nrk.no

ifttt – Nå kan alle programmere

Kategori: Nettjenester


Med jevne mellomrom dukker det opp tjenester som frambringer ovasjoner og fascinasjon i NRKbeta-kroken. Ikke nødvendigvis fordi det er splitter nytt, men fordi det er gjennomført, smart, enkelt, solid og/eller vakkert. I dag var det tjenesten «If this, then that«, som fikk oss til å lure fram superlativene.

ifttt, som tjenesten forkortes til, lar deg sette opp enkle regler basert på settningen «if this, then that«. Altså hvis et kriterie er oppfylt, så skal det utføres en oppgave. Med sloganet «Put the Internet to work for you», ønsker tjenesten at alle de av oss som aldri ble programmerer også skal få muligheten til å «programmere» utførelsen av en enkel oppgave.

Rikt kildeutvalg

Noe av det som gjør at denne tjenesten faktisk fungerer så bra som den gjør, er det rike utvalget av både kanaler og triggere.

De fleste kanalene befinner seg i det som vel må beskrives som moderne web-tjenester, som alle har et API det er mulig å koble seg opp mot.Mulighetene er vel strengt tatt ikke det Sheldon Cooper ville beskrevet som uendelige, men matrisen av muligheter blir stor nok for de fleste av oss. Her er det rett og slett ekstremt mange muligheter.

Aktiver kanalene, og velg triggere

ifttt bruker «kanaler» som må «aktiveres» for at tjenesten skal kunne bruke dem.

I praksis betyr dette at du gir ifttt rettigheter til å bruke deler av tjenesten det er snakk om. Når du har gitt en «kanal» rettighetene den trenger, er den tilgjengelig for deg som en resurs i hele ifttt-systemet, og gir deg mulighet til å bruke alle de «triggerne» som denne kanalen tilbyr.

Etter at du har lagt til en trigger fra en kanal, er «this» delen av oppgaven ferdig, og du må du velge en ny kanal og trigger som skal fungere som som «that».

I vårt lille eksperiment laget vi en oppgave som tar alle Facebook-statusoppdateringer som du skriver og legger dem inn i en tekstfil som ligger i din «DropBox».

Fungerte det. Ja. Helt smertefritt faktisk. Jeg lurer på om min mor egentlig kunne gjort dette, hadde hun bare hatt Facebook og Dropbox 😉

De ulike oppgavene utføres hvert 15. minutt, og det er mulig å legge til flere parametre til oppgavene etter at du har laget dem.

Et arkiv av oppskrifter

Det finnes også et arkiv av det ifttt kaller «Recipes», dette er ferdiglagde oppskrifter som løser en spesifikk oppgave du kanskje ikke engang visste at du trengte å løse.

Skulle du også ha behov for å lagre alle dine statusoppdateringer i en tekstfil i skyen, har vi selvsagt delt vår oppskrift på akkurat det.

Med utbredelsen av kraftige API’er og muligheten til å linke sammen ulike webtjenester håper vi at vi i framtiden får se enda flere tjenester som ifttt. Enkle å bruke, kraftige og svært så tydelige.

Hvilken oppgave har du løst med ifttt, og hva er det mest avanserte dere klarer å presse ut av dette her?

27 kommentarer

 1. Iacob Christian Prebensen (NRK)

  ifttt er fantastisk. Har en oppskrift som sender lenker i favorittene mine på Twitter til Readability, som igjen sender dem i en daglig leseliste til Kindlen min. Smooooth.

  (Og takk til @johanhal for tips.)

  Svar på denne kommentaren

 2. Jon Tingvold

  Minnet litt om On{x} fra Microsoft som nettopp kom ut. On{x} lar deg sette opp actions som gjør forskjellige ting med Android-telfonen din (Ja, Microsoft har laget et Android produkt!) basert på triggers. F.eks starte Wimp når du begynner å gå, varsle deg om at du trenger en paraply når du Unlocker telefonen din hver morgen hvis det skal regne i løpet av dagen eller tekste en tekstmelding til kona når du drar fra jobb. Ifttt ser utrolig mye enklere å bruke, men så kan man programmere egne ting i On{x} med javascript, så muligheten er større.

