seende ut (skyggen rundt lagt på i etterkant)

Last ned videoer fra nettet
Det finnes en rekke varianter av denne, men snarveien “Social Media Downloader” lar deg laste ned en video fra Twitter, Instagram eller Youtube til mobilen. Andre varianter lar deg laste ned Instagram stories.

Story lastet ned fra NRK Innafor og Regjeringen

Er filmen bra?
Med IMDb rating kan du trykke på knappen og skrive inn en TV-serie eller film, og få tilbake hvordan den er rangert på Internet Movie Database.

Skjermbilde av rangering av serien Bodyguard og Dogman i appen "Snarveier"
To av Filmpolitiets sist anmeldte filmer og serier kjørt via snarveien

Morsekode på mobilen
Du kan også prøve “Flashlight Morse” som lar deg skrive inn tekst som deretter blir sendt som morse kode med mobilens lommelykt. Android-versjonen finnes her.

Morse-koden blinker på telefonens lommelykt

Flere alternativer på Android og IFTTT


Automasjons-appen IFTTT gjør noe av det samme som Snarveier, men tillater kun én handling per knapp og tjeneste.

Forskjellen fra ios er altså at Android-systemet er så åpent at disse avanserte appene for å styre telefonen kan lages av hver enkelt utvikler, mens Apples ios-system er langt mer lukket og gir ikke utviklere like god tilgang til telefonen. Til gjengjeld tilbyr Apple altså med ios 12 en offisiell løsning som er enklere og mer stabil i bruk enn Android sine. Til gjengjeld er den ikke like kraftig og fleksibel som på Android.

Om du vil se flere snarveier og sanke mer inspirasjon kan du ta en titt på sider som:

Hvis du lager egne snarveier du vil dele med andre kan du ta en titt på RoutinePub & UpdateKit 2.0 som lar deg sende ut oppdateringer til snarveiene du har laget.

At ios støtter dette offisielt gjør at det nå er relativt enkelt for utviklere å la deg styre deres apper. Her i Norge har vi foreløpig bare sett Vipps som støtter funksjonaliteten, men dette kan raskt endre seg.

31 kommentarer

  1. Ingen av de snarveiene jeg har sett hittil er noe jeg er interessert i å ta i bruk. Jeg har sett gjennom de innebygde, samt sjekket på flere nettsteder, men null napp foreløpig.

    Venter spent på hva som blir det første jeg kommer til å ta i bruk.

    Svar på denne kommentaren

    • Ståle Grut (NRK) (svar til Pål Elnan)

      Har saumfart nettet etter gode oppskrifter, men det sier kanskje litt at de beste jeg fant er de som står i denne saken. Tror nok de beste snarveiene er de som blir mest nyttige for deg personlig, og dermed neppe like nyttig for «alle».

    • Andreas P (svar til Pål Elnan)

      Hei,
      Jeg bruker en som henter posisjonen min (lagrer stedet som variabel (X)), hvor lang tid jeg vil bruke på å kjøre hjem fra posisjonen min (Y minutter), og lager en SMS til min kone med «Jeg reiser fra X nå. Hjemme om Y minutter.»

      Absolutt ikke revolusjonerende, men likevel praktisk. Gjorde det mest for å prøve å se hvordan det var, men har faktisk brukt den mye. Typisk når jeg reiser fra jobb, eller andre steder når det er relevant for de der hjemme å vite når jeg kommer hjem. Ett tastetrykk fremfor «mange».

    • Ståle Grut (NRK) (svar til Jhonny)

      Klar over det, men endte på å gjøre denne med utgangspunkt i Apple da funksjonen er helt ny i ios og bygget inn i operativsystemet på en bedre måte enn Android. Selv om Android-løsningene er langt kraftigere, er dette ganske mye enklere å komme i gang med på ios. Men om det er interesse for en egen sak på Android kan vi selvfølgelig lage en guide for dette. Den første howto-videoen jeg finner på Tasker er dog fra 2013, så det er ikke akkurat nytt på Android.

    • Ståle Grut (NRK) (svar til Martin)

      Takk for tipset, Martin! Var ikke kjent med disse, men ser nå at de ikke er laget spesielt for mobil som Snarveier, Tasker eller Automate. Leser litt mer om dette og ser hvor det kan passe inn i saken.

