nrk.no

Nå kan du se akkurat hvor det regner

Kategori: NRK-stoff

Illustrasjonsbilde av det nye nedbørkartet som nå rulles ut.

Yr lanserer nå et nedbørkart som viser hvor dråpene faller 90 minutter fram og tilbake i tid.

For to somre siden lanserte vi en nedbørgraf på Yr som viser mengden nedbør akkurat hvor du er de neste nitti minuttene. På den måten utnyttet vi informasjon vi allerede hadde på en mer visuell måte.

For det er det folk ofte lurer på: Akkurat når begynner det å regne, hvor kraftig blir det, og når stopper det?

Nå lanserer vi et nedbørkart basert på den samme informasjonen: Med værdata for regn, snø og hagl i kartet kan du se hvordan nedbørskyene beveger seg i ditt område. Da ser du fort om det er én enkel byge du er utsatt for, eller om situasjonen ser mer endeløs ut.

Trykker man på «Kart» i mobilappen får man opp værkartet:

Fra tid til rom: Nedbørvarsel i grafsform, her fra appen, viser deg tidspunktet for når nedbøren kommer og opphører. Det nye nedbørkartet viser i tillegg hvordan nedbøren beveger seg i området.

En annen fordel er at nedbørvarselet beregnes hvert 7,5 minutt basert på radarbildene til Meteorologisk institutt. Det gir mer presis og oppdatert nedbørstatus enn det vanlige værvarselet som oppdateres fire ganger i døgnet, og  justeres en gang i timen på temperatur.

Enkel byge eller langvarig nedbør 

I det nye kartet kan du se hvilken retning skyene tar, og fargene (fra lyseblått til mørkeblått) sier vi noe om intensiteten på nedbøren.

Slik kan du se om det er spredte byger eller tung og langvarig nedbør som henger over deg. Vi vet også at ikke alle er oppmerksomme på at varselet på Yr er svært lokalt og at det kan være store variasjoner i området. Nedbørkartet kan derfor gi deg informasjon som kan være nyttig om du skal bevege deg i et område med sykkel eller bil.

Vi lanserer det nye nedbørkartet både på Yrs nye nettsider og i appen for iOS og Android, men vær klar over at det kan ta noen dager før alle appbrukere får kartet. I nettleser vil desktop-brukere som standard komme til Yrs «gamle» nettsider om man ikke skriver yr.no/nb.

Ny tidslinje – nå også 90 minutter fram i tid

Den som kjenner Yr godt vet at vi har værradarinformasjon i kart på de «gamle» nettsidene i lang tid. De var bortgjemt og ikke spesielt visuelt tiltrekkende for vanlige folk, noe som gjorde at de ikke var mye brukt.

De gamle kartene kan man se på yr.no på desktop.

Disse gamle kartene viste også bare nedbøren som hadde falt de siste par timene. Med det nye kartet vil det være mulig å se hvordan nedbøren beveger seg 90 minutter – fremover og bakover – i tid, noe vi tror vil være et stort løft.

Utsnitt av værkartet over Vestlandet.

Det vil også være mulig å bestemme hvilket tidsrom du vil se nærmere på ved å trekke i en tidslinje:

Fra Norge til Norden

Det gjenstår ennå en del arbeid før nedbørkartet fungerer for hele Norden på samme måte som for Norge. Det skyldes at værdataene er lagret i litt forskjellige dataformater i de forskjellige landene.

I første rekke betyr det at vi kun kan vise nedbørobservasjoner bakover i tid for Sverige, Danmark, og Finland. En følge av dette er at kartet vil oppføre seg litt snodig i områder utenfor Norge. Blant annet kan det se ut som nedbøren forsvinner når tidslinjen går fra fortid og over til fremtid utenfor Norge.

Det er altså en del jobb med å få hele kartet til å fungere sømløst for hele Norden, men vi ser for oss at det vil komme på sikt.

Fortell oss gjerne hva du synes

Vi er så heldige at vi har en gjeng med frivillige som hjelper oss med å teste en betaversjon av Yr-appen. Kort tid etter at vi la ut testversjonen av nedbørkartet i sommer fikk vi mye tilbakemeldinger i appen. Noen konstruktive og lærerik, andre positive som disse:

«+- 90 minutter er perfekt! Kjapp og klargjørende for status de nærmeste par timene.»

«Fantastisk med den nye regnradaren på app’n! funker veldig bra!»