  Svar på denne kommentaren

 3. Etter å ha brukt ifttt en stund er jeg veldig fornøyd med tjenesten.

  Typisk sender jeg det meste jeg leser eller merker som favoritt til delicious, evernote og/eller dropbox. Dette, sammen med tjester som Pocket og Instapaper gjør at jeg kan samle opp lesestoff til senere. Gjør Internett litt mindre stressende for min del.

  Å bruke Youtube/Vimeo ‘watch it later’-knapp som en ‘tumble this’-knapp er kanskje min favoritt så langt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det finnes en tilsvarende, nesten like enkel, app for smartphones: Tasker
  Den kan brukes til å automatisere nesten alt mulig på din telefon. Selv har jeg brukt den til å lage en fjernstyringsapp for hytta.

  Svar på denne kommentaren

 5. Bent Stamnes

  Jeg bruker også ifttt. Hver gang jeg poster en link eller et bilde på Facebook så lagrer jeg dette i en mappe på Dropbox. Dette fordi det ganske vanskelig å finne frem tidligere posts på Facebook.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det finnes en tilsvarende app for smarttelefoner. Den heter Tasker. Med den kan du automatisere det meste på telefonen og få den til f.eks. å gå i stillemodus når du kommer hjem. Den kan reagere på alle mulige triggere og har et ganske omfattende sett av aksjoner du kan bruke. Du kan også programmere egne aksjoner om du er litt ekspert.
  Selv har jeg laget en enkel app for å «fjernstyre» hytta (varme og kameraer). Den fanger også opp innkommende sms fra modemet på hytta og responderer på disse avhengig av innholdet.

  Svar på denne kommentaren

 7. bruker denne for å søke på hele craigslist.. har satt opp filter som søker etter det jeg vil ha og mailer resultatet til gmailen min.
  det var litt arbeid å flette sammen søket jeg ville gjøre med alle stedene og legge dette inn på siden, men da det var gjort var alt fryd og gammen.
  megetligen kjekt for å finne bassgitaren som bare må bli din til en pris som gjerne er mye lavere enn på ebay 😉

  her er ei tekst fil med alle understedene på craigslist . bare å erstatte mitt søkeord med ditt eget 🙂
  anonfiles.com/file/fa665c0439fa16a67d4fb07913c96943

  her er recipe jeg brukte:
  ifttt.com/recipes/229

  MrM

  Svar på denne kommentaren

  • Per (svar til Eirik)

   Tror ikke det — fikk nettopp aktiveringskode for sms-tjenesten deres tilsendt (har tatt tid, da jeg sendte aktiveringsforespørsel i går). Skal teste nå. (Jeg bruker Telenor som leverandør).

 8. Aleksander R. N. Rødner

  Må si jeg er skeptisk til de rettighetene de vil ha på både Twitter og Facebook. Kan ikke helt skjønne at de trenger annet enn lese- og skrive-rettigheter?

  Svar på denne kommentaren

 9. Ønsker man egentlig å ha sine gmail/facebook/twitter/dropbox osv brukernavn og passord liggende ukryptert på en tredjeparts server på internett?

  For at dette skal fungere i realtime må nødvendigvis ifttt ha tilgang til dine konti på web-tjenester du vil integrere, så ifttt-programvaren må ha b/p tilgjengelig i klartekst.

  Svar på denne kommentaren

 10. På meg virker det som enda en god grunn til aldri å la noen andre få tilgang til en PC hvor du har logga inn på Facebook/Twitter/etc.
  Hvis noen som kan ifttt setter seg foran PCen din etter at du har sovna på sofaen på nachspielet så kn jo Facerape tas til helt nye høyder

  Svar på denne kommentaren

 11. Hei. IFTTT lever fortsatt i beste velgående, og er bare blitt enda bedre med åra.

  Så, når kommer yr.no på IFTTT? Har lyst å bruke IFTTT med vær-funksjonalitet, men har ikke trua på de værtjenestene som ligger der 🙁 Håper dere kan få opp en yr.no-IFTTT-kkanal helst i går.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.