  2. Som diabetiker så har jeg laget meg en snarvei som (1) logger blodsukkeret mitt, (2) logger administrasjonen av Insulin, (3) varsler dersom blodsukkeret mitt er for høyt eller lavt, og (4) logger sukkerinntak / karbohydratinntak. Punktene 1, 2 og 4 blir logget i Apple Health.

    Alt jeg behøver med ett trykk, og noen få tall for å mate snarveien med data.

    Svar på denne kommentaren

    • Kan jeg spørre hva du bruker loggingen til? Blir ikke dette også logget av blodsukkernåleren?

    • Til JB (jeg forstår ikke helt hvordan jeg svarer direkte til din kommentar).

      Jeg logger det til Apple Health, og lager samtidig en CSV på grunn av at jeg vil ha loggene tilgjengelige «der jeg er» til «enhver tid», og for at jeg «elsker» grafer 🙂

      Jeg har en Contour blodsukkermåler, og den logger også alt til en app på telefonen dersom man ønsker dette. Men jeg er ikke helt komfortabel med å gi Contour tilgang til mine data. Dessuten begrenser Contour seg til 90 dager dersom man velger å eksportere data til CSV og det synes jeg blir litt dumt etter som jo dataen er min. Så i dag logger jeg uten Contour-appen. Det er likevel raskere og enklere å skrive inn verdien via Shortcuts.

    • Bare for at du selv ikke forstår at det er mulig å bruke telefonen til å spare tide på så betyr jo ikke det at ikke andre har forstått det. Merkelig også egentlig at det ALLTID er folk som tror at det DE gjør som er rett- som også på liv og død må dømme andre.

      Eksempelvis bruker jeg nå omtrent 5 sekunder på å loggføre hver gang jeg må måle blodsukkeret mitt (når jeg skal spise osv. osv) + skrive ned hva- og hvor mye jeg spiser, fremfor å bruke 4-5 minutter på den samme oppgaven. Det er for meg en spart tid på 30 minutter hver dag i snitt. Og så slipper jeg å ha med meg en egen bok og penn nå. Det underletter jo også veldig mye.

    • T1D: Nå er du nesten like kategorisk andre veien! Selv om det finnes både én og to og et dusin virkelig nyttige apper, kan ikke det dekke over at hundrevis av mobil-apper stjeler folks tid uten noen påviselig nytteeffekt (ut over tidsfordrivet).

      Naturligvis gjelder det ikke bare apper. Også på mer tradisjonelle PC går det bort utallige timer på dataspill og annet tidsfordriv uten påtagelig positiv verdi. Jeg kan selvsagt protestere og si «Jammen jeg sparer masse tid på å føre husholdnings-regnskapet i et regneark istedetfor på papir.» Det er jo sant, men det gjør det ikke mindre sant at masse folk bruker svært mye tid på unyttig dataspilling.

      Dessuten: Det er ikke å bruke akkurat det verktøyet, mobilen, som sparer tid. En av mine kamerater logger både blodsukker og andre helsedata minst en gang daglig(jeg tror det flere ganger), og sparer masse tid på å bruke en helt ordinær, tradisjonell PC. PCen har den fordel at han ikke sitter med nesa ned i den halvparten av sine våkne timer: Han setter seg ved PCen, registrerer dataene, reiser seg og kommer tilbake til den sosiale gruppen.

      For min del kan folk kaste bort all den tid de vil, så lenge det er sin egen. Men når vi sitter rundt et lunchbord, ved kaffebordet eller foran peisen, og hver gang du har noe å si til noen, må du forberede det med «Du Karl…» og vente til Karl svarer «… uuuuuh,… ja…?» og noen sekunder senere klarer å se opp fra skjermen. Fortsatt har han oppmerksomheten mot den, og fingrene går mens du snakker; han får bare med seg halvparten av det du sier så du må ofte gjenta noe… Slik er flere av mine venner er bestandig, ingen overdrivelse. Andre kan legge mobilen i lomma mens samtalen er i gang, men har sterke elementer av det samme helt til de forstår at mobilen ikke hører hjemme midt i samtalen.