Vi håper dere opplever nedbørkartet som nyttig, og at det kan gjøre hverdagen lettere nå som vi går mot høst. Fortell oss gjerne hva du synes i kommentarfeltet!

20 kommentarer

  • Hei,

   Jeg klarer ikke reprodusere denne feilen i Chrome på Mac med «privacy badger» installert.

   Hvilken nettleser bruker du? Har du en feature som f.eks. «strict site isolation» skrudd på i tillegg?

 1. Veldig bra. Har vært en av de (få) som har brukt værradaren via fullversjonen på mobil for å se været som har vært.Den har også vært hakkete…

  Neste ønske er et pushvarsel om når man bør gå for å bli minst mulig våt/få minst dårlig vær. Si at jeg skal være et sted senest klokka fem, det er et kvarter å gå og jeg kan gå etter klokka fire (eller jobbe litt til). Når bør jeg da gå for ikke å bli klissblaut?

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Marit)

   Hei Marit. Artig idé. Foreløpig har vi bare morgenvarsel som push på Yr, en kort oppsummering av været for dagen, som vi akkurat har lansert. Vi har på planen at vi skal jobbe mer med hva folk kan be om av pushvarsler, men det blir nok ikke i inneværende år.

 2. Flott at dere kommer etter på dette området! Jeg har lenge brukt Wetteronline som første kilde for værmelding pga den fine kombinasjonen de har av oppdatert satellittbilde med radar lagt over (inkl egen farge for snø) – fungerer veldig bra, og gir mer info enn det Yr har gitt meg.
  Link: wetteronline.de/wetterradar/bergen?wrg=01317&wrh=true&wrn=QmVyZ2Vu&wrx=58.92,4.76…

  Har dere noen planer i denne retning? Det å vite hvor skyene kommer fra i tillegg til nedbøren er veldig nyttig…

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Jan)

   Hei Jan. Vi har ingen umiddelbare planer om å integrere skylaget med nedbøren. Vi har valgt en enkel løsning der vi har fokusert på nedbør og kun det. Vi vil heller se an behovet for å integrere skyer. Men uansett, takk for tips! Fint å se hvordan andre værtjenester løser det vi jobber med 🙂

 3. Øystein Nordvik

  neeiii!!!
  🙂
  Ikke begynn med gjetting av hvordan været kommer til å bli i værradaren også.
  Har brukt værradaren siden lenge før den byttet adresse, og er fortsatt irritert over DET skiftet (som skjedde overraskende kort tid etter nrkbeta hadde lært verden om fordelen ved permanente lenker…). Overgangen fra femten til syvåethalvtminutt-bilder jobber jeg fortsatt mentalt med å ‘forsinke’ i hodet til gammel norm, men den er begynt å bedre seg.
  Å FREMSKRIVE det presise ved radaren er et stort tilbakeskritt.
  HELE poenget er jo nettopp at varselet erhelt presist, og stopper så tett frem til NÅ som er mulig, for så å overlate til egen lokalkunnskap det videre estimatet for hva som kommer fremover.
  Didaktisk er historien FREM til NÅ mye viktigere å lære elevene mine (småtrinnet på barneskolen) når jeg skal lære om om hvilke klær de bør kle på seg for friminutt.
  Å forholde seg til NÅ på en tidslinje som ruller nitti bak til nitti foran er helt umulig for dem å forholde seg til.
  Jeg ser absolutt ingen fordeler ved å fremskrive dagens radar, om jeg vil vite noe om fremtiden går jeg til varslene.
  Sanntidsobservasjoner trumfer guesstimater (selv om dere nok er jælamye mer nøyaktig enn hva jeg er 🙂 )

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Øystein Nordvik)

   Hei Øystein. Ut fra det du skriver forstår jeg det som at du har mye værkunnskap, og vi er klar over at flere som deg har mer glede av «rådata» og mindre nytte av hjelp / videre tolkning. I dette tilfellet har vår vurdering vært at siden vi utvikler Yr for «alle», så vil det å fremskrive radaren være en fordel for folk som ikke har så stor lokalkunnskap om vær og som ikke ser for seg hvordan nedbøren fortsetter etter ´nå´. Vi vet at det er mange i denne kategorien.
   Folk med høy værkunnskap har jo fremdeles historien fra 90 minutter tilbake og fram til nå. Hvis du stopper avspillingen der, så er ditt behov ivaretatt, samtidig som vi gir nytte til folk som liker at framskrivingen er gjort av fagfolk 🙂

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Karl Erik Andersen)

   Hei. Det er sånn at da vi lanserte i går ble Web og Android-app oppdatert umiddelbart. Utrulling til iOS tar lengre tid, appen skal godkjennes, og utrullingen skjer gradvis fra ingen til alle over en ukes tid. Kartet er tilgjengelig for alle via nye nettsider nå, mens det er litt venting for iOS-appen, dessverre.