      Men blir det nevnt noe som er uklart – «Tror du det blir regn imorgen?» – så popper mobilene opp hos samtlige, i kamp om å bli den første til å finne Svaret på yr.no. Nevner du i en bisetning f.eks. at «Minnesota er like langt sør som Italia» er straks fire mobiler i gang for å finne italienske byer sør for Minnesotas sør-grense, for å liksom presisere og utfylle og forbedre en tilfeldig sidekommentar, innen ethvert felt, for alt som kan sjekkes, bekreftes, utfylles … eller avvises, med Wikipedia som udiskutabelt sannhetsvitne. Det så tilforlatelig «mer presist, utfyllende, korrigerende, virkelig verdifulle faktaopplysninger». Men hva skal vi med det, når det har redusert alt sosialt samvær til en kontinuerlig serie små kappløp for å komme først fram til rett artikkel i Wikpedia for høytlesing?

      Ja, vi finner informasjon raskere (om det er mobil eller hjemme-PC). Men hva bruker vi den innsparte tiden til? Ikke til mer kontakt med hverandre, men til flere kappløp mot Wikipedia, yr.no, YouTube-klipp, ordbok-oppslag og leting på Google Maps.

      Det viktige er ikke hvor mye tid vi sparer, men hva vi bruker den innsparte tiden til. For mobilen (langt mer enn f.eks. en stasjonær PC) er svaret oftest «Den innsparte tiden går til mer mobil-bruk, for å spare inn enda mer tid på å finne informasjon raskere, løse oppgaver på kortere tid».

      Men om du gjør en oppgave på halv tid på mobilen, som du uten mobilen ikke ville brukt tid på i det hele tatt, da har du egentlig ikke spart inn tid. Det er slik det er med mange av mine venner: Uten mobilen ville vi tatt været som det kommer, uten å søke opp varselet på yr.no. Vi ville akseptert at Minnesota og Italia er omtrent like langt sør, uten noe eksakt liste over byer. Vi ville forholdt oss til tre ulike forslag til betydningen av et engelsk ord, uten å på død og liv måtte søke opp Den Korrekte Oversettelsen (som uansett kan være fryktelig gal i en gitt kontekst). Vi ville heller hatt sosial kontakt med hverandre.

      Dette er ikke noen protest mot at en app kan spare deg for tid i oppgaver du gjøre, kun for å understereke at for de fleste av oss ville vi fått langt mer tid til verdifull direkte personlig kontakt dersom vi kunne la mobilen få ligge i fred, dypt nede i lomma, når vi er sammen med andre mennesker.

      (Hvis noen tviler: Eksemplene er helt konkrete erfaringer – yr.no til stadighet, Italias byer sør for Minnesota for noen uker siden, «korrekt» oversettelse flere ganger bare dette året.)

  3. Da ønsker jeg meg støtte for dette i a) NRK radio-appen slik at jeg får opp Alltid Nyheter «spolt tilbake» til siste hele time og b) at enten Google Maps legger til støtte for appen eller at Apple kart får støtte for sykkel.
    Akkurat nå får Madammen en SMS med at jeg har satt meg på sykkelen og er på vei hjem fra kontoret og så spretter radioappen opp på skjermen. En god start, men litt halvferdig 😊

    Svar på denne kommentaren

    • Ja, dette er mulig nå! Jeg tror de har gjort en oppdatering som tillater dette.3

      Jeg har satt opp at når min «06.17» alarm slås av (ikke slumres), skal lydnivået senkes til 15%, deretter vente 15 sekunder før NRK P3 spilles av (så unngår jeg at samboeren får en uønsket brå oppvåkning).

      Jeg har kun testet en gang og problemet er at mobilen må være ulåst før snarveien skjer. Derfor må jeg låse opp mobilen etter at jeg skrur av alarmen, litt tungvint..

  4. En ting vi Spotifybrukere savner (i alle fall mange av oss som diskuterer på community.spotify.com), er en enkel måte å logge på med ulike brukere på et felles nettbrett. Typisk ønsker man å spille sine egne spillelister når man går på badet om morgenen, og jeg vet det kan løses på andre måter, f.eks. Spotify Connect koblet mot en Chromecast Audio, men ser ut til at jeg må sjekke ut Automate. Kanskje noen har gjort det allerede.

    Svar på denne kommentaren

  5. Henrik Eidem Kurka

    I følge Smarthøytaler-siden til NRK så står det «Du kan bruke Siri-snarveier sammen med din Apple HomePod til å spille av innhold fra NRK-appen», men jeg klarer ikke å finne noen support for Siri i hverken NRK-radio eller NRK-TV appene. Om man vil lage en snarvei og/eller be Siri spille P2, hvordan gjør man det?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.