 4. Javel da, så er jeg gammeldags. Likevel: Jeg får asossiasjoner til tidligere maskinist Tobias Tønnesen (fra Børretzen/Hougens «Pensjonistene») som spør «Å ska di med’de?»

  «Men når de nå vågner om morningen, og sola skinne, så går di’kke ud, for de skal først sidde inne og høre på vérmeldingane, og så kommer vérmeldingane, og så sier vérmeldingane at det blir regn seinare på da’en, og så går di’kke ud den dagen for det atte det skal bli regn».

  Svært mye av det vi liksom absolutt vite akkurat nå har egentlig fint lite betydning akkurat nå. Vi utsetter ikke å gå på jobben på grunn av en regnbyge. Vi jobber ikke overtid på grunn av en regnbyge. Vi sjekker ikke bygevarselet før vi bestemmer oss for et kinobesøk, eller for å dra på den festen, eller for å ta turen til Rema for å kjøpe melk og poteter.

  Vi lever så beskyttede liv, i våre varme hus og ditto biler, at været praktisk talt aldri styrer vår hverdag i noen nevneverdig grad. De som reelt er avhengige av været, som bønder og fiskere, vet også at de må ta været som det kommer; «alle snakker om været, men ingen gjør noe med det». En bonde har ingen praktisk nyhtte av et minutt-for-minutt-varsel for regnbyger; han endrer ikke gårdsdriften i takt med bygevarslene, verken fem, ti eller nitti minutter fram i tid. Hva skulle han gjøre? Det som styrer gårdsdriften går på timers og dagers, og til dels ukers, tidsskala.

  Så varslene er i all hovedsak som ren underholdning, «infotainment», for oss som det ikke reelt betyr noe som helst for. Greit nok, men bygene kommer uansett… Der er som en valgvake etter at stemmelokalene har lukket: Resultatet er det samme neste morgen, uanasett hva prognosene sa ved midnatt. Regnet kommer som det kommer, uansett hva bygevarselet sa for halvannen time siden.

  Det er grei underholdning å følge med på en orkans herjinger, på valgvaker, og på forventede byger den neste halvannen timen. Så jeg vil ikke si at det er verdiløst – det er like verdifullt som en valgvake-sending!

  Men det skjer nok ikke ofte at nitti minutters forvarsel på en regnbyge er det som får meg til å endre en beslutning av betydning for meg i dagliglivet mitt.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til keal)

   Jeg kan være enig med deg at informasjon om nedbør ikke gjør den store forskjellen for verken fiskeren eller bonden. Men du skriver: «Vi jobber ikke overtid på grunn av en regnbyge». Her har vi andre erfaringer. Vi har snakket med folk som både har dratt litt tidligere fra jobb, eller som har blitt sittende litt lengre, nettopp for å unnslippe regnet. Nedbørsvarselet hjulpet folk med å finne det gunstigste tidspunktet å dra hjem på i bygevær. Sånn sett er nedbørsvarselet mer enn bare underholdning, og mange finner praktisk nytte av nedbørvarselet i hverdagen🌧️😊.

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Kenneth O)

   Apple godkjente den nye Yr-appen forrige uke, og den rulles gradvis ut til brukerne. Appen skal i teorien ha nådd alle i løpet av 4. oktober. Om du ikke har fått den kan du søke opp Yr-appen i App Store og reinstallere. Da får du en ny Yr-app inkludert nedbørkart 🌧️.

 5. Er enig med Øystein Nordvik. Å se fram i tid greier man på egen hånd i den gamle værradaren. Dere skriver: «Disse gamle kartene viste også bare nedbøren som hadde falt de siste par timene». Det er jo en sannhet med modifikasjoner (nesten løgn). Det er ikke såå lenge siden dere fjernet 12-timers-historikken. DEN savner jeg hver dag! Det går ikke framover, men bakover.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva gjør Yr?

Hva gjenstår?

I hvilket tidsrom fungerer kartet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.